You are on page 1of 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg

2008. mrcius 17. htf, 18:00

A legcseklyebb letrajztredket, a legkisebb emlkezetdarabot is szemgyre veszi, helyre teszi, mint egy hatalmas, restaurlsra vr kollektv trtnelmi puzzle darabkjt. Ha kell, kitall hinyz darabokat. Hatvanmilli szerepl szerzt keres. Minl inkbb a mlt fel fordulunk, annl valsznbb, hogy bizonytalannak, ktsgesnek rezzk a jelent.

68-ban ezt skandltuk: "Fuss, bartom, fuss, a rgi vilg ott van a nyomodban"; ezzel a megemlkez mnival aztn futhat az ember, a rgi vilg mindig eltte fog jrni.

Semmi sem meneklhet ez ell az rlt idvisszaforgat gpezet, az ideiglenes kzssgteremtsek, a ml egymsra tallsok ell: nincs r semmi ok, hogy a harminc vvel ezeltti mjus kivtel legyen. A csaldi vagyon rsze: ez elg hozz, hogy elfogadjuk s tmjnezzk, mg ha kzben a felismerhetetlensgig, st olykor a gusztustalansgig agyonrgjuk, eltorztjuk is. Az sszes hamis rtelmezs megengedett. Ahhoz, hogy az ember egy visszapillant tkrrel ljen egytt, nem kell trtnsznek lennie. pp ellenkezleg, a trtnszek s azok a szereplk, akik nem viselnek gyszt, arra kretnek, hogy legyenek tartzkodak. Elfojts van a levegben.

A francik kitallnak egy trtnelmet, amely meskbl s legendkbl van sszerakva. Ebben a megemlkezsben a "mjusi lom" s "mjusi gyllet" olyannyira sszefondik, hogy az ember mr alig leli fel benne a valsg zt.

Harminc v utn

1978-ban, a tizedik vforduln Eurpa hreit a terrorizmus uralta. Ez az lomsly vek cscspontja Eurpban. A terrorizmus nem ltezik se 68 mjusban, se 68 jniusban, mgis gy tnik fel a vilgban, mint 1968 tavasznak szrnyszltt magzata. A Gulag felfedezse mg egszen friss. Meg aztn tl kzeli mg a flelem. Alain Peyrefitte, 1968-ban Pompidou szerencstlen oktatsi minisztere, akkoriban ppen Raymond Barre-nl igazsggyminiszter, s a biztonsg-ideolgia finomtsval foglalatoskodik. 1978 mjusban a baloldal ppen elvesztette, ostoba mdon, a trvnyhatsgi vlasztsokat: a kommunistk dftk htba ket. A 68-as mjus tizedik vfordulja rosszkor jn.

1 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

1988 mjusban a huszadik vfordult az elnkvlasztsi kampny uralja. Franois Mitterrand-nak sikerl a passz de deux: diadalmenetben vlasztjk jra. , 68 mjusnak nagy ellenfele Michel Rocard-t, a 68 mjusi PSU (szocialista egysgprt) vezetjt nevezi ki miniszterelnknek. A nagybcsi-mnia s a msodik baloldal kz begyrdik a trtnelem. Annl is inkbb, mert a gazdasgi vlsg is pp arrafel jr. Az vfordul megintcsak eltnik a sllyesztben.

Most, mg ha a baloldal hatalmon van is, Franois Mitterrand s George Marchais eltnt, s velk egytt eltnt a mjustl val sajtos undor is. A mjusi generci ma 40 s 60 kztt jr. Vannak gyerekei is, akiknek szmadssal, elbeszlsekkel s emlkekkel tartozik. Mr csak azrt is, mert sokan kzlk (szlk s gyerekek) olyan tiltakozsi formkba sodrdtak bele, amelyek maguk is keresik nmagukat, s amelyek sajt radikalizmusukat 68 megidzsvel tplljk. Hirtelen valami nagy szomjsg lett 68 mjusa irnt.

De fknt, ahogy egyes kommenttorok fanyarul megjegyzik, a tmegkommunikciban, az oktatsban, a politikban lltlag ez a generci van hatalmon - ami nem igaz -, klnsen j pozciban teht ahhoz, hogy nmagt nnepelje, hibavalsgnak jabb nyomaszt megnyilvnulsaknt. Mintha az sszes megelz generci, amely a trtnelem rjngsei kzepette ntt fel, sohasem kerlt volna hatalomra! Az Ellenlls s a Felszabadts nemzedke, mint tudjuk, sohasem volt hatalmon, szemben a 68-as mjus nemzedkvel! Erre majd mg visszatrnk: a 68-as mjus nemzedknek egyik alapvonsa ppen az, hogy kvl rekedt a politikn.

A fotlegenda

A mjusi fotkbl egy inkbb prizsi vilg bukkan el, egy fekete-fehrben elhvott vilg. s zord tmegek ltvnya. s minden msodik kp, ha nem minden hrombl kett, jszaka van fnykpezve. Az jszaka elbortja a tavasz sszes brzolst. Az jszakai lzads mindentt ott van, mintha a harcok jszakrl jszakra folytatdtak volna, tbb hten t. A falakrl elugr jelszavak s idnknt szerencsre nhny mosolyg arc teszi teljess ezt a szemfnyveszt tablt.

Emlkszem, persze, a rothadt almaszagra, amit a knnygzbombk rasztottak magukbl: beleivdott a ruhkba, az utckba s az pletekbe, mg jval a tmadsok utn is rzdtt a szaguk, mg hossz ideig az jszakt kveten, emlkszem az olykor teljesen elszabadult erszakra, de ezek az epizdok vgl is meglehetsen ritkk voltak. A zendlsek eltt, a

2 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

zendlsek kztt voltak elfoglaltsgok, napokon s jjeleken t tart, vgerhetetlen vitk, fknt szavak voltak, felszabadultak, krbe jrtak mindentt, s vgyak, amelyek eljttek a flhomlybl, lehetetlen tallkozsok s spontn szerelmek. Mjusban francik milliit egyfajta kollektv villmcsaps rte, amely extzisban folytatdott, s kimerltsgben rt vget, ha ppen nem msnapossgban.

Klns mdon a mjus brzolsa fekete-fehr, mikzben a francik akkoriban az let szneit fedeztk fel. A fekete-fehr 68 mjusbl rgi histrit csinl. Mintha a fekete-fehr a trtnelem irnija volna, hogy egy msik szzadba zrja be a 68-as mjust.

A hatvanas vek erszakosabb volt, mint a mjus

Az erszak szereplje volt 68-nak, de a kzkelet elkpzelssel ellenttben ez nem francia sajtossg. Az egsz vtized erszakos, vilgmretekben. s a barikdok, a kpek, a sebesltek ellenre a 68-as mjus Franciaorszgban paradox mdon kevsb erszakos, mint msutt. A hatvanas vekben tetpontjn van a hideghbor. A felszabadt hbork lngba bortjk a harmadik vilgot, felkavarjk a trsadalmakat, a nyugati nagyvrosokat, a szervezett politikai erszak mindentt eluralkodik. A 68-as v lesz a vietnami hbor leggyilkosabb ve, s a vietkong meg az szak-vietnamiak ellentmadsa lesz az els hbors tv-kzvetts, "l" kpekkel, egyenes adsban az amerikaiak "ngyilkos" kalandjval s a mszrlssal, amely megtizedeli a vietnamiakat.

A vilgon minden egyetemista tntetst, mg a nanterre-i esemnyeket megelzen, erszakosan levertek. Szmos esetben halottak is voltak. Elbb a polgrjogi mozgalom, aztn a Fekete Prducok prtja ad alkalmat lvldzsre. A politikai gyilkossg eszkzt hasznljk a Kennedy-fivrek, Martin Luther King, a nmet dikvezr, Rudi Dutschke ellen...

