You are on page 1of 2

Moscova sfidează Vestul şi Israelul.

Siria va primi armament rusesc
Valentin Mândrăşescu
13.05.2013, 10:34

http://romanian.ruvr.ru/2013_05_13/Moscova-sfideaza-Vestul-Si-Israelul-Siria-va-primi-armamentrusesc/

Foto: RIA Novosti

În ultima săptămână, Moscova a devenit centrul politicii internaţionale în contextul conflictului sirian. Miza conflictului, dincolo de soarta Siriei este uriaşă. Dacă Vestul reuşeşte să lichideze Siria, urmează Iranul, iar apoi, valul de fanatici musulmani, înarmaţi de Occident şi finanţaţi de monarhiile salafite ale Golfului Persic, va fi îndreptat împotriva Rusiei.
De fapt, pe străzile Damascului se joacă viitorul multor ţări şi configuraţia sferelor de influenţă globală. În ciuda eforturilor curatorilor occidentali, mercenarii arabi din Siria sunt aproape de înfrângere totală, forţându-şi finanţatorii să caute opţiuni de intervenţie militară directă. Presa turcă relatează că tentativele timide ale Ankarei de a se înscrie în conflict au fost sugrumate în faşă de intervenţia Moscovei. Ieri, o parte a politicienilor turci, care visează la refacerea grabnică a Imperiului Otoman, au încercat să demonstreze că un atentat terorist dintrun oraş aflat în apropierea graniţei turco-siriene a fost organizat de serviciile lui Assad, dorind implicit să creeze o justificare pentru o intervenţie militară. Imediat, aripa raţională a guvernului turc, reprezentată prin ministrul afacerilor externe Davidoglu, a precizat că toţi teroriştii arestaţi în cadrul investigaţiei aparţin unei grupări radicale marxiste şi nu serviciilor siriene. La Ankara, meciul intern încă se joacă.

Săptămâna trecută. Exploatarea acestei vulnerabilităţi oferă ample posibilităţi creative pentru entităţi interesate de reformatarea configuraţiilor geopolitice. a declarat pentru ITON TV că în cadrul recentei vizite la Beijing a premierului Netanyahu acestuia i-a fost transmis un mesaj din partea Moscovei în care se specifica în mod expres faptul că Rusia va livra Siriei sisteme anti-aer de tip S 300 şi „alte tipuri de armament avansat”. Reacţia Moscovei a fost clară. Rusia-Siria. Rezultatul vizitei secretarului de stat american a fost nul. În lume. Regimul Assad a rezistat tentaţiei de a riposta. A doua tentativă de a convinge Moscova să renunţe la plan a fost întreprinsă de premierul britanic care a făcut o vizită-fulger la Moscova. Mai mult. Expertul militar israelian Alex Vexler. Valentin Mândrăşescu. . Comentarii. pentru a garanta securitatea Israelului. Din acel moment a început frenezia mediatică şi diplomatică. inclusiv să ofere concesii geopolitice importante. Timpul va arăta cine vor deveni principalii beneficiari ale acestei situaţii deosebite. Israelul a încercat să provoace Siria printr-o serie de raiduri aeriene care în mod normal ar fi trebuit să genereze o stare de război. cunoscut pentru conexiunile sale în zona Mossad. John Kerry a plecat la Moscova. precizând că asemenea livrări nu încalcă legislaţia internaţională. Acum. Taguri: rachete. Vestul a demonstrat că este dispus să facă orice. Securitate . Siria. În Rusia. năruind planul strategilor de la Tel Aviv. ceea ce arată că mica ţară din Orientul Mijlociu este acum cea mai mare vulnerabilitate a sistemului occidental de alianţe. secretarul de stat american a declarat că „SUA ar prefera ca Rusia să nu livreze Siriei armament ce ar putea ameninţa securitatea Israelului”. John Kerry. unde a fost forţat să aştepte trei ore în aeroport înainte de a fi primit în audienţă la Vladimir Putin. Răspunsul asimetric al Moscovei a venit dintr-o zonă neaşteptată. Serghei Lavrov a declarat că Rusia va îndeplini în totalitate toate contractele asumate în privinţa livrărilor de armament pentru Siria. Ministrul de externe. razboi. surse din cadrul diplomaţiei ruse au declarat pentru Forbes că poziţia tranşantă a Rusiei a rămas complet neschimbată după vizita premierului David Cameron. dură şi directă. dar s-a întors fără nici un rezultat. urmează tentativa premierului israelian Benjamin Netanyahu. Apoi.