You are on page 1of 9

LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH KEBANGSAAN HUTAN KAMPONG, 05350 ALOR SETAR, KEDAH.

Pada 19 September 2012 yang lalu telah diadakan satu program sukaneka bagi gabungan pelajar dari gerko permainan bola jaring dan pelajar dari Kadet Remaja Sekolah. Program ini telah dianjurkan oleh guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Pendidikan Jasmani (PISMP PJ) semester 6/ 2012 dengan kerjasama sekolah Kebangsaan Hutan Kampong. Ianya telah dijalankan di Dataran Perhimpunan Sekolah bermula jam 1.30 petang dan berakhir jam 2.30 petang. Seramai 34 orang peserta telah melibatkan diri dalam pertandingan ini dan hanya melibatkan pelajar perempuan sahaja.

Antara guru-guru yang turut sama membantu ketika perlaksanaan program ini ialah : 1. Pn Nor Naniza Binti Md Rashid. 2. Pn Yusliyati Bt Mohd Yusof. 3. Pn Hjh Balkis Bt Ibrahim. 4. Tn Hj Muh Azizi Bin Mukhtar.

Terdapat beberapa permainan yang berbentuk sukaneka telah dijalankan. Terdapat tiga permainan yang dijalankan iaitu permainan sehati sejiwa, tikar terbang dan tiup tepung. Peserta dibahagikan kepada 4 kumpulan, seramai 8 – 9 orang peserta di dalam satu kumpulan. Di setiap permainan, peserta dikehendaki menyelesaikan permainan yang disediakan. Sebelum pertandingan dijalankan, guru telah memberi sedikit taklimat kepada para peserta mengenai tentatif program dan peraturanperaturan bagi setiap permainan yang dijalankan. Guru juga turut menekankan aspek keselamatan dalam taklimat tersebut untuk mengelakkan sebarang kecederaan kepada peserta. Setiap kumpulan bersungguh-sungguh untuk memenangi setiap acara yang

Kumpulan terpantas akan memenangi pertandingan ini. Di dalam permainan ‘sehati sejiwa’ . Pelbagai strategi kumpulan telah dipasang untuk memastikan kumpulan mereka beroleh kemenangan. Tiga orang akan berada di tempat permulaan dan tiga orang lagi menunggu di kon kedua. Rajah 1. di kon yang kedua tiga orang peserta seterusnya akan menerima terompah gergasi tersebut dan dikehendaki memakai terompah tersebut dan balik semula ke tempat permulaan. memerlukan 6 orang murid sahaja. Cepat-cepat peserta semua! Galakan dari para guru. Apabila wisel dibunyikan. Nilai yang ingin diterapkan di dalam pertandingan sehati sejiwa ini adalah nilai bekerjasama sesama ahli pasukan. . Peserta dikehendaki memakai terompah gergasi. sifat toleransi dan berusaha untuk berjaya dalam pertandingan tersebut. Ternyata kumpulan ‘Purple’ telah berjaya memenangi pertandingan dan berjaya mengalahkan tiga kumpulan yang lain.akan dijalankan. tiga orang pertama akan berjalan menggunakan terompah secara zig zag ke kon yang kedua.

Dengan bilangan gula-gula sebanyak 11 biji. Masa untuk pertandingan tiup tepung ini adalah sebanyak 3 minit. Aksi dari kumpulan Purple ketika menggunakan terompah gergasi. Peraturan dalam pertandingan ialah apabila wisel dibunyikan. Pertandingan diteruskan lagi dengan permainan ‘Tiup Tepung’.Rajah 2. Kesemua ahli terlibat di dalam permainan yang kedua ini iaitu seramai 8-9 orang. Aktiviti diteruskan lagi oleh peserta yang lain. peserta dikehendaki balik semula ketempat permulaan dan ‘pass tangan’ peserta seterusnya. seorang wakil dari setiap kumpulan akan berlari dan meniup tepung untuk mengambil sebiji gula-gula dan peserta dikehendaki memindahkan gula-gula ke bekas yang kosong di sebelah. Pertandingan ini bertujuan untuk . kumpulan yang berjaya memenangi pertandingan ini ialah kumpulan ‘Purple’. Kedua-dua belah tangan peserta perlu diberada di belakang badan. Kumpulan yang berjaya memindahkan gula-gula terbanyak akan diistiharkan pemenang pertandingan ini. Apabila peserta telah berjaya memindahkan gula-gula tersebut.