Franciaorszgban az algriai hbor alig hat ve rt vget, amelyet az OAS vak mernyletekkel, gyilkossgokkal s huszonegy De Gaulle elleni mernylettel zr le. Mg a 68 eleji franciaorszgi munksmegmozdulsok is kivtelesen erszakosak: a konfliktusok mindentt a rend erivel szembeni eltklt tkzet formjt ltik. Mintha az erszak nem lenne tabu: szinte magtl rtetd termszetessggel ksri a politikt. s a 68-as mjusra a hres, egy ismeretlen ltal a rendraut szlvdjnek hajtott k adja meg a jelet. Egy rendraltiszt srlsn tl ez a normaszegs valdi merevgrcst vlt ki a kormnyz hatalombl, De Gaulle s George Pompidou miniszterelnk tvolltben. A francia mjus paradoxona mindkt fl nkorltozsa az erszak szempontjbl, amelyet - s ezt tl gyakran elfelejtik - a

3 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

krlmnyek valszntlen sszejtszsa ksr, amely az utols pillanatban mindig elkerli, noha mr minden kszen ll az sszecsapsra, a vres kzdelmet. Tbbszr is srolni fogjk a katasztrfa hatrt. De Prizsban senki sem l, sem a rendrk, sem a barikdptk.

Az Egyeslt llamokban a Nemzeti Grda tbb zben is l. A rendrsg szerte a vilgon tbb dikmegmozdulst is vrbe fojt, Lengyelorszgban, Brazliban s Olaszorszgban. Franciaorszgban nem l, kivve Sochaux-ban, a munka jbli felvtelekor. De ez a vg. s egyetlen tntet sem akart tzfegyverhez nylni. "Az let felkelse", Maurice Clavel szp megfogalmazsval, nem torkollik zendlsbe.

Kezdetben volt a rock

A 68-as mjus kzkelet brzolsa mindig egy magnyos, szinte klnc esemnyt idz fel, amely egy nyugodt trtnelembl szkkent el, gykerek nlkl, kultra nlkl. A korabeli vezetk ltk gy meg: meglepetsszeren rte ket a dolog. Ltsmdjuk mindazonltal tszllt az utkorra.

68 mjusa messzirl jn. Annak a kulturlis forradalomnak a francia, ennyiben egyedi vltozata, amely az tvenes vek vgn s a hatvanas vek szletsvel kezddtt. Els jeleit a regnyben a "nouveau roman"-nal, az jregnnyel, a filmben a "nouvelle vague"-gal, az jhullmmal adja, a zenben a Beatlesszel, akiktl az amerikai nyugati part egyttesei veszik t a staftabotot. Az angol-amerikai rock, az elektromos gitr s a miniszoknya vgigspr a vilgon. A francia vltozat megfelel terepet ad majd a "je-je"-nek.

68 mjusa messzirl jn, Anglibl, ahol mr a hatvanas vek eleje ta vannak "dhng fiatalok", Kalifornibl, Vietnambl, Eurpbl, de Franciaorszgbl is. 68 mjusa mgis mint a hatvanas vek politikai cscspontja marad meg a vilgban.

Ennek a forradalomnak a vezetit Jean-Luc Godard-nak, Archie Sheppnek, John Lennonnak s Beatlesnek hvjk, Bob Dylannek, Jimi Hendrixnek s Rolling Stonesnak. Mindegyikk tstrukturlja a regny, a film s zene beszdmdjt, ahogy nhny hnappal ksbb 68 mjusa fogja tstrukturlni a francia politikai beszdmdot, amely mg mindig olyan parancsol stlus, mint egy francia hskltemny.

4 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Mint a korai fecskk, ezek a mvszek is a tavaszt jelzik. A kp s a sz ltnokainak, a rock prftinak j egyhossznyi elnyk van. j rtkeket, j magatartsokat, j hangokat, j szavakat kenyszertenek ki. A 68-as vezetk sehol a vilgon nem csak az j politikai elmletekbl, a vilgpiac kritikjbl lpnek el, hanem a filmbl, s mindenekeltt a zenbl, amely az rvny kzppontjban van. Mjus igazi ideolgusai elektromos gitron jtszanak, s John Lennon azt is kzli: "Aki nem rez mly gylletet a jelen irnt, nem szereti igazn a jelent..." A revizionista marxizmus minden teoretikust legyzik. s mindenki, mg ha skizofrn mdon is, az angol-amerikai zent hallgatja vagy a free jazz t. k adjk meg a forrongs tartst s rtkeit. Ez Marx, nemcsak a Groucho-fle irnyzat, hanem a zappai irnyzat, a coltrane-es irnyzat.

A berkeley-i egyetemi felkels 1964-ben volt. A nyugati parti egyetemistk hirtelenjben felfedeznek minden "tiltakozsi", "megmozdulsi" formt, a "sit-in"-t, az "antiautoritrius" provokcit, a "szlsszabadsg-mozgalmakat"... Ezek bejrjk a vilgot, belertve a kommunista orszgokat, klnsen Lengyelorszgot s Csehszlovkit, ahol hozzjrulnak majd a kommunista rendszerrel val szaktshoz...

A hippi kaland 1965-ben kezddik, csakgy, mint a Grateful Dead; a Beatles 1966-ban dobja be a pszichedelikumokat a Revolver -rel. Ugyanabban az vben Hendrix fellp az Olympiban, Johnny Halliday elzenekaraknt. A Sergent's Pepper 1967-bl val, mint az Electric Ladyland is. Ebben az vben lt napvilgot az amerikai Rolling Stone magazin. A rock forradalmi ntudatnak vallja magt, s az "j jsgrstl" ezt ki is kveteli magnak. A Beatles rendkvli s ragyog dupla fehr albuma 1968 folyamn kszl. Bizonyos rtelemben mr minden ki volt mondva 68 eltt. s Dany Cohn-Bendit, az egyetemistk s a fiatalok majd a Bolond Pierrot , a kubai s vietnami gerillk, Joan Baez, John Lennon, Mick Jagger, Jimi Hendrix s a Soft Machine kzt ldulnak elre.

A francia kivtel

Ennyiben a franciaorszgi 68-as mjus egyltaln nem hasonlt az vtized s a vilg egyetlen ms esemnyhez sem. Mint mindig, Franciaorszg ezttal sem csinl semmit gy,

5 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

mint msok. Legyen sz kulturlis forradalomrl, vagy brmi msrl. Msutt tbb vig tart az elterjedse; Franciaorszgot szkrknt nti el a kulturlis forradalom: egyetlen trsadalmi rteg, egyetlen intzmny sem tud majd kitrni elle. Az egyetemista tntetsek sz szerint felgyjtjk az orszgot. s nyomukban Franciaorszg lngba borul, mint egy hossz trsadalmi s kulturlis szrazsg vgn: az egyetemista felkels egyszerre szikra s megvilgosods. Haznk gyorsul tempban lp ki a mezgazdasgi civilizcibl. Az utols nyugati orszg, amely tbillent az ipar vilgba. Kt vtized alatt megcsinlja, amire Nagy-Britanniban kt vszzadra volt szksg. A ksst erltetett menetben hozza be az etatista uralom alatt, Charles de Gaulle-lal mint siet, jvbe lt, noha tradicionalista karmesterrel az len, aki a nehz rkban katonai egyenruhban jelenik meg a tvben. Ez a kavalkd, amely minden osztlyt, minden csoportot felbolydt, magyarzza majd a 68-as mjus tzessgt. Minden tl gyors lesz majd ebben a szndkosan mozdulatlan alakulatokkal teltett, megkvesedett keretben.

Ez a Franciaorszg, amelyet a hatalomban a modernizl gaullizmus uralt, az ellenzkben pedig egy archaikus kommunizmus, fagyasztszekrny lett volna a trsadalom szmra. Csak semmi se mozduljon, mg a modernizcis munkk tartanak! De Gaulle s a Francia Kommunista Prt uralkodik az orszgban. Objektv szvetsg, ahogy akkoriban mondjk: mindkettnek szksge van a msikra, s mindkett tmaszkodik a msikra. Ennek az energikat s gondolatokat kormnyz tengelynek kt alappillre van, az antiamerikanizmus s a trsadalmi-kulturlis konzervativizmus. Sorompt lltanak a Coca-Cola, a szex s a rockzene el, nem irtznak a cenzrtl, rokonok a tekintlyelvsgben, mg ha De Gaulle termszetesen reformprtibb, modernizatorikusabb is, mint az FKP, amely a maga rszrl kptelen tllpni a jgkorszakon. Ez a du fullaszt lgkrt gerjeszt az orszgban; poshad vzszag, a hajdani provincilis nehzkessg hat t mindent.

Franciaorszg bszke a mrnkeire, akik meglls nlkl dolgozzk ki csodlatos technolgiikat; nvekedsi rtjra, amely a vilgon a legmagasabbak kzt van; de maga erklcseit tekintve olyan puritn, mint egy Barbey d'Aurevilly ltal lert vidki kisvros, s mg mindig paramilitris mdokon kpzeli el a munkaszervezst.

Ezt a hierarchia-vallst, amelyet de Gaulle s a rendszere szimbolizl, csak gy lehet meglni, mint egy beflledt szobt. Franciaorszg nem unatkozik, ahogy Pierre Viansson-Pont rta a Le Monde -ban az "esemnyek" eltt, hanem fuldoklik, ami nem ugyanaz. Az ipari modernizci s a vezrelvknt kitztt rtkek kzti ellentmonds elrte az izzspontot. A teavzforral robbansig hevlt. A kulturlis forradalom teht egy csapsra kvetkezik be: s mindenekeltt s elssorban tekintlyellenes lesz. Mjus nyomban felveszi ezt a felforgat modort, mert gaullistk s kommunistk egyre msra nvelik autoritrius s diszkriminatv, nyilvnval bneik szmt. s minthogy az esemnyeket mereven elutastjk, hozzjrulnak a tzvsz terjesztshez.

6 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

A prizsi utcak

"E pillanatban a nemzeti ntudat egyik csodja megy vgbe, Franciaorszgnak egyik olyan gesztusa, amely idnknt, a szzadok folyamn, bevilgtotta Trtnelmnket. Ebben a kzssgben, amely egyetlen gondolat, egyetlen lendlet, egyetlen kilts, a klnbsgek elmosdnak, az egynek eltnnek..." Kivteles mondat a pezsgsben lv Prizsrl. Szerzje nem mjusi tntet, hanem Charles de Gaulle, s az a Prizs, amelyrl az Emlkiratai -ban beszl, termszetesen a Felszabadts Prizsa... De Gaulle-lal zeniten ll a francia centralizmus a hatvanas vekben. Prizs jobban, mint valaha, az orszg agya, gerince, kzponti idegrendszere, szve s tdeje. Ennlfogva a trsadalom s a kzponti hatalom tkzseinek is Prizs a hagyomnyos sznpada. A rendkvli koncentrcinak ez az ra: a nemzeti trtnelem nagy pillanatai mindig a fvrosban jtszdnak le. s a hatalmasok a kzpkor ta mindig is reszkettek a prizsi lzadsoktl. De hogy ne menjnk olyan messzire: az 1789-es forradalom ta nem hinyoznak a randevk: 1830, 1848, a Kommn, 1934, 1936, a Felszabadts, a 68-as mjus... A formk vltoznak, de Prizs, egy autoritrius hajlamokkal rendelkez, a visszalsig centralizl rendszerben robbansveszlyes ellenhatalomm vlhat, amely kpes megrendteni, mi tbb, megdnteni az aktulis rendszert.

A hres, grnitba szabott utcak Prizs fronde-i trtnethez tartozik. Hajtfegyverr vlik, a barikdok anyagv. s a 68-as mjus szimbolikus sznhzban ennek a knek az elhajtsa lesz az, mjus 3-n, ami tzbe bortja Prizst. Senki sem sajtthatja ki magnak a mjusi barikdok fellltsnak tlett: az a prizsi repertor rsze. Amikor Prizs felkel, barikdokat emel. Az egyetemistk ismerik a dalt. Az utca tlkapsai s annak nemzeti visszhangja, egyenes kzvettsknt a rdiban, mr elvgzi a tbbit: mjus pldaadv lesz, azaz ellenllhatatlann.

Az utcakvek 68-at kveten eltntek. De nem a makadm semlegestette ezeket a hatalmaskodkat, s mg csak nem is a fvros trsadalmi talakulsa, hanem a nyolcvanas vekben vgbemen decentralizci: ez majd felforgatja Prizst. A mjusi megmozduls decentralizl volt, eleve, lnyegnl fogva. Ebben a tekintetben mindenkppen meghozta volna a gymlcst.

Trtnelem-szenvedly

De Gaulle is hozzjrult volna, hogy kedvet kapjunk a Trtnelemhez, a tragikushoz, amely

7 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

nemzeteket, npeket s embereket hoz mozgsba.

Ezzel a legends hssel, aki aprlkosan figyel cselekedeteinek sznpadias megrendezsre, Franciaorszg trtnelmet csinl. A nagy ember fradhatatlanul ismtelgeti a televziban, hogy meggyzzn bennnket: a fszerepl Franciaorszg. m ebben a ggs meghatrozsban vgl is csak egy valami szmt, az, aminek meg kell testestenie a fld leguniverzalistbb nemzett: maga a kemny, szigor s autoritr aggastyn, aki kormnyoz bennnket, s aki egyedl beszli a nagy jvbe ltk nyelvt. Az vek sorn a francik exkluzivitsrl szl koncepci infantilizlnak bizonyul majd. Egy generci kveteli vissza a jogot, hogy rszt vehessen a Trtnelemben, a jogot, hogy maga is belphessen oda, immr kollektven.

A Trtnelem: ez a generci benne szletett. n 1942-ben szlettem, a sztlingrdi csata alatt. 1942 ppen a hbor sorsdnt ve, de a foglyok visszatrs is, amely nagyban hozzjrult a "baby-boom" kezdethez. A szleink ritkn voltak azok a hsk, akikrl De Gaulle s Malraux beszlt neknk. J helyzetben voltunk ahhoz, hogy ismerjk a gaullista legenda fonkjt is, hogy megrezzk benne a hazugsgokat s az gyeskedseket. Szenvedtnk tle. Legalbbis azok, akiknek a szleit nem deportltk. Mert a francik sszeomlsnak, "az elit rulsnak" a harmincas vek vgn szmos ldozata volt. s az Ellenlls igazi hsei kevesen voltak, nagyon kevesen.

A fiatalok vilga: az ertlensgek j menete; tizent v alatt egymst kveti a vietnami hbor francia mdra, a magyar felkels kegyetlen magrahagyottsga, az algriai tragdia, az 58-as puccs s az V. Kztrsasg szletse, jabb puccs Algirban, a tbornokok, a bnyszok utols, igen slyos sztrjkja, a sztlinistkkal folytatott vesztett csetepatk, az jabb vietnami hbor, ezttal amerikai mdra, a harmadik vilg lzadsai...

A jelen idej trtnelemnek csak egy neve lehetett: a forradalom. Forradalom. Mgikus sz, amely nagyon eltr ltomsokat s vgyakat takar: nemzeti forradalmat a harmadik vilg orszgai s a kelet-eurpai orszgok szmra, Knban ktsgkvl kulturlis forradalmat amelybl azonban ritkn importlunk mst, mint magt a kifejezst -, teht Nyugaton elssorban kulturlis forradalmat, vgs soron politikai forradalmat, felkavarni a vilg rendjt, s felemelni a lentieket, azokkal egy szintre, akik minden hatalmat monopolizlnak - ez a forradalom kifejezi, magba gyjti az sszes tbbit: a forradalom, ezttal, szksgkppen demokratikus lesz...

8 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Egybknt meg a mjusba gy ugrunk bele, hogy tekintettel vagyunk a msikra, mint az ugriskolt jtsz gyerekek, akik egyik kockbl a msikba szkkennek... Kzdnk, persze, egyszerre hrom helyett is. A legforradalmibbak, a sz klasszikus rtelmben, ezekben a hetekben fedeztk fel, hogy a forradalom, ahogyan azt a mjus szereplinek dnt tbbsge rtette, vgl is az egzisztencialista forradalom. Sokan veket sznnak majd ennek az elismertetsre.

Mjusban valjban senki sem akarta megdnteni a rendszert, hacsak nhny marginlis csoport nem. Nem volt zendls, mert senki sem akarta elfoglalni sem a Nemzetgylst, sem az Elyse-t, sem a Matignont, sem a kirlt minisztriumokat. A hnap sorn egyfajta jeges kzny volt ezen hivatalos pletek irnt, noha a hatalom emblematikus pletei voltak. Nhnyan kzlnk oda akartk terelni a felkels folyamt. Hiba.

Mrpedig 68-cal a trtnelem randevzott, mg ha nem hasonltott is arra az eszmre, amelyet kialaktottunk rla. A krds nem merlt fel, a cselekvsnek megvolt a maga szksgessge, s a pezsgsben tallta meg napi igazolst.

