You are on page 1of 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl

2008. mrcius 26. szerda, 18:00

A napokban Prizsban megrendezett szak-vietnami, amerikai trgyalsok elestjn az informcis miniszter a televziban felkrte az egyetemistkat a rend megtartsra, hogy a francia fvros a bke fvrosa lehessen.

Sok minden trtnt azta, s fleg tegnap esttl a tbb mint rendkvli, mr hadillapotok megszoksnak tjra lptnk: ahol semmi sem biztos, ahol a rgi mindennapi bks munkval szemben fellkerekedik a krdsek halmaza, knos vrakozs egy homlyos jv eltt, az egyni vergd llsfoglalsra val villmgyors kszsg.

Tegnap este 9-tl hajnali 4-ig hallgattuk a rdiban a Quartier Latin-bl a helyszni kzvettst. Este 11 ra fel az offenzv grntok bevetst mr gyzsnak vltk innen a laksunkbl, ami kb. 10 km-re van a Latin negyedtl.

Ma reggel 9-kor elindultunk megnzni a csatateret a Latin negyedben. A jobb parton, a Tuileries kzelben hagytuk az autt. (rdekes volt megfigyelni: minthogy Prizsnak nem egy, hanem tbb kzpontja, belvrosa van, gy a jobb part bizonyos negyedeiben egyltaln nem lehet rzkelni, micsoda vilgrenget felforduls zajlott egsz jjel a Latin negyedben.) tirnyunk: Pont Royal, rue des Saints-Pres, boulevard Saint-Germain, boulevard Saint-Michel, rue Soufflot, Panthon, rue d'Ulm, Gay-Lussac s vissza a boulevard Saint-Michelen.

Ez utbbi tjn sztdobott barikdok mindentt: a rendrsg tkapar gpekkel tolta flre a felszedett utcakvekbl, felbortott autkbl, szemtraksokbl sszehordott sncokat. A rendrk egsz jszaka knnyfakaszt bombk szzait eregethettk a levegbe, mg reggel is elviselhetetlenn tettk a hosszabb lldoglst. Bartomat hiba noszogattam, hogy menjnk tovbb, mert egyre ersebben csp a szemem, rendletlenl filmezett, mint akin gzlarc van.

A Cluny mzeum kertse kibontva: vgre bellrl is meg lehet nzni a rmai termkat. Fellrl szemllem - mr amennyire ltok! - a romok krl stlkat: nzeldnek, tancstalanul lldoglnak, semmi jat nem tallnak, amit kvlrl ne lttak volna veken t nap mint nap arra jrva, nem tudnak mit kezdeni azzal, hogy vgre szabadon bejutottak egy tiltott terletre. Ez az egsz mostani felforduls szimbluma is lehetne.

1 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

Langyos mjusi kds szemerkls. Sok a kigett, felbortott aut, felszedett utcakvek, betrt kirakatok, kigett kvhzak, kivgott, vszzados fk. 11 ra: nincs nagy autkzlekeds a Saint-Michelen. A gyr forgalom knnyedn szlalomozik a fstlg roncsok kztt.

Tbb lrmz, vitatkoz csoportosulsba furakodunk be. Szrrelis ltvny, hogy mindenki a szemt trlgeti, mintha srna. Meglepett, megszeppent kispolgrok, munksok, csaldanyk beszlgetnek rendrkkel, dikokkal, a pillanatnyilag sztrknt szerepl s viselked "felkelk"-kel. (Kit rdekel a kt httel ezeltti nagy botrny Mireille Matthieu menyasszonyi ruhjrl, pedig mg mindig ott dszeleg az "gy", agresszven ismtelgetve sajt magt az jsgosbdk vegkirakatban.) Beszlgetnek, vitatkoznak, azaz mindenki fjja a magt. Egy rendr megjegyzi, hogy 1956-ban Budapesten tankokat vetettek be a civil lakossg ellen! Mindenhonnan vllvonogat, legyint vlasz: "Oh, la-la, trdnk is mi Budapesttel, messze van az innen! Minket a sajt bajunk rdekel! Knny rvelni tvoli, taln meg se trtnt dolgokkal! Szval mi, prizsiak, rljnk neki, hogy nem tan-kokkal jttek a szegny dikok ellen?!"

