P. 1
New Microsoft Office Word Document (2)

New Microsoft Office Word Document (2)

|Views: 0|Likes:
Published by Vlad Mireanu

More info:

Published by: Vlad Mireanu on May 11, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/30/2015

pdf

text

original

Agresivitatea și comportamentul agresiv

Agresivitatea, implicit comportamentul agresiv constituie una dintre cele mai studiate teme în psiholoigia socială, și datorită faptului că agresivitatea și comportamentul agrresiv și autoagresiv fac parte din viața noastră, asemenea comportamente putând fi obsevate foarte ușor, la tot pasul.

Ce este agresivitatea?
Agresivitatea sau comportamentul agresiv poate fi definit ca fiind acea formă de comportament orientate în sens distructiv, în vederea producerii unor daune, care pot fi materiale, psihologice, morale sau mixte. Prin urmare, actul agresivităţii, al comportamentului agresiv poate fi îndreptat către obiecte, precum casa, mobila, vesela, către fiinţele umane sau ambele. La polul opus agresivităţii se află co,portamentul prosocial, despre care s-a mai discutat aici. Formele cele mai frecvente şi mai cunoscute ale comportamentului agresiv sunt delincvenţa şi infracţionalitatea. O definiţie mai completă a agresivităţii ar fi aceea că agresivitatea este orice formă e conduită orientată către obiecte, persoane sau către sine, în vederea producerii unor prejudicii, a unor răniri, distrugeri sau daune.

Teorii ale agresivităţii si comportamentului agresiv

Violenţa se exprimă prin dorinţa clară de a vătăma. au ca scop producerea unui rău unei alte persoane. nu orice comportament infracţional. Caracteristicile agresivităţii si comportamentului agresiv Din perspectiva scopului urmărit. Totuşi. Deşi de foare multe ori comportamente agresive sunt confundate cu comportamentele violente. de analiză şi interpretare demonstrează faptul că nu există încă un consens între psihologii sociali cu privire la comportamentul agresiv. fără ca iniţiatorul să dea dovadă de comportament agresiv. este într-adevăr un act agresiv. De exemplu. deli există agresivitate. Există situaţii când comportamentul agresiv se îndreaptă asupra subiectului . în ring. De asemenea. Agresivitatea nu implică întotdeauna un caracter antisocial. dar nu implică violenţă. de încercări de explicare a agresivităţii. însă acest lucru se poate face şi fără agresivitate. poate avea un comportament agresiv. unele comportamente agresive sunt orientate. şi la definirea agresivităţii. nici situaţia inversă nu este întotdeauna valabilă. Agresivitatea nu este întotdeauna îndreptată în afara subiectului. sau antisocial poate fi însoţit de agresivitate. Luptătorul de arte marţiale. chiar explicită.Multitudinea de teorii. Nu doar atât. dar se pare că în cazul agresivităţii. Agresivitatea nu înseamnă violenţă. şi nu trebuie confundată sau identificată cu delincvenţa sau cu infracţionalitatea. în acest caz. ambele demonstrate prin agresivitate. nu putem vorbi de comportament antisocial. otrăvirea unei persoane. în timp ce alte comportamente agresive au în principal ca scop demonstrarea puterii sau masculinităţii agresorului. acestea prezintă diferenţe fundamentale. de a face rău. Agresivitatea nu este nici comportament antisocial. fenomenul de "împrăştiere" a punctelor de vedere este chiar mai mare decât în cazul altor fenomene psihologice.

putem împărţi agresivitatea în: Agresivitatea fizică şi agresivitatea verbală Agresivitatea directă. alcool.agresiv. . în cazurile în care pot apare intermediari între agresor şi persoana agresată. Criteriile cele mai frecvente după care se poate clasifica agresivitatea sunt: În funcţie de agresor sau de persoana care adoptă comportament agresiv. şi a'comportamente auto agresive uşoare. Dar şi aici se face distincţia între actele auto agresive grave precum sinuciderea. auto mutilarea. care are efecte directe asupra persoanei agresate. şi agresivitatea indirecta.însuşi. În acest ultim caz putem vorbi de fumat. victimă a comportamentului agresiv Clasificarea agresivităţii în funcţie de obiectivele urmărite: Agresivitatea care are ca scop implicit sau explicit obţinerea unor beneficii. a unui câştig material Agresivitatea ce are ca principal scop rănirea şi uneori chiar distrugerea victimei. însă nu într-o manieră aşa evidentă. în acest caz vorbind de comportament auto . agresivitatea poate fi clasificată în » agresivitatea tânărului şi agresivitatea adultului » agresivitatea masculină şi agresivitatea feminină » agresivitatea individuală şi agresivitatea colectivă » agresivitatea spontană şi agresivitatea premeditată În funcţie de mijloacele utilizate în vederea finalizării intenţiilor agresive. etc.car pot periclita sănătatea. o încercare de tipologizare este foarte dificilă. Formele agresivităţii Dat fiind faptul că agresivitatea. respectiv comportamentul agresiv este un fenomen foarte complex. droguri.

având consecinţe extrem de nefavorabile.În funcţie de forma de manifestare a agresivităţii aceasta poate fi: agresivitatea violentă şi agresivitatea non violentă agresivitatea latentă şi agresivitatea manifestă Sursele agresivităţii Sursele de influenţare a agresivităţii sunt din păcate foarte multe. în formele ei fizică şi morală. dar şi fizică. cele mai grave forme ale agresivităţii sunt bătaia şi incestul. li pot fi grupate pe trei categorii: surse ce ţin de individ. Deşi acest lucru a fost confirmat de unele cercetări experimentale. poate duce la creşterea agresivităţii » căldura este şi ea un factor declanşator al agresivităţii. fapt demonstrat de numeroase studii » aglomeraţia este de asemenea un factor declanşator al comportamentelor agresive. de cele mai multe ori verbală. » durerea. Surse ale agresivitatii ce ţin de mijloacele de comunicare în masă . poate duce la » comportamente agresive ale celui vizat. fiind un agent stresor pentru unii oameni » accesul la materiale pentru adulţi (filme. alţi autori infirmă acest lucru Surse din cadrul familiei În această categorie. etc) poate constitui un factor care duce la intensificarea / declanşarea comportamentelor agresive. reviste. de conduita şi de comportamentul acestuia » frustrarea este una din cele mai des întâlniţi factori declanşatori ai agresivităţii » atacul sau provocarea directă.

alţii susţin faptul că expunerea la acte de violenţă ar avea un caracter cathartic.susţin faptul că expunerea la acte violente duce într-o mai mare măsură la creşterea agresivităţii. . În timp ce unii . reducându-se astfel nevoia individului de a adopta un comportament agresiv. cât şi în ziare şi reviste apar prezentate diferite acte de violenţă. La întrebarea dacă expunerea actelor violente în media duce la o creştere a agresivităţii cercetătorii în domeniul psihologiei sociale au păreri diferite.printre care şi adepţii învăţării sociale . Atât la televizor.Aici putem include în special violenţa expusă prin intermediul presei şi altor mijloace de comunicare în masă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->