You are on page 1of 24

ISI KANDUNGAN TAJUK

Penghargaan Pendahuluan Objektif Kajian Kaedah Kajian Peta Makro Peta Mikro Gambar-gambar Kajian Jadual Graf Rumusan Graf Permasalahan Rujukan Lapiran

M/S

Beliau telah banyak membimbing saya bagi menyiapkan kerja khursus ini.PENGHARGAAN Saya ingin merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada semua orang yang menolong saya untuk menyiapkan Kerja Khursus Geografi ini . dimana mereka membantu mengumpulkan gambar-gambar tempat kediaman saya dan membimbing saya untuk melakukan kerja khursus ini dengan memberikan idea yang kreatif. Beliau telah membenarkan pelajar tingkatan satu untuk membuat Kerjaa Khursus ini. . saya ingin mengucapkan terima kasih kepada guru matapelajaran Geografi saya iaitu Encik Safani bin Mat Zin . saya ingin mengucapkan terima kasih kepada bapa saya iaitu Chandrasagaran A/L Kandasamy dan ibu saya iaitu Rona Devi A/P Subramaniam . Seterusnya . saya ingin mengucapkan terima kasih kepada pegetua Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Penggawa Timur iaitu Puan Hajah Rohanah binti Esmail . Akhirnya . Pertama sekali .

.

Dengan skor tanah yang terdapat di kawasan ini. ia menjanjikan Taman Rinting lebih memberangsangkan dan progresif dalam masa terdekat seperti lebih banyak peluang akan timbul daripada penyelesaian infrastruktur mega. Keluarga saya telah tinggal di kawansan ini selama dua puluh tahun. salah satu lifeline Johor dalam rangkaian pengangkutan dan taman ini menduduki kawasan tanah kira-kira 831 ekar.PENDAHULUAN Nama saya Divya A/P Chandrasagaran . hartanah di Taman Rinting ditetapkan untuk mengalami peningkatan modal. Saya menjalankan Kerja Kursus Geografi iaitu “Kesan Kegiatan Manusia Terhadap Bentuk Muka Bumi di Kawasan Kediaman Saya” untuk memenuhi keperluan dalam Ujian Ketiga . Saya adalah pelajar tingkatan satu di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Penggawa Timur . . Dilancarkan pada 1982. Ia mempunyai akses terus ke lebuh raya Pasir Gudang. Kesemua adikberadik saya telah dilahirkan dan dibesarkan di sini . Taman Rinting adalah alamat pilihan bagi penduduk yang berulang-alik ke kedua-dua Pasir Gudang dan Johor Bahru kerana lokasinya yang strategik. Dengan pembukaan Lebuhraya Pantai Johor(Coastal Highway) pada 2010 yang akan merentasi bandar itu.

Penduduk di bandar ini matang telah menikmati kedai runcit yang menarik dengan pasar raya besar Tesco dan Pasaran hari ini yang hanya 5 minit memandu jauh. Saya telah mengambil masa selama tiga minggu untuk menyiapkan kajian ini. . Sekolah-sekolah di Taman Rinting juga menghasilkan beberapa ulama terkemuka di negeri ini dan secara konsisten muncul di kalangan cemerlang terbaik di johor. saya telah mendapat banyak maklumat yang berguna tentang kesan kegiatan manusia terhadap bentuk muka bumi di kawasan kediaman saya. Ini merupakan suatu pengalaman yang menarik dan meyeronokkan terutama semasa mengumpul dan memdapatkan data serta maklumat untuk kajian ini. Kecil dan ringan industri bunga di kawasan komersial. menjadikan hidup di Taman Rinting tempat yang sesuai untuk mereka yang mencari suasana yang harmoni. Menerusi kajian ini . Ia juga berdekatan dengan Hospital Pakar Regency dan bandar-bandar satelit seperti Masai dan Pasir Gudang.

.

.  Mencadangkan langkah-langkah mengatasi kesan kegiatan manusia terhadap bentruk muka bumi .OBJEKTIF KAJIAN Objektif Kajian yang dijalankan ini adalah :  Mengkaji kesan kegiatan manusia terhadap bentuk muka bumi dan kawasan kediaman saya .

.

