You are on page 1of 7

Bransamente subterane

Bransamentul electric reprezinta instalatia de joasa tensiune destinata alimentarii cu energie electrica a unui consumator, executata de la linia electrica de distributie pana la contorul electric de la consumator. 21665clk18dvk1p Partile principale ale bransamentului electric sunt: - bransamentul propriuzis subteran care constituie legatura de la linia electrica subterana pana la nisa bransamentului; - nisa de bransament, care reprezinta un gol paralelipipedic, amenajat in zid sau construit special, in care se monteaza echipamentul electric necesar protejarii coloanei electrice si distribuirii energiei electrice; - coloana electrica, care constituie legatura dintre echipamentul nisei si contorul abonatului. lv665c1218dvvk Domeniul de aplicare al proiectului se refera la executarea bransamentelor electrice subterane de joasa tensiune, utilizate pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor care solicita puteri electrice mici (pana la 50 kW) pentru instalatiile de utilizare. Se enumera toate operatiile necesare la acest gen de lucrari, in scopul uniformizarii tehnologiei respective. Procesul tehnologic de executie a bransamentelor se refera doar la lucrarile realizate fara tensiune. Domeniul de aplicare al proiectului se reflecta asupra lucrarilor noi si a reperatiilor capitale. Bransamentele se proiecteaza si executa numai in baza dosarelor preliminare depuse la intreprinderea furnizoare de energie electrica si aprobate de aceasta. Dupa ce se va efectua studiile si masuratorile pe teren, intreprinderea furnizoare intocmeste devizele si notele de lucrari in vederea executarii bransamentului.

Clasificarea bransamentelor

Bransamentul subteran asigura legatura in cablu de la reteaua electrica de distributie la nisa de bransament a abonatului. Bransamentele subterane se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unui manson de derivatie, drintr-o nisa principala, sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente aeriene. Bransamentele electrice subterane pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti: *parte de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu cablu subteran; *parte de bransament interioara montata in cladire cuprinzand echipamentul nisei de

3. 4. dupa montare. se impune ca pozarea si apoi exploatarea lor sa se faca in conditii tehnice corespunzatoare. *cabluri cu conductoare multifilare cu izolatie de hartie impregnata cu manta de aluminiu. care se leaga la cablul retelei de distributie de joasa tensiune cu ajutorul unui manson de derivatie sau la reteaua electrica aeriana cu ajutorul unei cutii terminale montate pe stalp.La pozarea cablurilor se recomanda sa se prevada o rezerva cu lungimea de circa 1. Desfasurarea cablului de pe tambur si pozarea sa se vor face numai in conditiile in care temperatura mediului ambiant si a cablurilor nu a coborat in perioada de timp friguros. vor avea urmatoarele valuri minime. Prezentul capitol trateaza numai lucrari necesare montarii cablurilor de bransament. *cabluri cu izolatie si manta de PVC cu conductoare multifilare in constructie sector. reparati si eventuale inlocuiri de cabluri. Utilizare bransamentelor subterane se impune in special in zone urbane cladite si sistematizate. incat sa se realizeaza legatura cea mai scurta.La valorile cablurilor monofazate trebuie sa se asigure o distributie simetrica a sarcinilor pe cele trei faze din circuitele trifazate de la care se deriveaza. necesara pentru a se permite introducerea sau inlocuirea cutiilor terminale si a mansoanelor. care sa previna eventualele defectiuni in exploatare. Pentru conductoarele de faza ale cablurilor cu izolatie de hartie sau PVC raza de curbura va fi de 15 ori diametrul conductorului respectiv. se va asigura accesul la cabluri pentru lucrari de montaj. Cablurile. exprimate prin multiplul diametrului exterior d al cablului: *cabluri cu conductoare multifilare cu izolatie de hartie impregnata cu manta de plumb. realizate in timpul manevrarilor precum si la fixare. bransamentele subterane prezinta o siguranta mai mare in functionare. in concordonanta cu reteaua existenta de cabluri. in nici un monent. numai permit un control vizual periodic. unde reteaua aeriana si respectiv bransamentele aeriene nu sunt indicate. Din aceasta cauza.5 m la capete. rezerva se obtine prin montarea ondulata a cablurilor in plan orizontal. *cabluri cu izolatie si manta de PVC. in decurs de 24 ore inaintea desfasurarii si pozarii . Conditii tehnice Principalele conditii tehnice pentru montarea cablurilor de bransamente electrice sunt: 1.Razele de curbura ale cablurilor. Totodata. Pe trasee lungi. sub .bransament si coloanele interioare de la nisa la contorul de decontare. Nefiind expuse diversilor factori exteriori. 2. EXECUTAREA BRANSAMENTELOR ELECTRICE SUBTERANE Bransamentele electrice subterane la abonati se realizeaza prin cablul electric subteran.Traseul cablurilor se alege de regula astfel. e.

masurata de la suprafata solului este de minimu 700mm (fig. pe portiuni scurte. In cazuri deosebite se admit desfasurarea si pozarea cablului si la tempereturi mai scazute.urmatoarele valori: *0° C pentru cablul cu *+4° C pentru cabluri cu izolatie si manta de PVC. l. 4). cu placi sau cu tuburi de beton. sine de tramvai. i. se vor respecta distantele minime. La pozarea cablurilor pentru bransamentele subterane alaturi de alte cabluri electrice se vor respecta urmatoarele distante libere: *70 mm fata de cablurile de joasa tensiune. *100 mm fata de cablurile de comanda si control. izolatie de fartie. cu conditia mentinerii adancimilor de pozare. plus cate 500 mm de fiecare parte. *250 mm fata de cabluri de 20 kV < U <110 kV. Aceasta distanta poate fi redusa pana la 250 mm. Chiar daca se respecta distantele de mai sus. La intrarea in cladiri se poate reduce adancimea de pozare. peste care se aseaza un strat de caramizi. realizate cu curbura corespunzatoare tipului de cablu. 3). La intrarea in cladiri. sau cu alte materiale rezistente (fig. dupa incalzirea prealabila a tamburului cu cablu intr-o incapere inchisa. La pozarea cablurilor in paralel cu conductoare subterane se vor respecta distantele minime (fig. sub 5 m (fig. Intersectia cablurilor de bransament cu retele de conducte subterane se va realiza prin . Tevile trebuie sa aiba un diametru interior de cel putin 1. f. la intersectia cu cabluri pana la 35 kV cu conditia protejarii acestora din urma in zona de intersectie.5 ori diametrul exterior al cablului si sa nu aiba mai mult de doua curbe. 1). De regula cablul de bransament va supratraversa cablul cu tensiune mai mare. j. La intersectia unui cablu de bransament cu retele de cabluri se va face o separare printr-un strat de pamant de cel putin 500 mm. Capetele de tevi trebuie sa fie bercluite. La pozarea cablurilor in apropiere de cladiri. Cablurile asezate in pamant se instaleaza in sant pe un strat de nisip de 10 cm si se acopera cu un alt strat de nisip. cablurile trebuie sa fie protejate in tuburi metalice sau din alt material rezistent mecanic. Adancimea de pozare a cablurilor in pamant. k. *500 mm fata de cablurile telefonice sau fata de cablurile elecrtice exploatate de alte intreprinderi. h. cablul de bransament se va sepera prin caramizi de celelalte cabluri electrice. 2). la pozarea sub drumuri. pomi. g.

in cazul conductelor cu fluide combustibile. In orase si in zone locuite. *cablul va fi protejat impotriva deteriorarilor mecanice prin introducerea in tub de protectie pe o portiune de 2 m deasupra solului. dinspre partea cladita inspre partea carosabila (cu pastrarea distantelor indicate la punctul f) este: *cabluri de distributie *cabluri de distributie *cabluri de *cabluri pentru iluminat public de de curent joasa medie tensiune. *tubul de protectie poate fi izolant sau metalic. Pe trotuare. de materiale de protectie combustibile (iuta. de regula. 4). La pozarea cablurilor pe stalpii retelelor electrice aeriene se vor respecta urmatoarele: *cablul va fi curatat. pe portiunea iesita din pamant. cablurile electrice trebuie pozate. izolatia termica va fi realizata astfel. m. pozarea pe partea nordica a stalpului. p. incat sa nu depaseasca o supratemperatura de 10° C fata de restul solului. bitum) si se va proteja anticoroziv prin vopsire.respectarea urmatoarelor distante pe verticale: h ³ 250 mm fata de conductoare de apa si canalizare. pentru evitarea incalzirii cablului sub actiunea razelor solare. cablurile electrice vor supratraversa conductele. *la stabilirea locului de iesire din pamant se va avea in vedere evitarea laturi spre zonele de circulatie. o. ordinea de asezare a cablurilor electrice. *intarirea izolatiei termice la conductele de termoficare in zona intersectiei plus cate 1000 mm. pe parte necarosabila a strazilor (sub trotuare) si in zonele verzi din cartierele de locuit. *se va asigura o rezerva de cablu prin pozarea in bucla la baza stalpului. tensiune. pe cat posibil. de asemenea. se va urmari. Distanta de intersectie se poate reduce la 250 mm cu urmatoarele conditii: *protejarea cablului in zona intersectiei plus cate 500 mm. h ³ 500 mm fata de conducte cu fluide combustibile si conductoare de termoficare. n. Supratraversarea strazilor din localitati se va efectua prin montarea cablului de bransament intr-un tub de protectie a carui lungime va depasi limita bordurii (fig. La intersectarea cu conductoare pozate la adancimi de cel putin 1 m. continuu. Specialistii Electric Max va ajuta in proiectarea si realizarea mai multor tipuri de bransamente electrice subterane cu ar fi: *Bransament subteran *Bransament trifazic *Posturi de *Instalatii de medie si joasa tensiune monofazic subteran transformare .

In sant se monteaza garduri de sustinere a pamantului. iar racordarea tuburilor intre ele se realizeaza etans. se va consulta PE 107. mantalei de protectie. iar sapatura se realizeaza manual. Este nerecomandabila suprapunerea cablurilor. Tuburile de protectie trebuie sa fie suficient de mari cat sa permita tragerea lesnicioasa a cablului. pentru locuinte. fie ingropate in pamant. Deasupra si dedesubtul tubului se pune cate un strat de 10 cm de nisip. Ele vor fi prevazute cu etichete de identificare. iar solul excavat se indeparteaza. de regula. peste cel superior asezandu-se folie sau un alt material impermeabil. STAS 8591/1-91.5 m fata de toate instalatiile. Atentie! In subsoluri si incaperi tehnologice nu se realizeaza mansoane! Mansoanele de legatura au rolul de a asigura continuitatea desavarsita a conductoarelor. si 0. in plan vertical. Daca se alege varianta ingroparii. Daca aceste informatii lipsesc. Pentru asigurarea protectiei impotriva umezelii se vor monta cutii terminale si mansoane. dar nu mai mult de 4 bucati la 1 km de linie noua. in primul rand din cauza ingreunarii interventiilor ulterioare.E. indicate de producatorul sau furnizorul cablului. Razele minime de curbura a cablurilor sunt.R. spatii comerciale si de productie. Specialistii de la Electric Max executa la un inalt nivel de calitate instalatii electrice exterioare. trebuie respectate prevederile PE 107. pentru a nu cadea accidental in groapa. garantand respectarea tuturor normativelor in vigoare pentru instalatiile electrice executate. birouri. * Iluminat exterior (iluminat stradal si ambiental) Linkuri utile   ENEL A. Adancimea minima de pozare este de 70 cm. in plan orizontal.N. .5 m fata de apa/canal. nivelul de izolatie si protectia mecanica similara cu aceea a cablului. este obligatorie pastrarea unei distante fata de acestea: 0.Regula este ca aceste instalatii sa se execute in cablu de tip CYAbYF. * Realizarea sistemelor de paratrasnet si a instalatiilor de captare. Dintre cele mai importante instalatii electrice exterioare specialistii de la Electric Maxexecuta: * Realizarea prizelor de impamantare. fie montate aparent. Daca in zona sunt si alte instalatii.

mantalei de protectie. In sant se monteaza garduri de sustinere a pamantului. Tuburile de protectie trebuie sa fie suficient de mari cat sa permita tragerea lesnicioasa a cablului. si 0. Deasupra si dedesubtul tubului se pune cate un strat de 10 cm de nisip. spatii comerciale si de productie. Daca aceste informatii lipsesc. indicate de producatorul sau furnizorul cablului. Este nerecomandabila suprapunerea cablurilor. in plan vertical. iar sapatura se realizeaza manual. Atentie! In subsoluri si incaperi tehnologice nu se realizeaza mansoane! Mansoanele de legatura au rolul de a asigura continuitatea desavarsita a conductoarelor. Adancimea minima de pozare este de 70 cm. dar nu mai mult de 4 bucati la 1 km de linie noua.    A.ro Regula este ca aceste instalatii sa se execute in cablu de tip CYAbYF. Ele vor fi prevazute cu etichete de identificare. Daca se alege varianta ingroparii.L.R. in plan orizontal. Razele minime de curbura a cablurilor sunt.5 m fata de apa/canal. de regula. Dintre cele mai importante instalatii electrice exterioare specialistii de la Electric Maxexecuta: * Realizarea prizelor de impamantare. in primul rand din cauza ingreunarii interventiilor ulterioare. birouri.tazyWebdesign. iar solul excavat se indeparteaza. Daca in zona sunt si alte instalatii.N. . fie montate aparent.C.P. Pentru asigurarea protectiei impotriva umezelii se vor monta cutii terminale si mansoane. fie ingropate in pamant. se va consulta PE 107. este obligatorie pastrarea unei distante fata de acestea: 0. Medicina Muncii Web Design Cabinet veterinar Copyright © 2011 Electric Max S.5 m fata de toate instalatiile. trebuie respectate prevederile PE 107. pentru a nu cadea accidental in groapa. nivelul de izolatie si protectia mecanica similara cu aceea a cablului. pentru locuinte. Site creat de www. * Realizarea sistemelor de paratrasnet si a instalatiilor de captare. garantand respectarea tuturor normativelor in vigoare pentru instalatiile electrice executate. Specialistii de la Electric Max executa la un inalt nivel de calitate instalatii electrice exterioare. STAS 8591/1-91. iar racordarea tuburilor intre ele se realizeaza etans. peste cel superior asezandu-se folie sau un alt material impermeabil.

ro Regula este ca aceste instalatii sa se execute in cablu de tip CYAbYF. Pentru asigurarea protectiei impotriva umezelii se vor monta cutii terminale si mansoane.E. fie montate aparent. fie ingropate in pamant. este obligatorie pastrarea unei distante fata de acestea: 0. A. nivelul de izolatie si protectia mecanica similara cu aceea a cablului. birouri. dar nu mai mult de 4 bucati la 1 km de linie noua. Specialistii de la Electric Max executa la un inalt nivel de calitate instalatii electrice exterioare. Este nerecomandabila suprapunerea cablurilor. Daca aceste informatii lipsesc. Adancimea minima de pozare este de 70 cm. peste cel superior asezandu-se folie sau un alt material impermeabil. iar solul excavat se indeparteaza. in plan vertical. Medicina Muncii Web Design Cabinet veterinar Copyright © 2011 Electric Max S.R. Ele vor fi prevazute cu etichete de identificare. STAS 8591/1-91. Tuburile de protectie trebuie sa fie suficient de mari cat sa permita tragerea lesnicioasa a cablului. Daca se alege varianta ingroparii.N. trebuie respectate prevederile PE 107.P. de regula. In sant se monteaza garduri de sustinere a pamantului.L.N. pentru locuinte. iar racordarea tuburilor intre ele se realizeaza etans. si a . Site creat de www. pentru a nu cadea accidental in groapa.5 m fata de apa/canal. spatii comerciale si de productie. de captare. Dintre cele mai importante instalatii electrice exterioare specialistii de la Electric Maxexecuta: * Realizarea prizelor * Realizarea sistemelor de paratrasnet * Iluminat exterior (iluminat stradal si ambiental) de instalatiilor impamantare. Razele minime de curbura a cablurilor sunt. garantand respectarea tuturor normativelor in vigoare pentru instalatiile electrice executate. Deasupra si dedesubtul tubului se pune cate un strat de 10 cm de nisip.5 m fata de toate instalatiile.C. indicate de producatorul sau furnizorul cablului.* Iluminat exterior (iluminat stradal si ambiental) Linkuri utile       ENEL A. in primul rand din cauza ingreunarii interventiilor ulterioare.tazyWebdesign. Atentie! In subsoluri si incaperi tehnologice nu se realizeaza mansoane! Mansoanele de legatura au rolul de a asigura continuitatea desavarsita a conductoarelor. in plan orizontal. mantalei de protectie. se va consulta PE 107.R. si 0. iar sapatura se realizeaza manual. Daca in zona sunt si alte instalatii.