meningkatkan rasa keberanian para peserta untuk meniup tepung bagi memindahkan gula-gula tersebut. ayuh kumpulan ‘Maroon’. Walaupun muka peserta akan dihiasi tepung namun peserta harus memberanikan diri untuk mengharungi halangan dalam permainan tersebut untuk meraih kemenangan. Peserta sedang berusaha untuk meniup tepung tersebut. . Rajah 3.

Setiap ahli kumpulan telah membuat yang terbaik Rajah 5.Rajah 4. . Guru sedang mengira gula-gula bagi setiap kumpulan.

Kumpulan yang berjaya menyelesaikan tugasan dengan masa terpantas akan beroleh kemenangan. kumpulan ‘Indigo’ berjaya memenangi pertandingan ini dengan mencatat masa selama 2. Walaupun mereka merupakan kumpulan terakhir siap namun sikap bekerjasama dan tidak cepat mengaku kalah merupakan nilai yang ditonjolkan. Tahniah kepada kumpulan yang berjaya. Mata tambahan diberi kepada kumpulan ‘Orange’ kerana sikap kerjasama mereka telah menambat hati juri. Permainan ini tidak seperti permainan di ‘game’ pertama da n kedua yang banyak menggunakan kekuatan otot. dan kecergasan pelajar tetapi pertandingan ini lebih mengukur daya kreativiti setiap kumpulan untuk menyelesaikan halangan yang diberi. Rajah 6. Kerjasama yang ditonjolkan oleh kumpulan Maroon .28 saat tanpa sebarang penalti. Permainan yang terakhir ini memerlukan peserta menggunakan kertas mahjong yang diberi dengan menggunakan kreativiti mereka untuk memastikan kelapan-lapan peserta akan berada di dalam kertas tersebut.Pertandingan yang terakhir bagi pertandingan sukaneka ini ialah pertandingan’Tikar Terbang’. Pertandingan ini disertai oleh 8 orang peserta dalam satu kumpulan. Kumpulan yang menghadapi masalah kertas yang dihasilkan terkoyak akan dikenakan penalti iaitu pertambahan masa. Setelah pengiraan markah.

. Semangat sepasukan yang ditonjolkan oleh kumpulan ‘Orange.Hasil dari Kumpulan ‘Purple’ Rajah 8.Rajah 7.

Setelah dikira keseluruhan markah dari ketiga-tiga permainan tersebut. Kumpulan yang telah berjaya diucapkan tahniah manakala kumpulan yang tidak berjaya diharap dapat mencuba lagi di pertandingan yang lain. Majlis tamat tepat jam 2.30 petang. Hadiah telah disampaikan oleh Pn Nor Naniza Md Rashid selaku guru penasihat ‘ Gerko Bola Jaring’.Sebaik sahaja permainan tamat. . kumpulan yang berjaya mendapat tempat pertama adalah kumpulan ‘Indigo’ dengan memperoleh markah sebanyak 24 markah manakala tempat kedua disandang oleh kumpulan ‘Orange’ dan tempat yang ketiga dimenangi oleh kumpulan ‘Purple’ manakala tempat keempat dimenangi oleh kumpulan ‘maroon’. Majlis Penyampaian hadiah kepada pemenang keseluruhan iaitu kumpulan ‘Indigo’. majlis penyampaian hadiah dijalankan di Kantin SKHK. Rajah 9.

.Disediakan oleh. ………………………………. (Maslianna Bte Mohd Zainol) Setiausaha. Program Sukaneka SKHK .