You are on page 1of 4

2.

Analiza ofertei
a.prezentarea principalilor ofertanţi (producători, importatori) prin prisma produselor oferite;
Majoritatea ofertanților de pe piața batoanelor de ciocolată sunt companii multinaționale care nu au exclusivitatea doar pe acest produs, ci oferă o gamă largă de produse alimentare, cum ar fi: ciocolată, cafea, cereale, produse nutritive sau produse pentru animale.

Nestlé
Este de origine elvețiană, fondată în 1867, ce are peste 280.000 de angajați, fiind cel mai mare grup alimentar de pe glob. Cele mai cunoscute produse ale lor sunt: Nescafé, Maggi, Joe, Lion, Kit Kat și cerealele pentru mic dejun Nestlé. Activitatea din România a început din 1995, cu doar 6 angajați care se ocupau de importurile de cereale.În prezent, in Romania, Nestlé are aproximativ 1000 de angajati în sediile din Bucuresti și Timisoara, fiind unul dintre cei mai importanți jucători ca și cotă de piață.

Kraft Foods
Este o companie nord-americană, cu o activitate de peste 110 ani, cu 23.000 de angajați în SUA și Canada. Cele mai cunoscute brand-uri aici sunt: Jacobs, biscuiții Oreo, Milka, Smash, Poiana cu rom sau Poiana Chokotoff, Africana. În România, a intrat pe piață în 1994, când a cumpărat întreprinderea Poiana din Brașov, care este închisă în 2009 și mutată în Bulgaria.

Kandia
Este o fabrică de ciocolată din Timișoara, cu o istori ce datează din 1890. dar și-a făcut o prezență la nivel național abia în 2003. Această companie, a trecut sub mai multe conduceri, cum ar fi: Julius Meinl, Cadbury, Kraft. Cele mai importante produse sunt: ciocolatele Kandia și Laura, batoanele de ciocolată Rom, bomboanele Sugus și Silvana și prăjitura Măgura.

Mars
Este o companie multinațională americană, fondată în 1911. Ca produse cunoscute ce aparțin de Mars Incorporated găsim: M&M, Milky Way, Twix, Mars, Skittles, Snickers, Bounty. Ca o subsidiară Mars Inc, este și Wringley cu gumele de mestecat Orbit. Tot faimoase sunt și produsele pentru animale: Whiskas și Pedigree.

b. volumul producţiei, vânzărilor, importurilor sau exporturilor
În analiza macroeconomică, se ține cont de tot lanțul de producție al ciocolatei și al batoanelor de ciocolată, prin urmare, cantitatea de cacao măcinată din Europa a scăzut cu 17,8% în cel de-al doilea trimestru al lui 2012, comparativ cu aceeași perioadă din 2011, ajungând la 295.551 tone metrice. Un alt argument din aceeași perioadă, e că Elveția și Germania, au scăzut atât consumul, cât și exporturile de ciocolată. Dacă vorbim de importuri și exporturile României, notăm că, în prezent, românii mănânca 80% ciocolată de import, în timp ce acum 8 ani consumam peste 80% dulciuri autohtone. Ne întoarcem la anul 2011 și aflăm că România a importat în 2011 peste 38.400 tone de ciocolată, în timp ce exporturile au fost în aceeași perioadă de aproape cinci ori mai mici, respectiv de numai 8.000 de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Valoarea importurilor de ciocolata consemnata în

c.Kandia . ca majoritatea produselor de acest fel. dacă sunt diferite față de tabletele de ciocolată. pe lângă conținutul lui.7%.7% în timp ce Barry Callebaut a înregistrat un avans de 3. prin faptul că s-a asociat cu sportul: în special fotbalul american.2013. evaluarea repartiţiei vânzărilor pe ofertanţi. își împart produsele în 3 categorii: premium. d. precum și a cotelor de piață Cotele de piață (2011) Aceste date. Acest produs se individualizează. Rom . Desigur. Barry Callebaut. se adresează. în Europa. deci cota de piață Kandia crește de la 10% la 18%. se estimează ca poate estima că piața ciocolatei este de 240 milioane de euro.000 de tone. Rezultate foarte bune a obținut Barry Callebaut pe piața din Europa de Est. În continuare. Ei au apelat și la diverse persoane celebre în reclamele lor.2011 a fost de 111 milioane de euro. care produce ciocolata pentru companii ca Nestle. dar în ceea ce privește batoanele de ciocolată. sunt din 2011. dar la sfârșitul acestui an. Revenind la anul 2013. voi lua primele 3 batoane de ciocolată din topul amintit mai sus. Kandia cumpără Supreme Chocholat. a confirmat țintele financiare pentru anul fiscal 2012 .Mars Inc. unde s-a înregistrat o creștere de aproximativ 10%. mediu și economic în funcție de consumatorul căruia îi se adresează. în primul rând tinerilor activi.8% a vânzărilor. iar veniturile din vânzări au crescut cu 4%.1 milioane de euro pentru o cantitate de 8. la 1. La sfârșitul lui 2011. Valoarea pietei autohtone de ciocolata este estimata la 200-250 de milioane de euro.439 tone. Hershey si Kraft. Încasarile din exporturile de ciocolata au totalizat. Ult ima lor campanie de advertising s-a numit "You're Not You When You're Hungry". Snickers . puțin mai excentrici. stabilirea elementelor care individualizează cele mai importante mărci Toate aceste companii. în 2011. 30. ele sunt în general la categoria premium. la 531. piața produselor de ciocolată a crescut cu 1.6 miliarde de franci elvetieni. ce prevăd o crestere medie de 6% .

business24. Acest baton de ciocolată se deosebește prin conținutul exotic cu cocos. Acest aspect. Menționez încă de la început.1.1.66 lei Papi . Bibliografie: http://www.ro Kandia Rom .1. după care Kandia a revenit la investitorii Excelence Group. cum ar fi: Kraft Foods și-a mutat fabrica din România în Bulgaria..1.Mars Inc. care a cumpărat Kandia de la Julius Meinl. Determinarea segmentelor de preţ cu identificarea principalelor mărci incluse în fiecare segment. etc. Snickers . Așadar..69 lei Kit Kat .ro/ www. prețul batoanelor de ciocolată nu influențează foarte mult.1.97 lei Twix . Ei insistă de asemenea pe campania de . Se implică foarte mult în tradiția românească. creșterea prețului materiei prime. Preț a.1. Se distinge ușor. ci preferințele consumatorilor. prețul batoanelor este unul apropiat.ro .Rom este despre români și România”.1.97 lei Bounty . la sfârșitul lui 2009. Segmentarea după preț. Bounty .). de pe vremea comunismului.1.1.2 lei b. plaje tropicale a fost folosit în reclamele lor făcute în Republica Dominicană. De asemenea.95 lei Poiana cu rom . criza economică ce a scăzut cererea și restructurat preferințele consumatorilor.magazinulprogresiv. Determinarea variației prețului în ultimii 5 ani cu prezentarea motivelor ce au stat la baza acestei variații Cauzele macroeconomice care influențează sunt: inflația. Mars Inc. cum ar fi: Dragobetele sau Ziua Regelui.85 lei Mars . este aproape irelevantă. în acest caz. 5.senzații tari”. ca și în descriere: .Un baton de ciocolată cu o istorie pur românească. din 1964.1.5 lei Kraft Smash . Tot criza financiară a determinat schimbări. cu pal mieri. accesibil oricărei clase sociale.1.97 lei Sursa: homemarket.81 lei Joe Krunch .17 lei Nestle Lion . au existat diferite achiziții pe piața companiilor de ciocolată (Kraft a cumpărat Candbury.