You are on page 1of 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban

2008. prilis 02. szerda, 18:00

{xtypo_dropcap}U{/xtypo_dropcap}gyanakkor a nyugati munkk nagy rszben is rezhetk bizonyos cssztatsok, amelyek nehzz teszik az esemnyek tbb-kevsb korrekt ttekintst.

Termszetesen egy ilyen rvid rs keretei kztt nem trekedhetem ennek a vilgmret esemnysornak 2 a mgoly kevss teljes brzolsra sem. Ezrt alapveten egy szempontrendszer a baloldaliak klnfle stratgii s egyetlen rgi Franciaorszg feldolgozsval prblkozom. Azonban s ettl nem fggetlenl mr elljrban jelezni kvnom azt a kt f problmakrt, amelyeket a tma feldolgozsban a klnfle irnyzatok ideolgiai alapvetsknt kezelve az esemnyeket felhasznlnak, hiszen ezek mr a korabeli reaglsokban is megjelennek. Kln fontos hangslyozni, hogy itt csak a jelen rs tmja szempontjbl fontos baloldali rtelmezsekbl indulok ki, de ezen bell az egyes irnyzatok elkpzelseivel ksbb rszletesen foglalkozom.

1. Eurocentrizmus . Annak ellenre, hogy a hatvanas vek vgn a vilgnak szinte minden terletn antikapitalista mozgsok voltak szlelhetk, amelyek legerteljesebb formt Latin-Amerika egyes orszgaiban (Mexik, Argentna stb.) ltttek, a tmval foglalkoz munkk elssorban Eurpra, valamelyest az Egyeslt llamokra sszpontostanak. Mg az ers japn mozgalom is igen kevs figyelmet kap. (Sajnlatos mdon ehhez a trendhez jelen elemzs is csatlakozik...) Ennek a jelensgnek elssorban az a szkkebl felfogs az oka, amely szerint ezek az esemnyek sajtosan a fejlett orszgokban jelentek meg, s a harmadik vilg felkelsei amelyekbl ltalban a happening-jelleg s a diksg teljesen hinyzik csupn vletlenl esnek idben egybe ezekkel. Ez az ideolgia ppen azt a globalitst krdjelezi meg, amely 68 igazi jelentsgt adja: nevezetesen, hogy ezek az esemnyek az els komoly jelei a kapitalizmus egyetemess vlsnak, s annak, hogy a rendszer strukturlis vltozsai egyknt kihatnak a Fld minden terletre. (Az 191723-as forradalmi hullm s a hatvanas vek kzepe kztti idszakban a kapitalizmus termszetesen a mkdshez alapveten szksges szintklnbsgekkel globliss vlt, 3 mind az osztlyok s az mind termelsirtkestsi struktriban, osztlyantagonizmusok szintjn. 68 ennek a jele volt.) Az eurocentrista (pontosabban: okcidentista) felfogs ppen gy jellemezte a radiklis szocildemokratkat (neosztlinistkat, klnfle trockistkat s paradox mdon a maoistkat is), mint az anarchizmus szmos vlfajt.

2. Az osztlyhatrok elmossa . A trtnelem mechanikus szemllete vezetett el szmos baloldalinl addig a kvetkeztetsig, hogy a proletaritus mint osztly gazdasgi s/vagy forradalmi szempontbl megsznt ltezni, vagy legalbbis dnt faktorknt mkdni. Ezek a gondolkodk lkn Herbert Marcusval, de ide sorolhatjuk az olyan legends

1 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

dikvezetket is, mint a szocialista Rudi Dutschke s az anarchista Daniel Cohn-Bendit klnfle marginalizlt tbbszrsen kizskmnyolt rtegeket prbltak megnevezni a forradalom j alanyaknt. A sznesek, a nk, a munkanlkliek s ebbl a szempontbl erre kell a legnagyobb figyelmet fordtanunk a dikok. Ez a nzet ltalban kombinldik az elz ponttal. Mg ott a proletrreakcik fldrajzi globalitsa krdjelezdik meg, addig ez az ideolgia az egyes rtegek kzs valsgt, osztlyszempontjait tagadja. Ugyanez a nzet jelenik meg a msik oldalon a sztlinistknl s ouvrierista szakadrjaiknl, amikor a munksokat levlasztjk a mozgalomrl, s klnleges piedesztlra lltjk. Szp pldja ennek a PCF 4 amelyben lesen (Francia Kommunista Prt) elemzse, elklntik a dikok s a munksok harct, de hasonlkppen jelent meg a krds a trockistk s a maoistk szmra is.
5

Ez a nzet a kztudatban is tovbb l: 1968 elssorban mint dikmozgalom ismert.