Pemerhatian Saya telah menggunakan kaedah pemerhatian dengan meninjau jenis-jenis kegiatan penduduk di kawasan kediaman saya Temubual Saya telah menemubual jiran-jiran saya dan keluarga saya untuk mengetahui kesan kegiatan penduduk yang terdapat di kawasan kediaman saya. Borang Soal Selidik Saya telah member borang soal selidik kepada jiran-jiran saya untuk mengetahui punca pencemaran alam sekitar di kawasan kediaman saya. .

dormoz.Saya mengumpulnya dari buku rujukan .google.com .Rujukan Bagi menyiapkan kajian geografi ini saya telah mengumpul maklumat dari beberapa tempat.com www.laman web dan respondennya sendiri Buku   Buku teks Geografi tingkatan 1 Buku rujukan Longman Esensi Tingkatan 1 Laman Web   www.

.

.

.

.

.

com Kilang Pelantar Minyak di Masai yang beroperasi pada waktu malam www.www.google. .com Sebuah kilang di Masai yang mengeluarkan asap pada waktu subur.google.

18 16 14 12 10 8 6 4 2 0 Perkilangan Sampah Sarap Tumpahan Penebangan Petempatan Kenderaan Pembakaran Sisa toksik minyak hutan terbuka .

Punca pencemaran alam sekitar Bilangan penduduk yang menyumbang Perkilangan Sampah sarap Tumpahan minyak Penebangan hutan Petempatan Kenderaan Pembakaran terbuka Sisa toksik 11 17 6 6 2 7 11 3 Rumusan Graf .

kita dapat mengetahui bahawa jumlah penduduk yang mengisi borang soal selidik ialah seramai 62 orang.yang kedua ialah masalah pembakaran terbuka dan perkilangan.lah jiran saya yang paling ramai mengatakan bahawa punca pencemaran alam sekitar di kawasan kediaman saya ialah masalah pembuangan sampah-sarap .masalah yang palimh sedikit ialah masalah petempatan baru.Daripada jadual dan graf bar mudah tentangf punca pencemaran alam sekitar di kawasan perumahan saya.Secara keseluruhan pula.Seterusnya.Selain itu.kita dapat mentafsirkan bahawa jum. .

Permasalahan Dalam kawasan kediaman saya iaitu Taman Rinting. Kesan kegiatan manusia terhadap bentuk muka bumi. Antara permasalahannya termasuklah masalah pembuangan sampah sarap di merata-rata tempat.Mereka telah membakar sampah sarap tanpa mengira tempat atau kesan kegiatan tersebut.Selain itu.terdapat beberapa permasalahan .Di samping itu.masalah perkilangan juga banyak berlaku.Kilang-kilang yang terdapat di kawasan kediaman saya mengeluakan asap pada waktu subur tanpa mengira kesannya. .masalah pembakaran terbuka juga kerap berlaku di kawasan petempatan saya.

Kereta yang digunakan tidak dikongsi dengan orang lain yang menuju ke tempat yang sama Sikap cuai pemandu kereta.Ini menyebabkan kesesakan lalu lintas. Pembakaran terbuka terus berleluada akibat kegiatan manusia yang ingin membakar sampah agar tempat kediaman mereka bersih. .Mereka cuai ketika memandu dan mengakibatkan kemalangan jalan raya . 2)Kesesakan lalu lintas Terlalu banyak kereta yang digunakan.Manusia mementingkan diri sendiri sahaja tanpa mengingati orang lain. Langkah-langkah mengatasi kesan kegiatan manusia terhadap bentuk muka bumi.Asap tersebut boleh mengakibatkan jerebu.1)Pencemaran udara Pekerja kilang mengeluarka asap tanpa menapis atau memebersihkan asap tersebut.

Memperketatkan undang-undang untuk mengurangkan pembakaran terbuka. .Menghantar lori pelupusan sampah untuk mengutip sampah sarap yang terdapat di kawasan tersebut. Berhati-hati di jalan raya dan belajar menjadi seorang pemandu yang berhemah.1)Pencemaran udara Meyarankan pihak berkuasa untuk menegur pekerja kilang supaya mengurangkan asap dan menapiskan serta menapiskan asap yang dikeluarkan dari kilang.Pemakaian tali pinggang bagi yang memandu kereta dan pemakaian topi keledar bagi yang menunggang motosikal harus selalu dipraktikkan dan dijadikan amalan harian bagi mengelakkan kemalangan jalan raya. 2)Kesesakan lalu lintas Mengurangkan peggunaan kereta dan menggunakan kenderaan awam untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas sekali gus menguarangkan penggunaam minyak petrol.