You are on page 1of 3

SISTEME AVANSATE DE BAZE DE DATE

21.03.2011

CURS 5

Baze de date deductive
De la aparitia primelor baze de date in 1960 ele au evoluat rapid: BD propriu-zise = gestioneaza un mare volum de informatii Sistemele expert ce gestioneaza un numar mai mic de informatii (baza de informatii) insa au posibilitati de rationament; de asemenea prezinta si reguli de rationament

BD deductive (BDD) pot procesa atat un voulm mare de informatii cat si abilitati (capacitati) de rationament. Kn = cunostinte : Parte extensionala – fapte adevarate in domeniu (EDB) (cunostinte despre starea doemniului) Parte intensionala – cuprinde posibilitati de inferenta (cunostinte care pot fi deduse sau derivate folosind EDB, reguli de derivare si folosind mecanismul de inferenta) notate cu IDB (intensional)

Regulile din partea intensionala pot fi de 2 feluri: Reguli de derivare (reg.d) Reguli de integritate (restrictii de integritate I.C.)

Caracteristica sistemelor actuale este ca din aplicatii o parte au migrat trasaturi ca validarea unor conditii ale datelor sau reguli de derivare (rationament) continuu in BD. EDB este alcatuita din fapte de baza (f.b.) adica sunt cunostinte de baza adevarate in domeniul pe care il reprezinta BD. Baza de date deductiva constituie si un rezultat al aplicarii logicii (al unei parti din inteligenta artificiala). Foloseste un limbaj specializat prin care se pot defini datele (datalog) dedus din programare logica. Limbajul Datalog este un limbaj declarativ si non procedural orientat pe multimi. 1. Concepte de baza in BD deductive  Semantica unei baze de date deductiva: dau puterea de expresie a bazei de date  Pentru a defini o baza de date deductiva folosim Datalog. Uneori o baza de date deductiva se mai numeste si program in Datalog 1.1.Definirea bazei de date deductive: prin definitie o BDD consta din 3 multimi finite: - O multime de fapte – stabileste informatia/informatiile de baza care este adevarata in domeniul a carui stare o reflecta BD

1

03. Un predicat derivat P este multimea tuturor regulilor care au capul (head) P. Regulile deductive definesc informatia intensionala (informatia care poate fi dedusa. maria daca suntem in domeniul nume etc. unde t= termeni si P = predicat (ce poate lua valoarea true sau false) Atomii de baza (ground): sunt atomi P(t1. Ex. . n .2011 CURS 5 O multime de reguli de deductie (reguli de inferenta) – permit deducerea sau inferenta de noi fapte O multime de reguli de integritate (restrictii de integritate I. Mama(Ma. De regula faptele sunt atomi ground (fundamentali) Ex.y.ti). nu este memorata explicit in baza de date).C..t2. Daca ea este adevarata inseamna ca avem o violare (nerespectare) a I.…) sau o constanta (3. L1^L2^… ^Ln = forma normal conjunctiva 2 . . in care toti termenii ti sunt constante Faptele = prin fapt intelegem ca sunt literale care poate fi un atom sau un atom negat ( P) Regulile de deductie sau integritate sunt reprezentate sub forma generala: A0L1^L2^…^Ln.t2. OBS. { ( ( ) ) ( ( ) ) Regulile de integritate Sunt reprezentate de obicei ca in capul vid adica sunt reprezentate sub forma L1^L2^… ^Ln.C.SISTEME AVANSATE DE BAZE DE DATE - 21.tn).) Conceptul de atom = are forma P(t1. Aceasta conditie nu trebuie sa fie adevarata niciodata in baza de date..Bo) Ma este mama lui Bo O baza de date deductiva contine numai fapte ground in EDB (in partea extensionala)... .) – exprima conditii ce trebuie satistfacute de fiecare stare a domeniului Pentru a defini formal aceste concepte este necesara introducerea urmatoarei terminologii: Conceptul de termen = variabila (cu notatii x.4 daca suntem in domeniul numeric. . IC este de fapt o formula in logica predicatelor de ordinul 1 (FOL). Li = literale Nota: Variabilele din A0 si Li se presupun cuantificate universal ( ) Faptele sunt reprezentate cu clauza in care corpul lipseste (este vid). ion. A0 = atom sau capul (head) regulii sau concluzie L1^L2^…^Ln = corpul regulii (body). Def. si se impune restabilirea integritatii.

IC) unde: F = multimea finita de fapte de baza (ground) = fapte de baza relevante si adevarate in domeniu.B = constante ( ( ) ( ( { ( ) ) ( ) ) ( ) ( ) ( ) )( ) ( ) )( ) ( ) ( ) ( ) DR: ( ( ) ( ) IC: { ( ) ( ) ( ( ) ) ( ) 3 .T. I. se mai numeste partea intensionala (BDI sau IDB) DR si IC constituie partea intensionala (BDI sau IDB) Predicatul BD pot fi partitionate (traditional) in: Predicate de baza – cele care apar in BDE si posibil in capul regulilor de deductie Predicate derivate numite si perspective (vederi . DR se mai numeste partea intensionala (BDI sau IDB) IC = o multime finita de reguli de integritate.C. Ele apar doar in BDI si sunt definite de o regula de deductie Ex. O BDD este prin definitie un triplet D=(F.03.y) 21.M. F se mai numeste si parte extensionala (BDE sau EDB) DR = o multime finita de reguli deductive (sau de inferenta). IC2 Tata(x.SISTEME AVANSATE DE BAZE DE DATE Ex.P.y)^Mama(x.View). de baza de date deductiva al lui Ernest Teniente: Exemplul 1: Fapte de baza (ground) F: { ( ( ( ) ) ) J.2011 CURS 5 Def.DR.