You are on page 1of 10

Trovanja

gljivama alkoholom antifrizom drogama kiselinama ugljen monoksidom olovom bakrom živom pesticidima bojnim otrovima lijekovima

8.1 TROVANJA GLJIVAMA Najčešća trovanja gljivama dogaĎaju se meĎu ljudima koji sami beru gljive ali ih nisu dovoljno dobro proučili ili tražili stručni savjet. U gotovo svim slučajevima otruju se pojedinci ali i članovi porodice. Činjenica da više trovanja ima kad je godina pov oljna za dobar urod samoniklih gljiva. Otrovne vrste gljiva sadrže termostabilne hemijske sastojke koji već u malim količinama u organizmu čovjeka uzrokuju tako karakteristične znakove (simptome) trovanja da se mnogo puta može naknadno ustanoviti vrsta pojedinih gljiva. Trovanje otrovnim gljivama nazivamo micetizam. Veliki problem trovanja gljivama je i taj što su same toksične tvari u gljivama relativno slabo istražene, a samim tim je i otežano liječenje trovanja.Većinu otrovnih vrsta gljiva ljudi su upoznali prema posljedicama što su ih pojedene gljive izazvale. Pri trovanjima odreĎenom vrstom gljiva uvijek su se pojavljivali odreĎeni znakovi trovanja, ovisni o količini pojedenih gljiva što je ukazivalo na činjenicu koja je gljiva konzumirana.

graĎeni od sedam.) Slika 8. rudnjača (Agaricus campestris L. falotoksini i amanitini.1 Slika 8. pa se trovanje gljivama očituje odreĎenim sindromima. teškoće pri mokrenju.1 Zelena pupavka .Amanita phalloides (Vaill. da se neprobavljena količina gljiva prinudnim putem prije resorbcije izbaci iz organizma. Slika 8. Karakteristični znakovi trovanja gljivama vezani su uglavnom za odreĎenu toksičnu tvar i njezin učinak. česti proljevi iscrpljenost. Ovisno o kojoj je vrsti gljiva riječ. Fries. gastrointestinalni. panterinski. Oni koji imaju dug inkubacioni period su: amatoksinski (faloidinski). Secr. orelaninski. phanterina uglavnom su faloidinskog tipa.) može zamijeniti otrovnom gljivom (Agaricus xsanthoderma Genevier). po vremenu koje protiče od jedenja gljiva do prvih znakova trovanja. Amatoksinski sindrom javlja se kao rezultat trovanja jednom od najpodmuklijih predstavnika gljiva a to je zelena pupavka (Amanita falloides Veill. verna.Simptomi trovanja se razlikuju od gljive do gljive nastalih nakon odgova rajućeg vremena od trenutka konzumacije. Ako je dugo vremena u organizmu nastaju nepopravljive štete koje mogu za konzumenta završiti katastrofalno. opća slabost. Desetak vrsta jestivih gljiva ima vrlo slične otrovne dvojnike i kojima se najčešće zamjenjuju. vrtoglavica i glavobolja.Trovanja gljivama razlikuju se po kliničkim znakovima i trajanju inkubacije. Po hemijskoj strukturi to su prstenasti peptidi. psihomimetski. Amatoksinski sindrom predstavlja niz simptoma koji nastaju trovanjem amatoksinima. poremećaji u ponašanju Za pojedino trovanje karakterističan je skup odreĎenih simptoma koji zajedno čine sindrom. Tako se npr. tj. Sindromi sa kratkim inkubacionim periodom su: muskarinski.2 Bijela pupavka – Amanita phalloides alba (Virosa) Slika 8. Secr). što znači da je većina trovanja sa smrtnim posljedicama došlo baš zbog . virosa. ili je još opasnije ako se sunčanica ( Macrolepiota procera Scop.. Amatoksini su zajednički naziv za dvije skupine toksičnih tvari. teško disanje. bolovi u trbuhu.2 Trovanja koja izazivaju gljive iz porodice Amanita phalloides. koprinski – alergijski.). Najopasnije gljive su iz roda amanita (pupavke). ex Fr. kojim se pojedino trovanje i naziva. giromitrinski. Osnovni simptomi trovanja gljivama: suženje zjenice oka. ex Fr. Sing) zamijeni smrtno otrovnom zelenom pupavkom ( Amanita phalloides Vaill ex Fr. povraćanje. ex Fr. trovanje se očituje odreĎenim znakovima (simptomima). Vrlo bitan momenat u trovanjima je brzina prihvaćanja činjenice da je konzument otrovan tj. jako znojenje. znakovi pijanstva. odnosno osam aminokiselina i dolaze u više hemijskih oblika.