A sz tkzete

A trtnsz Jules Michelet beszl valahol a "sz tkzetrl". s ez jobban lerja a 68-as mjust, mint az sszes rla kszlt fnykp. A mjus egyik legszebb jelmondata: "Beszljetek a szomszdaitokkal." s tnyleg, mindenki beszlt mindenkivel, s a trsalgs, amely mindenki eltt nyitva llt, ltalnos volt. Abban az vben a tavasz a szavakkal kezddtt, sokkal inkbb verblis provokcikkal, mint utcakvekkel. A hatsgok kpbe vgott kihvsokkal, a szavak irnti szomjsggal, s vgl a klcsns beszddel. A francik nem akartk megragadni a hatalmat, k "a beszdet akartk megragadni". Mint azt Michel de Certeau az esemnyeket kveten megllaptotta: "gy foglaltuk el a szavakat 1968-ban, ahogy a Bastille-t elfoglaltk 1789-ben."

Minden elbeszls, amely a forradalomrl szl, kikristlyosodsnak pillanatban roppantul hasonlt egymsra: a nyilvnos tr kitgul, a szablyok rvnyket vesztik, a tilalmakat szinte szrevtlenl hgjk t. A trsadalom hatrozottan levlasztja magt a hivatalos s intzmnyes krkrl, megszaktja azokat a kapcsoldsokat, amelyek rendszerint mindannyiunkat odaktnek a kz s a trsadalom hatraihoz. Ez megy kt htig, hrom htig, egy hnapig. Valami vad demokrcia rasztja el a lpcshzakat, az utckat, az irodkat, a mhelyeket, a plyaudvarokat, a szllodkat, a hivatalokat, a tvt, az egyhzat, a

9 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

mezgazdasgot, a halszkiktket...

A tekintlyellenes demokrcia az egsz orszgot bejrja. Egyfajta verblis fertzs rasztja el a trsadalmi teret: mg a flnkek, a komplexusos emberek, a rokkantak is szt krnek, meslnek, beszlnek fradhatatlanul. Ismeretlenek llnak szba egymssal, klcsnsen megllaptsokat tesznek, s ekzben fut tallkozsok zajlanak: a vgy megmutatja, megnyilvntja magt, s vele egytt az lvezet is eljn a homlybl. A np, ez az absztrakt fogalom hirtelen emberi testet s arcot lt. Csoportok jnnek ltre s olvadnak ssze. s ez nem valami misztikus kinyilatkoztats, ez fizikai s trsadalmi valsg.

A hatvanas vek Franciaorszgt a trsadalmi rintkezs s kapcsolatok rettenetes nyomora jellemezte. Mjusban francik s klfldiek, az egyetemi, de a munksifjsg nyomdokain is, beszdbe elegyednek.

A polgr szba ll az egyetmistval, aki mellett tegnap mg gy ment el, hogy szre sem vette, a munks megszltja a fejest, ami azonnali gylst eredmnyez, a bankpnztros felfedezi hzmestere szenvedlyeit, a gyros segtsget nyjt titkrnje bartainak, a polgrmester trgyalst folytat a parasztokkal s egyetemistkkal, akik ppen egy prhuzamos lelmiszerlnc ltrehozsn gykdnek. A szakrtk is beszlnek mg, de mr nincs r monopliumuk: elvegylnek a pezsgsben, s tarka sokadalmakkal egytt vesznek rszt j mkdsi mdok, ellentervek kidolgozsban.

Mjusban nemcsak a falak lettek beszdess, hanem mindenekeltt a frfiak s a nk. A felszabadult sz nagy kalandjai voltak elssorban s mlyen felforgatk. Bonyolult rzelmek, tbb vtizedes tanuls nhny htbe srtve, amelynek az emlkezete sem srlt meg, noha mint minden emlkezet, ez is ksz az emlkek elrulsra. Akik nem ismertk ezt a pezsgst, ezt a trsadalmi gejzrt, megmosolyoghatjk 68 mjust. Elmennek egy olyan kzs trtnelmi tapasztalat mellett, amelynek az a sajtossga, hogy egyidejleg tbb szzezer ember osztozott bennk.

A trsadalom emancipcija

A 68-as mjus trtnelmnk nagy demokratikus pillanata. Forradalom; mg ha nem is az, amelyrl egyesek olykor brndoztak, kztk n is, de mgiscsak forradalom.

10 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Valban igen jelents esemny megy vgbe: az antiautoritrius felkels emanciplja a civiltrsadalmat a mindenhat, mindent maga al gyr llam fennhatsga all, amely Franciaorszgban rl a lelkekre, a gazdasgi, trsadalmi s kulturlis egszre, strukturlja az emberi tevkenysgek egyttest. Persze ott van a kommunista prt s szmos egyeslete, amely szervezi s integrlja a munksok tredkeit; csakhogy ellen-llamnak vli magt, s gy az igazit utnozza. s br a szakszervezeteknek mg mindig nagy hatalmuk van, mr ersen megosztottak, s a trvny nem segti az akciikat.

68 mjusnak barikdjai nem katonai eszkzk voltak, hanem terleti hatrkijellsek. A trsadalom kt vagy hrom hten keresztl terleten kvliv tette magt. s tl a barikdokon, Franciaorszg 68 mjusban lte meg trtnelmnek legnagyobb megszll mozgalmt. Az egyetemi karokat, a kzpiskolkat, az zemeket, az irodkat, a hivatalokat, a krhzakat, mg a nagy luxusszllodkat is elfoglaltk. Egyetlen kzssgi munkahely sem vonhatta ki magt igazn a trsadalmi tr egalitrius visszahdtsa all.

A foglalsok nem vdelmi jellegek, hanem a sz, a kvetelsek, a vltozs irnti vgy felszabadt jelleg megszllsa. Mjus programja rknyszertette magt nmagra, mindenkire, s fknt azokra, akik azt lltottk, hogy kpesek irnytani a tmeget, vezetni a mozgalmakat: megvltoztatni az letet, itt s most, azonnal. Francik millii azon tprengtek, forrongva, milyen eszkzkkel tudnk megvltoztatni az letket. Nem azon, hogyan lehet a rendszert megvltoztatni, hanem azon, hogyan lehet eljutni a "vltoztasd meg az leted"-ig. Arthur Rimbaud szupersztr!

68 mjusban a civil trsadalom kveteli vissza sajt autonmijt az llamtl, amely abban az rtelemben abszolutista, hogy nem hagy semmifle sajt helyet a trsadalomnak, a trsadalmi s kulturlis nmeghatrozsnak. A szellem, a nk, a testek, a kisebbsgek felszabadtsnak mozgalmai termszetes mdon kvetik a munka jjszervezst, a munka j fogalmnak kialaktst. A nk lesznek a tavasz igazi hsei: minthogy kollektv szereplknt bukkannak fel, a trsadalom termszetes mdon feminizldik.

68 eltt a sz, "trsadalom", a szociolgitl tvol es kategria volt: azta, a sz valamennyi rtelmben, polgrjoggal rendelkezik, a "politika" mellett. Ez mjus hatsa.

De Gaulle buksa

11 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

De Gaulle 1969-ben tvozik a hatalombl, egy figyelemremltan elhibzott npszavazst kveten, amely egy racine-i kivonulshoz szolgl szmra rgyl. Azonnali lemondsa, amelyet nhny jeges sz ksr, majd az azt kvet hatalmas csend lesz utols nagy politikai cselekedete: demokratikus hangslyt ad azoknak az intzmnyeknek, amelyeket szinte csszrmetszssel hvott letre, ily mdon fel is ruhzva ket az rkkvalsggal.

De Gaulle azonban mindenki msnl jobban tudta: t 1968 zte el a hatalombl.

A trsadalom nem rdekli, csak a nemzet szmt, a tancskozsok pezsgse szmra akadlyt jelent, a hatalmi sz jn neki termszetesen. A nagy nemzeti lzads nem llt volna ellent a trsadalom emancipcijnak, az antihierarchikus tiltakozsnak, az egalitrius kvetelsnek: radiklis megkrdjelezst ltott volna benne, a "demokratk" helyrehozhatatlan gyzelmt a "republiknusok" fltt, ahogy majd egyik rosszmj kritikusa, a 68-as mjus nylt ellenfele, Rgis Debray mondja.

Nemcsak elnkknt vitatott szemlyisg, akinek hatalma mr hrom hnappal korbban, az 1965-s elnkvlasztson is megingott, most pedig, trtnelmnk legnagyobb sztrjkja s az ifjsg ders felkelse kvetkeztben egyenesen megrendlt; vitatott az etatista politika abszolutista koncepcijnak szimblumaknt is, aki gy tekint a kzvett rendszerekre, az ellenhatalmakra s az nkorltozsra mint megannyi elviselhetetlen nygre a nemzet szksgletei diktlta cselekvs tjban.

