You are on page 1of 19

BENDERA DAN JATA

i. MAKSUD

ii. KEPENTINGAN
MASUK HABIS

BENDERA MALAYSIA BENDERA SABAH BENDERA SELANGOR BENDERA SARAWAK KEMBALI .

KEDUDUKAN MALAYSIA DALAM PETA DUNIA ‘JALUR GEMILANG’ GAMBAR & MAKSUD LAMBANG JATA & MAKSUD LAMBANG .

ANAK BULAN Anak bulan tanda Agama Islam BINTANG Bintang pecah 14 tandanya perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan WARNA KUNING Melambangkan warna diraja WARNA BIRU Melambangkan perpaduan rakyat Malaysia WARNA MERAH Melambangkan keberanian KEMBALI WARNA PUTIH Menandakan Kesucian 14 jalur merah dan putih (melintang yang sama lebarnya) melambangkan keanggotaan yang sama bagi Kerajaan Persekutuan dan 13 buah negeri yang membentuk Persekutuan Malaysia. .

MAKSUD .

Perak. Kedah. dan Terengganu pohon pinang melambangkan negeri Pulau Pinang lambang negeri Sabah Perisai melambangkan kekuatan dan kesanggupan mempertahankan Kesatuan Malaysia oleh negeri-negeri yang bersekutu Empat warna di tengah -tengah mewakili negeri yang dahulunya Dikenal sebagai Negeri-negeri Bersekutu. Selangor. Dan Negeri Sembilan Pohon Melaka melambangkan negeri Melaka Bunga raya.bintang pecah 14 menandakan 13 buah negeri dan sebuah wilayah yang membentuk Persekutuan Malaysia bintang dan anak bulan melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi negara Dua ekor harimau yang menompangi perisai melambangkan keberanian dan kekuatan Lima bilah keris mewakili lima buah negeri yang dahulunya Dikenal sebagai NegeriNegeri Tidak Bersekutu. Kelantan. Iaitu Pahang.bunga kebangsaan Malaysia yang mewakili Kerajaan Persekutuan Warna kuning melambangkan warna diraja Cogan kata negara KEMBALI Burung Kenyalang melambangkan negeri Sarawak . iaitu Johor.

BENDERA SARAWAK GAMBAR & MAKSUD LAMBANG JATA & MAKSUD LAMBANG .

dan kestabilan rakyat warna merah melambangkan keberanian.warna kuning melambangkan kedaulatan undang-undang. pengorbanan. dan keazaman rakyat KEMBALI jalur hitam melambangkan kekayaan sumber asli Sarawak seperti minyak dan balak bintang pecah sembilan melambangkan sembilan bahagian asal negeri Sarawak . perpaduan.

MAKSUD .

KEMBALI burung Kenyalang melambangkan keberanian. Berusaha. kegagahan. Berbakti. dan keazaman sayap dan ekor burung Kenyalang mempunyai 13 jalur melambangkan 13 buah negeri dalam Malaysia bintang pecah sembilan melambangkan sembilan bahagian asal Negeri Sarawak bunga raya melambangkan bunga kebangsaan negara Kaki burung Kenyalang memegang satu pita yang bertulis cogan kata Sarawak. iaitu. melambangkan kedaulatan negeri dan senantiasa menjunjung cita-cita negara Malaysia . Bersatu.

BENDERA SABAH GAMBAR & MAKSUD LAMBANG JATA & MAKSUD LAMBANG .

gunung yang tertinggi di Malaysia yang melambangkan kerajaan negeri KEMBALI warna biru menandakan keamanan. dan kemakmuran warna putih melambangkan kesucian dan keikhlasan warna merah menunjukkan keberanian dan keazaman .gunung melambangkan Gunung Kinabalu. kesejahteraan.

MAKSUD .

keikhlasan.warna putih melambangkan kesucian. dan kebenaran warna merah melambangkan keberanian dan keazaman warna biru melambangkan keamanan. dan kemakmuran gunung melambangkan Gunung Kinabalu. iaitu melambangkan kerajaan negeri Sabah KEMBALI . kesejahteraan.

BENDERA SELANGOR GAMBAR & MAKSUD LAMBANG JATA & MAKSUD LAMBANG .

dua bahagian yang berwarna kuning dan dua bahagian yang berwarna merah melambangkan darah dan daging. iaitu dua unsur yang perlu untuk memberikan jiwa dan tenaga kepada negeri KEMBALI bulan dan bintang melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi warna putih melambangkan kesucian agama Islam .

MAKSUD .

bulan dan bintang melambangkan agama Islam sebagai agama rasmi Tulisan jawi bermaksud ‘Selangor Dipelihara Allah’ yang merupakan Cogan kata negeri tombak merah berserta Keris panjang dan keris pendek melambangkan alat kebesaran negeri tali bengkung melambangkan keberanian dan kepahlawanan anak watan zaman dahulu KEMBALI .

TAMAT .