RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 1
MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA STANDARD KANDUNGAN Pada akhir pembelajaran, murid dapat: 1.1.1 Menyatakan keadaanalam di STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN

1

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai kawasan tempat tinggal pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.2 Menceritakan kepelbagaian agama masing-masing selaras dengan ciptaan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1.3 1.1 Mengetahui keunikan alam Tuhan 1.1.4 Melibatkan diri dalam Menghargai alam ciptaan

menjaga keindahan alam 1.1.5 Mengamalkan sikap menghargai alam ciptaan Tuhan

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

1

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL

MINGGU

TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN DUNIA INDAH SAYA

STANDARD KANDUNGAN 1.1.5

STANDARD PEMBELAJARAN

CATATAN

2

YANG 1.Kepercayaan kepada Tuhan

Mengamalkan sikap

menghargai alam ciptaan Keyakinan wujudnya Tuhan sebagai Tuhan pencipta alam dan mematuhi segala suruhanNya berlandaskan pegangan 1.1.3 Menghargai alam ciptaan agama masing-masing selaras dengan Tuhan prinsip Rukun Negara 1.1 Mengetahui keunikan alam 1.1.4 Melibatkan diri dalam

menjaga keindahan alam

3

SAYA BAIK HATI

2. Baik hati

Pada akhir pembelajaran, murid dapat:

Kepekaan terhadap perasaan dan 2.1.1 Menceritakan sifat baik hati kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan yang ada pada diri moral secara tulus ikhlas

ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI

2

Baik hati Pada akhir pembelajaran.2 2.1.1.2 Menyenaraikan cara kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan membantu keluarga moral secara tulus ikhlas 2.1.1.1 Membantu keluarga bantuan 2.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 4 SAYA BAIK HATI 2.3 Menyedari perasaan ahli keluarga yang memerlukan 2. murid dapat: Kepekaan terhadap perasaan dan 2.1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 2.4 Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 3 .1 Membantu keluarga STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyenaraikan cara membantu keluarga 2.

Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.1.1 Membantu keluarga Menghulurkan bantuan kepada ahli keluarga 2.5 Menunjukkan cara membantu keluarga 6 SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.1. Baik hati STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5 Pada akhir pembelajaran.1 Menceritakan sifat baik hati yang Kepekaan terhadap perasaan dan ada pada diri kebajikan diri sendiri dan orang lain dengan memberi bantuan dan sokongan 2.2 Menyenaraikan cara membantu moral secara tulus ikhlas keluarga 2.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BAIK HATI 2.1 melaksanakan tugas serta kewajipan Menyenaraikan tanggungjawab diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 4 .1.1.4 2.1. murid dapat: 2.

1.1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.2 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 Melaksanakan tanggungjawab diri 3.1 melaksanakan tugas serta kewajipan 3.1. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 5 .1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dengan sempurna 3. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1. Bertanggungjawab Pada akhir pembelajaran.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 7 SAYA BERTANGGUNGJAWAB 3.2 dengan sempurna Menyenaraikan tanggungjawab diri Menyatakan kepentingan melaksanakan tanggungjawab diri 3. murid dapat: Kesanggupan untuk memikul dan 3.1.3 Melaksanakan tanggungjawab diri 8 SAYA BERTERIMA KASIH 4.

murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.4 Memberi penghargaan melalui pelbagai cara 4. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.1.1.1.2 4. 4.1 Mengucapkan terima kasih dalam sumbangan atau pemberian pelbagai bahasa 4.1 Mengucapkan terima kasih dalam menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Perasaan dan perlakuan untuk 4.1. pelbagai bahasa sumbangan atau pemberian 4.1 Mengamalkan sikap berterima Mengenali pelbagai cara memberi penghargaan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 6 .1 kasih Mengamalkan sikap berterima 9 SAYA BERTERIMA KASIH 4.

3 STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Menyatakan perasaan penghargaan atas pemberian yang diterima 10 SAYA BERTERIMA KASIH 4.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN kasih STANDARD KANDUNGAN 4.1 Mengamalkan sikap berterima 4.1.4 Memberi penghargaan melalui sumbangan atau pemberian pelbagai cara 4.1.1 Mengenal pasti tutur kata dan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 7 . murid dapat: Perasaan dan perlakuan untuk menunjukkan pengiktirafan dan penghargaan terhadap sesuatu jasa. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.1. Berterima kasih Pada akhir pembelajaran.5 Menunjukkan cara memberi kasih penghargaan 11 SAYA BERSOPAN SENTIASA 5. 4. Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.1.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dalam pergaulan seharian STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN tingkah laku yang bersopan 5.1.2 Menyedari kesan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku 5.1.2 Menyedari kesan tutur kata dan 5.1 Menunjukkan adab dalam tutur tingkah laku yang bersopan 5.1. murid dapat: 5.1. Hemah tinggi Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia dalam pergaulan seharian Pada akhir pembelajaran.3 Mengamalkan tutur kata dan tingkah laku yang bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 8 .4 Menunjukkan cara berkomunikasi kata dan tingkah laku dengan beradab sopan dalam tutur kata dan tingkah laku 12 SAYA BERSOPAN SENTIASA 5.

Hemah tinggi Pada akhir pembelajaran.2 Menyedari kesan tutur kata dan dalam pergaulan seharian tingkah laku yang bersopan 5.2 Menghormati diri sendiri 6.1.1.1 Menghormati diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 9 .1 5. Hormat Pada akhir pembelajaran.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN SAYA BERSOPAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 13 SENTIASA 5. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.1.1 Menyatakan cara menjaga serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang kehormatan diri bersopan 6. murid dapat: Beradab sopan dan berbudi pekerti mulia 5.1.1 Menunjukkan adab dalam tutur kata dan tingkah laku Mengenal pasti tutur kata dan tingkah laku yang bersopan 14 HORMAT DIRI KITA 6.

2 Menghormati diri sendiri bersopan 6.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN HORMAT DIRI KITA 6.1.1 Menghormati diri menghormati diri sendiri 6.3 Menghormati setiap individu seperti serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang menghormati diri sendiri bersopan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 10 . murid dapat: 6.1. Hormat Pada akhir pembelajaran.1.4 Menghormati peraturan dalam aktiviti seharian 16 HORMAT DIRI KITA 6.1 Menyatakan cara menjaga Menghargai dan memuliakan seseorang kehormatan diri serta menghormati peraturan institusi sosial dengan memberi layanan yang 6.1. murid dapat: Menghargai dan memuliakan seseorang 6.3 Menghormati setiap individu seperti 6. Hormat STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 15 Pada akhir pembelajaran.1.

1 STANDARD KANDUNGAN Menghormati diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 17 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.1.1 daripada hati yang ikhlas Menyatakan cara menjaga ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 11 .1 Menyatakan cara menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7.1. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang mendalam serta berkekalan yang lahir 7.1 Menyayangi diri Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 18 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 6.2 7. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.

1.1.1.2 Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 19 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kebersihan diri 7.1.4 Menghargai diri dengan menjaga keselamatan diri 20 SAYA SAYA SAYANG DIRI 7.2 7.1 mendalam serta berkekalan yang lahir ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 12 . Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.1 Menyayangi diri Menyatakan cara menjaga keselamatan diri 7. murid dapat: Kepekaan dan perasaan cinta yang 7. murid dapat: Menyatakan cara menjaga Kepekaan dan perasaan cinta yang 7.1.1 Menyayangi diri 7.3 Menghargai diri dengan menjaga mendalam serta berkekalan yang lahir kebersihan diri daripada hati yang ikhlas 7. Kasih Sayang Pada akhir pembelajaran.

1 Mengamalkan sikap adil dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan dalam perlakuan seharian 8.4 keselamatan diri 7.1.3 8.1 Menyayangi diri 7.6 Menjaga keselamatan diri 21 SAYA BERSIKAP ADIL 8.1.1.1 Menyatakan contoh keadilan dalam sebelah perlakuan seharian 8. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.4 Bertindak adil dalam perlakuan seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 13 .1.5 Menjaga kebersihan diri Menghargai diri dengan menjaga 7.1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN daripada hati yang ikhlas STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kebersihan diri 7. Keadilan Pada akhir pembelajaran.1.

Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.4 Bertindak adil dalam perlakuan perlakuan seharian seharian 23 SAYA SEORANG YANG 9.3 Menyatakan contoh keadilan dalam perlakuan seharian Menyedari kesan ketidakadilan 8.1.1.1. murid dapat: Tindakan dan keputusan yang tidak berat 8.1 sebelah 8.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 22 SAYA BERSIKAP ADIL 8. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.1. Keadilan Pada akhir pembelajaran.1 Mengamalkan sikap adil dalam dalam perlakuan seharian 8.3 ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI Mengamalkan sikap berani 14 .

Kejujuran Pada akhir pembelajaran. Keberanian BERANI Pada akhir pembelajaran.1 Menceritakan perlakuan berani mempertahankan maruah diri mempertahankan maruah diri 25 SAYA SEORANG YANG 9.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN dengan yakin dan tabah STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN dalamaktiviti seharian 9.1. murid dapat: Kesanggupan untuk menghadapi cabaran 9.1 Mengamalkan sikap berani mempertahankan maruah diri 26 SAYA YANG JUJUR 10.1.3 Mengamalkan sikap berani dalam dengan yakin dan tabah aktiviti seharian 9. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 15 .1 Mengamalkan sikap berani 9.

bersikap amanah dan 10.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 27 SAYA YANG JUJUR 10. murid dapat: Bercakap benar.1.1 Mengamalkan dalamdiri sikap jujur 10.1.1 diri Mengamalkan sikap jujur dalam benar kepada diri dan orang lain 10.1.2 Menyatakan sebab perlunya ikhlas dalam setiap perlakuan bercakap benar 10.4 Mengamalkan sikap bercakap ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 16 .1.3 Menyedari kelebihan bercakap 10.1 Menceritakan perlakuan jujur Bercakap benar. Kejujuran Pada akhir pembelajaran.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 10.1. bersikap amanah dan 10.3 Menyedari kelebihan bercakap ikhlas dalam setiap perlakuan benar kepada diri dan orang lain 10.1.

murid dapat: Bercakap benar. bersungguh. Kejujuran Pada akhir pembelajaran. murid dapat: Usaha yang berterusan. bersikap amanah dan ikhlas dalam setiap perlakuan 10.4 Mengamalkan sikap bercakap benar dalam perlakuan harian 29 RAJIN MEMBAWA JAYA 11. Kerajinan Pada akhir pembelajaran.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11.1.1.11.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN benar dalam perlakuan hari 28 SAYA YANG JUJUR 10.1.1 diri Mengamalkan sikap jujur dalam 10.2 Menyedari kebaikan mengamalkan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 17 .

Kerajinan Pada akhir pembelajaran.1.3 Mengamalkan sikap rajin dalam 11.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN 11.1.3 Mengamalkan sikap rajin dalam aktiviti seharian perlakuan harian 30 RAJIN MEMBAWA JAYA 11.1 Mengamalkan sikap rajindalam aktiviti seharian perlakuan harian 31 RAJIN MEMBAWA JAYA 11.1 STANDARD KANDUNGAN Mengamalkan sikap rajindalam STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN kerajinan 11. murid dapat: ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 18 . murid dapat: Usaha yang berterusan.1. Kerajinan Pada akhir pembelajaran.11. bersungguh.2 Menyedari kebaikan mengamalkan sungguh dan bersemangat dalam kerajinan melakukan sesuatu perkara 11.

Kerjasama Pada akhir pembelajaran.1 Bersedia memberi kerjasama ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 19 . murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.1 Mengamalkan sikap rajindalam kerajinan perlakuan harian 32 AYUH BEKERJASAMA 12.1 Menyatakan ciri-ciri kerajinan sungguh dan bersemangat dalam dalam diri melakukan sesuatu perkara 11. bersungguh.11.1.1.1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN Usaha yang berterusan.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama 12.1.2 Menyedari kebaikan mengamalkan 11.

Kerjasama Pada akhir pembelajaran.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 20 .3 Menceritakan perasaan setelah 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh Kesediaan melakukan sesuatu untuk kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12.3 Menceritakan perasaan setelah melaksanakan aktiviti bersama-sama 33 AYUH BEKERJASAMA 12.1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12. murid dapat: 12.1.1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN kepada individu yang memerlukan STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 12.1.1.

1. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12.2 Menyenaraikan aktiviti yang boleh kepentingan bersama dilakukan bersama-sama 12.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 21 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 34 Pada akhir pembelajaran.1.1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12.1.3 Menceritakan perasaan setelah 12.

1.1 Bersedia memberi kerjasama melaksanakan aktiviti bersama-sama 12.3 Menceritakan perasaan setelah 12.1. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.1.1 Menyatakan kebaikan bekerjasama kepentingan bersama 12.1. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.4 Menjalankan aktiviti bersama-sama kepada individu yang memerlukan 36 SAYA BERSIKAP 13.1 Menyatakan perlakuan sederhana membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan dalam diri orang lain ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 22 .RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN AYUH BEKERJASAMA STANDARD KANDUNGAN 12. murid dapat: Kesediaan melakukan sesuatu untuk 12. Kerjasama STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 35 Pada akhir pembelajaran.

2 Menceritakan kepentingan bersikap sederhana 13.1.3 Mengamalkan perlakuan 13.1.2 Menceritakan kepentingan bersikap membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan sederhana orang lain 13. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran.1 Mengamalkan sikap sederhana sederhana dalam aktiviti seharian dalam diri ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 23 .1.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN 13.1 Mengamalkan sikap sederhana dalam diri STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 13.3 Mengamalkan perlakuan sederhana dalam aktiviti seharian 37 SAYA BERSIKAP 13.1. murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13.

1.2 Menyedari kebaikan bersikap 14.1.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 24 . murid dapat: Bersikap tidak keterlaluan dalam 13. Kesederhanaan SEDERHANA Pada akhir pembelajaran. murid dapat: 14.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 38 SAYA BERSIKAP 13.1 Mengamalkan sikap sederhana dalam diri 39 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14. sabar dan mengawal diri demi kesejahteraan hidup Pada akhir pembelajaran. Toleransi Kesanggupan bertolak ansur.3 Mengamalkan perlakuan membuat pertimbangan dan tindakan tanpa mengabaikan kepentingan diri dan sederhana dalam aktiviti seharian orang lain 13.1.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN kepada individu yang memerlukan STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14. Toleransi Pada akhir pembelajaran.1 Bersedia memberi kerjasama kepada individu yang memerlukan 41 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.1. Toleransi Pada akhir pembelajaran.1.1.1 Menyatakan cara bertolak ansur mengawal diri demi kesejahteraan hidup 14.2 Menyedari kebaikan bersikap toleransi 14. murid dapat: Kesanggupan bertolak ansur.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian 14.3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian 40 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14. sabar dan ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 25 . sabar dan 14.1.

3 Mengamalkan sikap toleransi dalam aktiviti seharian kepada individu yang memerlukan 42 SAYA BERTOLAK-ANSUR 14.1. Toleransi Pada akhir pembelajaran.1.1.1.2 Menyedari kebaikan bersikap 14. sabar dan 14.1.1 Menyatakan cara bertolak ansur Kesanggupan bertolak ansur.1 Bersedia memberi kerjasama 14.1. murid dapat: 14.1 Menyatakan cara bertolak ansur 14.RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL MINGGU TOPIK/BIDANG PEMBELAJARAN STANDARD KANDUNGAN mengawal diri demi kesejahteraan hidup STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 14.1 Bersedia memberi kerjasama toleransi 14.3 Mengamalkan sikap toleransidalam kepada individu yang memerlukan aktiviti seharian ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 26 .2 Menyedari kebaikan bersikap mengawal diri demi kesejahteraan hidup toleransi 14.

RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL ELEMEN EMK BOLEH DITERAPKAN DALAM STANDARD PEMBELAJARAN YANG SESUAI 27 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful