Bls

BLS

”A” eliberarea cailor aeriene, cuprinde toate tehnicile prin care putem elibera caile aeriene. ”B”. respiratia, adica verificarea si asigurarea ventilatiei pacientului. ”C”. circulatia, adica verificarea si asigurarea circulatiei sângelui

Lipsa oxigenului. Pentru ca depozitul de apa nu este foarte mare. O persoana poate supravietui câteva saptamâni fara aport de alimente.chiar si pentru câteva minute. poate cauza distrugeri ireversibile sau chiar moartea . putem supravietui doar câteva zile fara aport de apa.Pentru organismul uman substantele de baza pentru mentinerea vietii sunt alimentele. apa si oxigenul. pentru ca organismul se foloseste de depozitele existente.

la o lipsa mai mare de patru-sase minute de oxigen. . incep sa moara.Cele mai sensibile celule la lipsa oxigenului sunt celulele creierului. Aceste celule .

nazofaringele (nasul). . laringele.Orofaringele (gura). La buna functionare a respiratiei mai contribuie diafragmul (muschiul care desparte toracele de abdomen) si musculatura intercostala .traheea si plamânii.

.

Evaluarea cailor aeriene: · Verificare · Corectare · Verificare · Corectare · Mentinere .

deschiderea cailor aeriene se folosesc urmatoarele tehnici: · Hiperextensia capului si ridicarea barbiei · Subluxatia mandibulei .

Mentinerea deschisa a cailor aeriene  Calea orofaringiana .

Mentinerea deschisa a cailor aeriene  Pozitia laterala de siguranta .

Semne si simptome ale stopului respirator · Nu se observa distensia cutiei toracice · Nu se aude zgomotul produs de trecerea curentului de aer prin caile respiratorii · Nu simtim suflul de aer produs de respiratie · Cianoza tegumentelor. mai ales in jurul buzelor .

Respiratia eficienta ·Vad. Variatia frecventei respiratorii: Nou-nascuti = 40/min Copii = 20-30/min Adulti = 14-18 / min Fazele unei respiratii nrmale. normal conformat.simtim suflul de aer produs de respiratie · Aud-ascultam zgomotul produs de trecerea aerului prin calea aerian timp de maxim 10 secunde.inspir urmat de un expir. . pe obraz Adult. are 12 – 18 respiratii/minut. Simt-aerul expirat.

Respiratia ineficienta -prezenta unor zgomote anormale pe care le face pacientul in timpul actului respirator.mai mare peste 30/min -o schimbare de culoare a pielii data de lipsa de oxigen. mai alesl a nivelul fetei. -frecventa mai mica(sub 9/minut) . buzelor si a unghiilor . -respiratia sforaitoare. suieratoare.

.Stopul Respirator -absenta respiratiei -impune masuri rapide de resuscitare. Stare critica -lipsa distensiei cutiei toracice -lipsa zgomotelor produse de trecerea curentului de aer prin caile respiratorii -lipsa suflului de aer produs de respiratie.

· supradozaj de droguri. · diferite intoxicatii. · obstructia cailor aeriene. · electrocutare. etc.cauze · stopul cardiac. · pierderi masive de sânge. .

Obstructia cailor aeriene cu corpi straini Evaluarea severitatii obstructiei Obstructie severa completa (victima nu mai tuseste) Obstructie medie (victima tuseste) Pacient constient Pacient inconstient RCP 5 lovituri interscapulare 5 compresiuni abdominale Incurajam tusea Observatie continua Schema dezobstructiei cailor aeriene la adult .

dupa care trebuie asteptata iesirea aerului (expirul). -se penseaza cu doua degete narinele victimei -salvatorul va trage aer in piept si va sufla in gura victimei timp de 2 secunde un volum de aer suficient pentru a ridica toracele.Ventilatiile artificiale -pacientul -asezat cu fata in sus si cu caile aeriene deschise . -frecventa ventilatiilor la un adult trebuie sa fie de o ventila]ie la fiecare 4-5 secunde-de 12-14 respiratii/minut. ventilatiile gura la gura . ventilatiile gura la masca de ventilatie 2. 1.

.

-aduce CO2 de la tesuturi si organe spre inima. ● Traseul: ● Circulatia mica . inima-artere-organe-vene-inima -transportul sângelui neoxigenat de la cord spre plamâni -a celui incarcat cu oxigen inapoi la inima.Sistemul Circulator Reprezinta inima si vasele de sânge transportul continuu al sângelui spre intreg organismul. Structura arborelui circulator ●Circulatia mare -oxigen spre tesuturi si organe.

. ● Capilarele sunt vase cu calibru mic.capilare si vene ● Arterele sunt vase sangvine prin care circula sângele de la inima in intreg organismul. ● Venele sunt vase care aduc sângele la inima. Calibrul lor creste de la periferie spre inima.● Arborele circulator este format din artere. prin care se face schimbul nutritiv intre sânge si celule.

.

dând pulsul. Pulsul se masoara (la pacientul constient) prin comprimarea unei artere pe un plan osos. .1 minut TA reprezinta presiunea exercitata de sânge asupra peretilor arterelor . cel mai frecvent la artera radiala.Cu fiecare contractie se impinge in aorta un val de sânge. care izbeste sângele existent in vas si se propaga ca o unda. cu 2-3 degete.

electrocutarea. etc. .Stopul Cardiac -inima inceteaza sa se mai contracte si sângele nu mai este pompat prin vase Cauze: · Boala a inimii si a vaselor de sânge. otravirea · Innecul · Asfixia · Trauma si socul cauzate de pierderi masive de sânge. ex. diabetul. atacul de cord · Stopul respirator netratat · Urgente medicale ca epilepsia. alergia.

Tehnica RCP cuprinde 3 componente: A.calea aeriana (Airway). Exceptii. B. RCP-ul se intrerupe doar in anumite situatii .circulatia (Circulation) RCP-ul se incepe la toti pacienii care nu respira.respiratia (Breathing) c.

.● Compresiunile trebuie sa fie ritmice si continue.100/min. ● Dupa 30 compresiuni se vor efectua 2 ventilatii artificiale. ● Frecventa compresiunilor externe . ● Fiecare ciclu de compresiune-o apasare in jos urmata de o pauza de relaxare astfel incât inima se se poata umple de sânge.

. ● Culoarea tegumentului se imbunatateste (de la cianotic spre roz).Resuscitarea eficienta ● Compresiunile toracice produc un puls carotidian palpabil. ● Ridicarea toracelui dupa fiecare insuflatie ● Pacientul incepe sa respire spontan sau sa prezinte gasping ● Cordul isi reia activitatea spontana si incepe sa bata singur. ● Pupilele pacientului se contracta când sunt expuse la lumina (reflex pupilar fotomotor prezent).

Complicatiile RCP 1.Distensia gastrica 3.Fracturile osoase.Voma . 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful