Povesti de succes plus greseli celebre ale unor marci globale Povestea de success a marcii Goodyear

BM, gr 1 MKA
Goodyear Tire & Rubber Company a fost înfiinţată în anul 1898, când Frank Seiberling a cumpărat prima uzină a companiei din banii împrumutaţi de la un cumnat. Cauciucul şi bumbacul trebuia să fie transportate de la capătul lumii, pentru a ajunge într-un oraş izolat, cu transport feroviar limitat. Seiberling a numit compania după numele lui Charles Goodyear, un adevărat deschizător de drumuri şi descoperitorul vulcanizării. Tot de numele acestuia este legat şi simbolul mărcii - piciorul înaripat - care va aduce întotdeauna aminte de trecutul companiei. Cu numai 13 muncitori, producţia companiei Goodyear a început cu o linie de anvelope pentru biciclete şi trăsuri, discuri de cauciuc pentru potcoave şi jetoane pentru jocul de poker. Dupa prima lună de activitate, cifra de afaceri ajunsese la 8.246 de dolari. De la prima anvelopă de bicicletă în 1898, Goodyear a parcurs distanţa până la cel mai mare producător de anvelope din lume, titlu câştigat în 1926, când a adoptat sloganul „Oamenii folosesc anvelopele Goodyear pentru maşinile lor mai mult decât orice alt tip de anvelopă”. În 1926, compania devine cel mai mare producător mondial de cauciuc. Aceşti primi ani rămaşi în istorie formează imaginea companiei, care va continua să fie prezentă în toate aspectele ei şi în relaţia cu clienţii. Marca globală Goodyear de astăzi, cu miile de descoperiri, inovaţii, invenţii şi premiere tehnice, nu este decât o refexie a caracterului îndrăzneţ, inovator şi realist al fondatorilor săi. În prezent, Goodyear este cel mai mare producător de anvelope din lume, prezent pe şase continente şi având o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde de dolari. Pe lângă anvel opele marca

Gafa n-a constat neapărat în această culme a cinismului. din cauza reducerii costurilor cu îngrijirile medicale şi cu pensiile la bătrâneţe. Greseala celebra Philip Morris În anul 1999 producătorul american de ţigări Philip Morris şi-a ridicat o lume întreagă în cap. Lee. Sava şi Debica. Kelly.Goodyear. printre care Dunlop. „A fost un comentariu nefericit”. compania produce alte câteva mărci respectate de anvelope. bugetele de sănătate au numai de câştigat. ci este chiar incorect! Noi toţi de la Philip Morris. fost director al diviziei Philip Morris din România şi Bulgaria. Compania americană îşi construise un plan de marketing prin care demonstra că. Raportul a fost comandat şi în Olanda şi Canada şi cuprindea o frază memorabilă: „Fumătorii au adus economii pentru că au avut bunăvoinţa să moară mai repede”. oriunde am lucra. Declaraţia a şocat lumea întreagă. din punct de vedere contabil. compania îşi cerea scuze printr-o scrisoare adresată Parlamentului Republicii Cehe: „Studiul nu constituie doar o greşeală teribilă. după ce un studiu comandat de companie în Republica Cehă ajungea la concluzia neverosimilă că moartea prematură a unui număr mare de fumători înrăiţi a condus la o economie de 30 milioane de dolari în bugetul Ministerului Sănătăţii din această ţară. ci faptul că raportul a fost dat publicităţii. La un an după publicarea studiului. din accizele la tutun. Nimeni nu poata să tragă avantaje dintr- . regretăm foarte mult cele spuse acolo. Fulda. Unităţile de afaceri din afara diviziei de anvelope furnizează produse din cauciuc şi polimeri pentru o serie de pieţe auto şi industriale. susţine Peter Imre. coroborate cu mortalitatea crescută.

întro oarecare măsură.ro/detalii/stiri/companii-celebre-si-gafele-lor-de-succes-875865. necazurile şi eventual bolile sau moartea consumatorilor.evz. cauzată de fumat”. capitalizează pe viciile. suferinţele.goodyear. Polonia şi Slovacia. consideră că „momentul de glorie” al lui Philip Morris nu a fost altceva decât o mişcare bine gândită: „O întreprindere care vinde ţigări nu face gafe. prin produsele sau serviciile lor. Pe altă parte.eu/ro_ro/about-goodyear/brand-history/ http://www. susţinea la acea dată „Wall Street Journal”. Demersul companiei de a accentua „beneficiile” fumatului asupra economiei naţionale a iscat multe discuţii şi s-au sesizat asociaţii non-guvernamentale din întreaga lume. Ilie Şerbănescu. Compania Philip Morris era pregătită să publice rapoarte similare în Ungaria. care trâmbiţează sus şi tare concepte de «business ethics».html . dar în acelaşi timp. foarte gravă şi foarte reală. nu face decât să arate. analist economic.o boală foarte serioasă. Este o campanie de publicitate bine pusă la punct”. „E clar că a fost o gafă monumentală. Bibliografie: http://www. ipocrizia din anumite segmente de business.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful