2.

PROCESELE PSIHICE SI ROLUL LOR IN EVOLUTIA PERSONALITATII

2.1. Psihicul si caractersicile lui. Clasificarea proceselor psihice.

psihicul si psihologia • In capitolul precedent am definit psihologia ca fiind stiinta sufletului. vointa. limbaj. atentie. Iar cele doua laturi interactioneaza si se influenteaza reciproc. perceptie. la nastere nu exista decat intr-o forma elementara (senzatii si trairi afective primare) urmand ca pe parcursul primilor ani de viata sa se dezvolte functii psihice superioare. Fiecare dintre ele reprezinta un sistem complex: – – • – Organismul – format din organe. memoria. limbajul. Psihicul – format din procese. spre ex. nu putem comunica fara gandire. durerea fizica determina o stare proasta. a psihicului. stari de natura informationala care coexista in interdependenta: nu putem gandi daca nu dispunem de memorie.Omul. etc. motivatie. • Psihicul uman este complet diferit de al oricaror alte vietuitoare. functii. imaginatia. etc. organica si cea psihica. aparate. iar o tristete mare iti poate produce dureri fizice. sisteme ce functioneaza dependent unele de altele. . care studiaza fenomenele psihice. precum gandirea. sufleteasca. vointa. Cunoasteti expresia “trup si suflet”? Ea reflecta exact dublul aspect al fiintei umane: latura biologica.

prelucreaza si produce informatie. ca in coma. recepteaza. sedimenteaza si cristalizeaza in sine. cu scopul adaptarii la acesta” Pentru a supravietui. cu ceilalti. cu restul lumii. vede. in raport cu mediul ambiant pe care il asimileaza. Un om care nu desfasoara nici o activitate. pentru ca este de natura informationala. aude. aspira. se emotioneaza. • “psihicul este un rezultat. ci este functia de relatie a creierului cu realitatea. Psihicul nu provine din creier. sa dezvolte reactii si sa intreprinda actiuni. in relatia individului cu mediul. reflexe. complexa de reactie la mediu – definita de sistemul psihic uman. toate organismele trebuie sa intre in contact cu mediul si sa se adapteze la el. La oameni se remarca aparitia unei forme superioare. • “psihicul este expresia vietii de relatie” Omul exista ca om doar in actiune. Organismele vegetale reactioneaza sub forma de fotosinteza.Ce caracteristici are psihicul? • “psihicul este o forma specifica de reactie a organismului la solicitarile mediului. Toate organismele care au sistem nervos poseda psihic. instincte. nu mai e om. este o “leguma”. creierul este organul prin intermediul caruia ia nastere viata psihica prin interactiune cu mediul natural si social. doreste. un produs al creierului” Cercetarile experimentale si observatiile clinice demonstreaza ca orice tulburare a functionarii mecanismelor neurocerebrale produc tulburari ale psihicului. vrea… Daca reducem la 0 toti stimulii. . cele animale sub forma de iritabilitate. dar in cazul omului acesta se deosebeste radical. apar perturbari ale activitatii psihice – dovada ca psihicul isi gaseste sursa sa vitala in realitate. Omul simte.

ci si la lumea oamenilor.  “psihicul este conditionat si determinat social -istoric” omul nu se raporteaza doar la mediul natural. Este subiectiv deoarece apartine fiecarei persoane. aspiratii a fiecarei persoane. ci o filtrare a realitatii prin intreg ansamblul de trebuinte. prin punerea in relatie ea este corectata. la conditiile vietii sociale. dar prin actiune si activitate.Cum este psihicul uman?  “psihicul este o constructie subiectiva (interna) mintala care se exteriorizeaza in comportament” Psihicul nu este o copie. . realitatea fizica. Uneori constructia (interpretarea) poate fi eronata. particularitatile economice. ca si sistem de influente dirijate spre dezvoltarea anumitor trasaturi cerute de societate. Zestrea ereditara specific umana 2. idealuri. care functie de personalitatea ei interpreteaza. care il obliga sa se comporte asemenea celorlalti. necesitati. uneori transformand-o. Educatia. spirituale ale societatii in care traieste. culturale. o fotografie a realitatii reprodusa de creier. Actiunea cu obiectele si actiunea mintala sunt cele 2 coordonate principale in care se misca psihicul. Factorii care determina dezvoltarea psihicului uman sunt: 1. Traiul in societate. construind-o (reconstruind-o) prin interventia operatiilor care fac posibila combinarea si recombinarea mintala. 3. transpune si traduce sub forma de imagini si/sau idei realitatea inconjuratoare.

caracterul. memoria. creatia 3. 2. activitatile si insusirile psihice – acele fenomene psihice care nu pot fi cuprinse in nici una din categoriile de mai sus: motivatia. creativitatea 4. atentia. pasiuni) – Volitive (vointa). Insusirile psihice – particularitatile de personalitate care redau structuri globale. inteligenta. . astfel ca vom avea in vedere schema psihologiei clasice care cuprinde: 1. sentimente. stabile: temperamentul. Activitatile psihice – modalitatile prin care omul se adapteaza la mediu – incud forme variate de • actiuni.Cum se clasifica procesele psihice? Exista mai multe clasificari. miscari. sustinut de o puternica motivatie: jocul. dar aceleasi procese psihice sunt evidentiate. Procesele psihice – grupate in 3 categorii: – Cognitive (de cunoastere) imparite in: procese senzoriale (senzatia. perceptia reprezentarea) • logice – superioare (gandirea. munca. aptitudinile. invatarea. deprinderile. imaginatia) – Afective (emotii. operatii in vederea realizarii unui scop. Conditii care stimuleaza si faciliteaza procesele.

Clasificarea proceselor psihice .