De Gaulle ebbl mg kijn a grenelle-i egyezmnnyel, az FKP tmogatsval, a Baden-Badeni-i haboz sznlelssel, a nagy Champs-Elyses-i tntetssel s az elrehozott vlasztsokkal. Kivteles tehetsggel eljtszott hadmveleti terv, de ezzel a rettenetes szval: "la chienlit", gyakori s hres ksrtseivel, hogy az erhz folyamodjon, mjus 24-i elhibzott npszavazsval teljes fziskssbe kerl: mr kvl van a jtktren.

Az V. Kztrsasg mrnke a jobb oldalon esett el. Foglya lett a legkonzervatvabb jobboldalnak, amely mellesleg aktvan hozzjrul majd 1969-es veresghez.

Az egsz gaullista mitolgia legitimits-etikra plt, amely lehetv tette szmra, hogy a prtok fltt lljon, hogy maga kr gyjtse a jobboldal nagyobb rszt, de a baloldali vlasztk egy rszt is. 68 mjusa utn de Gaulle legitimitsnak legjobb rszt veszette el.

12 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Ez a forradalom, amely valdi trsadalmi, m hamis politikai forradalom volt, hiszen a hatalom nem rdekelte, mgis sikeres volt ott, ahol Franois Mitterrand s Jean Lecanuet elbukott 1965-ben: megdnttte Charles de Gaulle-t.

Ez lesz a 68-as mjus egyik politikai kvetkezmnye: a hbor utni korszak befejezdtt, a rekonstrukci vget rt, s vele egytt az emblematikus szemlyisge is.

Mjus antikommunizmusa

Mjus msik nagy vesztese a mindenhat llam msik pillre, a kommunista prt. Egy olyan orszgban, ahol kivteles tllst az ellenllsnak, a gaullizmusnak s az V. Kztrsasgnak ksznhette, amely nmaga tkletes ellenzkt alkotta meg belle, az FKP volt a rendszer msik nagy politikai s trsadalmi ereje. Ktfle rendrsg volt mjusban: az egyenruhs, amely a kormny utastsainak engedelmeskedett, s a kommunista prt, amely tle telheten beplt tntetsekbe s megszllsokba, hogy cskkentse a kvetkezmnyeinek slyt.

Az FKP mjussal szembeni elsznt elktelezettsge s a grenelle-i egyezmnyek alrsa egybknt lehetv teszi majd De Gaulle-nak, hogy kiutat talljon. A kommunistk nemcsak Moszkva utastsra mentik meg De Gaulle-t, hanem mly meggyzdsbl is: a mjusi trsadalmi forradalom mindannak jelkpe, amit gyllnek. Az antiautoritrius felkels kmletlenl tmadja a francia kommunizmus brokratit, s nekimegy minden rtknek, amelyet k vdelmeznek.

Az 1968-as vben Csehszlovkia lerohansa lesz a hab a tortn. Aztn a lass, megllthatatlan hanyatls, amelyet Franois Mitterrand 1981-es gyzelme gyorst majd fel, s a keleti kommunista rezsimek s a moszkovita centrum sztrobbansa vgez be.

Mjusban a baloldali antikommunizmus lendletbe jn. Az FKP hiba hitte, hogy meggtolja a fertzst, nem lesz kpes ellenllni. Az haj, mint valami rtgt, az soraiban is pusztt. 68 mjusa fel fogja gyorstani a kommunista appartusok sztzilldst.

13 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Egy stt anekdota jelzi azonban ennek az antikommunizmusnak a hatrait.

68-ban egy szovjet r felesge jrta be a Sorbonne-t, hogy tmogatkat szerezzen frje, a KGB ltal bebrtnztt Jurij Galanszkov szmra. Egyetlen figyelmes flre sem tallt, sem a csoportocskkban, sem msutt. Jurij Galanszkov nem sokkal ezutn, teljes csendben halt meg. A disszidensek ideje azonban nagyon gyorsan eljn, a hetvenes vekben: akkor majd egsz Eurpban egyedlll segthlzatra tallnak a franciknl.

A rvid balos eposz

Mjust kveten egy kis balos hskltemny jtszdik le.

t vig tart. Bizonyos szm szervezet feloszlsig - amelyek nyomban jjszervezdnek, a vonzerejk azonban akkor mr megtrt - s kt, a 68-as mjust kveten szletett maoista ramlat - a "Vive la rvolution", s fknt a "Gauche proletarienne" nfeloszlatsig tart.

Az utcn megkeresztelt forradalmi szervezetek, amelyek mg mjus eltt szlettek, s nhnyat kzlk mr maga a tavasz felbomlasztott, egytt jrtak az ifjsggal. Klcsnztk neki hozzrtsket, elssorban a dialektika s a szervezs tern, a vihar azonban elsodorta ket, de hagytk is magukat elsodorni. Nem ezek talltk ki sem az utcakveket, sem a barikdokat, sem az intzmnyek megszllst, sem azokat a jelszavakat, amelyek a falakon dszelegtek; ezzel szemben annl knnyebben rszeseiv vltak mindennek, ami trtnt, mivel az esemnyek ltszlag minden nappal jabb bizonytkot szolgltattak r, hogy mr k maguk megteremtik a forradalmi mtoszt.

Ez a mjus egyik jabb paradoxona, amelyet harminc v mltn mr elg nehz elkpzelni: a forradalmi szervezetek szmra olyan a mozgalom, mint halnak a vz. De mint msok is, ezek is gy gyrtanak jelszavakat, hogy valdi befolysuk nincs a dolgok menetre. s sok kzlk, akkoriban, ugyanolyan autoriter mdon szervezdtt, mint a kommunista prt, a mrcius 22-i mozgalom s a meghatroz szerepet jtsz akcibizottsgok kivtelvel.

14 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

A 68-as lendletbl j szervezetek szletnek, a rgiek talakulnak, s valamennyi tovbb mkdik, ezttal azonban kis csoportknt. Mindentt ott vannak, gy rzzk fel a francia trsadalmat, ahogy az ember egy gymlcskkel teli ft rz meg, hogy aztn csak ssze kelljen szedegetnie, ami az lbe hullik.

1973-ban a francia-francia polgrhbor vget r.

A polgrhbor a mjus utni idszakot gyakran erszakos sszecsapsokkal, ltvnyos kezdemnyezsekkel tagolta. Kemny vek: a balos csoportosulsok megprbljk jra egybefogni a mjus ltal sztzillt szlakat; egyesek azrt, hogy vgre kiptsk azt a szuperszervezetet, amelyik majd az FKP helybe lphet, s amely majd a jvben bekvetkez, m elkerlhetetlen ltalnos sztrjk rjban meghozza a megfelel dntseket; msok azrt - n is ezekhez tartoztam -, hogy kirobbantsk a botrnyokat, pldul a mg mindig uralkod futszalagos munkarend katonai jellege miatt, s hogy elsegtsk eltntetsket, pldul a bevndorlsi politika botrnyt: akkoriban mg senki sem akarta korltozni a bevndorlst, mgis a rabszolgasghoz kzeli krlmnyek kzt folyt. Minden bevndorlmozgalom ebben az idszakban ltja meg a napvilgot. De ott van az egyms utn fellzad brtnk botrnya, s az ingatlangyletekig sllyed gaullista prt pnzgyi machincii is. s az elnyoms, mindvgig, amely a szolidarits ltetje. jsgokat tiltanak be, btor rtelmisgiek azonban ruljk ket, azok, akik az egsz idszakban meghatroz szerepet tltenek majd be: a kezessg, a vdelem, de fknt a korlt szerept.

Erszakos jelenetek szolglnak a botrnyok feltrsra. A terrorizmus akkoriban bukkan fel, de a 68-as mjus igen ers demokratikus nyomai Franciaorszgban ellehetetlentik.

A kibrnduls hamarosan bekvetkezik majd. Minden oldalt elraszt. Mjus utn a trsadalom teljes pezsgsben van, a feminista mozgalmakkal, az abortuszhoz val jog mozgalmaival, a homoszexulisok, a krnyezetvdk, a kommunaprtiak mozgalmaival, mindenfle trsulsok ltrejttvel; mg a munksok is kpzeletdsabb mozgalmakat hoznak ltre, mint amilyeneket korbban el tudtunk kpzelni nluk. s mindez egyre inkbb a balos szervezeteken kvl trtnik.

