You are on page 1of 4

SELCOVOIU TEODOR SCOALA DE ARTE SI MESERII VOINESTI

PROFESORUL IDEAL

Pentru a putea dezbate conceptul de “profesor ideal” trebuie sa incepem prin a delimita notiunea de “profesor”. Termenul „profesor” este definit în DEX ca

fiind „o persoană cu o pregătire specială într-un anumit domeniu de activitate şi care predă o materie de învăţământ; persoană care îndrumă, educă pe cineva.” 1 . „Profesorul este conducatorul activitatii didactice ce se desfasoara in vederea realizarii obiectivelor prevazute in documentele scolare.” 2 Termenul si conceptul de profesor este adeseori asociat cu termenii dascal, pedagog, mentor, psiholog, educator etc, deoarece profesorul trebuie să însumeze calităţi subtile de psiholog, pedagog, didactician şi metodist, inventiv şi infatigabil. 3 Profesorul are o multitudine de roluri in activitatea sa de coordonare didactica, el este lider, expert al actului didactic, agent motivator, consilier, manager etc. El isi asuma o aceste roluri, a caror exercitare este dependenta de personalitatea lui. Un cadru didactic pentru a deveni un profesor ideal trebuie sa aiba in primul rand o pregatire temeinica de specialitate, tact pedagogic si o deschidere foarte mare spre elevi, colegi sau parinti. Acesta trebuie sa realizeze activitati atractive care sa-i atraga pe elevi, sa-i determine sa participe activ si constient la activitatea desfasurata. Pentru a realiza acest scop, acesta trebuie sa-si planifice cu atentie activitatile, adoptand metode, procedee si tehnici de lucru atractive, care sa-i determine pe elevi sa-si mentina interesul pentru noile notiuni; metodele moderne precum brainstorming-ul, Phillips 6/6, sinectica, mozaicul etc, vin in ajutorul acestuia facand astfel lectiile placute. O alta „unealta” eficienta a dascalului este materialul didactic pe care-l foloseste la clasa, acesta trebuie sa fie atragator, sa alterneze de la o activitate la alte si sa fie variat, materialele didactice avand un rol important in desfasurarea actului instructiv-educativ.
1

I.Coteanu, Maria Seche, M. Seche, Dicţionarul explicativ al limbii române, Bucureşti, 1975, p. 7 Ioan, Nicola, Tratat de pedagogie scolara, Bucuresti, 2003, p. 562 Idem, Ibidem, p 562

2 3

1

acesta face o cosiliere psihopedagogica. dar si cu ceilalti profesori. imaginatia. rutinieră şi mecanică crispează elevii. inexpresivă. O comunicare permanenta trebuie sa fie si cu parintii. Competenţa mimico-gestuală a educatorului vizează actoria şi în speţă pantomima. limbaj). cu parintii. Craiova. regizor. de bagajul de notiuni pe care le detin. De asemenea un profesor ideal mentine permanent legatura cu celelalte cadre didactice pentru a depasi si a indrepta acele carente aparute inainte sau pe parcursul actului didactic si pentru a monotoriza activitatea acestora. Comunicarea constanta precum si analizarea particularitatilor elevilor duce la realizarea unei planificari adecvate particularitatilor individuale si de varsta. Acesta trebuie sa comunice permanent cu elevii. in atingerea scopurilor. capacitatea persoanei de a recurge la limbă ca fenomen şi instrument socio cultural Cadrul didactic are rolul de consilier atat in relatiile cu elevii. Comunicarea didactică îl are fără îndoială ca protagonist principal. cu colegii si cu comunitatea locala. Comunicarea propice dintre cadrul didactic si elevi ii asigura primului succesul in realizarea unor activitati atractive. memoria. indrumand sau mediind diferite conflicte sau cazuri de esecuri scolare. dincolo de o pregătire de specialitate înalt calitativă trebuie să probeze o competenţă de comunicare. Competenţa lingvistică este un concept de maximă cuprindere. deoarece acestia pot indrepta carentele sau comportamentul si in afara orelor de curs. indreptant. personalitate. 2002. realizandu-se astfel acea apropiere necesara reusitei actului didactic. oportun selectate şi prompt folosite. in functie de nivelul de cunostinte pe care-l pot acumula. Stoica. fara a se depasi limitele elev-profesor. pe baza autocunoasterii resurselor de care dispune. si pentru a se integra in mediul socio-cultural si comportamental.Profesorul ideal trebuie sa comunice permanent cu elevii. pentru a-si forma o imagine de sine corecta. atunci când este cazul de o suplinire ori întărire a mesajelor verbale. strateg. de temperament. obiectivelor si finalitatilor propuse in mentinerea unei relatii de deschidere intre cei doi „factori” implicati. Pedagogie si psihologie. p. O faţă imobilă. de procesele cognitive superioare( gandirea. 4 4 Marin. consiliere ce are ca scop sprijinirea elevului. el trebuind să dispună de un registru larg şi variat de afişaje faciale şi de gesturi sugestive . ea exprimând în fond. mai ales in cazul profesorilor-diriginti. vointa. atentie etc ale acestora. cat si in relatiile cu parintii.226 2 . maestru pe profesor care. asociată cu o gestică restrânsă.

organizeaza excursii. Ibidem.Educatorul se implica in numeroase activitati extracurriculare. festivitati. Nicola. 6 Importante sunt si aptitudinile pedagogice ale acestuia:tactul pedagogic(V. Profesorul ideal trebuie de aiba o „serie intreaga de calitati. ale atentiei si ale memoriei. efectul „Pygmalion”sau oedipian. efectul de ordine. ii ghideaza pe elevi spre cluburi si cercuri cu caracter didactic. De asemenea. p 565 3 .” 5 Trebuie sa aiba anumite calitati atitudionale precum: umanismul si dragostea de copii. vizite. calitati aptitudionale. calitati atitudionale de natura caracterial-morala. determinate de specificul si complexitatea muncii pe care o desfasoara.cit. ale limbajului. Pavelcu il defineste ca fiind „un simt al masurii” specific diferitelor manifestari comportamentale ale acestuia). Din punct de vedere a particularitatilor proceselor psihice care fac parte din continutul psihic al aptitudinilor pedagogice mentionam urmatooarele: calitatile gandirii. maiestria pedagogica. BIBLIOGRAFIE 5 6 Ioan. spre voluntariate.. Profesorul ideal trebuie să cumuleze o serie de calităţi dintre care cele mai importante mi se par : pregătirea temeinică. consider că pentru ca cineva să fie un bun profesor trebuie să studieze tot timpul. deschiderea spre nou. să fie un om sociabil şi deschis relaţiilor cu ceilalţi. p564 Idem. pentru aceasta este absolut necesar sa evite factorii perturbatori din apreciere si notare(efectul „halo”. aptitudine empatica. eroarea logica) În acest eseu am încercat să arăt că nu oricine poate îmbrăţişa cariera didactică. precum si aptitudinea de a cunoaste si intelege psihicul celui supus actiunii educative. Profesorul ideal trebuie sa-si mentina o atitudine corecta si vis-a-vis de actul de evaluare. efectul de contrast. ii indruma in alegerea aspectelor pozitive ale influentei mass-media. tact pedagogic şi competenţa comunicaţională. aptitudini organizatorice. op. De asemenea organizeaza numeroase proiecte si programe de interes civic pentru a le dezvolta elevilor simtul civic si caritabil. spiritul de observatie.

Psihopedagogie pentru examenele de definitivare si grade didactice . Craiova. Editura Polirom. Bucuresti. Editura Gheorghe Alexandru. Ioan . Editura Aramis. Constantin(coord ). Pedagogie si psihologie . 2002 4 . Marin .1. 2003 3. Nicola. Stoica. Tratat de pedagogie scolara . 2005 2. Bucuresti. Cucos.