You are on page 1of 4

Istoria uniunii europene

Următorii lideri vizionari au inspirat crearea Uniunii Europene în care trăim astăzi. Fără energia și motivarea lor, nu am trăi în acest spațiu de pace și stabilitate pe care îl considerăm ca pe ceva normal. De la luptători din rezistență până la avocați, părinții fondatori au fost un grup divers de oameni cu aceleași idealuri: o Europă pașnică, unită și prosperă. Pe lângă părinții fondatori prezentați mai jos, există și mulți alții care au lucrat și lucrează neostenit pentru proiectul European, inspirându-l. Această secțiune dedicată părinților fondatori este, prin urmare, în continuă evoluție.

Konrad Adenauer Joseph Bech Johan Beyen Winston Churchill Alcide de Gasperi Walter Hallstein Sicco Mansholt Jean Monnet Robert Schuman Paul-Henri Spaak

Formaţii precum Beatles atrag un număr impresionant de fani din rândul adolescenţilor oriunde apar şi contribuie. propunându-şi să asigure o pace durabilă. cu aşa-numita „generaţie '68”. De asemenea. de atunci.1959 O Europă paşnică . Germania. acestea convin să exercite un control comun asupra producţiei de alimente. Tratatul de la Roma pune bazele Comunităţii Economice Europene (CEE).începuturile cooperării Uniunea Europeană a fost creată cu scopul de a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de ţări vecine. 1957. Este o perioadă benefică pe plan economic. Uniunea Sovietică trece în fruntea cursei pentru cucerirea spaţiului. acum.1945 . Cele şase state fondatoare sunt Belgia. Tot în 1957. la stimularea revoluţiei culturale şi la naşterea conflictului dintre generaţii.o perioadă de creştere economică În anii '60 asistăm la apariţia unei adevărate „culturi a tinerilor”. cunoscută şi sub denumirea de „Piaţa comună”. Întreaga populaţie beneficiază. în acest fel. de suficente alimente şi în curând se înregistrează chiar un surplus de produse agricole. Anii '50 sunt marcaţi de Războiul Rece dintre Est şi Vest. Luxemburg şi Ţările de Jos. 1960 . care se datorează şi faptului că ţările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. lansând primul satelit spaţial din istoria omenirii. manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. Luna mai a anului 1968 a devenit celebră datorită mişcărilor studenţeşti care au avut loc la Paris. Franţa. În Ungaria. Sputnik 1. .1969 Explozivii ani '60 . care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950. din punct de vedere economic şi politic. Multe dintre schimbările apărute la nivelul societăţii şi al comportamentului au rămas asociate. ţările europene încep să se unească. în anul următor. în cadrul Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului. Italia.

În 1981. Este vorba despre un tratat care pune bazele unui vast program pe şase ani. în anul 1974 şi cu moartea generalului Franco în Spania. Finlanda şi Suedia.primul val de extindere Danemarca. Prin intermediul politicii sale regionale. În 1987 este semnat Actul Unic European. 1980 . devin celebri în Europa şi în lume în urma grevelor personalului de pe şantierul naval Gdansk. 1990 .căderea zidului Berlinului Sindicatul polonez. Astfel ia naştere „Piaţa unică”. şi Tratatul de la Amsterdam. astfel. 1979 este anul în care membrii acestuia pot fi aleşi pentru prima dată prin vot direct. din vara anului 1980. serviciilor. Grecia devine cel de-al 10-lea membru al UE. Pieţei unice i se adaugă cele „patru libertăţi”: libera circulaţiei a mărfurilor. cinci ani mai târziu. Solidarność şi liderul său.1979 O comunitate în creştere . în 1975. Irlanda şi Regatul Unit aderă la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973. numărul statelor membre ajungând. Oamenii devin preocupaţi de protecţia mediului şi de luarea unor măsuri comune în materie de securitate şi apărare. în 1993. Tratatul privind Uniunea Europeană sau Tratatul de la Maastricht. brutalul război arabo-israelian din octombrie 1973 are drept consecinţă o criză energetică şi apariţia problemelor economice la nivel european. Un mic oraş din . fiind urmată. În 1995. persoanelor şi capitalurilor. UE se extinde cu încă trei state . 9 noiembrie 1989 este data unei schimbări politice majore: cade zidul Berlinului şi pentru prima dată după 28 de ani se deschid graniţele dintre Germania de Est şi cea de Vest. destinat soluţionării problemelor legate de libera circulaţie a mărfurilor în UE. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfârşit odată cu căderea regimului Salazar din Portugalia.1989 Schimbarea la faţă a Europei . UE începe să transfere sume foarte mari pentru crearea de locuri de muncă şi de infrastructură în zonele mai sărace.1999 . în 1999. de Spania şi Portugalia. Lech Walesa. europenii devin şi mai apropiaţi. Reunificarea Germaniei are loc în luna octombrie 1990. Deşi de scurtă durată.Austria. de către toţi cetăţenii europeni. Anii '90 sunt şi anii în care au fost semnate două tratate. Influenţa Parlamentului European asupra afacerilor europene creşte. În 1993.O Europă fără frontiere Odată cu căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est. la nouă.1970 .

vor duce la o creștere și o bunăstare de lungă durată. Milioane de tineri pleacă la studii în alte ţări cu ajutorul UE. va da numele său acordurilor care le vor permite. la 1 decembrie 2009. înainte de a intra în vigoare. Acesta îi conferă Uniunii Europene instituţii moderne și metode de lucru mai eficiente. a nu mai puţin de 10 noi ţări. treptat. în 2004. odată cu aderarea la UE. urmate de încă două în 2007. . Schengen. ceea ce determină o mai strânsă cooperare economică între ţările UE. dar și cu speranţa că investiţiile în noi tehnologii verzi și ecologice. O criză financiară lovește economia mondială în septembrie 2008. Comunicarea se face din ce în ce mai uşor pe măsură ce încep să fie folosite telefoanele mobile şi internetul. înlăturate. în sfârșit. alături de o mai strânsă cooperare europeană. 2000 – 2009 O nouă extindere Diviziunile politice dintre estul și vestul Europei sunt. cetăţenilor europeni. Tratatul de la Lisabona este ratificat de toate statele membre ale UE. 2010 – astăzi Un deceniu de oportunităţi și provocări Noul deceniu începe cu o gravă criză financiară. să călătorească fără a li se verifica paşapoartele la graniţă.Luxemburg.