Mjus genercis dinamizmusa ellenllhatatlan. Mg a balossgot is kpes lesz legyzni. A felkels nomdjai is meginognak, egyiket a msik utn vonzza maghoz a gynyr felfedezse, a klnbz trsadalmi szervezetek hlja, s brndtja ki a kommunistk tragdija.

15 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

A vietnami hbor ppen utols lvldzseit li, mikzben a Gulag egyszer s mindenkorra ugyanazzal a szgyennel, ugyanazzal a kegyetlen remnytelensggel, ugyanazzal a kiltstalan dhvel bort be minden kommunista rendszert. A trtnelem tnyleg tragikus.

A Libration logikusan szletik meg 1973-ban, a balos eposz vgn. A mrnkk ebben az vben dolgozzk ki azt a rendszert, amely aztn internet nven vlik ismertt. A mikroprocesszor feltallsa szrevtlen maradt, noha 1971-bl datldik. A kvetkez v, 1974, mr a vgleges fordulatot vett gaullizmus: Giscard-t vlasztjk meg kztrsasgi elnknek Franois Mitterrand-nal szemben.

A leksett randev

A nagy tavaszi rads rvilgtott a francia rendszer ellenerinek gyengesgre vagy ppen hinyra, kzvett struktrinak szegnyessgre, a minden trsadalmi kezdemnyezst megfojt llam merevsgre. 68 mjusa npszavazson dnttt a trsadalom autoriter felfogsval val szaktsrl: vajon mindez elvezet-e az orszg demokratikus talaktshoz?

A lehetsg kivteles, a mjusi hullmot ltalnos reformm tfordtani: nem fogjk megragadni. Sem az ppen emancipldflben lv trsadalom, sem a mjus tiszavirg let szvivi, rtelemszeren nem a balos szervezetek, de a politikai trsadalom sem, se a jobb, se a baloldalon, nem igazn trekszenek r, hogy az esemnyt politikai kategrikra fordtsk le. A trtnelmi trekvs nagyrszt fggben marad, egyni visszaessek sokasgval, termszetesen mindenkire rvnyes hatsokkal, m sajnlatosan ritka intzmnyes kvetkezmnyekkel. Ha van leksett randev, ez az. A reformksrletek mindazonltal ltezni fognak, m mindig meg is histjk ket. Tbbsgk knyszeren s erltetetten megy vgbe, lland meghtrlsok kzepette. Az gy felhalmozott kss vgl tekintlyes lesz, s harminc vvel ksbb magyarzatul szolgl majd a jelen nem egy nehzsgre.

Reform: 68 utn ez a sz a politika egyik kulcsfogalma lesz. Mihelyt a trsadalom eltsszenti magt, mris begrnek, tanulmnyoznak, kidolgozs al vesznek egy reformot.

Mr 68-ban, a grenelle-i egyezmnyben kzsen jvhagyott komoly bremelsek utn, amellyel a brbl s fizetsbl lket vgtk el az egyetemistktl, a parlament oktberben

16 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

megszavazza az Edgar Faure ltal kidolgozott egyetemi reformot, decemberben pedig a vllalati szakszervezetek jogairl szl igen fontos trvnyt. Mjust kveten De Gaulle be kvnta vezetni a "rszvtelt" [participation], s fknt a decentralizcit. Ez utbbibl, meglehetsen nyakatekert formban, kvetkezik majd az a bizonyos elhibzott npszavazs, amely De Gaulle tvozsval jr egytt. Mjus megsebezte az elnkt, a jobboldal kivgezte. Az elnkk avanzslt Georges Pompidou Jacques Chaban-Delmast nevezi ki a Matignonba. 1969-es hivatalba lpsekor bedobja az "j trsadalom" jelszavt. Chaban maga kr gyjti a gaullizmus liberlisait, minden elrhet reformert, st, mg a mendes-izmus rkseit is, mindenkit, aki meg van gyzdve rla, hogy a mjusra adand vlaszt trsadalmi tren kell keresni. A miniszterelnk elutastja a vrszv llamot, sztmorzsolja a merev vlaszfalat kpez klnbsgeket. Chaban beszde iskolt teremt: 1981-ben majd Pierre Mauroy veszi el, ms feldolgozsban, ezttal "j polgrsg" nven. Nem hagyjk el a trsadalmat. Tbb nem fogjk igazn elhagyni.

Jacques Chaban-Delmas teht jra ksrletet tesz a decentralizci nagy kalandjra, az egyetemek szmra kicsikarja az autonmia minimumt, megprblkozik a regionalizcival, Pompidou azonban mindezt ellenzi. Az informci tervezett liberalizlsa a reakcis tbbsg azonnali haragjt vltja ki. Chaban letmve trsadalmi tren buzog a legbsgesebben. Sokat ksznhet Jacques Delors-nak: a brek havi bontst, a minimlbr hozzigaztst a nvekedshez, a szakkpzshez val jogot, elnys szerzdseket a kzfeladatot ellt vllalatok szmra. Kormnya hozzkezd a nyomortelepek felszmolshoz. Sikerrel be is fejezi.

Chabannak azonban a gaullista tbbsggel kell egyezkednie. Kormnya kemnyen elnyomja a balos mozgalmakat, a rombolk elleni trvnytervezettel, szmos letartztatssal s slyos tletekkel. Az ellentt tarthatatlan. Chaban 1972-ben knytelen leksznni. A gaullistk Pompidou betegsgt kihasznlva jabb ksrletet tesznek a hatalom visszaszerzsre. A ksrlet patetikus, m rvid let.

Gyzelmt kveten Giscard, a "halad liberalizmus" elnekeseknt, jabb reformhullmot indt el 1974-ben: az abortuszhoz s a fogamzsgtlshoz val jog, a 18 ves kortl szmtott nagykorsg, az audovizulis intzmnyek kvzi-reformja, amely a tvcsatornknak autonmit ad, a csaldegyests lehetv ttele a bevndorlk szmra. m a hetvenes vek kzepn kiderl, hogy a 68-as v egy gazdasgi ciklus vgt is jelentette: a gazdasgi nvekeds az lland gyengls jeleit mutatja, s a munkanlklisg, amely 1967-ben kezdett el nvekedni, egyre feljebb kszik. A hetvenes vekben bebizonyosodik, hogy a gazdasgi vlsg, amitl mindenki retteg, valjban globlis mfaj, korszakvlts, visszaesseivel s lehetsgeivel egyetemben.

17 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Giscard-nak, aki 1974 eltt szvesen hatrozta meg magt a "nvekeds ellenfeleknt", elssorban a Rmai Klub szakrtinek hatsra, akik a "zr nvekedsrt" szlltak skra, vllfegyvert kell cserlnie. Ez az idszak mr a globalizci megprbltatsainak idszaka.

A baloldal s a 68 mjusi barzdk

Franois Mitterrand gyllte 68 mjust. A tavaszi robbans ketttrte az 1968 janurjban az FGDS (Fdration de la Gauche dmocrate et sociale) s a KP ltal alrt megegyezst. Mitterrand mjusi, rosszul idztett kirohansa pedig arra vallott, hogy ugyanilyen rtetlensggel viseltetik a Tbornok irnt is. Rvid sivatagi tkels utn sikeres puccsal tr vissza: 1971-ben Epinay-ben Franois Mitterrand megkaparintja az SFIO-t (Section Franaise de l'Internationale Ouvrire); ebbl csinlja meg a Szocialista Prtot, ezt a mindenev gpezetet, amely 1972-ben egyszerre rja al a kommunistkkal kidolgozott kzs programot s prblja kisajttani a 68-as mjus maradvnyait: a "vltoztasd meg leted" egyenesen az j prt jelszava lesz, de egsz stlusuk sok mindent vesz t a balos frazeolgibl.

Mitterrand, a tervgazdasg ernyeibe vetett hite s a kommunistk ltal vdelmezett etatista program kztt, a szocildemokrcia elsznt ellensgnek mutatja magt. Az llam jvend vezetje nem ppen a trsadalmi emancipci vad partiznja, s bevallja, hogy "semmit sem rt" a msodik baloldal tziseibl, amelyek elvben a trsadalom autonmijt s az ellenhatalmak kiptst hirdetik. Franois Mitterrand sohasem lesz, legalbbis szndka szerint, a trsadalom demokratikus reformjnak az embere.