Igen, a "szegny dikok" - de mi az, hogy dik? vagy egyetemi hallgat? n is az vagyok. A dik-lt nem sttus, hanem fzis, nem foglalkozs, sem nem hivats; a "vndor" sznak stabilabb s egyrtelmbb a jelentse, mint a dik. De ht mra mgis az egyetemi hallgat sttus lett, forradalmi er, amely flelmetes a maga hevessgben. Mert nhny vezet (taln) tudja, mit akar, de a dikok nagy rsze vakon szerepel ebben a nagy felfordulsban, lvezi a fontossgt, a ptcselekvs felfjt ballonjban tetszeleg.

s a dikok nagyon fradtak. rdekes sszetev egy forradalomban a fizikai kimerltsg. Mg aki nem sebeslt meg a tntetk kzl, az is egy egsz jszakai barikdharc utn csak szdelegni tud. Mrpedig aki ilyen fokon fradt, az hajlamos az nsajnlatra. gy srelmk s mltatlansguk jogosultsga, illetve annak szubjektv rzse kimerltsgkkel egyenes arnyban n. Az ket krlvev kispolgrok s csaldanyk gy nzegetik ket, mint a csodabogarakat, annl is inkbb, hogy a csodabogarak bebiflzott marxista s maoista szvegeket nyomnak, a Kommunista Kiltvnybl idznek, s azt ismtelgetik, hogy nem elgszenek meg homlyos gretekkel a kormny rszrl, meghvtk ket, hogy vegyenek rszt a politikban, de ez ket nem rdekli, szabadok akarnak lenni, ez minden! Fradtsguk nem engedi, hogy bvebben kifejtsk, miben ll ez a szabadsg.

Krlnzek. A "hallgatag tbbsg"-bl sokan merszkedtek be a Latin negyedbe ezen a furcsa, kds reggelen. Mindenki lmos, mert mindenki hajnalig a rdinl lt. Ha fldrengs lett volna Prizsban, akkor sem lennnek ilyen levertek az emberek. De ez nem akadlyozza meg ket abban, hogy vitatkozzanak. A francik akkor vannak elemkben, amikor

2 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

kibeszlhetik magukat. A szlsszabadsg itt a legnagyobb szentsg. De miutn mindent elmondtak, ami nyomta a szvket, akkor is kvetelik. Mert hisz... akkor a tovbbiakban mirl beszlnnek?

Aki nem beszl, az nagy, szlogenekkel telert tblkat cipel. Csods termkenysggel bjtak el a szervezetek: gylseznek, alapt okmnyokat szerkesztenek, ellentmondanak, tfogalmaznak. Minden posztra akad azonnal ember.

(Tragikomikus ez az orvosok esetben, nluk igazn a cselekvs szmt, nem pedig a vg nlkli konferencizs. A minap az Ordre des Mdecins, az Orvosi Kamara gylsezett, s magnetofonra akartk venni az jonnan fogalmazott alapokmny szvegt. Az "ellensg" azonban minduntalan el akarta vgni a kbelt. A rsztvevk pillanatonknt az asztal al nztek, lbukkal tapogatztak, nem kszik-e ismt az "ellensg" a magnetofon zsinrja fel...)

Bizony ez maga a megvalsult szrrealits. Sokszor az az rzsem, a jakarat reformtrekvsek megint csak a httrbe szorultak, mint annyiszor mr a trtnelem folyamn, s parler pour parler, beszd a beszdrt lett az egsz felfordulsbl - ettl pedig annyira megmmorosodtak az emberek, hogy szre sem veszik, lassan a ltk forog kockn, a reformtrekvseknek megint egyszer lttek. De Gaulle nem sokat beszl. Sokan hvei kzl ki is brndultak belle az els, htperces rdiszzata utn.

A Sorbonne fplete fel igyeksznk: alig akarnak beengedni a karszalagos rk. Kzttk felismerek nem egy clochard-t, csavargt, akiket, az eladsokra jvet, a padokon vagy fldn alva szoktam ltni a Sorbonne tern. Lm, most karszalagos rk lettek, nem vagyok meggyzdve arrl, hogy teljesen kijzanodtak. De fontoskodva fesztenek, sszevont szemldkk, durva terelget mozdulataik, szemlytelen bnsmdjuk, a sok vltstl berekedt hangjuk gyansan emlkeztet az tvenes vek Budapestjn az utckon jrkl civil rendrkre: vak fanatizmus, er fitogtatsa, vgre kzbe kapott hatalom, gyansts ott is, ahol nincs ok...

A dikkrtya felmutatsa ellenben bemehetnk. Az udvaron teljes a nyzsgs. A klasszikus stlus kpolna eltt dikok getik a szemetet. Egy Che Guevarra-frizurs fi nha a tzre dob valamit, amitl igen bds fst kerekedik, s amitl mindenki, nem odatartoz hanyatt-homlok menekl. Egy msik fi kezben egy feliratos vrs lobog, mely a munks-dik egysget hirdeti: a korltra akarja illeszteni, lass, fradt, lusta mozdulatokkal, de az ers szlben a

3 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

nehezkek all (felszedett utcakvek!) minduntalan kibjik a vszon. A kpolna oszlopain Marx, Lenin, Trockij, Mao, Che Guevara bekeretezett kpei, egyms mellett, bkessgben.

"Botrny! Sehol egy francia idel! - morog mgttem valaki. - Mifle forradalom ez, ahol nincsen hazai pldakp? Pedig volna ppen elg nemzeti nagysg, mltbl, jelenbl is, akire hallgathatnnak. De pldul Montaigne-nyel a Sorbonne-tren senki sem trdik... mr az is megtiszteltets jele, hogy nem ntik nyakon vrs festkkel".

Az udvaron Victor Hugo szobrt is a tevkenyked forradalmrok kz soroltk: a kezbe illesztettek egy vrs lobogt, amitl furcsa md elevennek s szomornak ltom.

Mgttem kt frfi halkan beszlget: "Egyetlen l ember van, akire hallgatnak: Daniel Cohn-Bendit. A Dany le Roux: ms krlmnyek kztt taln valamifle Danny Key lett volna belle, szrakoztat szteppel. De most, kihasznlva a tmeghisztrit, az ifjsg lelkn szteppel." - "Igen, s elmletben az ismeretlen katona srjn, az Arc de Triomphe alatt, amit lltlag monument con-nak nevezett. A nemzetgylsben egy kpvisel, megfelel bocsnatkrsek utn, fel is olvasta ezt a nyilatkozatot... mire a jelenlvk? - szkeptikusan a vllukat vonogattk: no s, minek ezen gy felhborodni?"

Marx, Lenin, Trockij, Mao, Che Guevara: halottak, mrtrok, hsk. Moszkvai emigrnsoktl hallom, hogy telefonon azt krdezik tlk orosz honfitrsaik: "Mi az, a francik teljesen megrltek?" - Igen, hsz, tven meg szz v tvlatbl pislognak itt a Sorbonne udvarn rtetlen arccal e nagy vilgforradalmrok. Mao tvoli zsiai istenknt tekint le a kprl, mert eltte mg fstlnek is. Hiszen itt, Prizsban pontosan ellenkez clrt, az individualizmus mg nagyobb gyzelmrt folyik a harc. Ezek a drugstore-tltelkk sorvadt egzisztencialistk nem tudjk, hogy Knban a tmeg a szent, s az az eretnek, aki skra szll az egynisg jogairt. Itt: "nigazgats", "egynisg", "tbb szlsszabadsg"... Furcsa: mintha itt Franciaorszgban most talltk volna ki a szlsszabadsgot, mintha valami j sznfolt lenne a francia kzletben. Mintha nem is tudnk, hogy szlsszabadsgban frdenek. Mint az rhatnm polgr: "nem is tudtam, hogy przban beszlek". De sok minden hangzik el "spanyol viaszknt": az egynisg megrzse vagy visszaszerzse cmn mr rgta ismert, a kztudatban rgen l fogalmakat akarnak jknt eladni.

Szeretnm itt a Sorbonne feldlt udvarn elkiltani magam, amit Szindbd mond az

4 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

Ezeregyjszakban: "Emberek, ksedelem nlkl trjetek vissza a hajra! A sziget, amelyen vagytok, voltakppen egy nagy hal!"

