You are on page 1of 19

Păpușă – încălzitor cu sâmburi de cireșe

Ne apropiem cu pași siguri de zilele friguroase și m -am gândit să scriu un articol despre păpușile încălzitor cu sâmburi de cireșe. De ce anume sâmburi de cireșe și nu lână sau alte materiale?! Pentru că acestea țin de cald, absorb rapid căldura și o degajă lent fără a cauza arsuri sau degerături. Este perfectă pentru copilașii care au piciorușele reci, colici, constipație, dureri de stomăcel sau bronșite cronice. În plus aceste păpușele sunt nemaipomenit de drăguțe și simplu de confecționat. Dacă nu aveți sâmburele păstrate de cu vară, invitați familia și prietenii la un ceai cu dulceață de cireșe sau copturică cu compot din vișine, adunați toate sâmburelele și ați rezolvat problema. Să trecem la treabă!

O să avem nevoie de:         un mosorel de ață lână sau puf sintetic stofă deschisă la culoare pentru capul din interior (în cazul de față s -a folosit bandaj tubular pentru căptușire și fixare. uscate și apoi calcinate în cuptor) ață de tricotat. foarfece . ace. dar puteți folosi la fel de bine și mâneca de la un pulover pentru copii sau ștrampi) stofă de culoarea pielii sau roz. aici s-a folosit un pulover din bumbac) stofă pentru salopetă și căciuliță (în cazul de față s-a utilizat o păturică veche din tricotaj) sâmburi de cireșe și/sau vișine (sâmburile trebuiesc pregătite din timp: calcinate în cuptor sau fierte în apă clocotită cu puțin oțet. În cazul de față sâmburile au fost fierte. pentru *piele* (în cazul de față s -a folosit mânecuța de la un pulover din tricotaj) stofă pentru husa interioară pentru sâmburi (stofa trebuie să fie rezistentă ca să nu se lărgească prea mult de la sâmburi.

apoi capul ca să fie proporțional. doar că corpul păpușii în cazul nostru. îl facem mai pătrat deoarece se dorește ca această păpușă să fie mai mult un încălzitor. În rezultat vom obține o păpușă cu înălțimea de 23 cm. Tăiem cu atenție și coasem pe margini lăsând o găurică mică care ne va permite să întoarcem husa pe față apoi să o umplem cu sâmburi. . E bine să facem mai întâi corpul. a fost croită după exemplul de mai jos. lățimea de 27 cm și diagonala de 32 cm.Această păpușă. Este mai comod de umplut husa cu ajutorul unei pâlnii sau cu o sticlă de plastic cu fundul tăiat. suprapunem croiala de mai sus pe țesătură și tăiem fără a lăsa rezerve deoarece facem husa interioară care se va umple cu sâmburi. Circumferința capului va fi 21 cm. Așadar.

. facem o tăietură prin care o să putem introduce husa umplută. doar că de această dată lăsăm rezerve ca să încapă husa umplută cu sâmburi. Un pic mai jos de gât. Pe margini vom coase mai apoi arici (puteți pune nasturi sau fermoar după preferință).Apoi coasem costumașul păpușii după aceeași croială. Coasem și întoarcem pe față prin gaura specială de la gât.

bine cu ață. pompomurile care le-am primit. . Apoi legăm bine.Luăm 4 bucăți egale de lână sau puf sintetic și umplem cu acestea capetele brațelor și picioarelor. Este mai bine când le legăm după ce introducem și husa.

Luăm un ghem de lână.Prelucrăm marginile care au fost tăiate și cele de la gât. Capul trebuie să fie mare cât o treime din corp. trecem la confecționarea capului. O așezăm fâșii în formă de stea (ca în imaginea de mai jos). iar dacă coși pentru un bebeluș încălzitorul. avem nevoie de lână sau poliester. Pentru a da o formă capului. Și o să obțiii o păpușă 3 în 1. Deocamdată atât cu corpul. . atunci poți pune o zornăitoare rotundă. În cazul de față s -a folosit lână de oaie. În cazul de față s-a cusut de mână.

Întoarcem pe față bandajul. Dacă dimensiunile și forma ne mulțumesc atunci legăm capul cu ață trainică și obținem un octopus (vezi imaginea de mai jos). Măsurăm capul în proporție cu corpul și dacă e prea mic adăugăm puțină lână sau poliester. . Mai departe luăm husa interioară pentru cap (în cazul de față s-a utilizat bandaj tubular pentru căptușire și fixare) dar tu poți utiliza ștrampi sau mânecuța de la un pulover și adunăm partea superioară a bandajului și o coasem.Înfășurăm ghemul și obținem capul.

.Îmbrăcăm husa pe capul care l-am obținut și fixăm bine la bază cu ață.

Acum reliefăm fața.Tăiem picioarele "caracatiței" și coasem husa (vezi imaginea de mai jos) și astfel obținem și gâtul păpușii. Pentru aceasta luăm ață trainică și o legăm aproximativ la jumătatea feței (vezi imaginea de mai jos). .

În continuare luăm "pielea". Cornițele laterale le îndoiem și le coasem una lângă alta ca în imaginea de mai jos. O întoarcem pe față și o îmbrăcăm pe cap. Întindem bine ca să nu rămână falduri. o întoarcem pe dos și o coasem pe partea superioară. adică mânecuța de la o bluziță roz. .

să tragă bine de husă în timp ce tu legi ața. Măsurăm dimensiunile capului și desenăm o linie unde acesta se va coase. Acum notăm cu un marker care se spală. ochii. La această etapă putem face și căciulița.Acum "pielea" feței trebuie bine întinsă ca să nu avem nici un fald. . mai ales în locul de trecere de la cap la gât. Iată de ce e bine să rogi pe cineva să te ajute . nasul. gurița și obrăjorii. Tăiem excesul de țesătură și cosem capetele.

deasupra lor mai punem o fâșie de tricotaj și o coasem la mașină. Tăiem firele de lână pe o fâșie de tricotaj. Mai ales dacă faci o păpușă pentru un bebeluș treci peste această etapă. . pentru că și fără acesta păpușa este o drăgălășenie. Nu este o obligație să facem părul.Acum facem părul.

nasul. Cu ață subțire prindem fâșia de cap. . Toate nodurile le facem în partea de dos al capului. Cu ață de bumbac coasem ochii. Părul nu-l scurtăm deocamdată. pentru ca se vor ascunde sub căciuliță.Potrivim părul pe cap și tăiem surplusul de tricotaj (care nu trebuie să se vadă de sub căciuliță). însemnăm locul unde se va coase peruca. gurița și obrăjorii.

Dacă dorești poți ornamenta căciulița cu un băntuc. . sau orice vrei . Cu ajutorul bețișoarelor de vată desenăm obrăjorii și năsucul cu farduri. Prindem căciulița cu cusături pe alocuri.Îmbrăcăm căciulița pe cap și tundem bretonul cum ne place.aici s-a cusut un băntuc micuț.

potrivim capul și corectăm gulerașul.Acum luăm salopeta. Pentru aceasta e mai bine să bagi husa cu sâmburi în salopetă. . O să-ți fie mai ușor să calculezi. Notăm de unde până unde coasem aricii. ia seama ca aceștia să nu încurce la gât sau cap.

.Apoi întoarcem pe dos salopeta în zona gâtului. băgăm în guleraș gâtul și-l prindem bine.

Și în final punem în salopetă husa cu sâmburi. prindem aricii. și GATA! .

.Păpușica s-a primit foarte moale și frumoasă în același timp. Autorii au numit -o Spliusha.

Sfaturi de utilizare de la Apple and apple: Puneți păpușa pe calorifer pentru câteva ore sau puneți husa cu sâmburi în cuptorul cu microunde pentru 3 minute la temperatura de 500 W și luați-o cu voi în pătuc să vă țină de cald. Iarna e bine să luați păpușica în cărucior lângă bebeluș ca să-i fie călduț și bine. .