You are on page 1of 16

Ivan Meštrović. koji je bio nadareni seljak u malom selu Dalmatinske zagore. Nakon otkrića njegovog talenta. . jedan je od najvećih hrvatskih kipara koji počinje djelovati u prvoj polovici 20. Meštrovića. stoljeća. društvo koje je osnovano za pomoć šalje ga u Beč na studij.

. Uvjerljivom živošću nagih tijela ritmički komponiranih oko vrutka vode. snagom izraza lica i ljepotom pokreta tumači simboliku žeđi za vodom. U načinu komponiranja vidljiv je utjecaj Rodina. kao ljudske žeđi za životom.Zdenac života Odmah na početku stvara svoje i europsko remekdjelo Zdenac života. Kip je napravljen od bronce i nalazi se ispred HNK u Zagrebu.

Pozornost na izložbama privlače Meštovićevi monumentalno stilizirani likovi junaka srednjovjekovnih pučkih epova koji su bili prihvaćeni kao simboli zajedničke borbe južnih Slavena protiv Turaka. Kipovi iz tog razdoblja su Kraljević Marko i Miloš Obilić . Meštrović napušta oblikovanje u stilu Rodina.U razdoblju do I. . svjetskog rata. Okreće se herojskom stiluu kojem obrađuje teme iz epske književnosti i južnoslavenskih mitova.

. napravljeni od bronce.Kipovi iz tog razdoblja su Kraljević Marko i Miloš Obilić . Kipovi su također. kao i Zdenac života.

kojem je arhitektura samo podloga što sve to povezuje Kompozicijski je preslik Dioklecijanova Mauzoleja i romantičarskog zvonika splitske katedrale. Cijeli zvonik je trebao biti oblikovan od mišićavih tijela koji stoje jedni na drugima u redovima. .Vidovdanski hram Skulpturalni spomenik.

.

. to ga nije zanimalo jer je bio opčinjen starom umjetnošću čiji se utjecaj vidi u njegovim narednim djelima poput Povijesti Hrvata koji je napravljen po uzoru na egipatskog Pisara koji se nalazi u Louvreu.Boravio je i dvije godine u Parizu u kojem je bila dominantna moderna umjetnost. Međutim.

.

Najsnažniji je i najosebujniji od Meštrovićevih kipova postavljenih u Zagrebu spomenik J. a gornji dio otvoren gestom ruke.J. Strossmayeru. Donji dio je sažet u kocki. .