Odon sznhz: mr a szabad belpssel baj van. Megint karszalagos, borosts rk lljk utunkat: "Ez nem bejrat, ez kijrat!" - s terelnek a msik ajt fel. Ott pedig: "Ez nem bejrat, ez kijrat, tessk a kzps ajtn bemenni!" Valahogy bejutunk. Igen zsfolt a "nztr". A sznpadon a vasfggnyt leengedtk, a kis ajt nyitva, keretben egy jelmezbe ltztt forradalmr (vrs, meztlbas, XVIII. szzadi-hlsipks harcos) nzeldik a nyzsg tmegre. (Megtudtuk, hogy Jean-Louis Barrault, a sznhz igazgatja hosszas alkudozs utn knytelen volt a kellktrba beengedni a felkelket, hogy 1789-es hangulatot tudjanak elvarzsolni. Msik vltozat szerint lelkesen keblre lelte ket... akik azonnal minden rtkes sznhzi jelmezt szjjelhordtak, beljk bjtak, lobogt hasogattak bellk.) Egy karszalagos funkcionrius-forma, nem-nlkli figura prbl rendet teremteni, egyre jobban hadonszik, rjngve rzza a fejt. A tmeg lvezi, egyre nagyobb a zaj. Amint kt szt szl valaki, alig brjk trelemmel, kt perc mlva kiftylik. A karok a levegben lengenek, mindenki egyszerre akar beszlni. Mindenki csak sajt magt veszi komolyan, s mintha a msikat csak azrt hallgatnk meg, hogy hahotzhassanak rajta. Miutn kiftylnek valakit, ismt szlsra jelentkezik egy msik, szl nhny "individulis" szt, t is kiftylik, s ez gy megy, mg ott vagyunk j msfl ra hosszat.

Egyszer csak felszlal egy kis fekete haj, ers ll, ideges szem, finom-kez frfi. Elljrban elmondja, hogy nem forradalmr, sznsz, de megtanulta X. Y.-tl, hogy forradalmrnak nem szletik az ember, hanem azz vlik! t is a krlmnyek knyszertettk arra, hogy politizljon (kezdd morgs).

A kis ideges szem sznsz felemeli hangjt: "Bocsnatot krek! ltjk, n krek bocsnatot! Csupn ngy oldalt akarok felolvasni (pisszegs, fjs), nem, ne fljenek, ez nem hossz, de higgyk el, nagyon sokat foglalkoztam az llam tszervezsnek problmjval, nem akarom, hogy a munkm krba vesszen (hangos ftyls, kzben halntkn kidagadt erekkel prblja tlvlteni a kznsget)... a munksokat fel kell vilgostani, rtik? ez az rtelmisgiek feladata! eddig ezt bnsen elmulasztottuk! Menjen De Gaulle! Jjjn Mendes-France!" (rszben taps, rszben hurrogs).

Valaki elkiltja magt: "Mi nem akarunk egy embert egy msikkal helyettesteni! Itt nem szemlycserrl van sz, hanem a rendszer gykeres megvltoztatsrl! Mi a np diktatrjt akarjuk, ahol nem az egyes emberek uralkodnak majd!"

5 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

Egy msik bekiabl: "Ht mgiscsak ember formj trsadalomban lnk, egy embert mivel akarnak helyettesteni, rdggel? marslakval? bohccal?" (hangos h-h). Megfontolt tanrforma kr szt: "Mrpedig az embert csak emberrel lehet helyettesteni. Ha kiemeljk a gerincet valamibl, egy msik gerincformj szervet kell a helybe illeszteni! A gerincoszlopot nem lehet se gmbbel, se kockval helyettesteni. Ez is termszeti trvny. Ha valaki megszegi, sajt magra hull vissza az eredmny. Bntetlenl nem lehet sem a Fld, sem az ember vonzkrbl kikerlni!"

Nhny msodperc sznet, aztn valaki bekiabl: npi demokratikus llamformt indtvnyoz. Ez sokaknak tetszik. Csak nhnyan tiltakoznak: "nem akarunk totalitrius kommunizmust!"

Egy szrke emberke, csendes, monoton hangon elmondja, hogy az elmlt hsz v alatt hetedik emeleti padlsszobjban kidolgozott egy mindent tfog forradalmi llamtervezetet! Ez lete nagy pillanata: hagyjk, az istenrt, hagyjk eladni! Erre vrt hsz vet! - Nem hagyjk.

Mr-mr frasztv, egyhangv vlik szmomra a nyzsgs ("grisaille de la polychromie" - suttogja mgttem valaki), mikor a dszpholyon keresztl mellm mszik egy kzpkor, polgri klsej n. Kis id mlva oldalba bk: nem tudom-e, ki az a szakllas irnyt-ember ott kzpen, mert mindenhol felbukkan a Quartier Latin-ben. Azt felelem, hogy nem tudom, taln sznsz. Nem, nem, vlaszolja, sznszn, ismern, ha az lenne. Mindenesetre a szakllas egyre nehezebben tud csendet teremteni az alkalmi eladk vilgmegvlt sznoklatai szmra. Hiba hivatkoznak egyre-msra a szlsszabadsgra. Vgl a kellktrbl a sznpadrl odadobnak neki egy tlkforma dudt. Ettl kezdve a hangzavarhoz lland tlkls is jrul.

Egyszerre erteljes, zeng hangon elkiltja magt szomszdom, a sznszn: "Hagyjk mr szhoz jutni azt a kis anarchistt ott a sarokban! Egy anarchisthoz kpest igen szernyen viselkedik!"

A "kis anarchista" szernyen ellp, krlnz s tmondatokban elmondja, hogy biztostsi gynk, s csak annyit akar mondani a jelenlvknek, hogy mindent de igazn mindent, s mindenkit de igazn mindenkit leszarik az letben. Kszni, hogy meghallgattk.

6 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

s ezzel eltnik. - (Tapsvihar.) Egyenknt a sznokok nkntes vilgmegvltknt lpnek fel. De mikor egy n felhborodva hinyolja a helyes informcikat, a tlkl irnyt okt hangsllyal vlaszolja: ha valaki tjkoztatst akar adni vagy kapni, az menjen a forradalmi bizottsgokhoz, azok arra valk. Mi itt beszlgetni jttnk ssze.

Igen, ht ez a helyes kifejezs.

A Magyar Nemzet meghatottan rja Budapesten, hogy Franciaorszgban a vrakozson fell a legszebb rgi munksmozgalmi lgkr uralkodik. Nevetsges. Itt a legszebb XVIII. szzad-vgi bvr, megittasodott - de rzkelheten teljesen dilettns! - forradalmi hangulat uralkodik. Hazafel jvet egy plaktot ltunk, hatalmas piros betkkel ez ll rajta: "Te eszel! De vajon gondolkozol-e?" - Tnyleg, az Odonban (amely annyi igazn szp felemel, s fleg gondolatbreszt sznhzi elads emlkt rzi) vlt vilgmegvltk kzl hnyan gondolkodnak? De Gaulle egyik hrneves-zengzetes mondsa: Franciaorszg azz vlik, amiv teszik. Itt most az egyik gyakorlati fkrds az, meddig hajtja az embereket a vak szabadsgvgyuk, a msik pedig az, akad-e a kell pillanatban egy olyan vezet egynisg, aki valban gondolkodik, aki tudja, mit kell tenni, s meggyzen ki is tudja fejezni. Olyan ember, aki nem egy a nyjbl. Mshogyan fogalmazva, vajon De Gaulle kpes-e mg erre?

Mjus 26., vasrnap

Francia szomszdainkkal beszlgetnk: vajon kikbl tevdik ssze a tntetk csoportja? Minek hvjuk ket? Fiatalok? - nem csak fiatalok vannak kzttk, s nem minden fiatal ll mellettk. Forradalmrok? felkelk? - hol van itt komoly ok komoly forradalomra? Izgga lztk? - a munksok s az egyetemistk reform-kvetelsei kztt van valban sok igazsgos szempont, nem lehet negatvan felfogni ennek a megmozdulsnak a magvt. No akkor egsz egyszeren: a francik? a tmeg? - ez tlzottan ltalnost. Lnyeg az, hogy komoly polgrhbors veszlyrl van sz, ami persze azt jelenti, hogy az egyik francia gy gondolkozik, a msik meg gy. De hogyan? tvenmilli-fajtakppen. Mg rnk, magyarokra mondjk, hogy szthzak vagyunk.

Sajnos nem rzem, hogy a rdi, az utca vagy akr klnbz szervezetek nyilatkozatai, akr a kormny vagy a parlamenti vitk elgsgesek lennnek egy valsgos keresztmetszet ltrehozsra. Mindenesetre nyilvnval, hogy vannak a tmegben olyanok, akik gondolkodnak, s vannak olyanok, akik tudatosan tesznek rosszat.

7 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

Ma, mjus 26-n, kb. 50 rval a Latin-negyedben lezajlott barikdharcok utn rezhet vgre egy kicsit a lecsillapods. A kormny tegnap dlutn 3 rtl ma hajnali 4 rig, kis megszaktsokkal, trgyalt a szakszervezeti vezetkkel. Van remny r, mondjk, hogy mg ma jszaka megllapodnak. Mr egy hozzvetleges idpontrl is beszltek, ami a munka jrafelvtelt illeti: cstrtk eltt viszont semmikppen, s az sszes zem, vllalat egytt kell hogy felvegye a munkt, nem egyms utn.