A globlis lzadsi hullm okai igen sszetettek. Itt csak egy nagyon vzlatos, nagyon primitv lersra szortkozom, hiszen ez a tma nmagban tbb ktetet tlthetne meg. Szoks a klnfle terletek mozgalmait a helyi burzsozia problminak szmljra rni. Ez ppen a globalits megrtsnek hinybl fakad, hiszen a vilgmret vlsgot nem a loklis burzsozik idzik el, s mellesleg kezelni sem tudjk. De Gaulle politikja Franciaorszgban, Wilson kormnya Angliban, de a kelet-eurpai, szovjet stb. rendszerek is csupn konkretizldsai egy vilgmret folyamatnak, amely mindenhol a proletrok letkrlmnyeinek rosszabbodst idzte el. 6 A II. Vilghbor utni hihetetlen gazdasgi felfuts sorn amelynek alapja egyfell a hadiprofit, msfell az risi beruhzsi lehetsgek, teht a hadiprofit hasznostsa volt a kapitalizmus struktri jelentsen talakultak. A monopliumok megersdse egy olyan piacfelosztsi metdust hozott ltre Nyugat-Eurpban a Kzs Piac amely felfokozott modernizcit, privatizcit s a tgan rtelmezett szocilis kiadsok cskkentst eredmnyezte. Az akkumulld tkt azonban jra be kellett ruhzni, s ez a szksglet hborkat induklt: Korea, Algria majd Vietnam sokkolta a vilg kzvlemnyt. A kapitalizmus talakulsa vlsgba torkollt: a kizskmnyols fokozsba a centrumban s hborkba a perifrikon.

Mg az idszak esemnyeit vzlatosan ttekintve is nyilvnvalv vlik, hogy szinte nem tallunk olyan terletet a Fldn, amelyet valamilyen mrtkben ne rintett volna meg a trsadalmi felforduls vihara. Nyugat-Eurpban mindenhol zavargsok voltak, s habr a prizsiak a legismertebbek, pldul Olaszorszgban radiklisabb a dikok fellpse. Az USA-ban a fiatalok kivonulsnak a nyugati part risi gettlzadsai adtak stt tnust. Argentnban a cordbazi munksfelkels szinte hbors mret mszrlsba torkollott. Japnban a cenkaguren terroristi vvtk utcai harcaikat. Knban maga a vezets is kis hjn belebukott abba a prblkozsba, hogy kzponti irnyts mozgalomba fogja be a lzads erejt (Kulturlis Forradalom). Afrika szinte valamennyi orszgban polgrhbor dlt. A Varsi Szerzds bevonult Csehszlovkiba. s ezek csak kiragadott pldk.

2 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

Ugyanakkor a fentebb vzolt folyamatokbl ereden egy olyan mrtk szemlletvltozs is bekvetkezett, amely szintn alapjaiban rzta meg a trsadalom addigi struktrit. Az gynevezett centrum orszgaiban s a fejlett szocialista orszgokban a tke fejldse talaktotta a vilgrl alkotott kpet. A fejlds, 7 a mindennapi realits sllyesztjben eltntek, vagy legalbbis megkrdjelezdtek azok a hagyomnyos rtkek (valls, nemzet, csald, llam stb.), amelyeknek addig komoly integrl hatsuk volt. Innen ered a fiatalok forradalmi szerepe, amelyet nem lehet puszta nemzedki ellenttre reduklni. s tny, hogy ezekre a vltozsokra leghevesebben az a fiatal flrtelmisgi rteg reaglt, amelyet az egyetemeken ppen mint ennek a mechanizmusnak a jvbeli irnytit kpeztk ki. s lnyegben ez adja a mozgalom alapvet ellentmondst: nyugaton taln Franciaorszg kivtelvel a forradalomnak inkbb csak vezeti voltak, tmegbzisa mg nem.
8

Az j szemllet kpviseli elutastottk a kapitalista termelst, de nem az eloszts szempontjbl tmadva azt, mint a hagyomnyos szocildemokrcia tette, hanem annak alapvet elidegenedettsgt kritizlva, jra feleleventve s tovbbgondolva Marxot, elssorban a Gazdasgi-filozfiai kziratok szellemben. A kapitalizmus szmukra mint alapveten embertelen vilg jelenik meg, amely nem reformlhat, hanem teljes egszben tagadand, amelyben minden viszonyuls meghatrozott s ellensges.
9

j szemlletmd terjedt el, a fogyaszts istentse. A proletr a hbor utni vekben a centrum orszgaiban egyre inkbb nemcsak mint a cserertk megtermelje, hanem mint a hasznlati rtk fellje is fontoss vlt. Ez a hasznlati rtk azonban ppen a fogyaszts nagysgrendi emelkedse kvetkeztben egyre inkbb nlklzte a valdi hasznossgot. A hatvanas vek elejtl ezt jabb problma tetzte: a fogyaszts nvelse megkvetelte a munks relbrnek nvelst. Ez a folyamat azonban hosszabb tvon akadlyozni kezdte a tke rtkeslsi lehetsgt, amelynek persze a folytonosan nvekv rtkestsi lehetsgek mellett ppen a relbrek leszortsa is rdeke. Ez a jelensg (amely a tke immanens ellentmondsa) elbb a lakossgi hitelkonstrukcik bevezetshez (Vsrolj most, fizess ksbb!), majd a vlsg egyre erteljesebb jelentkezsvel hirtelen, nagy mrtk letsznvonal-cskkenshez vezetett a proletr-rtegekben. Ugyanakkor az res fogyaszts, a konzuml trsadalom megszlte sajt ellenzit is, akik igyekeztek htat fordtani rtkrendjnek.