upotreba medicinskog uglja per os. pokreti nekoordinirani. Uz to se javlja jaka žeĎ. trajna sukcija duodenalnog sadržaja radi spriječavanja entero-hepatičke recirkulacije otrova koji se u značajnoj količini izlučuje kroz žuč i forsirana diureza. a očituju se bolom u trbuhu. glasan govor. jaki proljevi te obilno znojenje.1 Simptomatologija pijanstva prema stepenima I Stanje lakog pijanstva (koncentracija etil alkohola od 1 do 1. Smrt nastupa u 10 . Amatoksini se brzo resorbiraju iz probavnoga trakta i krvotokom odlaze u jetru. teško su oštećeni i bubrezi. UMP Općenito najvažnije je utvrditi ako je moguće koje su gljive izazvale trovanje . Usmjereno je na eliminaciju otrova iz organizma i igra važnu ulogu u preživljavanju pogotovo kod onih bolesnika koji nisu znatno premašili letalnu dozu a javili su se na liječenje u prvih 6 sati od konzumiranja gljiva. ako se pravilno ne liječe. Simptomatologija Kod amanita prvi znakovi trovanja javljaju se izmeĎu 8 i 12 sati nakon konzumacije.Najprije se pojavljuju bolovi i grčevi u trbuhu. Već u probavnom traktu amatoksini oštećuju sluznicu i izazivaju probavne tegobe. Tabela 8. udovi postaju hladni i počinju grčevi u listovima. povišena mimika i gestikulacija. “Ozdravljenje” je lažno jer se simptomi ponovno javljaju nakon 72 sata.2 TROVANJE ALKOHOLOM Pijanstvom se označava psihičko i fizičko stanje osobe koja je konzumirala prekomjernu količinu alkoholnog pića. Ovisno od koncentracije etilnog alkohola u organizmu postoje različiti stepeni pijanstva. te znakovi karakteristični za prestanak rada bubrega. Zelena pupavka je svakako najčešći uzrok trovanja amatoksinima. Liječenje što ranije započne trebalo bi imati bolji efekt. Osim zelene pupavke amatoksine sadržava i bijela pupavka ( Amanita virosa Lamb.10 dana.). Ako se bolesnik pravovremeno ne počne liječiti u 50% slučajeva nastupa smrt. Količina posebno alfa .konzumiranja neke od ovih gljiva.5 ‰) 0 Crvenilo u licu. 8. te neke gljive iz rodova Lepiota i Galerina. povraćanjem i vodenim proljevom u kojem se može naći sluzi i krvi. Oštećenja organizma koja nastup aju prilikom trovanja pupavkama vrlo su teška jer djeca umiru u gotovo 100% slučajeva . ex Fr. Znakovi trovanja nastupaju već za 6-24 sata. Osim jetre. U organizmu nastupaju jaka oštećenja jetre. U te mjere spadaju: ispiranje želuca. U završnoj fazi trovanja pojavljuju se znakovi oštećenja CNS. Simptomi su uglavnom nekarakteristični i vezani za probavni trakt. i to povezani sa znakovima teškog oštećenja jetre i pojavom žutice.Osoba je samouvjerena i nekritična .amanitina u jednom srednje velikom klobuku zelene pupavke dovoljna je da usmrti odraslu osobu. slijedi pojava konvulzija i kome.15 % slučajeva nakon 7 . mučnina sa povraćanjem. Oštećenja trovanjem pupavkama pripisuju se djelovanju amatoksina (alfa amanitin je najtoksičniji meĎu njima). hemoperfuzija preko ugljenih filtera. Obično n estaju nakon 24 sata.

puše i šmrču. . Amfetamini se injektiraju.3 TROVANJE ANTIFRIZOM Antifriz je uljasta tekućina.5 ‰) 0 III Stanje teškog pijanstva (koncentracija etil alkohola je izmeĎu 2. hitan prijevoz u bolnicu. hemijski spada u skupinu alkohola (etilenglikol). površno. usmjeravanju pažnje i ispravnom razmišljanju Opće depresivno djelovanje alkohola dovodi do teškoća pri hodu. Ukoliko je moguće povraćanjem treba izazvati izbacivanje alkohola iz želuca da ne dospije u cirkulaciju. Najčešće trovanja nastaju kod djece zbog nepravilnog skladištenja i privlačne boje. Kod osoba koje su u stanju teškog pijanstva treba pratiti vitalne funkcije (disanje i rad srca). Na tržište najčešće dolaze u tabletama. UMP Alkoholiziranoj osobi obavezno onemogućiti daljnju konzumaciju alkoholnog pića. ako ne diše provesti postupak umjetnog disanja. Pobrinuti se da ne doĎe u situaciju samopovrijeĎivanja ili povrijeĎivanja drugih. Ako bolesnik ne diše i srce ne radi provesti postupak KPR.5 i 3. postaviti ih u bočni položaj. Osoba može biti izrazito agresivna.5 pa i 4. osloboditi ih odjeće i obuće. gutaju. Amfetamini (“speed”) su hemikalije dobivene sintetičkim putem. Osoba je blijeda. Puls je slab. orošena znojem i nije sposobna za bilo kakvu osmišljenu i samostalnu aktivnost Osoba modra (cijanostična). utopliti ih i smjestiti u prozračnu prostoriju.II Pijano stanje (koncentracija etil alkohola od 1. ima teškoće u razumjevanju. Upadljivo nekritična. 8. Kod onih pacijenata koji su bez svijesti ne davati piće i ne izazivati povraćanje. 0 ubrzan.5 ‰ uvodi otrovanog u sopor ili komu) 0 Svi opisani znaci se pojačavaju.5 ‰) 0 IV Otrovanost (koncentracija etil alkohola je od 3. disanju. Tjelesna temperatura je ispod 37 C. govoru. 8. usporeno i nepravilno disanje. Orošen je hladnim znojem.4 TROVANJE DROGAMA 1. UMP Ukoliko je izvodljivo potrebno je popiti 2-3dcl vode te izazvati povraćanje. Insistirati na uzimanju tečnosti i osvježavajućih napitaka Otrovanog u besvijesnom stanju staviti u bočni položaj. sporije reagira. Klinički izraženi su znakovi pijanstva koje brzo prelazi u prividnu smrt. Protuotrov je etilni alkohol (žestoka pića 1dl i zatim ¼ dcl svaki sat). a u slučaju prestanka rada srca provesti postupak KPR sve do pružanja medicinske pomoći. Nekontrolirano urinira i defecira. Količina od ½ dcl ove tekućine izaziva smrt.5 do 2.

Najčešće se koriste otapala (industrijska otapala. a dovodi do promjena u ponašanju i podizanja razine energije nalik na učinak amfetamina. 3. ozbiljna tjeskoba i paranoja. zatim se osjeća manje "zatvoreno". Brojni problemi slični su kao i kod amfetamina i kokaina: konfuzija. problemi sa spavanjem. vizualne i slušne halucinacije. periferna neuropatija i grčevi udova. morfinom i kodeinom. On je jedna od najopasnijih. oštećenja koštane srži. jer su na dohvat ruke i relativno jefitini.Prevelika doza amfetamina može uzrokovati vrtoglavicu. Ecstasy je sintetička psihoaktivna droga derivat amfetamina s halucinogenim svojstvima. Udisanje visokih koncentracija ovih hemikalija može dovesti do srčanog udara i smrti. Infekcije srčanog tkiva i zalistaka te bolesti jetre (hepatitis B i C) . . tvari za čišćenje elektronike) i razni plinovi (iz l akova za kosu i dezodoransa.smrtonosno predoziranje. nakon koje slijedi razdoblje smirenja i pospanosti. Hronično otrovanje može izazvati paranoidne ideje i halucinacije. Slabi imunološki sistem organizma pa se javljaju infekcije. uzbuĎenje. bolove u prsima i ubrzan rad srca. infekcijske bolesti. sprejeva za zaštitu tkanina. koji djeluje tako da usporava tjelesne funkcije. Pridonosi oštećenjima jetre. Ubrzava rad srca pa je opasna za one sa srčanim teškoćama. 4. Stvara euforiju. Kokain je snažan stimulans nervnog sistema.smrt. Svi inhalanti proizvode učinak sličan anestetiku. Udisanje (snifanje) većih količina može imati dugotrajne otrovne učinke. 5. Dodatna opasnost je kokaetilen. paniku. izrazita potreba za drogom. te na kraju može izgubiti svijest. a može izazvati i gušenje. oštećenja mozga i CNS. 6. injekcijama te pušenjem (crack -kokain). benzin. Kao trajna posljedica "snifanja" primijećeni su gubitak sluha. Heroin. uznemirenost. HIV infekcija. depresija . Posljedica može biti potpuni tjelesni i psihički kolaps. Moguća su i oštećenja bubrega te problemi sa snadbijevanjem krvi kisikom. Onaj tko "snifa" može osjećati najprije euforiju. ljepila. pa čak i plinskih upaljača). grčeve u trbuhu. Spada u jače droge iz grupe psihostimulatora. 2. a time i rizik od iznenadne smrti. drhtanje. Stvara snažnu ovisnost. pa i psihotične epizode. te metadon-heptanonom spada u grupu opijata. Konzumira se oralno. glaukomu. Naime. uz zastoj rada pluća uzroci su smrti od kokain a. Ecstasy doslovno razara mozak te ima učinke kakvi se javljaju kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. visoko ovisničkih droga i svojevrsni 'sinonim' za pravu ovisnost. mogu se javiti i nekoliko nedelja nakon uzmanja droge. epilepsiji. koji povećava euforična svojstva kokaina. Prag tolerancije prelazi se vrlo brzo i nastaje psihička ovisnost. korektori. Najčešće se uzima ušmrkivanjem. visokom pritisku. Marihuana u bilo kojem obliku izaziva euforiju. Povezan je s ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama . propadanje vena. Amfetamin u mozgu stvara ovisnost i oslobaĎa od bilo kakvih ograda. s opijumom. ljudska jetra u kombinaciji kokaina i alkohola proizvodi kokaetilen. poznat još kao MDMA. Stručnjaci upozoravaju da već i jedna tableta estasyja može značiti . spontani pobačaji. Inhalati su isparenja hemikalija koje proizvode psihoaktivne učinke najčešće su sklona djeca i vrlo mladi ljudi. Srčani zastoj i napadi. gubitak osjećaja za vrijeme i prostor. te ovisnost morfijskog tipa.

