ΣΚΥΦΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ

Από τη συλλογή "20 Poemas de amor y una cancion deseperada"
σε μετάφραση Τάκη Βαρβιτσιώτη
στο "Πάμπλο Νερούδα - Ποιήματα", έκδοση Νεφέλη 1982
Σκυφτός στο δειλινό ρίχνω τα δίχτυα μου θλιμμένα
στα ωκεάνια μάτια σου.
Εκεί αποσύρεται και φλέγεται μέσα στην πιο ψηλή φωτιά
η μοναξιά μου που τινάζει τα χέρια της σα ναυαγός.
Κάνω σινιάλα κόκκινα στα μάτια σου που απουσιάζουν
και κυματίζουν σαν τη θάλασσα στα πόδια ενός φάρου.
Μόνο σκοτάδια κρύβεις μέσα σου, γυναίκα μακρινή, δική μου
κι από το βλέμμα σου αναδύεται καμιά φορά η ακτή του τρόμου.
Σκυφτός στο δειλινό ρίχνω τα δίχτυα μου τα θλιμμένα
σ' αυτή τη θάλασσα που αναταράζει τα ωκεάνεια μάτια σου.
Τα νυχτοπούλια ραμφίζουν τα πρώτα αστέρια
που σπινθηρίζουν όπως η ψυχή μου όταν σ' αγαπώ.
Καλπάζει η νύχτα στη φοράδα της τη σκοτεινή
σκορπίζοντας γαλάζια στάχυα πάνω στους αγρούς.

ΜΟΝΑΧΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Από τη συλλογή "Residentia en la tierra" 2
σε μετάφραση Τάκη Βαρβιτσιώτη
στο "Πάμπλο Νερούδα - Ποιήματα", έκδοση Νεφέλη 1982
Υπάρχουν ερημικά κοιμητήρια,
τάφοι γεμάτοι κόκκαλα δίχως ήχο,
η καρδιά διασχίζοντας μιά σήραγγα
σκοτεινή, σκοτεινή, σκοτεινή,
που στα ενδότερά της πεθαίνουμε, όπως σε ναυάγιο,
σα να καταποντιζόμασταν μες την καρδιά,
σα να κατρακυλούσαμε απ' το δέρμα στην ψυχή.
Υπάρχουν πτώματα, υπάρχουν πόδια από γλοιώδη ψυχρή άργιλλο,
υπάρχει ο θάνατος μέσα στα κόκκαλα,
σαν ήχος καθαρός,

σαν υλακή δίχως σκυλί,
που αναδύεται μεσ' από κάποιες καμπάνες, από κάποιους τάφους,
αυξαίνοντας μέσα στην υγρασία όπως τα δάκρυα ή η βροχή.
Βλέπω, μονάχος, καμιά φορά,
φέρετρα με ιστία,
να σαλπάρουν μαζί με χλωμούς πεθαμένους, και με γυναίκες που έχουν πλεξούδες
νεκρές,
μαζί με ψωμάδες λευκούς σαν άγγελους,
μαζί με κορίτσια στοχαστικά παντρεμένα με συμβολαιογράφους,
φέρετρα ν' αναπλέουν το κάθετο ποτάμι των νεκρών,
το μενεξεδένιο ποτάμι,
προς τα εκεί ψηλά, με τα ιστία φουσκωμένα από τον ήχο του θανάτου,
φουσκωμένα από το σιωπηλό ήχο του του θανάτου.
Στο ηχηρό ακρογιάλι φτάνει ο θάνατος
σαν ένα παπούτσι χωρίς πόδι, σαν ένα ένδυμα χωρίς άνθρωπο,
έρχεται να κτυπήσει μ' ένα δαχτυλίδι χωρίς πέτρα και χωρίς δάχτυλο,
έρχεται να φωνάξει χωρίς στόμα, χωρίς γλώσσα, χωρίς λαρύγγι.
Τα βήματά μου ωστόσο αντηχούν
και η ενδυμασία μου αντηχεί, σιωπηλή, σαν ένα δέντρο.
Δεν ξέρω, λίγα καταλαβαίνω, μόλις βλέπω,
όμως θαρρώ πως το τραγούδι του έχει το χρώμα υγρής βιολέττας,
βιολέττας που έχει συνηθίσει το χώμα, γιατί το πρόσωπο του θανάτου είναι
πράσινο,
και η ματιά του θανάτου είναι πράσινη,
με τη διαπεραστική υγρασία ενός φύλλου βιολέττας,
και το βαρύ του χρώμα ενός οργισμένου χειμώνα.

Ομως ο θάνατος προχωρεί ανάμεσα απ' τον κόσμο μεταμφιεσμένος σε σάρωθρο,
γλύφει το έδαφος αναζητώντας πεθαμένους,
ο θάνατος βρίσκεται μέσα στο σάρωθρο,
είν' η βελόνα του θανάτου αναζητώντας την κλώστή.
Ο θάνατος βρίσκεται μέσα στα κρεββάτια,
στα μαλακά τα στρώματα στις μαύρες κουβέρτες
ζει ξαπλωμένος, και ξαφνικά φυσάει :
φυσάει μ' έναν ήχο ζοφερό που φουσκώνει τα σεντόνια,
και υπάρχουν κρεββάτια που ταξιδεύουν για ένα λιμάνιόπου ο θάνατος περιμένει,
με στολή ναυάρχου.

Ποιοι είναι οι κύριοι των αμφιβολιών μου. Οφείλω να ικανοποιώ τους άλλους ή να υφίσταμαι. Γιατί -είναι η δική μου κι η δική τους ερώτησηο άλλος δίχως αγάπη και διάκριση ανοίγει τη χαραμάδα και με καρφί μπήγοντάς το εισέρχεται στον ιδρώτα ή το ξύλο. Έτσι θλιμμένος. τα μαλλιά μου. δίχως να πληγωθώ ή ν΄ αρνηθώ τον εαυτό μου. Και πέρασα γρήγορα. Γι άλλο πρόκειται. Γιατί να θίγει εμένα π΄ απόμερα ζώ που δεν υπάρχω. που δεν βγαίνω. Για το δέρμα μου. της κυριαρχίας μου. το πυρ σκέφτονται ότι κιόλας δεν λέω αλήθεια. Όχι γιατί αρνούμαι να δεχτώ την καλόπιστη ή την κακόπιστη αλήθεια το μήλο που θέλουν να μου προσφέρουν τη δηλητηριασμένη κοπριά που μου ρίχνουν. τα δόντια μου.τι πέρασα σε στιγμές δυστυχίας πρόκειται για το κορμί μου και τη σκιά μου. . διαβάζω αυτό που κάποτε δεν ήταν θλίψη. Πού ανήκω λοιπόν. Κάποτε φοβούμαι να βαδίζω δίπλα στ' απόμακρο ποτάμι. πως είμαι ένας ξένος. του πόνου. Πώς υποθηκεύτηκε η δύναμή μου τόσο που να τη χάσω. όλες αυτές οι λέξεις με χώρισαν από τη μοναξιά. των χεριών μου. μα θυμός ή προσχώρηση. μ΄ εξετάζουν τώρα το ύδωρ.ΧΑΜΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ Διαβάζω όλα όσα γράφουν για μένα σαν να μη τα βλέπω φευγαλέα. Για μένα αναμφίβολα. ή μήνυμα του αθέατου. λες και δεν απευ8ύνονται σε μένα οι σκληρές ή δίκαιες λέξεις. φοβούμαι ν΄ αντικρίζω τα ηφαίστεια που γνώριζα και με γνώριζαν πάντοτε καμιά φορά επάνω ή κάτω. ό. πούσαν η ύπαρξή μου. στην πέτρα ή την σκιά. γιατί τα πουλιά του αλφαβήτου απειλούν τα νύχια και τα μάτια μου. δεν ξανάρχομαι. Γιατί πούλησα το αίμα μου.

γράμματα χαμένα. σα ν άναγγελνε καποιο αργο θανατο τρεμουλιαρης πλανητης. και με μια κουταλια τον απειρο θεο. αυτος ο παλμος ομως που κατερχοταν κι ανεβαινε στην αβυσσο του. Μοιαζει ελαχιστο για τον νέο που� ρθε εδω να ζησει με τις πυρκαγιες του. το ψυχος του γαλαζιου που κροταλιζε καιγομενο. με μια ριπη αλατιου το σταλακτιτη.Μπορασίτα μεταξωτές κορδέλες φέρνω για τα μαλλιά σου Για τον Πάντσο μου μην κλαις Η Θάλασσα Εχω αναγκη τη θαλασσα γιατι με διδασκει: δεν ξερω αν μου δινει μουσικη η συνειδηση: Δεν γνωριζω αν ειναι κυμα μοναχα η πλασμα βαθυ η μοναχα βραχνη φωνη η θαμβωτικη εικασια ιχθυων και καραβιων. .σαν ν'άσαν γραμμένα γι άλλους ανθρώπους που μού μοιαζαν μα απόμακρα. Τον αγερα. με τη λεπτομερεια ανοικοδομω την ημερα.τι με διδαξε. Φεύγω Ζαπάτα με την δροσιά των πρωινών καβαλαρέων Φεύγω Ζαπάτα σε μια ντουφεκιά από τους κάκτους για τα σπίτια με τους κόκκινους τους τοίχους Μπορασίτα . Διατηρω ο. το νερο και την αμμο. και η στειρωση του αστρου. Ψωμί μοιράζεις και γη Ψωμί μοιράζεις και γη κι εγώ σ' ακολουθάω για χάρη σου απαρνήθηκα τα ουράνια τσίνορά της. τον αδιακοπο ανεμο. Δεν ειναι μοναχα τ άλλοιωμενα κοχυλια. Γεγονος ειναι ότι και κοιμισμενος ακομα με καποιο μαγνητικο τροπο κυκλοφορω στην παγκοσμιοτητα των κυματων. οχι.

δεν ξερω από πού ξεπροβαλε. Δεν ηξερα τι να πω. η νυχτα που κυλαει και συντριβει.απ' τον χειμωνα ή από το ποταμι. στεκονταν εκει διχως προσωπο. ή επιστρέφοντας μονάχος. αντικαταστησανε τον περιβολο που μεγαλωνε η πεισματαρικη θλιψη. συσσωρευοντας λησμονια. κοσκινισμενη από βελη.δεν ησαν φωνες.δεν ξερω. η εσχατη υπαρξη. πυρετος ή χαμενες πτερουγες. παλλομενες φυτειες. πλανητες. και σχηματιστηκα μοναχος. αοριστη. Και 'γω. η ειρηνικη κι ασαλευτη εξουσια σαν πετρινος θρονος στα βαθη. κι εγραψα την πρωτη συγκεχυμενη γραμμη. απ'τα κλαδια της νυχτας.από φωτια και λουλουδια. ουτε η σιωπη: Μα με καλουσε από καποιο δρομο. και κατι τι μπηγονταν στην ψυχη μου.δεν ηξερε το στομα μου να ονομασει. με αγγιζε. Η Ποίηση Κι ηταν σ' αυτην την ηλικια όταν ηρθε να με βρει η ποιηση. κι αλλαξε ξαφνου η υπαρξη μου: Προσχωρηση στην καθαρια κινηση.καθαρη ανοησια.δεν ησαν λεξεις. κι ειδα ξαφνου τον ουρανο εκκοκισμενο κι ανοιχτο. τυφλοι ησαν οι οφθαλμοι μου. ξαφνου αναμεσσα στους αλλους αναμεσα σε βιαιες φωτιες. Δεν γνωριζω ουτε πως.μητε ποτε. αποκρυπτογραφωντας αυτην την πληγη.ασωματη. μεθυσμενος απ΄το απεραντο . διατρητη σκια. το συμπαν.το τρυφερο ξεκαθαρισμα του κυματος που σπαταλαει το χιονι με τον αφρο. γνωση εκεινου που τιποτα δεν ξερει. όχι.

ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΡΑΣΗ Δεν μου αρέσει να κουράζομαι μόνο εγώ Θέλω μαζί μου και συ να κουράζεσαι Είναι να μη νοιώθει κανείς κουρασμένος Με κείνη τη στάχτη που πέφτει το φθινόπωρο στις πολιτείες με κάτι που δεν θέλει ν΄ ανάβει και που λίγο . ΕΧΕΙ Η ΦΩΤΙΑ ΤΟ 'ΝΑ ΜΙΣΟ ΑΠΟ ΚΡΥΟ. Τ'ΑΠΕΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΧΙΣΩ ΚΙ ΑΠ'ΤΟ ΝΑ Σ'ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΨΩ: ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕ Σ'ΑΓΑΠΩ ΑΚΟΜΑ.εναστρο κενο κατ' εικονα κι ομοιωση του μυστηριου. ΔΥΟ ΖΩΕΣ ΝΑ Σ'ΑΓΑΠΩ Η ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΕΧΕΙ. Σ'ΑΓΑΠΩ ΓΙΑ ΝΑ Σ'ΑΓΑΠΗΣΩ ΠΑΛΙ.σιγά πέφτει μέσα στις καρδιές και τις ξεθωριάζει. Σ'ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΔΕ Σ'ΑΓΑΠΩ ΣΑΝ ΝΑ 'ΧΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΚΙ ΕΝΑ ΔΥΣΤΥΧΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ. κυλουσα μαζι με τ' άστρα. διαλυθηκε η καρδια μου μεσα στον ανεμο. ΓΙ'ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ Σ'ΑΓΑΠΑΩ ΜΑ Σ'ΑΓΑΠΑΩ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕ Σ'ΑΓΑΠΑΩ. .λίγο μαζεύεται πάνω στα ρούχα μας και σιγά . ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕ Σ'ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΔΕ Σ'ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΩΣ Σ'ΑΓΑΠΩ ΑΦΟΥ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΥΟ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ. Η ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΕΡΟΥΓΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ. ενιωσα καθαριο κομματι της αβυσσου.

ακίνητοι Με τα σπαθιά τους στα χέρια τους Πάνω στα θλιβερά τους άλογα.Νοιώθω κούραση απ΄ τις κακιές θάλασσες Κι απ' τη μυστήρια γη. Θέλω να κουραστείς μαζί μου Για κάθε τι ωραίο Για καθετί που μας γερνάει Για καθετί που το' χουν έτοιμο Για να κουράσουν τους άλλους. Για μια φορά σε καλώ Να κουραστούμε απ΄ τα τόσα αντικείμενα Απ' τα σκάρτα φαγητά Και την καλή ανατροφή. Την άψογη φωτιά Κι όχι αυτό που όλοι ανάσαιναν. Αφήστε ήσυχους αυτούς που γεννιούνται! Μεριάστε να μεγαλώσουν. Μην τα 'χετε σκεφτεί όλα γι' αυτούς. Και μας κοιτάζουν μ' αδιάφορα μάτια Χωρίς καν να νοιάζονται για τους ανθρώπους. Τελικά ας πούμε την αλήθεια. Είμαι κουρασμένος με τις κότες: Ποτέ δεν μπορέσαμε να μάθουμε Τι σκέφτονται. Στο ίδιο σημείο βρίσκονται. Κουράστηκα πια μ' αυτά τα αγάλματα Δεν την αντέχω τόση πέτρα. Θέλω. . Ας κουραστούμε μ' αυτό που σκοτώνει Και μ΄ αυτό που δεν θέλει να πεθάνει. Ας κουραστούμε με το να μη πηγαίνουμε στη Γαλλία. όταν γεννιέται ο άνθρωπος Να μυρίζει τα λουλούδια και το φρέσκο χώμα. πως ποτέ δε συμφωνήσαμε με κείνες τις νύχτες. Κουράστηκα με τις αναμνήσεις. Αφήστε τους ν' ανακαλύψουν την αυγή Και να δώσουν όνομα στα φιλιά τους. που μπορείς να τις συγκρίνεις με καμήλες ή με μύγες. Έτυχε να δω πολλά μνημεία Που έστησαν για τους μεγάλους Τους γαϊδάρους της ενεργητικότητας. Κι ας κουραστούμε δυο μέρες τη βδομάδα Που έχουν πάντα το ίδιο όνομα Και που μας ακουμπάνε σαν πιάτα στο τραπέζι Χωρίς λόγο Και μας ξεσηκώνουν άδοξα. Μην τους διαβάζετε το ίδιο βιβλίο. Αν συνεχίσουμε να γεμίζουμε τον κόσμο Με ακίνητους Πως θα ζήσουνε οι ζωντανοί.

Ρωτησα αργοτερα τους αλλους. .τους αντρες. ξερό χωράφι αγαπημένο ήρθα απ' το χιόνι του νοτιά για να σε τραγουδήσω Ασε με να καλπάσω στην μοίρα μου γεμάτος απ' αλεύρια και μπαρούτι Μπορασίτα Μπορασίτα αν πρέπει πικρά στον χωρισμό να κλάψω αχ πες μου γιατί κοντα σου να γυρίσω Μοναξιά Αυτό που δεν εγινε σταθηκε τοσο ξαφνικο που με καθηλωσε εδώ για παντα. διχως να ξερω χωρις να μαθουν την παρουσια μου. σαν ναμουν κρυμενος κατω από πολυθρονα η χαμενος μεσα στη νυχτα: Τετοιο υπηρξε αυτό που δεν υπηρξε κι ετσι με καθηλωσε για παντα. τις γυναικες. τι εκαναν με τοση βεβαιοτητα και πως εβλεπαν τη ζωη: Ακομα περιμενω την απαντηση τους.Μεξικό. ξερό χωράφι αγαπημένο γη μοιρασμένη στους ανώνυμους μέσα από τις λόγχες των καλαποδιών ξεπρόβαλαν οι άνδρες του Ζαπάτα Μεξικό. ξερό χωράφι αγαπημένο Μεξικό.

μόλις βλέπω. σα να καταποντιζόμασταν μες την καρδιά. υπάρχει ο θάνατος μέσα στα κόκκαλα. σκοτεινή. Στο ηχηρό ακρογιάλι φτάνει ο θάνατος σαν ένα παπούτσι χωρίς πόδι.συνεχισαν να ζουν. Υπάρχουν πτώματα. τάφοι γεμάτοι κόκκαλα δίχως ήχο. έρχεται να φωνάξει χωρίς στόμα. προς τα εκεί ψηλά. ΜΟΝΑΧΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ Από τη συλλογή "Residentia en la tierra" 2 σε μετάφραση Τάκη Βαρβιτσιώτη στο "Πάμπλο Νερούδα . χωρίς λαρύγγι. λίγα καταλαβαίνω. που στα ενδότερά της πεθαίνουμε. σαν ένα ένδυμα χωρίς άνθρωπο. δεν ξερω τι μου συνεβη μα δεν ειμαι ο ιδιος. μαζί με ψωμάδες λευκούς σαν άγγελους. από κάποιους τάφους.να χορευουν. δεν θελω να συνεχισω να μιλω γιατι εμεινα εδώ περιμενοντας: Σ'αυτή την περιοχη. σαν ήχος καθαρός. σιωπηλή. και με γυναίκες που έχουν πλεξούδες νεκρές. έκδοση Νεφέλη 1982 Υπάρχουν ερημικά κοιμητήρια. η καρδιά διασχίζοντας μιά σήραγγα σκοτεινή. το μενεξεδένιο ποτάμι. σα να κατρακυλούσαμε απ' το δέρμα στην ψυχή. Τα βήματά μου ωστόσο αντηχούν και η ενδυμασία μου αντηχεί. σαν ένα δέντρο. έρχεται να κτυπήσει μ' ένα δαχτυλίδι χωρίς πέτρα και χωρίς δάχτυλο. Δεν ξέρω. σαν υλακή δίχως σκυλί. αυξαίνοντας μέσα στην υγρασία όπως τα δάκρυα ή η βροχή. υπάρχουν πόδια από γλοιώδη ψυχρή άργιλλο.Ποιήματα". φέρετρα ν' αναπλέουν το κάθετο ποτάμι των νεκρών. που αναδύεται μεσ' από κάποιες καμπάνες. με τα ιστία φουσκωμένα από τον ήχο του θανάτου. φέρετρα με ιστία. Είναι αυτό που δεν συμβαινει ς'έναν που καθοριζει τη σιωπη. καμιά φορά. φουσκωμένα από το σιωπηλό ήχο του του θανάτου. να σαλπάρουν μαζί με χλωμούς πεθαμένους. μονάχος. εκεινη την μερα. . σκοτεινή. όπως σε ναυάγιο. Βλέπω. χωρίς γλώσσα. μαζί με κορίτσια στοχαστικά παντρεμένα με συμβολαιογράφους. όμως θαρρώ πως το τραγούδι του έχει το χρώμα υγρής βιολέττας.

δεν θέλω να με πάρει Με το κεφάλι σου σιμά στο μέτωπό μου και με κομμένα τα κορμιά Τον άνεμο να τρέξει άφησε μες στην θάλασσα με στεφάνι αφρού Ακου τον με φωνάζει . Ο θάνατος βρίσκεται μέσα στα κρεββάτια. Ο άνεμος στο νησί Ο άνεμος είν΄ένα άλογο άκου τον πως τρέχει για την θάλασσα. στα μαλακά τα στρώματα στις μαύρες κουβέρτες ζει ξαπλωμένος. με τη διαπεραστική υγρασία ενός φύλλου βιολέττας. και το βαρύ του χρώμα ενός οργισμένου χειμώνα. γιατί το πρόσωπο του θανάτου είναι πράσινο.βιολέττας που έχει συνηθίσει το χώμα. για τον ουρανό θέλει να με σηκώσει Ακου τον άνεμο πως τριγυρνάει τον κόσμο για να πετάξει μακρυά Κρύψε με μες στα μπράτσα σου γι' αυτήν την νύχτα μόνο γι' αυτήν την νύχτα που η βροχή κόντρα σε θάλασσα και γη . είν' η βελόνα του θανάτου αναζητώντας την κλώστή. ο θάνατος βρίσκεται μέσα στο σάρωθρο. και η ματιά του θανάτου είναι πράσινη. στρώμα θα της πάει Ο άνεμος τρέχει καλπάζοντας άκου με φωνάζει θέλει ο άνεμος να με πάει μακρυά . με στολή ναυάρχου. Ομως ο θάνατος προχωρεί ανάμεσα απ' τον κόσμο μεταμφιεσμένος σε σάρωθρο. γλύφει το έδαφος αναζητώντας πεθαμένους. και υπάρχουν κρεββάτια που ταξιδεύουν για ένα λιμάνι όπου ο θάνατος περιμένει. και ξαφνικά φυσάει : φυσάει μ' έναν ήχο ζοφερό που φουσκώνει τα σεντόνια.

τα χέρια της..Τρέχει καλπάζοντας και στις σκιές με ψάχνει μέσα στα σκοτάδια με ζητά Ο Ζαπάτα ήταν χώμα Ο Ζαπάτα ήταν χώμα ήταν γη και αυγή οι άνδρες του με όπλα και οργή σκοτείνιαζαν του ορίζοντα τον κύκλο Στην έφοδο πάνω απ' τα νερά και τα σύνορα στην έφοδο πάνω από την σιδερένια της νίκης Γκοαχίλια* στην έφοδο πάνω από τις πέτρες της Σονόρα* στην έφοδο όλοι ακολουθάγαν την τρελή πορεία του..Μπορασίτα φεύγω για το Ράντσο μα θά'θρω γρήγορα Όταν γέρνω τα βράδια Όταν γέρνω στα βράδια ρίχνω τα δίχτυα της θλίψης μου στα ωκεάνια μάτια σου Οταν γέρνω τα βράδυα βρίσκω τη μοναξιά να καίει στην πιο ψηλή φωτιά Και σάμπως νά΄ναι ναυαγός τα χέρια της χτυπά . Είναι αγροτική θύελλα απ' αλογοπέταλα. Πάνω από τα μάτια σου που χάνονται σου στέλνω κόκκινα σινιάλα σινιάλα που χτυπούν όπως τα κύματα στην άκρη κάποιου φάρου Μα εσύ είσαι τόσο μακρυνή τόσο δικιά μου είσαι κορίτσι εσύ που μέσα σου . Μπορασίτα .