Mg a fogyaszts mindenhatv vlsa elssorban az USA-ban vlt problmv, s inkbb csak a jelensg tagadsnak ideolgija kerlt t Franciaorszgba (akkor mg), addig a francik sajtos, eurpai neurzisokat fejlesztettek ki magukban. Andr Gorz egy tblzatban foglalta ssze a francia polgrt frusztrl jelensgeket, amelyek vgl hozzjrultak a trsadalmi robbanshoz, s mindenekeltt ahhoz, hogy a fiatalsg radiklis lpsekben hatrolta el magt szlei Franciaorszgtl, a vn, kvr Marianne-tl, aki arra vr, hogy vgre megerszakolja valaki (falfelirat, Nanterre):

3 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

1. Veresggel vgzdtt a Npfront ksrlete (193638).

2. Fltek a hbortl.

3. Gazdasgi veresg a hbor utn.

4. Flelem a kommunizmustl, az USA-tl, az atomhbortl.

5. Veresget szenvedett Eurpa-centrizmusuk; veresg veresg utn rte gyarmati politikjukat s veresggel vgzdtt Eurpa-politikjuk. 10

A rszletesebb elemzs megkezdse eltt felmerl mg egy terminolgiai problma, nevezetesen a baloldal krdse. Azok a mozgalmak, szervezetek, irnyzatok, amelyeket a klnfle forrsok ide sorolnak, egymssal igen gyakran nehezen hozhatk ssze brmilyen szinten. A sztlinistk tagadtk, hogy a radiklisoknak (s ebbe beletartozik minden, a sztlinizmuson s az itt elhanyagolhat hagyomnyos szocildemokrcin kvlll sszes irnyzat) brmi kzk lenne a baloldalhoz. Ezt a nzetet a kommunista prtok mg a klasszikus sztlinizmus idejbl rkltk, 11 de ugyanez az ideolgiai monomnia jellemezte a trockistkat s a maoistkat is. Az anarchistk szintn magukat tekintettk igazi baloldalnak, vagy tvve az ellenfl szhasznlatt balosoknak (gaucheist, leftist).
12

A trockistk legnagyobb harcaikat sajt szakadrjaik ellen folytattk, s nem takarkoskodtak egyms denuncilsval. Ersen hatott rjuk Trockij harmincas vekbeli npfront-ellenes llspontja s ltalban a npfront-politika minden szomor tapasztalata. Emellett a trockista csoportok entrizmusa gyakran visszafel slt el, s szmos militnsukat szvtk fel a szakszervezetek, nmi balos pikantrit klcsnzve gy az zemi harcoknak, de megfosztva a trockista csoportokat aktv tagsguk egy rsztl. A trockistk teht igyekeztek szorosabbra zrni soraikat, mint igazi baloldal. Lnyeges ezenkvl, hogy a mozgalom legelszntabb rsze, a Veszettek s a Szituacionista Internacionl krl szervezdk elhatroltk magukat a baloldaltl mint olyantl, kijelentve, hogy kvl llnak a rendszeren, jobb- s baloldaln egyarnt. (Az mr csak trfs adalk, hogy egy rdibeszdben mg maga De Gaulle is forradalmrknt jellemezte magt a munkavllali rsztulajdon elkpzelsnek bevtelrt a

4 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

programjba.)

Az egyetlen jrhat t teht, ha egyarnt megvizsgljuk, s elfogadjuk a baloldalisg krdsben a szervezetek nmeghatrozst, de ugyanakkor megvizsgljuk gykereiket is. Ilyen rtelemben egy ktplus baloldali struktra ll fel, a s mindkettben megjelennek olyan erk, amelyek elutastjk nnn baloldalisgukat. Ezek, nagyon vzlatosan, a kvetkezk:

Szocildemokratk

hagyomnyos szocildemokrcia prtjai: SFIO (Az SzI francia szekcija), az FGDS (a reformszocialistk Mitterand krl)

A neosztlinistk: a PCF s klnfle szervezetei

Az j baloldali szocildemokratk: PSU (Egyeslt Szocildemokrata Prt)

Trockistk

Lambertistk (OCI, FER)

Frankistk (PCI, JCR)

Posadasistk (PCRT)

Pablistk (szmos csoport, nem csatlakoztak egyik IV. Internacionlhoz sem)

5 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

Maoistk

PCML, UJML

Bordigistk

PCI (nem azonos a hasonl nev trockista szervezettel) 13

A szakszervezeti szvetsgek s irnytik

CGT (PCF), SNE Sup (a pedaggus szakszervezet), UNEF, (dikszervezet) CFDT stb.

Anarchistk

FAF (Francia Anarchista Federci, bakunyinistk)

Ruge et Noir (Cohn-Bendit kre, marxista, tancskommunista felhangokkal)

Rengeteg egyni militns, akik csupn ad hoc csoportosulsokban vesznek rszt

Outsider antikapitalistk (forradalmi anarchistk, tancskommunistk)

A Veszettek (Enrages): spontn forradalmi szervezdsek az egyetemeken s az zemekben

6 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

Szituacionista Internacionl s szimpatiznsai

Egy rvid sszehasonlts az Egyeslt llamokban fennll struktrkkal jl mutatja, hogy a francia felllst nem lehet abszolutizlni. Az esemnyekben az USA-beli kommunista prt, illetve a szocildemokrcia lnyegben nem vett rszt. Valjban nem voltak a hagyomnyos rtelemben vett szervezetek sem. A mozgalom bomlsa termelt ki ksbb olyan csoportokat, mint a YIPPI (Youth International Party) gesztionisti, a Weathermen anarchista terroristi, a PLP (Progressive Labour Party) radikl-maoisti, vagy a WITCHES anarcho-feministi.

Ebbl a rvid felsorolsbl is jl lthat, hogy mennyire sszetett s ellentmondsos jelensg a baloldal a vizsglt idszakban. Franciaorszgban a baloldaliak egy rsze teljes mellszlessggel kill a Rend fenntartsa mellett (PCF, a szakszervezetek), egy msik rszk ingadozik (trockistk), mg msok a totlis forradalmat, a teljes felforgatst s a viszonyok megvltoztatst hirdetik. Az USA-ban az ellenfl az llam maga, minden struktrjval, de elssorban morlis krdsknt fogjk fel a forradalmat (itt persze nem a gettk lzad proletrjairl van sz).

A franciaorszgi esemnyeken vrs fonlknt hzdik vgig a hagyomnyos politikai struktrk elfogadsa, illetve elutastsa. Ebbl a szempontbl az les hatrvonal a hagyomnyos szocildemokrata prtok s a sztlinistk, valamint az sszes tbbi irnyzat kztt hzdik. Br az anarchistk teljesen ms struktrkat, szervezeti formkat tartottak kvnatosnak, mint pldul a trockistk, abban mindannyian egyetrtettek, hogy a prtszakszervezetparlamentarizmus hrmasban mozg PCF semmikppen sem jelenthet kvetend utat. 14

A PCF amely nmagt, elfelejtve, hogy Marx ezt a meghatrozst a burzsozira hasznlta, tbb zben mint a Rend prtjt nevezte meg ppen a hagyomnyos rendszerbe val betagozdottsga miatt jtszotta el azt a visszahz szerepet, amely az sszmozgalom szmra a leggylltebb ellensgg tette. A PCF s az ltala irnytott CGT csupn logikus lpseket tett; clja az volt, hogy a rendszer klnsebb megbolygatsa nlkl politikai tkt kovcsoljon a felfordulsbl.

7 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

Gazdasgi kvetelseit a brharc szintjn tartotta, mg politikailag nmi reformot akart elrni. Ez tallkozott a kormnyzat elkpzelseivel is: gazdasgi tren a kompromisszum a grenelle-i egyezmnyekben fogalmazdott meg, mg politikai tren a nemzetgyls feloszlatsnak s az j vlasztsok kirsnak gretben. A PCFCGT ezzel lnyegben elrte volna cljt, s sikeres erknt lphetett volna ki a jtszmbl, ha a sztrjk nem folytatdott volna, s ha az zemeket megszllva tart munksok jra visszatrtek volna a normlis termelshez. Ez azonban nem mindig trtnt gy, s a prt-szakszervezetnek knytelen-kelletlen el kellet jtszania azt a szerepet, amely jelents hitelvesztshez vezetett: a politikai rendrsg szerept.

A CGT funkcionriusai gretekkel, hazugsgokkal, st, verssel brtk r a munksokat a sztrjk lelltsra. Az rvek egyszerek: a munksoknl az lcsapat sokkal jobban tudja, mit kell tenni. Eltltk a spontn, szervezetlen sztrjkokat. A CGT-s Berthelin kijelentette: Az elgedetlenek kztt sok a fiatal, aki mg sohasem lt t sztrjkot, s azt kpzeli, hogy az ilyen harcoknl mindent azonnal megkap, amit csak kvetel. A helyzetet azonban a munksosztly felkszletlensgvel magyarzni enyhn szlva fals. Az oroszorszgi tmegsztrjkokban a spontn elem nem azrt jtszik uralkod szerepet, mert az orosz proletaritus iskolzatlan, hanem azrt, mert a forradalmak nem engedik kioktatni magukat. 15

A CGT akcii s a PCF llsfoglalsai a radiklisok tiltakozst vltottk ki, de egyben sajt tagsguk egy rsze is ellenk fordult. gy emlkezik a sztrjk vgre egy prizsi kzlekedsi dolgoz: Jnius 5-n sztrjkrsgeink mg mindig posztjaikon lltak, de egszen vletlenl ott llt hat nagy rendraut is, mr korn reggel, prizsi rendrsg s mozg karhatalmi grda, puskkkal. De ez nem hatott rnk. A laknegyedbl val lakosok s a dikok velnk voltak a kocsiszn eltt. A CGT-boncok demagg gretekkel s egy csom hazugsggal megint rszedtek minket. (...) Mit tehettnk? Knnyes szemmel mentnk jra dolgozni. S ha most valaki szttpi a tagsgi knyvt, ez nagyon is rthet; n megtartottam a magamt, de nem hiba. Neknk, a Kzlekedsi Vllalat dolgozinak mg van elszmolni valnk. 16

A valsghoz hozztartozik, hogy a PCFCGT amellett, hogy sajt politikai pecsenyjt stgette valban flt az esetleges vrontstl. A kormnyzat idegesen kapkodott, s habr a hadsereg nem volt teljesen megbzhat, 17 De Gaulle parancsra csapatsszevonsokat hajtottak vgre Prizs krl. Vidken tbb halottja is volt a rendrsg s a munksok sszetzseinek, st egyes terleteken hetekig tart gerillaharcok bontakoztak ki. A PCF elhatrolta magt a szlssgektl s mosta kezeit.

A PCF azonban ppen ott volt gyenge, ahol leginkbb szerette volna megvetni a lbt: az egyetemeken. Ezt mr formja, trtnelmi viszonyulsai is szinte lehetetlenn tettk. A prt

8 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

nnn politikai httert habr a nemzetkzi kommunista mozgalomban nmileg outsidernek szmtott Oktber sztlini verzijban, a Szovjetuni dicsretben, a szocialista orszgok ltben kereste, hivatkozsait innen, s a francia nemzeti hagyomnybl vette. 18 Ezekkel azonban az egyetemeken nem tudott mit kezdeni. A radiklis dikok nem utolssorban az 1956-os esemnyek miatt eltltk a Szovjetunit, s nem hatotta meg ket a trikolr.
19

A tbbi dik apolitikus volt, vagy a jobboldalhoz hzott.

Meleggya volt viszont az egyetem a radiklis csoportoknak. Ezek kzl legnagyobb szerepet az anarchistk s a szituacionistk jtszottk. A kt csoportosuls kztt sok az tfeds. De mg az anarchistk a hangslyt inkbb a kzvetlen harcra helyeztk, addig a szituacionistk clja a valsg megvltoztatsa, a gondolkods lecserlse volt. Mindkt irnyzat trtnelmi elkpeit Bakunyinban, a fiatal Marxban, a tancskommunistkban, az nigazgat kommunkban stb. kereste. Elutastottk az autoriter mkdst, a prtszervezeteket csakgy, mint dacra alapos elmleti felkszltsgknek az elmlet, brmilyen ideolgia kidolgozst. 20

Jl krvonalazza nzeteiket az a tvirat, amelyet mjus 17-n a Sorbonne akcibizottsga a Szovjet Kommunista Prt Kzponti Bizottsgnak kldtt el:

Reszkessetek brokratk! A munkstancsok nemzetkzi hatalma nemsokra elspr benneteket. Az emberisg nem lehet boldog addig, amg az utols brokratt meg nem fojtjk az utols kapitalista beleivel. ljen a kronstadti matrzok s a mahnovscsina harca Trockij s Lenin ellen. ljen az 1956-os budapesti tancsfelkels. Le az llammal! 21 Ha eltekintnk a Pre Duchesne-z kiszlsoktl, itt egy konkrt politikai program ll elttnk, amit remekl kiegsztenek a hres falfeliratok, amelyeket elssorban a szituacionistk inspirltak: Lgy realista, kvetelj lehetetlent! Sohase dolgozz! A szgyenkezs nagyon ellenforradalmi! stb.

A szituacionista felfogs lnyege a folyamatok tlse, megszerkesztse. Mvszi mozgalomknt indult az tvenes vekben, de hamar politizldott: a vilg elutastst megtermkenytettk Marx s Bakunyin gondolatai. A szituacionistk igyekeztek feloldani a mestersges ellenttet kommunizmus s anarchizmus kztt, hogy visszallthassk azok eredeti jelentst. F clpontjuk a munka rendszere, akciik lnyege a rendszer megtmadsa minden lehetsges mdon. Kapcsoldtak az olyan jsgokhoz, mint a hres Socialisme ou Barbarie , s innen kaptk az inspircit a munksmozgalom mltjnak jrafelfedezshez. Ez a munka nagyon is tudatos volt szmukra: a mozgalom alapmvben Debord egsz fejezetet szn a proletaritus trtnetnek. A szituacionistk politikailag a hollandnmet tancskommunistkhoz lltak a

9 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

legkzelebb, de fontosnak tartottk leszgezni, hogy a tancsokban nem a forradalom garancijt, csupn formjt ltjk. A tancskommunista hagyomnybl leginkbb annak az anarchizmussal kacrkod gt, az Otto Rhle-fle elkpzelseket tartottk rdekesnek, szemben a prt egysgt hirdet vonallal.

A vilgmret trsadalmi forradalomtl az lvezet trsadalmnak megalapozst vrtk. Elmletk kzponti fogalma a ltvny (spectacle), amely mindent that: a kapitalista viszonyok pusztn egy kvzi-vilgot knlnak fel, amelyben minden viszonylagoss vlik, pusztn a munka marad a lt valsga, az elidegeneds az egyetlen viszonyuls. Debord szerint parafrlva a A tke els fejezett: Azokban a trsadalmakban, ahol a modern termelsi viszonyok uralkodnak, az egsz let mint a ltvny risi felhalmozdsa jelenik meg. 22

A szituacionistk alkottk a legradiklisabb csoportokat, az gynevezett Veszetteket. Mint kifejtettk, Jacques Roux az egyetlen, akit Babeuf mellett vllalnak a francia trtnelembl. Ezutn tbb rvid kiegszts kvetkezik: Na meg Blanqui. s persze Rigault! Elszr igazbl 1966-ban hallattak magukrl az egyetemeken, amikor a strasbourgi egyetemen sztosztottk a dikszvetsg (UNEF) pnzn kinyomtatott brosrjukat A diklet nyomorsgrl cmmel. A botrny risi volt, az rkat brsg el lltottk. A brosra alapvetse a kvetkez: A diknak, ha egyltaln lzad, elszr is tanulmnyai ellen kell lzadnia, br szmra ez taln kevsb egyrtelm, mint a munks szmra, aki sztnsen azonostja a munkt teljes ltvel. Ugyanakkor a dik ppen gy a modern trsadalom termke mint Godard vagy a Coca-Cola, s klnleges elidegenedettsge csak a teljes trsadalom elleni harcban oldhat fel. 23

A tbbi csoporthoz val viszonyuls tekintetben mg az anarchistkkal is sszeklnbztek: 1968. mrcius 22-n a Veszettek kivonultak a gylsrl, amelyet a nanterre-i egyetem igazgatsgi pletben tartottak. Az ok az volt, hogy az anarchistk nem voltak hajlandk eltvoltani kt dikot, akik a kommunista prt ifjsgi szervezetnek tagjai voltak. Azok a sztlinistk, akik itt vannak, nem sztlinistk tbb! jelentette ki Cohn-Bendit. A Veszettek ezt mint veszlyes idealizmust, a npfront-politika jjledst blyegeztk meg. Politikjukban ltalban elutastottk a kompromisszumokat (amirt persze mindig Leninnel tmadtk ket), s eltltk pldul azt a kapcsolatot, amelyet ltszlag paradox mdon a trockistk s a sztlinistk alaktottak ki szmos akcibizottsgban.

Mg az egyetemeken a PCF ifjsgi szervezetei igen hamar elvesztettk minden befolysukat, s az irnyts a baloldali radiklisok kezbe kerlt, addig az zemekben ersebben rzdtt a prt, s mindenekeltt a CGT szakszervezetek hatsa. Azonban azokon a helyeken, ahol komolyabb gyrfoglalsok trtntek (Renault, Sud-Aviation stb.) jl lthat, hogy a

10 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

szakszervezeteknek sokkal kisebb volt a hatsa, s a kezdemnyezs igen gyakran a szakszervezeten kvli, fiatal munksok kezbe ment t. Az akcibizottsgok megszerveztk az sszekttetst az egyetemekkel (CLEOP DikMunksParaszt sszekt Bizottsgok), s igen gyakran erszakosan fordultak szembe mind a rendrsggel, mind a szakszervezeti funkcionriusokkal. Ezek az akcibizottsgok lnyegket sztnsen egyfajta munkstancsi formban talltk meg, s ezt tovbb erstettk az egyetemekrl rkez agittorok vagy az oda ltogat munksok tapasztalatai:

A passzv sztrjk tlhaladott. Az zemet sajt ernkbl s sajt magunk szmra kell mkdsbe hoznunk, s nem szabad arra vrnunk, hogy erre msok adjanak neknk parancsot. Ebbl a clbl igazgatsi tancsokat kell ltrehozni, amelyeknek tagjait az egsz szemlyzet vlasztja meg. 24 Ezekben a bizottsgokban szintn rezhet volt a radiklisok hatsa, 25 elssorban a trockistk.

A francia baloldal stratgiiban gy homlokegyenest klnbz felfogsokat tallunk, a hagyomnyos baloldalnak a rendszer konzervlsra szolgl igyekezettl a trockistk s maoistk npi llamn keresztl egszen a Veszettek lvezeti trsadalmig. Az eredmnyek a PCFCGT s a szocildemokrata prtok hozzllst igazoltk, de ezek az eredmnyek igen lesjtak voltak. Nemhogy a rendszer nem vltozott meg, de a gaulle-izmus megersdve kerlt ki a kzdelembl, amirt a felelssget a PCF azonnal a radiklisokra hrtotta. Ebben nmi igazsg volt ugyan sok embert elriasztottak az g kocsik s a barikdok 26 de ennl sokkal nagyobb szerepe volt a PCFCGT visszafog politikjnak.

A 68-as mozgalom mindenkppen megtermkenyten hatott a baloldali gondolkodsra. A lzadsi hullm kifulladsval a hetvenes vek elejtl megindult az esemnyek rtkelse s a tanulsgok levonsa. Kikristlyosodtak azok az llspontok, amelyeken t az j baloldal egyes csoportjai, pldul a szituacionistk utdai kpesek lettek a kapitalizmus j jelensgeinek tfog forradalmi brlatra. Ms csoportok vesztettek jelentsgkbl, feloszlottak vagy a perifrira kerltek, mint pldul a maoistk. A csaldottak kzl sokan a terrorizmushoz sodrdtak, msok pldul Cohn-Bendit zkkenmentesen illeszkedtek be a korbban oly nagy hangon tmadott burzso trsadalomba.

Jegyzetek

1 Ha

nem szmtunk egy, kiad, hely, v s fordt (valamint copyright) megjellse nlkli kiadst: Daniel s Gabriel Cohn-Bendit: A baloldali radikalizmus Orvossg a kommunizmus

11 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

aggkori betegsgre. A knyvet a Kossuth Kiad jelentette meg, a prtkderek bels fogyasztsra. Jelenleg is ritkasg. A tbbi nem sok magyar forrst (persze a teljessg ignye nlkl) lsd az irodalomjegyzkben. Ugyanakkor jellemz, hogy a magyar knyvkiads sem a neosztlinista idszakban, sem a rendszervlts ta nem jelentetett meg semmilyen fontos irodalmat a tmban. A mozgalomra hat mvek kzl csak a legkevsb rtkes, Marcuse Egydimenzis ember-e kerlt kiadsra, mg olyan korszakalkot rsok, mint pl. Debord Le Societ du Spectacle-ja, alig ismertek.

2 Mozgalomrl

ppen az egysgessg teljes hinya miatt nem beszlhetnk. A forradalmi hullm mindenkppen tlzs lenne. Termszetesen a 68-as jelensg nem esemnyek sora, hanem a kapitalizmus ellentmondsaira adott, bizonyos szempontbl globlis osztlyreakci.

3 Vagyis

leosztottk a szerepeket. Egyes magas tkekoncentrcij terletek (centrum) pozcii klcsnsen felttelezik ms, alacsonyabb tkekoncentrcij terletek (perifria) ltt. Nem tartozik most a trgyhoz, hogy ez a megmerevedett forma, vagyis a piacok bvlsnek visszaesse miknt vezetett napjaink ltalnos strukturlis vlsghoz, amelyet a kapitalista vilgllam szerepben fellp IMF/WB kptelen kezelni. Ugyanakkor r kell mutatni, hogy szmos paralel jelensg vehet szre a harminc vvel ezeltti llapot s a mai helyzet kztt.

4 Waldeck

Rochet: A Francia Kommunista Prt jvje. Bp., 1970. (Klnsen az I. fejezet.)

5A

trockista llspont remek lersa: Ian Birchall: France, 1968: All power to the imagination!. In.: Colin Barker (szerk.): Revolutionary Rehearsals. London, 1987.

6 A

gaulle-ista rezsimnek nmagban nem volt semmifle klnleges jelentsge a vlsg ltrejttben. A gaulle-izmus nem ms, mint egy burzso rezsim, amely a kapitalizmus modernizcijn dolgozik... Rene Vienet: Enrages and Situationalists in the Occupation Movement, France, May 68. New YorkLondon, 1992. 19.

7A

fejlds elvesztette minden pozitivista vonzerejt annak fnyben, ami eredmnyeibl lthatv vlt. A tudomnyos fejlds szimblumv az atombomba vlt. Felersdtek azok a hangok, amelyek egszben vetettk el a technikai civilizcit, de ppen gy tmadst intztek pl. a kapitalista orvostudomny ellen is. A fejlds azonosult az elidegenedssel. Egy prizsi

12 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

falfelirat gy fogalmazott: Kinek kell az a fejlds, amely az hhall helyett az unalomba halst knlja fel?!

8 Mint

Cohn-Bendit (nmi ngnnyal) megfogalmazta: Forradalmi vezet csoportok keresnek kizskmnyolt munksosztlyt vagy rokonosztlyt. Cohn-Bendit, 85.

9 Egy

olyan trsadalomban, amely valjban a feje tetejn ll, az igazsg csupn a hamists egy mozzanata. Ernest Guy Debord: The Society of the Spectacle. New York, 1994. 14.

10 Les

Temps Modernes , 1968. 8. Idzi: Semlyn Istvn: Modern mtoszok. Bp., 1979. 164165.

11 1952-ben

Lon Mauvais azzal indokolta Andr Marty kizrst a PCF-bl, hogy hamis a prtrl alkotott felfogsa. Marty ugyanis nem nevezte a trockistkat cscselknek s rendrkmeknek, fasiszta gynkknek stb., ami Mauvais vlemnye szerint szoksos s termszetes nyelvnk, ha ezekrl az alakokrl beszlnk. Ehelyett Marty trockista internacionlrl, prtrl beszlt. A PCF zsargonjnak zenete egyrtelm: clja anak a tagadsa, hogy rajta kvl, vele szemben ll erk egyltaln a baloldalhoz tartozhatnak. Ez a frazeolgia 1968-ban is felbukkant.

12 Ksrtet

jrja be a vilgot, a baloldali radikalizmus ksrtete. Szent hajszra szvetkezett e ksrtet ellen a rgi vilg minden hatalma: a ppa s Koszigin, Johnson s De Gaulle, a francia kommunistk s a nmet rendrk.

De melyik az a prt, amelyet kormnyon lv ellenfelei nem kiltottak ki baloldali radiklisnak, melyik az az ellenzki prt, amely (...) nem dobta vissza a baloldali radikalizmus megblyegz vdjt? parafrlta Cohn-Bendit a Kommunista Kiltvny kezd sorait. Cohn-Bendit, 5.

13 A

PCI (Internacionalista Kommunista Prt) besorolsa nem egyszer, s taln ppen ennyi ok szlna a msodik csoportban val szerepeltetsre. Maga Amadeo Bordiga azonban sohasem volt tancskommunista a sz hollandnmet rtelmben, habr a hagyomnyos szocildemokrcival szaktott. Mindenesetre a PCI centralizlt felptse, s nem utolssorban

13 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

a msodik csoportot fmjelz anarchizmussal val szembenllsa miatt minden politikai minsts nlkl inkbb sorolhat a szocildemokrcihoz.

14 Hogy

az egsz francia trsadalmat mennyire thatotta ez a vita, azt kt rvid pldval jellemeznm: focistk egy csoportja elfoglalta a Francia Futballszvetsg szkhzt. A szvetsgi elnkt bezrtk, vrs zszlt tztek ki, s A focit a focistknak felirat transzparenst lengettek. Az ltalnos iskolai tanulk tbb esetben megtmadtk tanraikat. Az egsz francia sajtt bejrta a 11 ves Bruno verse: Ti pocakos polgrok, / Ti nyakkends polgrok, / Bjjatok el gyorsan, jn az alvilg / Az risi, vrs tmeg...

15 Rosa

Luxemburg: Tmegsztrjk, prt s szakszervezetek.

16 vnement ,

1968. jlius-augusztus. Idzi: Cohn-Bendit, 185.

17 Tbb

helyen terjesztettek a katonk fraternizcis rpiratokat. A Clmanceau hadihajn kitrt zendls hallos ldozatokat is kvetelt.

18 Igen

fontos lenne persze ltni, hogy miknt reaglt a Szovjetuni vezetse a francia esemnyekre.

19 Amikor

elrtk a Szajna hdjt, leszaggattk a trikolrt, letrdeltk a zszlrudakat. (...) Ebben ltom az anarchista mentalits msik fontos sszetevjt: ezek a fiatalok nem voltak nacionalistk. Vadsz Sndor: Anarchista jelensgek az 1968. mjusjniusi esemnyekben. In.: Anarchizmus s rendezelvek. Bp., 1986.

20 De

ez az rtelmisgi grda gy ltszik, keveset olvasott, s nem hivatkozik semmifle elmletre, semmifle tantmesterre, mg magra Herbert Marcusra sem, jllehet az elmletei s a mozgalmat illet eszmk kztt sok rokon vons fedezhet fel. ( Esprit , prizsi katolikus lap. Idzi: Semlyn, 167.) Ez a jelensg rtheten sokkolta a hagyomnyos ideolgiai csapsokon mozg rtelmisgi elmket mind a jobb-, mind a baloldalon.

14 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00
21 Idzi:

Peter Marshall: Demanding the impossible. London, 1992. 551. Hasonl szveg tviratot kapott a Knai Kommunista Prt politikai irodja is, amelyben az rk tmadtk a Kulturlis Forradalmat, s az ellen fellzad munksokat s parasztokat ltettk. Ugyanezen a napon szolidaritsi tviratot kldtek Prgba Ivan Svitak professzornak s a japn Cenkaguren mozgalom aktivistinak.

22 Debord,

12.

23 On

the poverty of student life. Strasbourg, 1966. 5.

24 Az

Assurances Gnrales De France (llami Biztosttrsasg) akcibizottsgnak 1968. mjus 20-i rplapja. Idzi: Cohn-Bendit, 106.

25 Nem

ksrlem meg itt a klnfle trockista csoportok elemzst. Ez mg egy gyakorl trockista szmra is szinte lehetetlen feladat lenne. Ugyanakkor figyelemre mlt, hogy a trockista irnyzatok jelennek meg a forradalmi csoportok szmra a msodik szm kzellensgknt (a PCF utn), taln ppen a sztlinistkhoz hasonl szervezeti koncepcijuk s a Szovjetuni kritikus tmogatsa (az elfajult muksllam-koncepci) miatt. Uram, add meg az tdik Internacionlt, mert a Negyedik ppen olyan, mint a Harmadik volt! hirdettk a Sorbonne falai. Egy kzszjon forg vicc szerint Egy trockista az militns, kett mr csoport, hrom trockista internacionl, de ngy az mr szakts...

26 Jellemz

Ernest Mandel belga trockista esete. Egy barikdra felmszva knnyes szemmel kiltott fel: Ez a forradalom! Gynyr!, de a kvetkez pillanatban megdbbenve ltta, amint a tntetk felgyjtjk a kocsijt...

Irodalom

15 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

Barker, Colin (szerk.): Revolutionary Rehearsals. London, 1987.

Barrot, Jean: Eclipse and Re-emergence of the Communist Movement. Detroit, 1974.

Bonanno, Alfredo: From Riot to Insurrection: Analysis for an anarchist Perspective Against Postindustrial Capitalism. Catania, 1988.

Bozki A., Seres L., Sksd M.: Anarchizmus ma. Bevezets s a III. fejezet. Bp., 1994.

Cohn-Bendit, Daniel: Baloldali radikalizmus gygyr a kommunizmus aggkori betegsgre. H. n., . n.

Debord, Guy: The Society of the Spectacle. New York, 1992.

Johancsik Jnos: A francia baloldal. Bp., 1983.

Kpeczi Bla: Az j baloldal ideolgija. Bp., 1974.

Marshall, Peter: Demanding the Impossible A history of Anarchism. London, 1992.

Rochet, Waldeck: A Francia Kommunista Prt jvje. Bp., 1970.

Semlyn Istvn: Modern mtoszok. Bp., 1979.

16 / 17

Konok Pter: Baloldali stratgik 1968-ban


2008. prilis 02. szerda, 18:00

UNEF: On the poverty of student life considered in its economic, political, psychological, sexual and particullary intellectual aspects, and a modest proposal for its remedy. Strasbourg, 1966.

Vadsz Sndor: Anarchista jelensgek az 1968. mjusjniusi esemnyekben. In.: Anarchizmus s rendezelvek. A Magyar Politikatudomnyi Trsasg vknyve, 1986.

Vaneigem, Raoul: Revolution of Everyday Life. London, 1979.

Vienet, Ren: Enrages and Situationalists in the Occupation Movement, France, May 1968. New York London, 1992.

17 / 17