Egy msik leksett randev

Franois Mitterrand-t a hatalom meghdtsban a hetvenes vek fordulata menti meg: a nvekedsi vlsg, a munkanlklisg emelked grbje megfordtja a leosztst, s a termelkenysg visszakapja jogait. Mindazonltal mikor elnkk vlasztjk, a kzs program szneiben eltlttt kt v utn meghtrl a trsadalommal szemben: a hallbntets eltrlst kveten enged a rdik s televzik decentralizlsnak s liberalizsnak gyben is. Az ipar szerkezeti jjrendezsvel s az Eurpai Kzssg tervezsvel elbb egy mrskelt, majd egy fkevesztett liberalizmus szszlja lesz, klnsen a pnzgyek tern.

18 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Minthogy a trsadalom demokratikus emancipcijnak tmogatsban hinyossgai vannak, knytelen lesz szlesre nyitni a kapukat a gazdasgi s pnzgyi liberalizmus eltt. A trsadalom emancipcija majd magtl megy vgbe, de mr vadabb mdon.

Prtpolitika tvolsgtartssal

A 68-as mjus szerepli tbb szzezren voltak. Mgis, ez a trtnelmi szaktsban sszekovcsoldott generci, amely a barikdokrl ltte ki cszligolyit, elfoglalt mindent, ami Franciaorszgban kzpletnek szmt, nyelvet nyjtott minden hatsgra, rszt vett ezernyi alternatv programban, s ma az egsz trsadalomban szt van szrva, makacs sajtossgot mutat, vtizedrl vtizedre: ez a generci tvolsgot tart a prtpolitiktl.

Ez a vons annl is meglepbb, minthogy 1981 ta a baloldal kt elnkvlasztson s hrom trvnyhatsgi vlasztson is nyert. Termszetesen mind a nemzetgyls, mind a szentus soraiban, s a miniszteri kabinetekben is tallunk ritka kivtelknt bellk, de annyira ritkaknt, hogy az mr a szablyt ersti. Mjus csrli hiba terjesztettk azt a kzhelyet, mely szerint a tegnapi lzadk ma hatalmon vannak, a prtpolitika skjn ez valtlansg. Ha az egyni letplykat elemezzk 1968 ta, megfigyelhetjk, hogy a megszllsok lelkes vgrehajtinak nagy tbbsge, az egyetemistk pp gy, mint a munksok, a trsadalmi szfra, a szakszervezeti mozgalom, a trsulsi mozgalmak, a helyi kzssgek, a kulturlis akcik s az ellehatalmak nagy rsznek, gy a sajtnak s a knyvkiadsnak a szolglatba lptek. Nem a politikai hatalmasok kzt vannak, pp ellenkezleg, a civil trsadalmat tszv ezernyi hlzatban vannak jelen.

A ragaszkods ehhez a kzssgi vlasztshoz, harminc v utn is, a 68-as mjus egyik igazsga. Az autoriter kultra szvssga ugyancsak megmagyarzza ezt a politika trsadalmval szemben a civil trsadalom javra szl dntst. Egyesek, a legpolitikusabbak szmra ehhez mg hozzjn az a tladagols is, amely a szlsbaloldal szervezeteinek szlssges tpolitizltsgbl, st az ltaluk elkvetett hibkbl szrmazik. Mindezek a tnyezk hozzaddtak maghoz a 68-as elktelezettsg termszethez, s hozzjrultak az nmaga mlyebb reformjtl irtz politikai trsadalomtl val eltvolodshoz, szmos olyan embernl, aki sokkal nagyobb szenvedlyt rez a trtnelem, mint a politika irnt. A politikai trsadalom, amelyet a prezidencilis rendszer hatroz meg - s ez, mint tudjuk, ugyanazon a prton belli emberek s istllk rivalizlst favorizlja a parlament ugyanezen okra visszavezethet gyengesge s az ennek kiegyenslyozsra szolgl militantizmus rvn -, nem vonzotta azokat, akiket esetleg maghoz vonzhatott volna. A 68-as mjus nemzedke kvl maradt. Most is kvl van. Nem idegen szmra a politika, figyelmet fordt r, st llst is foglal benne, de aktv mdon a civil trsadalom berkeiben gyakorolja.

19 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Ahogy Maurice Blanchot olyan jl megfogalmazta a 68-as mjusrl szlva: "Ez a forradalom inkbb filozofikus, mint politikai".

Ez a mjus bne

Harminc v ta minden besavanyodott embernek ez a csatakiltsa.

68 azt a jvtehetetlen bnt kvette volna el, hogy elzte De Gaulle-t, az egyetlen embert, aki alkalmas lett volna Franciaorszg modernizlsra, hogy ltrehozta a globalizcit, megvetette a liberalizmus gyt, elidzte a nemzetllam vlsgt, a csaldnak mint sejtnek a lerombolst, a hzassg felbomlasztst, a szerelemnek a pornogrfiba sllyesztst, az oktatsi rendszer szttrst s a tekintlyelv lerombolst, a fiatalkor bnzs s a kbtszerfggs nvelst, a polgri btorsg elemi forminak sztzillst, a peremvrosok sztzllesztst, a mdia hlyesgnek feltallst, s mindezen okokbl a mjusellenessghez, a mjusi rmlomhoz, azaz a Nemzeti Fronthoz s mocskos hullmaihoz vezet t megnyitst.

A szabadossg, a gynyrk, az engedkenysg tlhajtsa, pimaszsg, egyenlsdi, utpik: 68 mjusa egy trtnelmi se fle, se farka gy lett volna, egy dsgazdag trsadalom ideges msllapota, amely vgl felsznre hozta volna veleszletett gyengesgt.

Az ember mindentt tallkozik ezzel az okoskodssal, amely klnsen nagy szmban van reprezentlva a politikai trsadalomban. Ha csak elolvassuk az utols nhny ht kommentrjait, nemigen mondhatjuk, hogy a mdia klnsebben a szvn viseln az esemnyt, s hogy az felizgatn a neuronjait.

Boldogok teht mindazok, akik megmaradtak az ablakukban, s megmenekltek az ideolgiai szennyezs ell, minden Jospin s minden Jupp, akik elkerltk 68 mjust, s akik annl is szvesebben dicsekszenek ezzel, mert gy vlik, okosan kikerltk a rossz kerkvgst. Mert a mai Franciaorszgnak ez az egyik jellemz vonsa: a bal- s jobboldali politikai prtok valamennyi vezetje semmit sem ltott, semmit sem hallott 68 mjusban, ha ppen nem nyltan ellensgesek voltak, mint az ultragaullistk vagy a Madelin-Longuet-du az akkori szlsjobbrl. Ht legalbb ennek meg kellene nyugtatnia 68 csrlit: a politikai trsadalom megmeneklt a legrosszabbtl.

20 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Sajnos, a politikai trsadalomnak nincs mirt nnepelnie magt: brmit gondoljanak, brmit mondjanak rla, megltszik rajta 68 mjusnak a hinya. s ezt a francia demokrcia szenvedi meg, olyan remnytelenl az ancien rgime adminisztratv s centralizl eszmje tartja fenn mg mindig. A politikai trsadalom slyos elmaradottsggal vdolja a civil trsadalmat, s ez az elmaradottsg magyarzn kzel harminc ve a politika szerencstlenkedseit is. A demokratikus forradalom, amely mellett 68 mjusa elktelezte magt, nem ment vgbe a politikai trsadalomban. Ez mg htra van.

"Ez a mjus bne": ez az okoskods ugyanarra a tvedsre pl, mint az, amelyik 68 mjust a vilgon egyedlll esemnyknt fogja fel, Franciaorszgot pedig a vilgegyetem kzppontjban ll fensges erdtmnynek ltja. 68 mjusa nem tallta fel a kulturlis forradalmat; a kulturlis forradalom kristlyosodott ki Franciaorszgban egyedi s kivteles mdon, minthogy akkoriban egy patriarchlis rendszerben ltnk, amelynek a tekintly volt a mindent megfojt vallsa.

Tprenghetnk persze visszamenleges mdon is, amgy Tocqueville mdjra - ez volt a kzponti krds, amelyet a francia forradalom kapcsn feltett -, hogy lehetsges lett volna-e megsprolni 68 mjust, s hogy ennek a forradalomnak nem az volt-e a trtnelmi ra, ami egy specilisan francia kssre fordthat le?

Tny, hogy ezek a jelensgek, az erklcsi liberalizcitl az llami szablyozs vlsgn t a gazdasgi-pnzgyi liberalizmusra jellemz mdszerek s ideolgik vlsgig, valamennyi fejlett orszgot rintik, anlkl, hogy az ifjsg felkelse, a barikdok jszakja s a modern trtnelem legnagyobb megszllsi mozgalma msutt is klnsebben szksgesnek mutatkozna.

A francia megksettsgrl szl vita paradox. Mifle megksettsgrl beszlnk? A liberlis ideolgia behatolsrl Franciaorszgba, amely szmos akadllyal tallta szembe magt? De ht ezt elg nehz mjus szmljra rni, hiszen ppen azzal vdoljk, hogy a liberalizmus szllscsinlja volt. Vagy a politikai s trsadalmi demokrcia megksettsgrl lenne sz?

A demokrcia skjn valban ltezik francia kss. 68 mjusa jelents kulturlis termszet felzrkzst hajtott vgre: Franciaorszg messzirl trt vissza, hogy belpjen a modernits bizonyos formiba.

21 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

De ha van tanulsga 68 mjusnak, az ppen az, hogy nincs modern, hatkony, aktv polgrokra pt demokrcia nagy erej civil trsadalom nlkl, amely kpes a kezdemnyezsre, a kapcsolatok kiptsre, a trsadalmisg megteremtsre. s 68 mjusa utn gy tnik, inkbb, mint valaha, hogy az ellenhatalmak s a kzvett struktrk elengedhetetlenek egy modern trsadalom s egy jogllam mkdshez. A civil trsadalom nem ltezhet a politikai trsadalomtl fggetlen kontinensknt: a politiknak btortania, artikullnia kell. A mjust kvet trtnelem sajnos tkletes vls-trtnet, amely mind a jobb-, mind a baloldalon a revans allrjt vette magra. Ezek az emberek mg mindig, 68 mjusa utn harminc vvel is gy gondoljk, hogy a civil trsadalom nem val semmire, hiszen itt vannak k.

Ha ma egy ostoba s beszklt alternatvval vagyunk szembestve - liberalizmus: igen vagy nem -, ez azrt van, mert az utbbi vtizedekben nem a trsadalom demokratikus emancipcija volt a politika ftengelye.

pp ellenkezleg, mdszeresen a tervgazdasghoz, a kzpontost intzkedsekhez, a tekintlyelv s elitista reformokhoz folyamodtunk, amelyek ellenllst vltottak ki, ha ppen nem kifejezetten megakadlyoztk ket, s amelyek vgl, torz mdon, a korporatizmust erstettk.

68 mjusa nem idzte el a francia lemaradst: ktsgkvl elkerlte a legrosszabbat; de mjus elfojtsa nagyon is akadlya annak, hogy Franciaorszg ma simn legyen kpes venni a vltozs korszakt s legyrni a vele egyttjr visszaesseket.

Az 1973-as szakts

Mjus egyszerre tartozik a 19. s a 21. szzadhoz. Mjus formai megoldsait s nyelvezett olyan harcokbl klcsnztk, amelyek egy msik szzadra voltak jellemzk. 68 mjusa sok szempontbl egy vszzaddal ezeltt volt. De van modernitsa is a mjusnak.

Ahogyan a francia forradalom az antik demokrcit utnozta, hiszen nem volt tudatban eredetisgnek s egyedisgnek, 68 mjusa is a nemzeti s demokratikus forradalmak nagy szzadnak formibl, nyelvhasznlatbl s magatartsaibl mertett.

22 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Ez az utnzs azonban nem merti ki 68 mjust. Eredetisge ppen a jv fel fordulsban llt. Mg ha ez kzs tudatknt nem ltezett is. Mg ha nem voltunk is kpesek r, hogy megfogalmazzuk a mjus modernitst, azaz a trsadalom demokratikus emancipcijt. Mrpedig ez az emancipci azonos fzisban van azoknak az j szablyozsoknak a keressvel, amelyeket a globalizci s a szervezett rendszert alkot trsadalmak ltrehozsa knyszert ki.

Mjus lezrsa 1973-ban, a 20. szzaddal trtnt meg. A szzadok nem mindig kvetik a szzadfordulkat. A 21. szzad valjban a hetvenes vek forduljn kezddik, a technolgiai forradalommal, a globalizcival s a geopolitikai felfordulssal. Mindent tfog vltozs jtszdik le a szemnk eltt.

Br mg nem tudtunk rla, 68 mjusban ppen a hbor utni korszakkal vgeztnk. s vele egytt a szzad is befejezdtt.

Utirat

"Lzadok, teht vagyunk", mondta Camus. Minden lzadsban ott van az az ellenllhatatlan akarat, hogy uraljuk a sorsunkat, minden pillanatban, minden helyzetben... s nincs demokrcia olyan asszonyok s frfiak nlkl, akik a dhvel, az engedetlensggel, a szksgnek nem engedelmeskedve uralni akarjk sajt letket.

Hogyan lehetne elmeslni azoknak, akik nem ltk t ezt az rlt, tvoli szerelmet, st, kzs rlt szerelmet? 68 mjusa olyan volt, mint egy tbb htig tart szenvedly. s rlt volt, mert a nappalok s az jszakk gyakran felcserldtek, mert sok butasgot is beszltnk, mert olyan dolgokat lttunk, amelyek nem lteztek, legalbbis nem gy lteztek, de sszessgben ennek nem volt tl nagy jelentsge ahhoz kpest, ami kztnk vgbement, s amit a tnykedsnk kivltott s letre hvott. s rlt volt, mert a vilg megvltoztatsra irnyul vgy valban rlt, de nlklzhetetlen a trsadalomban lt lethez, a llegzshez.

Ez tnyleg az rlt szerelem tavasza volt.

23 / 24

Serge July: 1968 mjus - mesk, legendk s a valsg


2008. mrcius 17. htf, 18:00

Tbb szzezren voltunk, s mint mindenki, n is plaktokat s rpiratokat gyrtottam, kveket dobtam, gy tettem, mintha barikdokat s tntetseket szerveznk, amelyeknek megvan az a fjdalmas szoksuk, hogy ms utat jrnak be, mint amelyet kijelltnk szmukra, rszt vettem szmos, teljesen valszertlen gylsen, a legklnbzbb foglalatossgokban, tbb ezer emberrel tallkoztam, kzlk sokat megszerettem, olyan eszmk s elvek miatt keveredtem csetepatkba, amelyekre mr nem is emlkszem pontosan, rengeteget beszltem, a mjus klnleges szerepljnek kpzeltem magam, holott engem is csak a hullm sodort magval, mint a tbbieket, iszonyatos fradtsgokat reztem, rengeteg jszakt tvirrasztottam, nmelyik gzzal volt teli, nmelyik rzkisggel, a tbbi meg egyszeren csak telefstlt volt.

Megismertem a kollektv felszabaduls ragyogst, lttam azt, amit egyeslt npnek hvnak, menekltem a rohamrendrk ell siktorokban s tetkn, sokszor nagyon fltem, nem mindig sikerlt elkerlnm a gumibotokat, voltam letartztatsban, felvonulson, terveket szttem, mindig csak terveket, s bartaimmal mg egy knyvet is csinltam bellk, amelyet a mjus villmfnye vaktott el.

prilisban, mjusban, jniusban, emlkszem, sokat futottam, az utckon, egyik gylsrl a msikra, egyik eszmtl a msikhoz, nem aludtam sehol, s aludtam mindentt, mint valami nomd, s emlkszem, arrl lmodoztam, hogy megmaradok nomdnak. Ami voltam is, mg t vig.

Felfedeztem a pimaszsgot, az irnit s azok passzv pesszimizmust, akik nem hisznek tbb a jelen cselekvsi lehetsgeiben, csak a holnapban.

Megismertem mjus boldogsgt. Semmifle nosztalgia nincs bennem, semmifle sajnlat, semmifle kesersg. Sokat tanultam. Alatta, utna, s mg hossz ideig.

Emlkszem, hogy tegnap regebb voltam, mint amilyen ma vagyok, ez bizonyra 68 mjusa eltt volt, s emlkszem, hogy "sokig tartott, mg jra fiatal lettem", Picasso szp megfogalmazsa szerint. s mg mindig nem rtem a vgre.

MIHANCSIK ZSFIA FORDTSA

24 / 24