You are on page 1of 4

1.

Antara fungsi sistem limfatik ialah : • • • • Mengumpul kan kelebihan cairan dan protein dari cairan tubuh dan mengembalikannya ke dalam darah Menyaring dan menghancurkan mikroorganisma (MO) Mengangkut lemak dari jaringan sekitar usus halus ke darah Perlindungan jangka panjang terhadap MO dan benda-benda asing yang memasuki tubuh badan

2. Komponen struktural sistem limfatik ada enam iaitu: • • • • Kapilari limfatik. Ia berfungsi sebagai tempat mengumpul lebihan cairan interstitial di jaringan Pembuluh limfatik. Fungsinya sebagai pembawa cairan limfa dari kapilari limfatik ke vena di leher yang akan dikembalikan ke pembuluh darah Tonsil. Ia berfungsi untuk menghancurkan benda-benda asing yang memasuki saluran pernafasan bahagian atas dan sistem pencernaan Limpa. Fungsinya untuk menyaring benda-benda asing dari darah, menghasilkan limfosit, menyimpan sel darah merah, melepaskan darah ke dalam tubuh pada bahagian yang kehilangan darah Kelenjar timus. Ia berfungsi untuk membentuk antibodi pada bayi baru lahir, menghasilkan timosin, tempat mengembangkan limfosit menjadi limfosit T.

3. Apakah jenis Lymphoma?

Lymphoma dibahagikan kepada 2 kategori, bergantung kepada bentuk sel barah. Ianya dikenali sebagai Hodgkin's Lymphoma (HL) atau Hodgkin Disease (HD) dan non-Hodgkin Lymphoma (NHL).

Gabungan kedua-dua barah ini menjadikannya penyakit barah ke 3 dikalangan kanak-kanak.

bagi pesakit yang menghidap limfoma. II. di dalam noda limfa atau organ yang terlibat. Nama ini di gunakan untuk semua bentuk limfoma lain. Secara umumnya.Hodgkin's Lymphoma. Lymphoma jenis ini di definisikan dengan kehadiran sel barah yang spesifik. tahap kematangan yang dicapai oleh sel-sel dan penampilan mereka di bawah mikroskop. III. Kedua-dua jenis ini terjadi daripada sistem limfa. Pertumbuhan sel limfosit malignant ini juga dilihat dalam barah darah Leukemia ( ALL). tiada penglibatan sum-sum tulang atau penglibatan minima. yang dipanggil sel Reed-Sternberg. dinamakan sempena Thomas Hodgkin. cara penyebaran serta tindak balas terhadap rawatan. Non-Hodgkin's Lymphoma. Jenis ini biasa terdapat pada kanak-kanak lebih tua atau remaja.tetapi berbeza daripada segi kesan terhadap badan. 4. Dalam non-Hodgkin's Lymphoma terdapat pertumbuhan sel limfosit yang spesifik (iaitu sejenis sel darah putih yang terdapat di kelenjar limfa). Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin seterusnya dibahagikan kepada sub-jenis berdasarkan kepada jenis spesifik sel yang terjejas. yang kadang-kala menyebabkan kesukaran membezakan antara Lymphoma dan Leukemia dikalangan kanak-kanak. V. Insiden Non Hodgkin Lymphoma meningkat daripada umur kanak-kanak hingga remaja. Sub-jenis ini boleh membantu doktor menentukan rawatan yang paling berkesan. IV. terletak di bahagian atas kiri ruang abdomen iaitu permukaan perut  Ia berfungsi memerangkap dan . sementara bagi pesakit Leukemia penglibatan sum-sum tulang adalah secara meluas. Limpa Nodus limpa Salur limfatik Sum-sum tulang Timus Organ Limpa Ciri-ciri  Organ seperti span. Ada 5 organ utama bagi sistem limfatik iaitu: I. seorang Pakar Perubatan berbangsa Inggeris yang pertama menerangkan mengenai penyakit tersebut pada tahun 1832. Ianya jarang berlaku pada kanak-kanak kurang daripada 5 tahun.

leher. memusnahkan sel darah merah yang telah lama Menghasilkan sel darah merah yang baru Menakung darah pada waktu kritikal Bintulan tisu yang berbentuk seperti biji kacang Diameternya 2 hingga 35 mm dan berwarna kelabu-merah jambu (grayish-pink) Terletak di sepanjang hentian sistem limfatik Mengandungi ‘leukocyte’ (sel darah putih) yang berfungsi sebagai fagositosis Cecair limfa mesti melalui nodus limfa sebelum kembali ke dalam sistem peredaran darah Tempat berlakunya pemusnahan agen jangkitan dan toksin Nodus limfa biasanya terdapat banyak di bahagian dada.  Nodus limpa              Salur limfatik   menapis antigen. axilla (ketiak) dan pangkal paha Boleh dikesan apabila ia menjadi bengkak Merupakan salur-salur halus yang saling bersambungan dan membentuk struktur seperti jaring Terletak di bawah kulit dan selaras dengan kapilari darah Ia nipis dan mempunyai sistem injap untuk mengelakkan berlakunya ‘backflow’ Pembuluh limfa yang terkecil atau kapilari limfa lebih besar daripada kapilari darah terdiri daripada hanya selapis endothelium Pembuluh limfa yang bermula sebagai pleksus halus kapilari yang sangat kecil atau sebagai rongga-rongga limfa dalam tisu sebagai organ Sepasang kelenjar yang terletak pada ventral trakea dan atas sedikit dari jantung Tempat berlaku pembentukan . pelvik.

Sum-sum tulang     limfosit Sel darah merah Sel darah putih (limfosit. monosit. . basofil. neurofil) Platelet Kesemua komponen darah ini sangat membantu dalam sistem limfosit 5. eosinofil.