You are on page 1of 5

Uleiul de cânepă

Poate fi folosit în salate, paste, orez, peştele sau poate fi combinat cu alte uleiuri utilizate în mod tradiţional. Cu aproximativ 3.000 de ani î.H., seminţele de cănepâ erau folosite pentru combaterea inflamaţiilor pielii şi erau considerate ca fiind tonice, regenerative, laxative, diuretice, antihelmnitice. Compoziția Uleiul de cânepă este deosebit de bogat în acizi graşi esenţiali poli-nesaturaţi din familia omega. Acidul linoleic (omega-6) si alfa-linolenic (omega-3) sunt vitali pentru organism, dar acesta nu îi poate produce singur și trebuie luați din alimentaţie. Majoritatea uleiurilor vegetale nu conţin raportul optim de Ω6 şi de Ω3. Raportul dintre Ω6 şi Ω3 din uleiul de cânepă este de 3 la 1 - raportul recomandat de medici. S-a constata că raportul Ω6/ Ω3 de 4/1 conduce la o diminuare cu 70% a mortalităţii totale. Raportul Ω6/ Ω3 de 4/1 părea a fi optim pentru funcţiile mentale, raportul Ω6/ Ω3 de 2-3/1 a diminuat inflamaţia la pacienţii cu artrită reumatoidă, iar un raport de 5/1 a avut un efect benefic asupra pacienţilor cu astm. De reținut că un raport de 10/1 are consecinţe adverse. Uleiul de cânepă conţine şi tocoferoli (vitamina E), antioxidanţi naturali. De reținut: Este importantă calitatea seminţelor, presarea la rece, păstrarea într-un mediu răcoros, la întuneric, pentru a se evita oxidarea şi râncezirea, folosirea unor recipiente din sticlă de culoare închisă, păstrarea într-un loc răcoros sau la frig, după deschidere. Efecte Uleiul de cânepă poate optimiza reacţia sistemului imunitar, pentru prevenirea bolilor. Poate fi considerat un „vaccin” nutriţional, un aliment protector. Uuleiul de canepa are efecte terapeutice semnificative în bolile de piele și în afecțiunile cardiace. Dintr-un studiu făcut aleatoriu, administrarea uleiului de cânepă timp de patru săptămâni, la pacienţi afectaţi de dermatită atopică, s-a înregistrat o ameliorare a simptomelor clinice ale bolii. La fel în cazul bolilor cardiovasculare, un studiu efectuat aleatoriu, dublu orb, a înregistrat o scădere statistică a nivelului hematic al trigliceridelor şi colesterolului, după patru săptămâni de administrare de ulei din seminţe de cânepă. Dr. Jonas Elia, medic chirurg specialist în pediatrie şi neuropsihiatrie infantilă, în experienţa sa clinică de peste 15 ani în terapiile cu ulei de cânepă, a obţinut rezultate strălucite în:

1

clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului. 2 .. . antifungice şi antibacteriale.patologii gastrointestinale (reflux. . ECHILIBRUL HORMONAL Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine Acid Gamma-Linolenic. .perturbarea atenţiei. Principalele indicaţii terapeutice: PROBLEME CARDIOVASCULARE Uleiul de cânepa poate juca un rol important în meţinerea sănătăţii cardiovasculare. atât ale căilor respiratorii inferioare cât şi a celor superioare.convulsie. un marker-cheie în ateroscleroză. psoriasis. de tipul eczeme. având totodată proprietăţi antivirale. . Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii. autism la tineri. . acnee chiar în formele cele mai grave. rosacea.afecţiuni vasculare (hipertensiune arterială şi vasculopatie). În plus. sindromul premenstrual.artroze şi artrite reumatoide. întârziere în dobândirea de calităţi psihomotorii. dermatită seboreică. arsuri).patologii feminine (chisturi ovariene. . menopauză). colonopatie. Acizii graşi Omega 3 sunt eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen. Faptul că uleiurile Omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat de numeroase studii.perturbări de limbaj. benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei.bolile astmatice şi afecţiunile respiratorii. lupus şi colită ulceroasă. lupus cutanat. . perturbări de caracter. rectocolite muco hemoragice). Sănătatea PIELII Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi flexibilităţii membranelor celulare. ANTIINFLAMATOR/ ANTIARTRITIC Acizii graşi Omega 3 ajută la producerea unor substanţe antiinflamatoare utile în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de exemplu artrita reumatoidă).dermatite atopice şi afecţiuni cutanate diverse (psoriazis. impulsivitate. .

Diabet Seminţele sunt. de asemenea. De asemenea. fiind vitali pentru teaca de mielină. prin accelerarea proceselor metabolice. SISTEMUL IMUNITAR S-a descoperit că AGE îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar. Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare . 300 mg pe zi de acid gammalinoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor. pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. Dermatite atopice 3 . La copii. simptome comune diabeticilor. Indicaţii terapeutice Colesterol crescut Acizii graşi esenţiali din uleiul din seminţe de cânepă menţin colesterolul scăzut. mai ales a celulelor nervoase. omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.Exemplu: SISTEMUL NERVOS Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare. ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea materialelor nefolositoare.

-Inflamatii ale tesutului cutanat. -Glaucom (cataracta verde) -Depresii. -Psoriazis. -Boala Parkinson. De aceea. acizii graşi omega 3 şi omega 6 te ajută la menţinerea sănătăţii picioarelor. 4 . -Atenuarea durerilor menstruale. De asemenea. -Poliartrita reumatoida. -Procesul de regenerare musculara la sportivi. acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii. -Calmarea tusei. -Tratamentul pielii uscate. Sistem imunitar şi convalescenţa acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală. în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului. înlăturând simptomul de „picioare grele” atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă. -Distonie (disfunctionalitati ale tonusului muscular). este nevoie de un aport de calitate în ce priveşte grăsimile nesaturate. Picioare grele Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge. Scleroza multipla. Un raport optim de 3:1 între acizii graşi omega 6 şi omega 3 menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată. -Tratamentul simptomatic al proceselor inflamatorii articulare.S-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de omega 6. -Epilepsie. Dieta vegetariană Pentru cei care au eliminat carnea din alimentaţia lor.

stimuleaza sistemul imunitar.. 5 . -Influenteaza pozitiv activitatea organelor.Reduce cu succes tensiunea arteriala si regleaza circulatia sanguina.