Ha egy-kt hten bell Prizs lete valban normlis kerkvgsba lendl vissza, rtetlenl fogunk nzni tovbbra is az elmlt (, jaj, brcsak mr mlt lenne!) hetek esemnyeire. Mi volt ez? Kiknek a forradalma? Vagy termszeti csaps, mint mikor az Arno nemrgiben elrasztotta Firenzt? Vagy mi volt? Szgyellni fogom magam, egyrszt azrt, hogy az Odonba nagy rdekldssel lptem be azon a napon, hogy az ott fellp hordsznokokat bizonyos mrtkig komolyan vettem, illetve vrtam, szljon mr kzlk legalbb egy, egyetlenegy tudatosan gondolkod, nll, konstruktv koncepcival, konkrt javaslatokkal elll ember. Istenem, most rzem, s micsoda sllyal nehezedik rm, hogy milyen ritka emberpldny a gondolkod. Szgyellni fogom magam msrszt, hogy begyulladtam, respektltam a tmeget, rveltem, szorongtam, titkon remltem mgis, hogy olyan idket lnk mr, mikor koncepci nlkli anarchistk, vagy knyvbl frzisokkal tpllkoz fanatikusok nem tudnak nhny nap alatt felbortani egy civilizlt, kulturlis rtkekben l s igyekv, fejld orszgot. De lm, azt se tudjuk, a felszn alatt nyugodt volt-e ez az orszg vagy sem. Csak klfldi, fizetett agittorok usztottk fel, vagy valban nyugtalan volt? Egy szocildemokrata kpviselt idzve: a francik ppen elegen vannak, ppen elgg nagy trtnelmi, trsadalmi tradcival s gyakorlattal rendelkeznek a szabadsg kivvsra, ppen elg nagy a jelen szellemi tekintlyk ahhoz, hogy sorsukat ne tegyk knnyelmen lepnzelt, ms orszgbl jtt agittorok kezbe.

s ha mgse lendl normlis kerkvgsba Prizs lete? Hiszen ma mg minden cseppfolys. Ha a holnapra az UNEF (Francia Egyetemistk Nemzeti Unija) ltal szervezett jabb tntets elmrgesti a helyzetet, ha a kormny nem mutat elegend energit (mint ahogy mris flig-meddig kicsszott kezbl a kezdemnyezs), akkor, akkor tovbb sodortatjuk magunkat az rral, tovbb flelnk jobbra, balra, megprbljuk sszeszedni darabokbl a Valsgot, mely sszemorzsoldott a Helyzet sokrtsge alatt.

Mjus 30., cstrtk

Hihetetlen gyorsasggal vltoznak az esemnyek. A ma dlutn kiadott holnapi Le Monde este mr nem rvnyes. Miutn De Gaulle tegnap kivonult Colombey-ba, gy ltszott, a kormny s vele Franciaorszg hossz idre ztonyra fut. Ma azonban a kztrsasgi elnk bejelentette,

8 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

nem mond le, st, Pompidou miniszterelnkt is megtartja posztjn, sszehvja a minisztertancsot kormnytalakts cljbl, Franciaorszgot nem teszi ki a kommunizmus, st az anarchia veszlynek.

Kzel egymilli ember gylt ssze a Concorde-tren tntetni De Gaulle mellett. Ilyen tmegnek a fele sem gylt ssze soha egyetlen dik- vagy munkstntetsen.

Msrszt viszont a mindennapok meglse egyre nehezebb. Nem volt igazam, ppen nem lehet hasonltani az Arno kiradshoz ezt a prizsi "forradalmat". Akkor Firenzben a vz visszahzdsa utn rgtn nekifogtak a krok kijavtshoz. Mindenki teljes erbedobssal dolgozott. Most itt Prizsban az let egyre bnbb lesz. Az emberek egyre blazrtabbak. Az lelmiszerszlltst mg gy-ahogy biztostjk, fleg a kis zletekben, de azok is flig resek. Eltnt a cukor, a rizs, az olaj, a liszt. A zldsgfle ra az egekig felszktt. A nagyruhzak, s az lelmiszer-ruhzak zrva tartanak. A bankok is teljesen megbnultak: korltoztk a kszpnzkiadst, a devizakiads pedig megsznt. Mindenki szdelegve jr az utcn, kicsit cl nlkl, a vrakozs visszfnye csak messzirl, mlyrl tnik fel a tekintetekben. De rdekes megfigyelni, hogy a vrosban nagy kiterjedse miatt eloszlik a zendls hangulata. A boulevard des Capucins elegns kirakatai eltt nem lehet rzkelni, ami a Latin-negyedben trtnik. Ez a tny szrreliss, lomszerv teszi a vlsgot.

Csak a nagy sugrutakon s krutakon hordja el a katonasg a szemetet. Az utcn sok helyen embermagassg buckkban hever a szemt, nap sti, szl hordja. A tntetk a barikdokhoz az utca kzepre hordtk, meggyjtottk, de gy legalbb a szemt problmja nhol megolddik. A benzinkutak bezrtak. Az tonlls mdosult: "benzint vagy letet!" s mikor a szerencss benzintulajdonos rlp a gzra, hogy az tonlltl megszabaduljon, belelnek az autgumijba.

Ide jutottunk egyetlen ht leforgsa alatt. Az emberek halkan morognak, de nincs pnik! Ez rdekes. Csak kzhelyeket szrnek t fogaikon: "Micsoda let! Micsoda zr! Vgl is mi magunk vagyunk a szenved alanyok, nem?" Mindemellett senki sem gondol arra - s milyen rugalmas, kipihent termszetre vall ez! - hogy holnap taln nem lesz se kenyr, se tej, se villany, se gz. Szomszdaim mosolyogva mondjk: "Ne nyugtalankodjk asszonyom, megltja, minden elrendezdik".

Mgiscsak mediterrn orszg ez, ahol a legvehemensebb dolgok is elfordulnak, minden a komikum s a legvresebb komolysg hatrn tncol. Egy vidki vrosban a tntetk

9 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

felsorakoztak, hadonszni kezdtek, mert a rendrk megakadlyoztk a tovbbvonulst. Mr-mr sszeakaszkodtak, mikor a helyi nkormnyzat egyik ablaka kivgdott, kihajolt a tntetk vezetje: "Emberek, hagyjtok abba, lemondtam!" Lecsendesedtek a kedlyek, a rendr s a munks egytt, bksen komtosan megtrgyalta a helyzetet.

Tegnap Prizsban a kztrsasg vdelmre (ez a kifejezs is ebben a helyzetben oly szrrelis!) szervezett tntetsen: "De Gaulle nincs egyedl!", "A francik velnk vannak!" - jelmondatok mellett egy csapat lelkes apca skandlta: "Mitterrand, fous le camp!" (Mitterrand, hordd el magad!). s nhny szziesen mosolyg apca ltalvets tarisznyjn a dikok ltal kzkedvelt felirat: "Fais l'amour, mais pas la guerre!" (Szerelmeskedj, ne hborzz!).

Jnius 2., Pnksdvasrnap

De Gaulle cstrtki rdibeszde ta a politikai pozcik ugyan vltoztak, de az let bnultsga nem sokat cskkent. Igaz, benzint mr lehet kapni, rengetegen elmentek ht vgre vidki nyaraljukba, de hogy kedden mi fog trtnni, azt senki sem tudja, s senkit nem rdekel. Nhnyan fontolgatjk: merre a legrvidebb az t elhagyni Franciaorszgot arra az esetre, ha kitr a kommunizmus: termszetesen, mint XVI. Lajos: Belgium fel! Mg mindig nem jrnak az autbuszok, a vonatok sem, s a metr sem. A postsok is csak rszben kezdtek dolgozni. Csigalasssggal haladnak a trgyalsok.

Furcsa vletlen (ha vannak vletlenek!) sszecsengs: most olvasom Andr Malraux: Hdtk cm regnyt. A knai forradalomrl szl, ahova tettre kszen betoppan Garine, egy svjci milliomos elknyeztetett fia: megcsmrltten az otthoni luxus-letformtl, bell forradalmrnak. Malraux 1928-ban rta a regnyt, 1948-ban hozztett egy utszt (a Salle Pleyelben, 1948-ban elmondott sznoklat szvege), s n most, 1968 mjusban Prizsban olvasom.

Az 1948-ban rt utsz a vilg rksgnek krdst taglalja. Itt s most szmomra nagyon-nagyon aktulis! "Nem lehet rklni oly mdon, hogy leromboljuk a mltat. St: a mlt rtkei ugyannyit nyernek, ha tiszteletben tartjk, mint amennyit az rks nyer az rksge ltal. s Eurpval nem elszr trtnik meg, hogy nem szabadsgban, hanem vgzetben gondolkodik! Eurpban - folytatja Malraux - a Mohcsi vsz idejn nem mentek tl jl a dolgok. Akkor sem ment tl jl az embereknek, mikor Michelangelo az jszaka talapzatra vste: ne bredj fel, ha a zsarnoksgot kell ltnod! A mlt rksgnek krdse mg

10 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

komolyabban vetdik fel a Szovjetuniban, ahol nemcsak a mltat romboljk le, de az egymst gyilkol rksk mr kiveszflben vannak. A sztlini birodalom egyms utn gyrtja a feltteles reflexeket: "aki igazsgot mond, Pravdra gondol...".

A regny riport-flesg, tartalmban is, tnusban is az. De nincs sem r, sem riporter, van viszont egy emberi lny egyes szm els szemlyben, aki sszegyjt vlemnyeket, szemlyisgek klnbz lersait, forradalom rugit. Srtett s monoton a stlus, illik a knai forradalom srtett s monoton atmoszfrjhoz (s bizony most a Prizsban uralkod hangulathoz). Garine: szobanvny, de ez a szobanvny kpes bevonni magt egy furcsa, hatsos kreggel, az nmagba vetett bizalommal, gondosan kiagyalt bizonytkokkal: "n alkottam meg az remnysgket!... A forradalmat nem lehet tzbe fojtani, mert az maga is tz, minden, ami nem forradalom, mg rosszabb, ezt ki kell jelentenem, mg akkor is, ha teljesen megundorodtam tle... A szenveds nem laztja fel az let abszurditst, hanem megersti azt..." (Taln Malraux ezzel azt akarja mondani, hogy a szenveds olyan, mint a betegsg: nem testidegen ellensg! a szenveds bellrl rombol, a szenveds talakul... sajt magunkk).

Garine flelmetes: "Most mr tudom, mi a Birodalom: irnytani, meghatrozni, knyszerteni! Ez az let!" - s ma mi ehhez kpest az let? s mi az idel? ltezik-e, hasznos-e szmunkra az idel, ha nem tudjuk soha-soha elrni? Daniel Cohn-Bendit is egy Garine lesz?

Jnius 3., Pnksd htf

Most, 1968 mjusban-jniusban, mikor prhuzamosan lem a vlsgot s olvasom a vlsgot, nem tudjuk, hogy ez, ami itt most krlttnk zajlik, mennyire lesz trtnelem-alakt. Ma komolyan Franciaorszg sorsa forog kockn. n egy kommunista orszgbl jttem s iszonyatosan zavar a fiatal felkelk elvakultsga, amellyel a kommunizmust htjk. n pontosan ama bizonyos "rksg" miatt jttem Franciaorszgba. Mgis, a mostani plda azt mutatja, hogy egy rksg, legyen az brmennyire pozitv, hatalmas, nem br abszolt rtkkel. s azt is mutatja, hogy a mlt rksge igen vegyes felvgott, pozitv s negatv elemei hol itt, hol ott bukkannak fel, hol jtkonyan, hol rtan, kit fertzve, kit gygytva.

Azt is rja Malraux az utszban, hogy az igazsgot csak akkor tudjuk magunkv tenni, ha szemlyes prbatteleken megynk keresztl. Ez gy van! Ezt aztn valban megtapasztaltuk

11 / 12

Tompa Mria: Egy civil naplja a hallgatag tbbsgbl


2008. mrcius 26. szerda, 18:00

a boulevard Saint-Michel kidnttt platnfinl, a betrt kirakatoknl, a fiatalok gyorsan fellobban s ppoly gyorsan megfradt lelkesedse lttn, mely olyan lett, mint a szappanbubork... Nem tudok nem gondolni r - pedig tudom, semmi haszna nincs, de a kidnttt, elpuszttott platnfk nevben! -, ha a fiatalok tzezrei olvastk volna a Hdtkat, s a tanulsgos utszt, megkmlhettk volna magukat egy ilyen fiktv forradalomtl, a pusztts, a remnytelensg, a kigs kls s bels szgyentl... illetve, Malraux gondolatmenett kvetve, mg akkor sem kmlhettk volna meg magukat, mivel szksgk volt a szemlyes prbattelre! s taln gy van ez jl. Ha Balassi Blint vagy Petfi Sndor itt s most lne, vajon nem a barikdokon tnnnek fel?

Style Mhely Document 1998. XXII. vfolyam, 3. szm

12 / 12