INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS ILMU KHAS KUALA LUMPUR

KERTAS KERJA MALAM GALA LESTARI ALAM SEKITAR IPG KAMPUS ILMU KHAS 2012
TARIKH: 6 SEPTEMBER 2012

Disediakan oleh :

Biro Kesenian, Kesusteraan dan Kebudayaan, Jawatankuasa Perwakilan Pelajar, Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas, Kuala Lumpur.

Tujuan kertas kerja ini dikemukakan dengan tujuan untuk mendapatkan pengesahan dari Pengarah IPG KIK (Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas). Penggunaan elektrik juga akan dihadkan dalam program bagi mewujudkan suasana mesra alam dan nilai estetik yang tinggi pada malam tersebut. Dua pertandingan tersebut adalah Pertandingan Pementasan Drama dan Pertandingan Puisi dan Lagu.3. Biro Kesenian. 2. dua pertandingan akan dianjurkan pada malam tersebut yang akan menerapkan unsur – unsur kesenian. Damai dan Sentosa khususnya bermula daripada kolej kediaman masing – masing dengan membawa medium cahaya tradisional daripada pelbagai kaum dan etnik di Malaysia contohnya pelita. agal vilakku dan sebagainya sebagai simbolik penghargaan dan sokongan untuk melestarikan alam sekitar. kesusteraan dan kebudayaan sebagai salah satu alternatif untuk menghayati nilai – nilai memelihara dan memulihara alam sekitar berbentuk hiburan. 2. untuk mengadakan Malam Gala Lestari Alam Sekitar 2012.2. 2. PENDAHULUAN 2.1. tanglung. TUJUAN 1.1.2. Selain itu. 1. 2. . Memohon Sedikit peruntukan dari pihak pentadbiran untuk menampung kos bagi menjayakan Malam Gala Lestari Alam Sekitar 2012. Oleh itu. sebuah perarakan akan diadakan yang melibatkan pelajar – pelajar kolej kediaman Aman.1. Menariknya program ini kerana ia akan diadakan di Lembah Bestari IPG KIK iaitu itu taman yang bertema alam sekitar dan membawakan konsep persembahan terbuka (Openair performances).4. Kesusteraan dan Kebudayaan bercadang untuk mengadakan Malam Gala Lestari Alam Sekitar yang bertemakan “Lestarikan Alam Sekitar” bagi menyokong usaha institut dalam melestarikan IPG KIK.

2. Meningkatkan tahap kesedaran guru – guru pelatih disamping memupuk nilai murni alam sekitar pada kalangan warga IPG KIK mengenai kepentingan pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar 3. Mewujudkan suasana IPG KIK yang kondusif mempraktikkan amalan hidup lestari. Kumpulan Sasaran 5. MATLAMAT 4.5. Antara butiran program Malam Gala Lestari Alam Sekitar adalah seperti berikut: 5. Cadangan Tempat 5.3.1. Mencungkil bakat-bakat guru – guru pelatih IPG KIK untuk diketengahkan sebagai usaha menghidupkan aktiviti-aktiviti kesenian. kesuteraan dan kebudayaan dalam kalangan guru – guru pelatih IPG KIK.1. URUSETIA 6. kesuteraan dan kebudayaan secara terus. Tarikh Program 5. BUTIRAN PROGRAM 5.2. Membuka peluang seluasnya kepada guru – guru pelatih untuk mempelajari aspek penulisan dan pementasan. OBJEKTIF 3. 3.1.4. Membudayakan semangat melestarikan alam sekitar dengan cara menerapkan nilai murni alam sekitar dalam aspek kesenian.3.5.4.1. 5. . Aturcara Program : : : : 6 September 2012 (KHAMIS) Lembah Bestari IPG KIK Semua pelajar kolej kediaman dan warga IPG KIK Sila lihat LAMPIRAN 1 6. bagi melahirkan guru yang 4.3. Ahli Jawatankuasa yang telah dilantik adalah seperti LAMPIRAN 2. Menghidupkan penggunaan Lembah Bestari sebagai salah satu platform dalam merealisasikan matlamat melestarikan IPG KIK 3. 3.

00 : Hadiah bernilai RM5.1. Tempat Pertama 7.1. Tempat Kedua 7. Pertandingan Pementasan Drama 7. Hadiah pertandingan 7. ANGGARAN PERBELANJAAN 7.1.00 : Hamper bernilai RM25.1. Tempat Ketiga 7.3. .6.2.7. Saguhati : Hamper bernilai RM30. Tempat Pertama 7. Tapak jualan juga akan disediakan bagi mana – mana individu atau organisasi yang ingin berniaga pada malam tersebut dan bayaran sewa akan dikenakan sebanyak RM 10.00 7. Tempat Kedua 7. Pertandingan Puisi dan Lagu 7. Pecahan keseluruhan sumber kewangan seperti di LAMPIRAN 3.1.5.8.00 : Hadiah bernilai RM5. 8.3.00 Sumber kewangan akan menggunakan peruntukan IPG KIK.1.2.00 : Hamper bernilai RM20. Tempat Ketiga 7.1. 8.1.1.1. IMPLIKASI KOS: 8.00 : Hamper bernilai RM 15.9.1.1.10. Saguhati : Hadiah bernilai RM5.00 : Cenderamata bernilai RM3.4. Adalah dicadangkan untuk mendapatkan bantuan kewangan daripada sponsor atau sumbangan ikhlas.1. 8. Mengutip Yuran Penyertaan bagi setiap peserta/kumpulan RM 20 untuk Pertandingan Pementasan Drama dan RM 7 untuk Pertandingan Puisi dan Lagu.7.

(JACKSON NICHOLOS) Setiausaha Kehormat. Disediakan oleh: ……………………………………. PENUTUP Semoga program ini akan dapat meningkatkan dan mengukuhkan semangat melestarikan alam sekitar dalam kalangan guru – guru pelatih dan secara tidak langsung dalam kalangan warga IPG KIK. Biro Kesenian. Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas. Diharap juga program ini akan memberi kesan yang mendalam kepada peserta kerana unsur kesenian. Segala kerjasama dari semua pensyarah dan guru – guru pelatih amat dialu-alukan dalam menjayakan program ini. . Kesusteraan dan Kebudayaan. Sekian. kesusteraan dan kebudayan yang diterapkan dalam setiap pertandingan dan persembahan mampu mempertahankan konsep seni budaya yang memelihara kekayaan kepelbagaian budaya yang diraihkan di Malaysia agar tidak ditelan zaman.9. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Kuala Lumpur.

Biro Kesenian. Kuala Lumpur. . (ASRUL BIN SAMAD) Yang Dipertua. (NAJWA BINTI ZULKIFLI) Pengerusi. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas. Institut Pendidikan Guru Kampus Ilmu Khas.Disokong oleh: ……………………………………. Kesusteraan dan Kebudayaan. Kuala Lumpur. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar. Disahkan oleh: …………………………………….

00 mlm : Persembahan Selingan 10.45 mlm : Perarakan Simbolik ke Lembah Bestari 8.50 mlm : Bersurai .30 mlm : Pertandingan Pementasan Drama dan Puisi dan Lagu 10.00 mlm : Bacaan Doa 8.15 mlm : Ucapan Perasmian oleh Pengarah IPG KIK 8.05 mlm : Ucapan oleh Yang Dipertua Pelajar 8.20 mlm : Penyampaian Hadiah 10.LAMPIRAN 1 ATURCARA 7.

Jamie Lim Siew Hoon (Pertandingan Pementasan Drama) 2. (Jabatan Pendidikan Muzik) . (Pertandingan Puisi dan Lagu) Keselamatan & Disiplin Pengacara Majlis Hadiah & Cenderamata Hakim pertandingan : : : : Furughi Vacre Lex Pertandingan Pementasan Drama 1. Jalil Penyelaras Pertandingan : 1. Pengerusi : Setiausaha Bendahari : : Ahli Jawatankuasa Buku Program : Siti Zaleefa Azreen Binti Yunus Penyediaan Tempat & PA system : Mohamad Emir Hafif B.LAMPIRAN 2 JAWATANKUASA PROGRAM Pengerusi : Siti Najwa Zulkifli Bavani A/P Sagathevan Jackson Nicholos Shalini Nyanasegaran N. (Jabatan Pengajian Melayu) Pertandingan Puisi dan Lagu 1.

PERKARA HADIAH PERTANDINGAN 1. Puisi dan Lagu JUMLAH RM 90.00 2. LAIN-LAIN PERBELANJAAN 1.00 Jumlah Keseluruhan RM 198.00 x 3 VIP 3. Cenderamata RM8.00 x 2 orang hakim 2. Keperluan lain RM50. Cenderamata RM8.00 RM90.00 RM 18. Pementasan Drama 2.LAMPIRAN 3 BELANJAWAN PROGRAM MALAM GALA LESTARI ALAM SEKITAR 2012 INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS ILMU KHAS BIL 1.00 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.