άπλωσες γενειάδες τότες εσηκώθεις .όπως η ψυχή μου να σ΄αγαπάει Η γη θα καλπάζει . φωτίζοντας τους τάφους γάλάζια στάχυα Όταν της γης επλήθυναν οι πόνοι Οταν της γης επλήθυναν οι πόνοι κι απόμειναν στην αγροτιά τα χερσοχώραφα τότες εσηκώθεις .Μπορασίτα για την Πρωτεύουσα τραβώ για να βρω τον αφέντη πού πε .να με φωνάξουν. απ΄τα μαχαίρια τρέμει κι ανοίγεται στου δειληνού το γοργοπέρασμα τρέμει όλη η γη και η πεζούρα πέφτει στην παράδοσή της στην μαύρη ερημιά Πατρίδα ζητάμε Πατρίδα ζητάμε για τους ταπεινωμένους κι εσύ με το μαχαίρι σου Ζαπάτα Εμιλιάνο δίκαια μας μοιράζεις των πατεράδων τις κληρονομιές .ανέμισες μαστίγια και πήρες να καλπάζεις σαν άνθος σαν φωτιά Μπορασίτα . στιγμές προβάλλει αχτίδα φως Όταν γέρνω στα βράδια ρίχνω τα δίχτυα της θλίψης μου στο κύμα που βογκά στα ωκεάνια μάτια σου Τα νυχτοπούλια δακρύζουν κάτω από τα αστέρια που λάμπουν .μόνο σκοτάδια κρύβεις κι από το βλέμμα σου.. Τρέμει όλη η γη..

Τα νυχτοπούλια ραμφίζουν τα πρώτα αστέρια που σπινθηρίζουν όπως η ψυχή μου όταν σ' αγαπώ.γονατιστός αν μείνεις. γυναίκα μακρινή.τον αρχηγό μαζί Μπορασίτα Μπορασίτα μαζί μου ήθελα νά΄ρθεις μα εσύ μου είπες όχι ΣΚΥΦΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ Από τη συλλογή "20 Poemas de amor y una cancion deseperada" σε μετάφραση Τάκη Βαρβιτσιώτη στο "Πάμπλο Νερούδα . δική μου κι από το βλέμμα σου αναδύεται καμιά φορά η ακτή του τρόμου. Κάνω σινιάλα κόκκινα στα μάτια σου που απουσιάζουν και κυματίζουν σαν τη θάλασσα στα πόδια ενός φάρου.Πατρίδα ζητάμε κι οι ντουφεκιές τρομάζουν και τ΄άλογα τρομάζουν τα γένεια των δημίων κι όλες τις φυλακές Μην περιμένεις λασπωμένε χωρικέ ερείπιο τ΄ουρανού ..τρέξε καβαλάρη μαζί με τον Ζαπάτα . Εκεί αποσύρεται και φλέγεται μέσα στην πιό ψηλή φωτιά η μοναξιά μου που τινάζει τα χέρια της σα ναυαγός. Το φεγγάρι κοιμάται Το φεγγάρι κοιμάται πάνω από τις πόλεις . Καλπάζει η νύχτα στη φοράδα της τη σκοτεινή σκορπίζοντας γαλάζια στάχυα πάνω στους αγρούς. Σήκω και τρέξε . έκδοση Νεφέλη 1982 Σκυφτός στο δειλινό ρίχνω τα δίχτυα μου θλιμμένα στα ωκεάνεια μάτια σου. Σκυφτός στο δειλινό ρίχνω τα δίχτυα μου τα θλιμμένα σ' αυτή τη θάλασσα που αναταράζει τα ωκεάνεια μάτια σου.Ποιήματα".. Μόνο σκοτάδια κρύβεις μέσα σου.

. <> Ωδή στον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα Αν μπορούσα να κλάψω από φόβο σ' ένα έρημο σπίτι. ΑΠ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΛΕΞΑΝΕ ΤΗ ΜΕΡΑ: ΔΕ ΔΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΝΗΜΑΤΑ ΜΑ Μ'ΕΥΩΔΙΕΣ ΜΟΝΑΧΑ. Για σένα βάφονται γαλάζια τα νοσοκομεία και πληθαίνουν τα σχολεία κι οι συνοικίες των ναυτικών. για τη φωνή σου από μαυροντυμένη πορτοκαλιά και για την ποίησή σου που αναδύεται ξεστομίζοντας κραυγές. ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ. θα το 'κανα. ΜΙΑ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ. αν μπορούσα να ξεριζώσω τα μάτια μου και να τα φάω.ο θάνατος κοιμάται στα ίσα μοιρασμένος Μαζί με τους στρατιώτες του Ζαπάτα κάτω από την ασπίδα της νύχτας κρύβει ο ύπνος την μοίτα του σαν πάνω στο θυμό γεμάτο συμφορές Η φωτιά τον άγρυπνο αγέρα συμμαζεύει αγέρα που ευωδιάζει λίπος και μπαρούτι ιδρώτα αρσενικού Μπορασίτα Μπορασίτα φεύγω από δω για να σε λησμονήσω και ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΕΡΩΤΙΚΑ ΣΟΝΕΤΑ ΔΥΟ ΕΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΨΩΜΙ. ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΑ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΙΣΚΙΟΥΣ ΠΟΥ Σ'ΕΝΑΝ ΣΜΙΓΟΥΝ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ Η ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ.