kao što su sirćetna.LSD-25 (dietilamid lizergične kiseline) je sintetička droga bez boje i mirisa koja spada u grupu halucinognenih droga Djelovanje LSD-a je krajnje nepredvidivo i vrlo opasno UMP Ovisno od doze i općeg stanja pacijenta. Ne davati tečnosti i hranu na usta. Kiselinama. Sam toksični učinak CO na organizam zavisi još od vremena ekspozicije i potencirajućih faktora. glavoboljom.2 %) ako ekspozicija traje 30 minuta. koncentracije CO i inteziteta hipoksije. Ima i slučajeva zlonamjernih opekotina po licu azotnom ili hlorovodoničnom kiselinom. minutnog volumena disanja. Unos u organizam i eliminacija CO vrši se preko pluća. Jake kiseline su takve da je teško popiti više od jednog.6 TROVANJA UGLJEN MONOKSIDOM (CO) Trovanja ovim gasom relativno su dosta česta. Dejstvo jakih kiselina je vrlo razorno. sumporna. i umorom . Ali nisu sasvim rijetki ni pokušaji samoubistva nekom od kiselina. Klinička slika trovanja je netipična. a izaziva generalnu hipoksiju zbog ireverzibilnog vezivanja s hemoglobinom (Hb). a slijedeći veliki zagaĎivač zraka je metalurška industrija. Kod životno ugroženih treba provesti mjere KPR. mišićnog rada. jezika i jednjaka.1-0.7. Jedan od najznačajnijih izvora zagaĎenja zraka je izduvni gas motora s unutrašnjim sagorjevanjem gdje ga može biti od 1-14 vol %. 8.5 TROVANJE KISELINAMA Otrovati se može samo nekom od jakih kiselina. naročito sirćetnom. Najčešća su slučajna ili profesionalna. Kod visokih koncentracija CO u udisanom vazduhu.001 %). ali je afinitet Hb za CO veći za 210-220 puta nego za O2. pa CO ima prednost u vezivanju s hemoglobinom čak i kada je prisutan u nesrazmerno manjim količinama u odnosu na kisik. popiju kiselinu zaboravljenu ili ostavljenu na mjestu sa koga je ona mogu da dohvate. rijetko dva gutljaja. pa se načelno koncentracija COHb u krvi od 10-20 % manifestuje mučninom. Spada u grupu hemijskih zagušljivaca. One uvijek izazivaju više ili manje duboke opekotine na sluzokoži usta. od 30 % . a ima ih i namjernih i kriminalnih.005 %) za 8 časova ekspozicije. Kod predoziranih pacijenata potrebno je provesti detoksikaciju a u odreĎenim situacijama poremećaja svijesti (koma) mjere i postupke za KPR. Toksični efekat CO nastupa brzo i pri malim koncentracijama. oštećenje tkiva u ustima i jednjaku. individualne otpornosti svakog pojedinca. Ugljen monoksid (CO) je izrazito toksičan gas bez boje mirisa i ukusa i lakši je od zraka. UMP Hitno uputiti u prvu zdravstvenu ustanovu. smrt može nastupiti nakon 1-2 minuta. ali i to je dosta da se stvori brzo ozbiljno. pa i kože na licu. često se truju mala djeca. 8. azotna ili hlorovodonična. Smrtna doza za ljude je 1000-2000 ppm (0. Brzina vezivanja CO za Hb je nešto sporija od vezivanja O2. Ova trovanja lako se poznaju po mirisu koji se jako osjeća na povrijeĎenoj osobi. Ova trovanja ostavljaju vrlo često teške posljedice u vidu suženja jednjaka. a krajnji toksični učinak je hipoksija koja nastaje zbog stvaranja karbonil jedinjenja koja zauzimaju prostor za vezivanje kisika (O 2) ili za njegov prijenos i iskorištavanje u tkivima i stanicama. Nakon stabiliziranja stanja pacijenti se upućuju u Centre za borbu proti v ovisnosti. ružičastom bojom kože i usana. a od inteziteta hipoksije zavisi klinička slika. a ronilački zrak ne smije sadržavati više od (0. koja ne znajući šta je. Od koncentracije COHb zavisi intezitet hipoksije. Ugljen monoksid nastaje u procesu nepotpune oksidacije organskih materija. Maksimalna dopuštena koncentracija (MDK) u industriji iznosi (0.

UMP Primjena hiperbarične oksigenacije (HBO) na apsolutnom pritisku od 3 bara u trajanju od 90 minuta. decerebracijom i smrću . pa se dogaĎa da se takvi . Slabost nerava koji inerviraju ekstenzorne mišiće . te porfirina i željeza ( jer učestvuju u izgradnji hema) mokraćom. poremećaju sinteze hema. koji je u izvjesnoj mjeri otrovan. olovo u krvi. Seanse treba ponavljati na 6 sati ukoliko je svijest pacijenta i dalje poremećena. najviše u kostima gdje ostaje cijeli život.8 TROVANJE BAKROM Bakarni sudovi mogu biti jedan od uzroka trovanja bakrom. konvulzijom pa i smrću u teškim slučajevima. Ostala terapija je simptomatska 8. Obično je dovoljna jedna seansa. poremećajem rada srca i disanja.1 mg. dezorjentacijom u vremenu i prostoru. a kod 41 % zabilježeni su trajni neurološki ispadi karakteristični za difuznu spongioznu demijelinizaciju mozga. više se praktično ne može odstraniti. koproporfirini u urinu. Olovo se akumulira u organizmu.5 minuta. UMP Simptomatska uz primjenu soli kelata. gubitak apetita i kolike s opstipacijom su simptomi crijevnog trovanja. DALK u urinu.7 TROVANJE OLOVOM (saturnizam) Trovanje olovom nastaje tek nakon dugotrajnog unosa malih količina olova u organizam. Kada se olovo jednom unese u organizam. te komom. 8. tj. najčešće n. a od 4050 % komom. radialisa. karakterizira nervn i tip trovanja. Mučnina. Održavanje ventilacije i rada srca postiže se primjenom klasičnih metoda KPR. Dijagnostički se ispituje: aktivnost dehidrataze delta-aminolevulinske kiseline.funkcija bubrega. koji se hemijskim putem vežu za olovo u spoj koji se može odstraniti iz organizma mokraćom. vrlo rijetko u obliku akutnog trovanja kada se slučajno unesu velike količine. iznosi 23. Kod akutnog trovanja se zbog velikih količina unesenog olova često javlja encefalopatski tip s izraženim glavoboljama. MeĎutim pri dužoj upotrebi bakar se skida. malaksalošću i mišićnom slabošću. Radi zaštite od trovanja bakrom bakarni sudovi se kalajišu. Bakar u dodiru sa nakiselom hranom pravi bakarni oksid. Ako ne postoji mogućnost prim jene hiperbačnog kisika treba primjeniti udisanje 100 % kisika na normalnom pritisku uz poluživot eliminacije CO od 80 minuta. U najgorem slučaju pacijenta treba iznjeti na čistu atmosferu uz apsolutno mirovanje kada je poluživot eliminacije CO oko 320 minuta.vrtoglavicom. vrtoglavicom. Obično je maksimalno dopuštena koncentracija olova u metru kubnom 0. Kod 18 % otrovanih sreću se komplikacije od strane drugih organskih sistema. Kada doĎe do pune manifestacije trovanja pojavljuju se simptomi i u drugim organskim sistemima. Dolazi do anemije uz istodobno pojačano izlučivanje delta aminolevulinske kiseline (DALK). protoporfirin. Na parcijalnom pritisku kisika od 3 bara poluživot eliminacije CO. Prvi simptomi trovanja pojavljuju se na krvotvornim organima radi djelovanja olova na enzim koji sudjeluje u sintezi hemoglobina u eritrocotima (inhibicija dehidrataze).

ima proljev. 8. najčešće sublimata. . bjelančevine u mokraći itd. sanjivost. koji prije toga pocrne i postanu trošni. metalan okus u ustima. trovanje živom može biti akutno (naglo) ili hronično. bolesnik ima metalan okus u ustima. zapaljenje sluzokože u ustima sa rasklimavanjem i ispadanjem zuba. Znatno rijeĎe. Javlja se pojačano lučenje pljuvačke. a može doći i uslijed upotrebe žive u nekim kozmetičkim preparatima. UMP Izazvati povraćanje. uglavnom. Znaci trovanja obično su povraćanje. U lakšim slučajevima znaci trovanja su upala sluzokože u ustima. pokoji put i opće duhovno propadanje. naročito oko zuba. isprati želudac davanjem vode i ponovo izazivati povraćanje. Znaci trovanja su jaki bolovi u trbuhu. hladan znoj. uzimanjem veće količine sublimata i završava se smrću za nekoliko sati. ali do trovanja živom dolazi uslijed dugotrajne primjene živinih preparata za liječenje pojedinih bolesti. povraćanje i proljev. UMP Simptomatska. proljev sa mnogo žuči. podrhtavanje tijela itd. koji je veoma otrovan. Prvi znaci hroničnog trovanja na nervnom sistemu su najprije povećana intelektualna aktivnost i nervoza. U zavisnosti od vrste živinog jedinjenja i njegove količine. povraćanje. a zatim. Do trovanja živom može doći i kod radnika koji su radeći izloženi raznim živinim isparenjima ili u dodiru sa pojedinim živinim spojevima.10 TROVANJE PESTICIDIMA Do trovanja dolazi najčešće uslijed nepravilnog rukovanja pesticidima i uslijed pogreške ili nesretnim slučajem. ponekad proljev i glavobolja. sluzokoža usta je crvena i otečena. opća slabost. ukoliko se ne primjenjuju propisane higijenske i tehničke zaštitne mjere (profesionalno trovanje). Kod manje akutnog trovanja glavni znak je odsustvo mokraće i mokrenja.polukalajisani sudovi upotrijebe i da uslijed toga doĎe do masovnog trovanja osoba koje su jele hranu spravljenu u takvim sudovima. Akutno trovanje nastaje. odsustvo apetita. 8. ponekad se jave tamne mrlje na sluzokoži. u početku sa mnogo žuči a potom i sa krvlju u ispljuvku. zatim. povraćanje praćeno mukom. hroničan proljev. odsustvo mokraće i mokrenja. na usnama i obrazima itd. jetra je oštećena i osjetljiva. ali su poznati i slučajevi namjernog trovanja.Bolesnika kod koga se pojave znaci akutnog trovanja živom treba što prije uputiti u bolnicu. bolesnik poplavi i poslije nekoliko konvulzi ja nastupi smrt. često osip po koži. U slučaju hroničnog trovanja glavne promjene nastaju u organima za varenje i na nervnom sistemu.9 TROVANJE ŽIVOM Do trovanja dolazi uslijed uzimanja njenih spojeva (jedinjenja). luči mnogo pljuvačke.

Napadaju naročito nervni sistem i krvotok. a plikavci i radioaktivni bojni otrovi su dugotrajni. izazivajući jaku glavobolju i vrtoglavicu. Trajnih posljedica od ovih otrova nema. za disanje. Nadražljivci. maska. Vjetar i kiša ubrzavaju rasturanje i iščezavanje bojnih otrova. manje ili više. psihotropne supstance (LSD.Znaci trovanja mogu. N-iperit. i to su. plikavci na kožu i pristupačnu sluzokožu. uznemirenost i druge nervne poremećaje. . Nadražljivci i zagušljivci djeluju na organe za disanje (neki nadražljivci i na oči). UMP Simptomatska. plikavce (S-iperit. ako je kuća višespratna. zemljište i objekte. vrtoglavicu. na nadražljivce (suzavci.Nadražljivaca ima dvije vrste. naročito u zatvorenom prostoru. difozgen. Većina od njih. da kod nezaštićenih lica prouzrokuju manje ili veće povrede. Bojni otrovi se upotrebljavaju u tečnom ili gasovitom stanju. Oni izazivaju kašalj. Zagušljivci su mnogo opasniji. sernil) i na radioaktivne bojne otrove. pa i smrt. a materijalna sredstva učine neupotrebljivim. Ako se takvi znakovi primjete treba odmah prekinuti posao.11 TROVANJE BOJNIM OTROVIMA Bojni otrovi su hemijske materije koje su u stanju da zatruju živa bića. preporučuje se za primjenu svakog pesticida ili grupe pesticida odgovarajuća zaštita (zaštitno odijelo. zato se. Kratkotrajni su obično u gasovitom stanju i brzo ispare i rasture se. rukavice čizme itd. U zavisnosti od puta kojim je trovanje najčešće moguće. hitno obaviti nužno pranje onečišćenih dijelova tijela ili zatražiti ljekarsku pomoć noseći sa sobom priloženo uputstvo o rukovanju sa pesticidom . a opći bojni i radioaktivni bojni otrovi na cijeli organizam. Do trovanja pesticidima može doći preko organa za varenje. suze itd. Većina bojnih otrova teža je od vazduha. a prema dejstvu na organizam. soman). Pri radu sa pesticidima izuzetno je važno zapamtiti znakove (simptome) otrovanja pesticidom napisane na uputama. Plikavci napadaju cijelu kožu i izazivaju vrlo teške opekotine. luizit). najopasnije i najteže je. treba popeti na neko uzignuto mesto. a pokriveno i valovito zemljište uslovljava njihovo duže zadržavanje. pak. koje sporo i teško zarastaju. 8. ili preko kože. na kratkoročne i dugoročne. a dugotrajni su u tečnom stanju i zadržavaju se duže. Neki od njih izazivaju gušenje ili pojačano znojenje. paralize. povraćanje i proljev. eventualno drvo. Dosad poznati bojni otrovi dijele se. zagušljivce (fozgen. krv u ispljuvku pa i smrt. ali je jedan od njih ipak najčešći. konačno. dejluju na nervni sistem i izazivaju glavobolju. radi zaštite od njih. zagušljivci i opći bojni otrovi su po dejstvu kratkoročni. životne namirnice i materijalna sredstva. ako se hranom ili vodom unesu u organizam. meskalin. hlorpikrin). gubitak svijesti pa i smrt. gušenje. Slično je i sa kihavcima koji izazivaju neprekidno kihanje. kijavci).). prema taktičkoj namjeni. suzavci i kihavci.Na plućima i djelovima organa za varenje stvaraju ulceracije koje krvare uz obilnu hipersalivaciju i hipersekreciju. nervne otrove (sarin. biti vrlo različiti. u gradovima na najviši sprat. Njihovo dejstvo na sluzokožu je još teže i opasnije. Dejstvo kratkotrajnih bojnih otrova može biti i trenutno. Mnogi. u zavisnosti od vrste pesticida. Pod dejstvom suzavca oči jako suze uslijed čega čovjek postaje nesposoban za bilo kakvu aktivnost. psilocibin. izazivaju bolove u trbuhu. Kod mnogih pesticida trovanje je moguće preko svakog od ovih puteva.

komu i smrt kao posljedicu depresije kardiorespiratornog centra (bradikardija. skidanje odjeće te dekontaminacija tekućom vodom i 1-2% otopinom sode bikarbone. čiščenje disajnih puteva. Sva ostala terapij a je simptomatska. atropina. . zadesi i sl.12 TROVANJA LIJEKOVIMA Lijekovi unijeti peroralno u toksičnim koncentracijama (pokušaji samoubistva. UMP Od velike je važnosti dobiti podatke o kom lijeku i količini se radi. često sukrvičave proljeve. grčevite bolove u trbuhu. povraćanje. hematološke i kardiološke poremećaje. U pojedinim situacijama potrebno je preduzeti i mjere kardiocirkulatorne reanimacije (borba protiv cirkulatornog šoka) odnosno ordinirati specifični antidot. Uz rehidrataciju obavezna je i kontrola elektrolitskog statusa uz forsiranje diureze ukoliko nije već nastupila anurija. 8. kao i vremenu njegovog uzimanja. Kod nervnih bojnih otrova daje se intramuskularno 2 mg. tahipnea i apnea). razne nivoe poremećaje svijesti. hipotenzija. Izazvati povraćanje ili isprati želudac. upotreba zaštitne maske i ogrtača.) mogu izazvati jake gastrointestinalne poremećaje. dati aktivni ugalj.UMP Evakuacija iz kontaminiranog područja. Pacijenta uputiti u prvu zdravstvenu ustanovu.