You are on page 1of 10

Bill Gates

William Henry Gates al IIIlea (n.28 octombrie 1955), cunoscut mai ales ca Bill Gates, este co-fondatorul (împreună cu Paul Allen) al Microsoft Corporation. Este de asemenea și unul dintre cei mai bogați oameni din lume cu o avere estimată la $115 miliarde. Bill Gates este cel mai bogat om din lume. Conduce Microsoft de la 20 de ani. Averea sa este de o marime ce depaseste capacitatea de intelegere a majoritatii oamenilor. Din acest motiv atrage atat invidia, cat si curiozitatea noastra. Gates este un fenomen al secolului XX: cel mai mare dintre magnatii ciberneticii. Oameni la fel de bogati au fost Henry Ford si John D. Rockefeller. Dar averea lui Bill Gates este numai o parte a fascinatiei pe care o provoaca. Ascensiunea meteorica a lui Gates la faima si avere confirma crearea unei noi ordini mondiale in afaceri, dominate de alt tip de antreprenor si lider in afaceri. Enciclopedia Microsoft “Encarta” spune despre Gates: “Mare parte a succesului lui Gates se bazeaza pe abilitatea sa de a transpune viziunile tehnice in strategii de piata si de a amesteca creativitatea cu perspicacitatea tehnica”. In final, ceea ce il deosebeste pe Gates de orice alt lider in afaceri din istorie este probabil influenta pe care o exercita asupra vietilor noastre

Secretele succesului
O analiza atenta dezvaluie secretele succesului Microsoft si ale incredibilului sau presedinte. 1. Fiti la locul si momentul potrivit. Este usor sa atribuiti succesul lui Microsoft unei extraordinare sanse- obtinerea contractului cu IBM pentru furnizarea sistemului de operare pentru primul PC. Insa aici este mai mult decat noroc, Gates intuind importanta afacerii cu IBM pentru istoria calculatoarelor. Concluzii In era muncitorului intelectual, know-how-ul tehnic si creativitatea sunt noile bunuri ale unei firme. Combinati-le pe acestea cu discernamantul in

Ceea ce conteaza cu adevarat este ce veti face cu norocul. Nu face niciun secret din asta si si vorbeste deschis despre zdrobirea concurentilor. exista o intreaga categorie de standarde ce trebuie dezvoltate. In multe ocazii. Bill Gates este acea pasare rara. In era muncitorului intelectual. • • • 2. Asta ii da posibilitatea sa ia decizii strategice pe baza propriei viziuni asupra drumului pe care il urmeazaq tehnologia. In tot ceea ce cauta sa castige. Gates a facut prima sa afacere la frageda varsta de 13 ani cand a fost de acord sa caute erori de programare in schimbul timpului gratis de lucru la calculator. Este lucrul pe care Gates l-a inteles si altii nu.afaceri si cu o natura foarte competitiva si obtineti intr-adevar o pasare rara. Nu luati prizonieri. Majoritatea companiilor i-au pretuit in mod traditional mai mult pe generalisti. Gates este un concurent de temut. Gates a avut un noroc imens atunci cand IBM a semnat contractul pentru dezvoltarea sistemului de operare pentru PC. cei ce dezvolta soft sunt priviti ca fiind mai importanti ca managerii.” Bill Gates Concluzii • Intelege tehnologia. “Eu chiar am inteles cum sa scriu soft. Gates este unul dintre putinii lideri care au inteles cu adevarat tehnologia. el a vazut directia viitoare a tehnologiei mai clar decat concurentii sai. Gates apara cu putere strategia de marketing a companiei. Un aspect foarte important al succesului au fost cunostintele tehnologice ale lui Bill Gates. La acea vreme. Cel care stabilieste standardul este cel care castiga. decat pe specialisti. Porniti de tanar. La Microsoft. colaboratorii mei se pricep mai bine la acest lucru si nimeni altcineva nu o face. pretinzand ca Microsoft a avut un impact pozitiv asupra alegerii . este un negociator foarte dur. Numai cineva cu intelegere profunda a tehnologiei poate cu adevarat intelege ceea ce se intampla in industrie. Primele lectii de la scoala de afaceri a lui Bill Gates sunt: • Fiti la locul potrivit in momentul potrivit. Pasiunea lui Gates pentru calculatoare a aparut in liceu. • • 3. Ramaneti norocosi si nu “pierdeti mingea”. poate identifica orientarile si poate stabili strategii. Indragostiti-va de tehnologie. Lasati tehnologia sa va modeleze strategia. doar cateva scoli isi puteau permite sa asigure elevilor accesul la calculator. este nevoie de un expert tehnic ca sa conduci o companie ca Microsoft. Creati o cultura a afacerilor care sa recunoasca importanta expertilor tehnici.

ca raca pe care o poarta anumitor rivali i-a intunecat judecata. Gates este un judecator fin al riscului. mai exact. dar asta numai pentru a concentra atacul lui Microsoft. Gates este intotdeauna rational. Concluzii • Gates este un concurent de temut. Angajati oamenii foarte destepti. Pragmatismul lui este absolut. permitand ca invidiile lor personale sa le afecteze deciziile. El face cunoscut talentul altora de cate ori are ocazia. „Bill Gates are toate cele trei calitati. In timp ce multi alti lideri se incuie in pozitii agresive. Frica de risc intarzie deciziile concurentilor. Pragmatismul lui Gates merge pana acolo incat isi cumpara drumul spre pietele cheie Tineti-va aluziile ofensatoare departe de deciziile in afaceri. Din contra. Nimeni nu a negat faptul ca Gates este un concurent formidabil si un strateg excelent de marketing. Acesta este lucrul pe care l-a invatat din mers. Gates nu lasa niciodata ranchiuna sa-i afecteze deciziile comerciale. Gates a insitat ca intotdeauna Microsoft necesita cele mai stralucite minti. fiecare companie de succes necesita trei oameni: un visator. Gates poate personaliza o batalie pentru un timp. facandu-l sa iasa in evidenta ca omul de afaceri cu cel mai mare succes. il determina sa faca afaceri cu concurentii cand interesele lui i-o cer. Pe langa abordarea analitica si detasata a afacerilor. • • • 4.consumatorilor. care a plecat de la zero”. Potrivit revistei Fortune. Criticii spun ca el permite uneori emotiilor sa-i ia ceea ce are mai bun. Decizia de a intra in . “oamenii cu IQ ridicat” este un termen folosit la Microsoft pentru referirea la oamenii foarte destepti. Cand Gates vorbeste despre competitie ii pune pe toti la un loc. In orice face el vrea sa castige Imbunatatiti-va pozitia pe piata si accesul la noile piete ce apar Cumparati experienta. exact ca un copil rasfatat care isi iese din fire pentru ca apoi sa-i treaca. Nu ii prea suporta pe cei care nu se pricep la tehnologie. Cand concurentii vorbesc despre Gates. Il individualizeaza. Echilibrati riscul cu recompensa. un om de afaceri si un nemernic. Gates spune ca in industria calculatoarelor cel mai mare risc este sa nu faci nimic. Inca de la inceput. Revista Fortune scrie: „Microsoft este condusa de un om recunoscut de toata lumea ca fiind pe buna dreptate un geniu care a avut viziunea de a recunoaste geniile altora” Gates afirma: „Trebuie sa spun ca cele mai bune decizii de afaceri ale mele au avut de-a face cu alegerea oamenilor. Nu exista insa nici o dovada in acest sens. Bill Gates nu incearca sa-si asume meritul pentru tot succesul lui Microsoft.

Multi dintre cei ce continua sa lucreze la Microsoft sunt milionari. dar el este unul dintre putinii intreprinzatori care au inteles cu adevarat ce inseamna capitalul intelectual. Organizarea bazata pe acumularea de noi cunostinte are 5 componente:Gandire sistematica pentru ca lucrurile sunt interconectate. angajarea unui prieten . Microsoft a platit intotdeauna salarii mai mici decat concurentii sai. Gates evita capcanele in care cad ceilalti. Munciti mai mult decat ceilalti. Angajati doar pe cei mai buni. Hraniti creativitatea. Unii l-au acuzat pe Gates ca ar fi elitist. care este devotat complet. Stii ca la unele dintre ideile pe care i le expui. Campusul Microsoft este astfel conceput incat sa permita angajatilor sa lucreze mult ore la rand. el va spune „Hei.Steve Ballmer . Gates admite ca majoritatea luptelor comerciale cu concurentii sai au fost pierdute de acestia datorita propriilor greseli. ci duce si la un succes remarca”. Este important sa ai pe cineva in care sa ai incredere absoluta. Concluzii • Gates i-a atras si i-a angajat in mod constant pe cei mai destepti indivizi din industria calculatoarelor. care are aceeasi viziune cu tine si care are si un set de aptitudini diferite si care actioneaza astfel incat sa te verifice. La sediul central al Microsoft a fost creat in mod deliberat un mediu care sa se potriveasca perfect tinerilor pe care compania a vrut sa-i atraga. atunci cand este necesar face interviuri in procesul de recrutare. Gates. Faimoasa putere de munca a lui Gates se traduce printr-o cultura a Microsoft. Perfectionare personala . avand o serie de cafenele ce ofera mese si racoritoare subventionate.care mi-a fost cel mai important partener de afaceri de atunci incoace. Multi ani Gates a privit luarea de concediu ca pe un semn de slabiciune. • • • • 5. exploatand totodata oportunitatile ce apar din greselile altora. Recompensati-i pe angajatii prin optiuni de plata prin actiuni. iar mai apoi.afaceri cu Paul Allen se afla probabil in capul listei. Ceea ce face acest lucru posibil este angajamentul companiei pe termen lung pentru optiunea de plata cu actiuni – oferind aproape intregului personal posibilitatea de a cumpara actiuni Microsoft la un pret fix in viitor. Microsoft le spune „oameni cu IQ ridicat”. Beneficiul de pe urma cuiva care are acest tip de stralucire este nu numai acela ca face afacerile mai atractive. ia stai asa. te-ai gandit la asta si la cealalta?”. Invatati sa supravietuiti.

Concluzii • Bill Gates a creat din Microsoft o masina vorace de invatat. • • • • • . Prima este caracterizata prin natura sa exploratorie. Reactia clientilor ajuta mult la perfectionarea programelor si eliminarea erorilor Aplicati managementul cunostintelor –larg dezbatut de profesori ai scolilor de afaceri s ide experti in management. Creati o organizatie bazata pe acumularea de noi cunostinte. Testati produsele pe clienti reali. insa beneficiile combinarii lor vin doar prin separarea lor. Creati bucle continue de reactie. El crede ca acesta este semnul unei „organizatii destepte” si singurul mod de a evita sa faci de doua ori aceeasi greseala. Microsoft a prosperat si tragand foloasele de pe urma greselilor altora Gates nu este usor de batut intr-o industrie foarte competitiva. Microsoft il aplica de ani de zile. alaturide cresterea spirituala – deschiderea sinelui spre o realitate in mod progresiv mai profunda – si trairea vietii dintr-un punct de vedere mai degraba activ decat reactiv. Gates a testat totdeauna produsele pe clienti. Viziunea comuna – construita pe baza viziunii personale Invatarea in echipa – implica doua practici: dialogul si discutia. Microsoft este una dintre putinele organizatii bazate pe acumularea de cunostinte. La Microsoft. diferenta ce produce tensiunea creativa din care se naste invatarea Modelele mentale – acestea se refera mai ales la valorile. de eliminare a variantelor pana la cea mai buna decizie ce trebuie luata. principiile fundamentale simotrice ale organizatiei.Competentele si aptitudinile asociate managementului. Gates pune accent pe comunicarea interdepartamentala prin „bucle de reactive”. Campusul Microsoft este organizat conform regulilor unei universitati. iar a doua prin procesul opus.asta si pentru faptul ca el face ce stie mai bine – soft. Este necesara o schimbare de atitudine pentru ca prin invatare continua sa vezi realitatea mai clar si diferenta dintre viziune si realitate. Majoritatea echipelor nu au abilitatea de a face diferenta intre cele doua si de a trece in mod inconstient de la una la alta. Cele doua sunt complementare. Concurentii lui nu sunt atat de atenti.

De asemenea. • • • • 7. Fiecare companie va trebui sa evite tratarea afacerilor ca pe o rutina. Scrieti o care despre viitorul tehnologiei Daruiti totul. Gates a atras simpatia presedintilor a celor mai importante 500 de companii. De asemenea. creand „tensiuni creative” intre membrii echipei si . o aptitudine care le da posibilitatea sa apese „pedalade accelaratie” corect pentru a obtine cele mai bune performante. S-a constatat ca acesti lideri au o serie de caracteristici comune. acest lucru inspira incredere printer fanii Microsoft si intimideaza concurentii. dar nu inca. Gates cunoaste importanta faptului de a avea prieteni sus-pusi. care au abilitatea de a stimula ideile prin exprimarea aceleiasi probleme in moduri diferite. Gates respinge rolul vizionarului: „Viziunea este libera. Au abilitatea sa-i citeasca pe altii. Intelegerea profunda a tehnologiei ca un mod unic de sintetizare a datelor ii acorda abilitatea speciala de a prevedea orientarile viitore si de a elabora strategia Microsoft. Bill Gates este un nou tip de lider de afaceri. De-a lungul anilor a aratat in mod repetat ca este un clarvazator in industria calculatoarelor. Asumati-va pozitia vizionarului. Gates a spus ca din toata averea sa va lasa mostenire fiecarui copil al sau 10 milioane de dolari. Microsoft profita de pe urma publicitatii „gratuite” pe care mass-media o face faimosului ei presedinte. Mai are insa pana va intra in faza filantropica. Nu asteptati multumiri. Si de aceea nu este nici o forma deavantaj competitiv”.6. Se spune ca mai rau decat sa se vorbeasca de rau este sa nu se vorbeasca deloc. Gates este un nou tip de lider in afaceri. Intelegerea profunda a tehnologiei ii acorda abilitatea speciala de a prevedea orientarile viitoare si de a elabora strategia Microsoft. Sunt de obicei oameni sociabili. Singurele companii de succes vor fi acelea care isi vor depasi propriile produse inainte ca altcineva sa o faca. organizand adunari pentru acestia. In ciuda bataliilor continue cu agentiile de reglementare antitrust ale USA. Cercetarile indica faptul ca oamenii creativi care exceleaza in conducerea echipelor creatoare creeaza un mediu care sa conduca la inovatie si care sa ajute la realizarea indivizilor implicati. asa cum a spus-o un lider „sa le gadile gandirea”. Concluzii • Nu te poti astepta ca cel mai bogat om din lume sa nu aiba dusmani Nu lasati invidia sa va umbreasca Folositi atentia mass-mediei pentru a va vinde produsele. De-a lungul anilor a aratat in mod repetat ca este in industria calculatoarelor un clarvazator. au felul lor propriu de a imboldi oamenii pentru a scoate cele mai bune idei de la ei. Gates se bucura in afara SUA de aceeasi atentie ca un sef de guvern. Inteleg interdependenta dintre creativitate si critica.

Au o viziune asupra a ceea ce poate fi atins. adesea prin intalniri neprotocolare. de ce te afli acolo si despre modul cum lucrezi Liderul are nevoie de o poveste. pe baza unei intelegeri tehnice vaste a domeniului. Marii lideri de afaceri sunt tot timpul interesati sa cunoasca mai mult si nu privesc cunostintele lor ca fiind statistice sau cuprinzatoare. Sunt adeptii promovarii interactiunii sociale dintre membrii echipei. ci sa aleaga si ce sarcini vor indeplini. O critica adusa lui Microsoft este aceea ca nu este inovatoare. mai ales in perioada ce urmeaza a unui esec. ci mai degraba cu recunoasterea potentialului comercial al ideilor si comercializarea lor Vorbiti limbajul tehno. Selecteaza membrii echipei cu diferente complementare. „Povestirea dramatica a lucrurilor este modul prin care oamenii invata unii de la ceilalti”. permitandu-le sa decida nu numai cum vorindeplini o sarcina. De aceea. cica preia ideile altora. Succesul in afaceri nu are prea mare legatura cu inovatia. Gates vorbeste limba programatorilor. „Pentru a fi un bun profesor trebuie sa fi bun la invatat”. Explicarea metodologiei. luand in calcul nu numai cunostintele tehnice. in afara orelor de serviciu. Ii incurajeaza pe oameni sa abordeze problemele ca echipa pentru a maximiza energiilecreatoare focalizate asupra unei probleme date. Liderii eficienti ai grupurilor creatoare fac cinci lucruri importante: • • Acorda membrilor echipei un grad mare de libertate. Acorda responsabilitate marita indivizilor. Aceasta explica de ce Gates si ceilalti ca el simt nevoia de a scrie carti.asigurand o reactie constanta. • • Concluzii • Adoptati si adaptati. Pentru a putea preda stafeta noilor lideri este necesar: • Un punct de vedere pedagogic – trebuie sa fii in stare sa vorbesti clar si convingator despre cine esti. de aceea se intelege atat de bine cu ei • . Acorda sprijin membrilor. care cere cultivarea constanta a noilor lideri. liderii trebuie sa investeasca in dezvoltarea liderilor de maine si trebuie sa comunice direct cu cei ce le vor calca pe urme. ci si amestecul de personalitati. Apara echipele de presiunile externe provenite din alte parti ale organizatiei • • • Liderii eficienti recunosc ca cel mai bun test al conducerii este succesul continuu.

“Daca stai nemiscat. ceea ce inseamna ca exploreaza continuu noi piete si noi aplicatii soft. Aceasta abilitate remarcabila este reflectata in orientarea companiei. Nu va opriti niciodata din invatat. aceasta aproape ca este o linie dreapta in continua urcare”. avem o multime de oameni care lucreaza la fiecare intrebare. Viteza cu care Microsoft aduce pe piata noi produse este un avantaj competitive. Pentru a tine pasul cu noua tehnologie. Urmatorul mare domeniu de crestere este educatia.• Asigurati-va spatele. valoarea a ceea ce ai scade foarte repede la zero. Acoperiti toate domeniile de baza. Gates este hiperactiv. • 8. viteza mai mare. In timpul unei astfel de perioade el va absorbi informatii ca un burete. Faptul ca Gates nu are odihna a ajutat Microsoft sa cada in automultumire. Mai putina precipitare. Gates vorbeste de o „frica latenta” cum ca Microsoft ar putea sa inceapa sa leneveasca si va fi depasita de concurenti mai prompti Nu tratati afacerile ca pe o rutina. in fiecare moment.” Bill Gates Concluzii • Un element cheie al succesului Microsoft este abilitatea sa de a gestiona simultan un numar important de proiecte „Bagati-va degetele in multe placinte”. spune Gates. caracteristica foarte valoroasa in industria calculatoarelor. „Noi avem o strategie multiprodus”. Un element cheie al succesului Microsoft il reprezinta abilitatea sa de a derula simultan un numar important de proiecte. „De asemenea. Gates este unul dintre putinele personae care au multe de facut si se spune ca paote sa intretina mai multe conversatii tehnice in acelasi timp. Fiti fara odihna.numite „saptamani de gandire”. Pentru a vedea daca merge nu trebuie decat sa te uiti la cresterea vanzarilor noastre. acestea il apara sa nu scape urmatoarea “mare descoperire”. El investeste in infrastructura mai multor tari pentru a diminua riscul la nivel global. Gates se uita peste granitele SUA pentru a vedea oportunitatile viitoare. Gates pompeaza bani in educatie si inca o data Gates se pare ca preia • • • • • • • . Gates aduna pe cei mai buni experti dintr-un anumit domeniu pentru a tine sesiuni de comunicari. Singurele companii de succes vor fi acelea care-si vor depasi propriile produse inainteca altcineva sa o faca. Castigati pariurile.

“Construiti o afacere de dimensiuni mici Marimea lucreaza impotriva perfectiunii. Uneori. Pastrati sentimentul de companie mica. De asemenea. “Produsele vor fi totdeauna depasite. El spune ca este vanat de o “frica latenta”.” Bill Gates Concluzii . compania se imparte in mod constant in unitati mai mici pentru a mentine mediul optim de lucru in echipa. pentru ca astfel am muri. Uneori. Microsoft ramane o companie mica. Creati cultura unei echipe mici. ca ar putea rata urmatoarea mare descoperire. In acest timp el a devenit cel mai bogat om din lume. La Microsoft nu exista simboluri statutare. Contruiti o afacere de mici dimensiuni. pentru ca astfel am muri”. De asemenea. Cel mai bun soft este cel creat de grupuri mici de programatori.conducerea jocului. Gates se afla in fruntea industriei soft de mai mult de 2 decenii. cum sunt IBM sau Apple. Gates nu a dat niciun semn de incetinire. pe plan intern. „Chiar daca suntem o companie mare nu putem sa gandim ca o companie mare. compania se imparte in unitati mai mici pentru a mentine mediul optim de lucru in echipa.Nu va luati niciodata ochii de pe minge. schimbarile au fost atat de rapide. schimbarile au fost atat de rapide incat se creau noi departamenteaproape saptamanal. Nu are nicio intentie sa repete marile greseli ale altor companii puternice de calculatoare.” Bill Gates Concluzii • In comparatie cu evaluarea de piata. Este o strategie care vine din viziunea si sinteza unica a informatiilor. pe o strucutura care sa ii permita mentinerea controlului asupra companiei. Impartiti bogatia voastra cu cei din jur Creati o meritocratie. 9. In comparatie cu cifra de afaceri si evaluarea pe piata actiunilor sale. Microsoft ramane o companie relative mica. nu putem sa gandim ca o companie mare. Structura Microsoft ii permite lui Gates mentinerea controlului.pe plan intern. In ciuda enormei sale averi si a realizarilor. incat Microsoft parea sa creeze noi departamente aproape saptamanal. Daca joci bine primesti drept recompensa sa mai joci o data. Gates se sprijina. Chiar daca suntem o companie mare. Respectul trebuie castigat • • • • 10. astfel ca ai face bine sa te apuci de versiuneaurmatoare. de asemenea.

.. Gates intelege ca nimeni altul ce inseamna revolutia tehnologica. Gates inspira respect printre cei ce-l privesc ca pe un prezicator al erei digitale -Fii infometat. Ultimele lectii de la scoala lui Gates sunt: -Nu va uitati inapoi. In acest timp el a devenit cel mai bogat om din lume. El stie ca exista numai „cel rapid si cel mort” . „Sa te uiti inoglinda retrovizoare este .• In prezent Gates se afla in fruntea profesiei sale de peste doua decenii. Gates isi concentreaza atentia spre drumul inainte. o pierdere de timp” -Planificati-va succesiunea cu atentie -Creati viitoru.