You are on page 1of 10

1

Motivarea personalului

 Manageri acorda o atentie speciala factorului uman si elaborarii unor sisteme de resurse umane eficiente care sa permita sustinerea tuturor celorlalte procese existente în cadrul companiei.  Din aceste sisteme. toate celelalte deriva din buna functionare a acestuia. un aspect este legat de modul în care angajatii pot fi motivati pentru a creste performantele lor în munca si a fi satisfacuti de ceea ce fac.Introducere  Managementul resurselor umane a devenit un domeniu caruia i se acorda o importanta deosebita în cadrul oricarei organizatii. 2 .  Procesul de motivare ocupa un loc central deoarece. indiferent de domeniul de activitate în care actioneaza. într-o masura sau alta.

il constituie oamenii. se cer doua conditii: calificarea lor profesionala si motivarea lor in munca.Rolul factorului uman in cadrul companiilor  Productivitatea muncii depinde de doua elemente principale : echipamentul de lucru si oamenii.  Pentru ca oamenii sa poata da rezultate pe masura asteptarii conducerii.  Intreaga activitate a intreprinderii este initiata si realizata de oamenii care o compun. 3 .  Cel mai important factor al productivitatii muncii.

Există numeroase teorii ce clasifică nevoile umane după diverse criterii: 4 .Se poate privi motivarea ca un lant de reactie mai complex care începe cu o anumită nevoie si se încheie cu un anumit obiectiv.

Teorii motivationale 5 .

creste increderea si stima subordonatilor fata de manageri) 6 .Tehnici motivationale Imbogatirea Postului Extinderea sau largirea postului (scopul este de a elimina efectele monotoniei) Tehnica feedbackului motivational verbal (sau a recunoasterii meritelor) Tehnica asculta si raspunde(asigura o comunicare buna. .

asteptari diferite. tinand cont de existenta urmatoarelor categorii: 7 .  Se impune o analiza etapizata a motivatiilor.  Sistemul de motivatii trebuie sa fie personalizat.Concluzii  Cel mai important factor in cadrul unei organizatii in constituie omul. percepute sau exprimate de om in munca. deoarece oamenii au personalitati.

Concluzii (continuare) Economice si profesionale Sociale Implicare MOTIVATII Autorealizare Complexe 8 .

” Dwight Eisenhower 9 .“Motivarea este arta de a face oamenii să facă ceea ce vrei tu. pentru că ei doresc să o facă.

10 .Va multumesc pentru atentia acordata.