θα πέθαινα για τα νεκροταφεία που κυλούν σε σταχτιά ποτάμια με νερά και μνήματα. θα το έκανα. κλαις κλαίγοντας. με τα μάτια γεμάτα δάκρυα. ασταμάτητα. δαγκώνοντας τις στάχτες. και ντύνονται στ' άσπρα. για τις φωλιές των μαλαματένιων νερών που συνάζεις. μ' ένα μαύρο χουνί. σπαραχτικά. δάκρυα. δάχτυλα και λαιμό. που ξάφνου ξεχειλίζουν προς το θάνατο. Αν μπορούσα τη νύχτα.και στολίζονται με φτερά οι πληγωμένοι άγγελοι. όταν γελάς μ' ένα γέλιο καταιγισμένου ρυζιού. και σκοτώνονται με φιλιά. και για την περικοκλάδα που σου σκεπάζει τα κόκαλα λέγοντάς σου το μυστικό της βραδιάς. ολόρθος και κλαίγοντας. ανάμεσα σε πνιγμένες καμπάνες: κατάμεστα ποτάμια σαν κοιτώνες με άρρωστους οπλίτες. με μαρμαρένιους αριθμούς σάπια στεφάνια και λάδια νεκρικά: θα πέθαινα για να σε δω νύχτα να κοιτάς τους πλημμυρισμένους σταυρούς που διαβαίνουν. δάκρυα. και πετούν στον ουρανό οι αχινοί: για σένα τα ραφτάδικα με τις μαύρες μεμβράνες τους γεμίζουν κουτάλια κι αίμα και σχισμένες καταπίνουν κορδέλες. θα πέθαινα για τις κόκκινες λίμνες όπου ζεις στο μεσοφθινόπωρο μ' ένα πεσμένο άτι κι έναν αιμόφυρτο θεό. γιατί κλαις στο ποτάμι μπροστά του θανάτου. για το δέντρο που πάνω του μεγαλώνεις. όταν για να τραγουδήσεις δονείς αρτηρίες και δόντια. τη νύχτα. Πολιτείες με οσμή βρεγμένου κρεμμυδιού . και σκεπάζονται με λέπια τα γαμήλια ψάρια. θα πέθαινα για τη γλύκα σου. μόνος. κατάμονος. να σωριάσω λησμονιά και καπνό και ίσκιο πάνω από τρένα και καράβια. Όταν πετάς ντυμένος στο ροδάκινο.

φλέβες. να γκρεμίσω ρολόγια. για να δω πότε στο σπίτι σου έρχεται το καλοκαίρι με τα ραγισμένα χείλη. τον Μπέμπε. που κανένας δεν απόμεινε ανάμεσα στα βράχια. τώρα. και χελιδόνια πράσινα φωλιάζουν στα μαλλιά σου. την Ντέλια. σαλιγκάρια και βδομάδες. τη Ροζάλες. έρχονται ματωμένοι χάρτες και πλανήτες. κι άλλους που τους ξεχνώ. το Ραφαέλ Ουγκάρτε. το λα Ρουμπία. βρυσοπηγές και μυρμήγκια. Αν μπορούσα να γεμίσω το δημαρχείο με καπνιά και. νοσοκομεία. έρχονται βουτηχτές σκεπασμένοι με στάχτη. τη Μάλβα Μαρίνα. και σιωπηλά σε κυνηγούν σπερματικά καράβια. έρχονται καβαλάρηδες και νεκροθάφτες. θα το 'κανα. τη Μαρία Λουίζα υ Λάρκο. τον Κάρλος. έρχονται περιοχές θλιβερής μεγαλοπρέπειας. τη Μαρούκα. κι ακόμα. έρχομαι εγώ με τον Ολιβέριο. έφηβε αγνέ σα μαύρη αστραπή ελεύθερη παντοτινά. το λα Ρουμπία. έρχεται ένα πλοίο κιτρινωπό. την Κόντσα Μέντεθ. το Νόραχ. το Μολινάρι. Ζύγωσε να στεφανώσω. έρχονται προσωπιδοφόροι τραβώντας κοπέλες τρυπημένες από μεγάλα μαχαίρια. έρχονται τόσοι άνθρωποι. ξάρτια κουλουριασμένα και κεράσια κυκλοφορούν οριστικά όταν φανερώνεται το χλωμό κεφάλι σου με δεκαπέντε μάτια και το στόμα σου βουτηγμένο στο αίμα. μ' αναφιλητά. τον Μανόλο Αλτολαγκουίρε. . το Βιθέντε Αλειχάντρε. έρχονται ρίζες. μ' επιθανάτιο ένδυμα. έρχονται άροτρα νεκρά και παπαρούνες.καρτερούν να διαβείς τραγουδώντας βραχνά. έρχεται μια ανεμόδαρτη μέρα μ' ένα παιδί. έρχεται η νύχτα μ' ένα κρεβάτι που πάνω του ξεψυχά ολομόναχος ένας ουσάρος μες στις αράχνες. έφηβε της υγείας και της πεταλούδας. το Ραφαέλ Αλμπέρτι. κι έτσι ως μιλούμε συναμεταξύ μας. έρχεται ένα ρόδο μίσους και βελονιών.

όπως είσαι κι όπως είμαι: τι χρειάζονται τα ποιήματα. . Πάνω απ' όλα τη νύχτα.ας μιλήσουμε απλά. τη νύχτα έχει άστρα πολλά. όλα μέσα σ' ένα ποτάμι. τους δρόμους. στους ανελκυστήρες στα ορυχεία. κι ο αποθαρρημένος. ίσως να χάσαν τη δουλειά τους στα γραφεία. Κάποιος απ' αυτούς έχει πεθάνει. στα νοσοκομεία. Φεδερίκο. το ξύδι. υποφέρουν οι άνθρωποι βαριά πληγωμένοι κι υπάρχει σκοπός και θρήνος σ' όλα τα μέρη. για εκείνο το σούρουπο. για εκείνη τη σπασμένη γωνιά όπου η χτυπημένη καρδιά του ανθρώπου προετοιμάζεται για θάνατο. Είναι ο αιμόφυρτος τυφλός. βλέπεις τον κόσμο. Έτσι είναι η ζωή . τα κατώφλια λιώσαν απ' το θρήνο. για τη μέρα εκείνη. ο ληστής με το φθόνο στους ώμους. Τι χρειάζονται τα ποιήματα. καθώς τα' αστέρια ροβολούν μέσα σ' ένα ατελείωτο ποτάμι υπάρχει πολύς θρήνος στα παράθυρα. κι ο άθλιος. σιδεροτροχιές και μισεμούς. έχεις όλα όσα μπορεί να σου χαρίσει η φιλία μου ενός άντρα μελαγχολικού κι αρσενικού. σε μια κορδέλα σιμά στα παραθύρια των σπιτιών που είναι γεμάτα από φτωχούς. το δέντρο με τα νύχια. τα δωμάτια μούσκεψαν από το θρήνο που έρχεται κυματιστά για να δαγκώσει τα χαλιά. Είναι τόσο πολλοί οι άνθρωποι που ρωτούν σ' όλα τα μέρη. τους αποχαιρετισμούς στους σταθμούς όταν ο καπνός υψώνει τους αποφασιστικούς τροχούς του προς τα εκεί που δεν υπάρχει τίποτε άλλο από μερικά λιθάρια. Φεδερίκο. παρά για τη νύχτα εκείνη που μας κεντρίζει με πικρό εγχειρίδιο. παρά για τη δροσιά. κι ο μανιακός.

να πεθαίνω από πόνο. Δεν θέλω άλλο να ‘μαι ρίζα μες στις καταχνιές. Και με σπρώχνει σε κάποιες γωνιές. Θα ‘ταν ωραίο να πηγαίνω στους δρόμους μ’ ένα μαχαίρι πράσινο και βγάζοντας κραυγές ως να πεθάνω από το κρύο.Ξέρεις πια μόνος σου τόσα πράματα κι άλλα θα μάθεις σιγά με τον καιρό. ούτε εμπορικά. Όμως θα ήταν νόστιμο να τρομάξω ένα συμβολαιογράφο μ’ έναν κομμένο κρίνο ή θάνατο να δώσω σ’ ένα μοναχό μ’ ένα χτύπημα του αυτιού. αβέβαιος. Δεν θέλω για μένα τόσες δυστυχίες. προς τα κάτω. Συμβαίνει πως κουράζομαι να ‘μαι άνθρωπος. κι ουρλιάζει στο πέρασμά της σαν μια ρόδα πληγωμένη. απορροφημένος. από κελάρι με νεκρούς. Συμβαίνει πως κουράζομαι απ’ τα πόδια και τα νύχια μου κι απ’ τα μαλλιά και τη σκιά μου. Η οσμή από τα κομμωτήρια με κάνει να κλαίω με κραυγές. στα μουσκεμένα έντερα της γης. απλωμένος. τρώγοντας κάθε μέρα. Συμβαίνει πως μπαίνω σε ραφτάδικα και σινεμάδες μαραμένος. κι ασανσέρ. Μονάχα θέλω μια ξεκούραση από πέτρες ή από μαλλί. τρέμοντας από όνειρο. σε νοσοκομεία όπου τα οστά βγαίνουν στο παράθυρο. . Γι αυτό η Δευτέρα καίγεται σαν το πετρέλαιο όταν με βλέπει να ‘ρχομαι με πρόσωπο από φυλακή. σαν ένας κύκνος από τσόχα πλέοντας σ’ ένα νερό από καταγωγή και στάχτη. σκεπτικός. και κάνει βήματα από ζεστό αίμα προς τη νύχτα. Walking around Συμβαίνει πως κουράζομαι να ‘μαι άνθρωπος. Δεν θέλω να συνεχίσω από ρίζα κι από τάφο. διόπτρες. σε κάποια υγρά σπίτια. κοκαλωμένος. αδιαπέραστος. από υπόγειο μόνος. μονάχα θέλω να μη βλέπω καταστήματα και κήπους.

με μανία. η φωνή μου εμένα δεν μπορεί να σ' αγγίξει: Άσε με τώρα να βυθιστώ κι εγώ σωπαίνοντας μες τη δική σου σιωπή. Κι άμα κλαις μου αρέσεις. σε δρόμους φοβερούς σαν ουλές. και αυλές όπου υπάρχουν ρούχα κρεμασμένα απόνα σύρμα: σώβρακα. με μάτια. μου φαίνεται. υπάρχουνε ομπρέλες σ’ όλα τα μέρη. ποτισμένη απ' τη δική μου ψυχή. στα χείλη σου τη σφαγίδα του βάνει. Εγώ περνάω με ηρεμία.σε κάποια παπουτσάδικα με οσμή από ξύδι. Του ονείρου πεταλούδα. υπάρχουν οδοντοστοιχίες ξεχασμένες σε μια καφετιέρα. επειδή στέκεις εκεί σαν ξενητειά. και δηλητήρια. η φωνή μου εμένα δεν σε φτάνει. υπάρχουνε καθρέφτες που θα ‘πρεπε να κλαίγανε από ντροπή και φόβο. με παπούτσια. έτσι αναδύεσαι κι εσύ μέσ' απ' τα πράγματα. καθώς ηχεί. Μ' αρέσεις άμα σωπαίνεις. Κι ενώ μεν απ' τα πέρατα με ακούς. Υπάρχουνε πουλιά σε χρώμα από θειάφι και τρομεροί απροορισμοί κρεμασμένοι από τις πόρτες των σπιτιών που μισώ. Μου φαίνεται ακόμα ότι τα μάτια μου σε σκεπάζουν πετώντας κι ότι ένα φιλί. Μ'αρέσεις άμα σωπαίνεις Μ' αρέσεις άμα σωπαίνεις. με λησμονιά. Άσε με τώρα να σου μιλήσω κι εγώ με τη σιωπή . κι υποχρεώσεις. Κι όπως τα πράγματα όλα ποτισμένα είναι από την ψυχή μου. σαν όπως μοιάζεις και στη λέξη μελαγχολία. επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία κι ενώ μεν απ' τα πέρατα με ακούς. πετσέτες και πουκάμισα που κλαίνε αργά βρώμικα δάκρυα. απ' την κούνια σου πεταλούδα μικρή μου εσύ. της ψυχής μου εσύ της μοιάζεις έτσι. διασχίζοντας γραφεία και μαγαζιά ορθοπεδικής. περνάω.

Ο άνεμος ξεμπλέκεται στα σκοτεινά τα δέντρα. Μόνος. Ή καραβιού μαύρος σταυρός.τη δικιά σου που είναι απέρριτη σα δαχτυλίδι αρραβώνων και που λάμπει σαν αστραπή. Συχνά πηγαίνουν τα φιλιά μου σε αυτά τα πλοία τα βαριά. Διαλύεται η καταχνιά σε χορευτές φιγούρες. Και σ'αγαπώ και ως μες τα πράγματα αυτά τα κρύα. .ψηλά τ'αστέρια. Εδώ σε αγαπάω και μάταια σε κρύβει ο ορίζοντας. Ψηλά.. Εδώ σ' αγαπώ Εδώ σ'αγαπώ. Πλοία που τρέχουν στο νερό για εκεί που δεν θα φτάσουν. επειδή στέκεις εκεί σαν απουσία. Μ' αρέσεις άμα σωπαίνεις. Καμιά φορά με βρίσκει η αυγή κι είναι υγρή ως και η ψυχή μου. Περνούν οι μέρες όμοιες η μια απ' την άλλη. Απόμακρη και τοσηδά και απ' τα αστέρια φτιαγμένη είναι η δικιά σου σιωπή. η νύχτα που κατηφορίζει έναστρη. αγάπη μου. Μακρινή κι απαρηγόρητη.μου αρκεί για να πανηγυρίσω που είσαι εδώ κοντά μου ακόμα. Και νιώθω να έχω ξεχαστεί σε τούτες τις παλιάγκυρες. σα να σε σκέπασε χώμα. Κι είσαι τόσο μακρυά. Αριά και που κάποιο πανί. Ό. Ένα γλαράκι ασημί ξεκρέμεται απ'την δύση. Κι οι μώλοι είναι πιο θλιβεροί όταν ποδίζει η νύχτα. ένα χαμόγελο ..αντηχεί η θάλασσα η αλαργινή. Εδώ σ'αγαπώ.τι δεν έχω αγαπώ. Ηχεί. Είσαι όμοια με την νύχτα. Και φωσφορίζει η σελήνη στα ρέμπελα νερά. Μια λέξη μόνο αν πεις. Στα αργόσυρτα η ανοία μου χτυπιέται δειλινά. Και φθείρεται ανώφελα πεινώντας η ζωή μου.. Αυτό είναι λιμάνι.

που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο. Κι έτσι που σ'αγαπώ εγώ. όποιος δεν αλλάζει περπατησιά. . Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι. Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει. όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του. όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.Μα η νύχτα φτάνει και κι αρχίζει να μου τραγουδάει. όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του. Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του. Με βλέπουν με τα μάτια σου τα πιο μεγάλα αστέρια. όποιος δεν ακούει μουσική. όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές. Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει.στον άνεμο τα πεύκα θέλουν με τις βελόνες τους να ψάλουν τ'όνομά σου. Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας. επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές. που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα. όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή. Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος. όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο " ι " αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια . όποιος δεν διαβάζει. όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν. όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του. όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο.

μια μέρα σηκώθηκα νωρίς και σου έδωσα έναν καταρράκτη. τραγουδάει στο τραγούδι μου δίνοντάς μου πρόσκαιρα ασημικά. πέτρες. πουλιά.τι υπάρχει κάτω από τη γη.τι υπάρχει πάνω στη γη. κτίρια.τι πετάει στον αέρα. Και εκεί βρυχάται σαν μια λευκή λέαινα. όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής. νεκροί τίποτα δεν είναι τόσο φευγαλέο τίποτα που να τραγουδάει σαν ένα καταρράκτης. ορυκτά. από ό. γαρύφαλα. σύννεφα. λάμπει σαν το λουλούδι που φωσφορίζει ονειρεύεται με κάθε όνειρό σου. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις. Από ό. από ό. ODA A LA CASCADA Ξαφνικά. .

τραγούδι. νύχτα. θα είναι αυτή η μυστική φωνή του νερού εκείνη τη μέρα θα πει στη γλώσσα σου όσα εσύ και εγώ αποσιωπήσαμε. θα συνεχίσει να αλέθει σιτάρι.τι σου έδωσα γιατί πάντα υπήρξε δικό σου ό. σου εμπιστεύομαι. μάνα του ψωμιού που τρως κάθε μέρα. η λέξη ή ο τοίχος που στηρίζουν τον περιπλανώμενο έρωτα που αναπαύεται πυρωμένος στα χέρια μας.Αλλά δουλεύει και κινάειτη ρόδα ενός μύλου και όχι μόνο είναι πληγωμένο χρυσάνθεμο. διηγήσεις. αλλά δημιουργός του αλευριού. Ποτέ δε θα σε βαρύνει ό. θα διηγηθεί τα φιλιά μας στη γη στο αλεύρι. σου δίνω. Ωδή στη ζωή (από τον Πάμπλο Νερούδα) .τι σου έδωσα. σιωπή. λέξεις. το λουλούδι ή το ξύλο. σου έδωσα.

. που κρύβει το κυνήγι των ονείρων του Εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του... Αργά πεθαίνει όποιος εγκαταλείπει κάτι.Αργά πεθαίνει εκείνος που γίνεται σκλάβος της συνήθειας Εκείνος που επαναλαμβάνει το ίδιο ταξίδι κάθε μέρα Εκείνος που δεν αλλάζει το βήμα του.. μια φορά έστω στη ζωή του να πετάξει από πάνω του "φιλικές συμβουλές" Αργά πεθαίνει εκείνος που καταστρέφει την ίδια του την αγάπη.. πριν καν το αρχίσει Εκείνος που δεν κάνει ερωτήσεις για όσα δεν ξέρει Εκείνος που δεν απαντάει για όσα ξέρει Ας αποφύγουμε αυτές τις μικρές δόσεις θανάτου με το να θυμόμαστε πως το να ζεις απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από την απλή διαδικασία της αναπνοής. πεθαίνει εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του να βοηθηθεί.. πεθαίνει αυτός που προτιμά το μαύρο από το λευκό. εκείνος που δεν μιλάει σε όσους δεν ξέρει Αργά πεθαίνει εκείνος που την τηλεόραση κάνει γκουρού του Αργά εκείνος που αποφεύγει το πάθος..... που δεν αντέχει τα συναισθήματα τα ίδια που κάνουν τα μάτια να λάμπουν Εκείνα που κάνουν την καρδιά να χτυπούν Αργά πεθαίνει αυτός που δεν ρισκάρει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα.". που δεν ρισκάρει και δεν αλλάζει τα χρώματα των ρούχων του..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful