P. 1
ManagementulEvenimentelor Suport Curs

ManagementulEvenimentelor Suport Curs

|Views: 72|Likes:
Published by Alexandra Ivancov
Managementul evenimentelor
Managementul evenimentelor

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Alexandra Ivancov on May 14, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/26/2014

pdf

text

original

MANAGEMENT UL EVENIMENTEL OR

SUPORT DE CURS

Page0

Cap. 1 CE ESTE UN EVENIMENT? Un eveniment poate fi descris ca o adunare publică, în scopul de festivitate, de educaţie, de marketing sau de reuniune. Evenimentele pot fi clasificate în funcţie de dimensiunea acestora, tipul şi contextul în care au loc. Un eveniment poate fi:

1) Sociale / evenimente pe ciclul de viaţă al individului

Evenimente ca aniversare zi de naştere, ziua absolvirii, petrecerea burlacilor, logodna, nunta, aniversare, zi de pensionare, inmormantare etc.
2) Evenimente educaţionale şi de carieră

Evenimente de genul târg educaţional, târg de cariere, reuniuni de lucru pe anumit teme, seminarii, dezbateri, concursuri, competiţii etc.
3) Evenimente sportive

Evenimente de genul Jocuri Olimpice, Cupe Mondiale, întreceri de maraton, turnee de tenis etc.
4) Evenimente de divertisment

Evenimente de genul concertelor muzicale, festivaluri, parade de modă, decernări de premii, spectacole de bijuterii, culinare etc.
5) Evenimente politice

Evenimente de genul mitinguri electorale, marşuri, turnee electorale etc.
6) Evenimente corporative

Evenimente de genul reuniuni, conferinţe, expoziţii, acţini de stimulare/recompensare, lansări de produse, caravane, întâlniri cu consumatorii etc.
7) Evenimente religioase

Evenimente de genul festivaluri religioase, acţiuni religioase, reuniuni religioase etc.
8) Acţiuni de caritate şi colectare de fonduri

CAP. 2 – PERSOANELE IMPLICATE IN ORGANIZAREA UNUI EVENIMENT

Numărul de persoane implicate în organizarea unui eveniment depinde de mărimea şi amploarea evenimentului. In timp ce organizarea unei petreceri mici poate solicita doar una sau două persoane, organizarea unui eveniment foarte mare cum ar fi Jocurile Olimpice companie de management al evenimentelor poate avea următoarele categorii de specialişti:
1) Managerul evenimentului

El are următoarele responsabilităţi:
1. este responsabil pentru planificarea şi producerea întregului eveniment. 2. este responsabil pentru managementul achiziţiilor şi gestionarea resurselor. 3. formulează, pregăteşte şi pune în aplicare planul de gestionare a riscului (riscurilor legate

de planificarea de evenimente şi de producţie)
2) Coordonatorul evenimentului

El este responsabil pentru coordonarea întregii echipe de specialişti şi se asigură că operaţiunile sunt eficiente şi eficace.
3) Managerul informaţiilor

El are următoarele responsabilităţi:
1. integrează informaţiile obţinute prin diferite surse. 2. este responsabil pentru documentaţia aferentă tuturor operaţiunile efectuate înainte de

eveniment, în timpul şi după eveniment.
3. menţine baza de date furnizori de servicii, delegaţi, invitaţi, organizatori, sponsori,

parteneri, clienţi, publicul ţintă, mass-media şi personae oficiale.
4. formulează, pregăteşte şi pune în aplicare planul de gestionare a riscului. (riscuri legate de

managementul informaţiilor, cum ar fi pierderea de date)
4) Managerul logistic

El are următoarele responsabilităţi:
1. responsabil pentru avize personalizate şi alte avize. 2. responsabil pentru depozitare de mărfuri 3. asigurari 4. deplasarea bunurilor şi mărfurilor de la o locaţie la alta în modul cel mai eficient.

clienţi. pregăteşte şi pune în aplicare planul de gestionare a riscului. înfiinţarea şi demontare a infrastructurii pentru întregul eveniment cum ar fi: 0 a. porţi de intrare şi de ieşire. sisteme de canalizare. drumurile de acces. Construcţia pereţilor frontieră. materiale. cum ar fi panica) 6) Managerul cu infrastructura El are următoarele responsabilităţi: 1. de exemplu. camere pentru personal. 3 d. curăţenia). este responsabil pentru formularea. cabine şi chioşcuri. conservare (de exemplu. parteneri. disfuncţionalităţi etc). bunuri şi mărfuri. 2 c. 1 b. pregăteşte şi pune în aplicare planul de gestionare a riscului. camere de depozitare. toalete. (riscuri legate de securitate. organizatori. asigură securitatea în contextul achiziţiilor şi de gestionare a resurselor. formulează. managementul aprovizionării şi de gestionare a resurselor. formulează. 3. camere tehnice. formulează. (riscuri legate de administrarea infrastructurii ca deficit de lucrători. etc) 5) Managerul securităţii El are următoarele responsabilităţi: 1. gestionează achiziţiile şi resursele. 2. etc 2. Constructii de camere verzi. invitaţi. (riscuri legate de managementul logistic.5. . boxe contoare. pregătirea şi punerea în aplicare a planului de securitate şi strategii. precum furtul de marfa. furnizorii de servicii. sponsori. alei şi locuri de parcare. asigurarea branşamentului de energie electrică. pregăteşte şi pune în aplicare planul de gestionare a riscului. 6. apă şi conexiuni telefonice. cum să protejeze delegaţi. publicul ţintă.

bine realizat şi memorabil eveniment. de asemenea. Calificări necesare pentru un manager de evenimente Nu există nici o cerinţă minimă de calificare pentru a deveni un manager de eveniment pentru evenimente non-corporate. pentru organizarea de evenimente corporate. administrarea afacerilor sau de marketing este o necesitate. bune abilitati de comunicare. Prin urmare. 3 CARIERA IN MANAGEMENTUL EVENIMENTELOR Event Management este o industrie de multe milioane de dolari. Salariul unui manager de eveniment depinde de calificarea sa. Orice persoană cu puternice abilităţi de organizare şi PR excelente poate organiza evenimente non-corporate. grad ridicat de energie. fără nici o educaţie formală în caz de management de evenimente sau de administrare a afacerilor. Abilităţile unui manager de evenimente Organizarea de evenimente este o cariera care cere multă muncă. managementul ospitalităţii. răbdare. Deci. calităţi de lider. flexibilitate şi motivaţie. turism. Acest lucru se datorează faptului că evenimentele corporative sunt organizate pentru a promova şi vinde produsele companiei sau servicii sau pentru a construi / consolida imaginea mărcii sale. crearea de reţele puternice. evenimente corporate. necesită supravegherea şi serviciile unor profesionişti bine pregătiţi şi cu experienţă. o diplomă în management de eveniment. excelent PR (Relaţii Publice) aptitudini.CAP. cunoaştere a pieţei şi “un munte” de creativitate. bine planificat. PR. a face o cariera in management de eveniment este o alegere bună. Totuşi. O persoana cu 2-3 ani de experienţă de lucru în domeniul de vânzări / marketing poate organiza. Postura de antreprenor după doi sau trei ani de experienţă în domeniu este foarte recomandată. abilităţi puternice de organizare. societăţile de administrare de evenimente sunt întotdeauna în căutare de profesionişti pentru evenimente. diplomaţie. la o rata de 150% pe an cu evenimente fiind găzduite aproape zilnic. care este în creştere. ochi pentru detaliu. Succesul unui manager de eveniment depinde de cât de bine a organizat evenimentul şi de măsura în care el este capabil de a atinge obiectivele evenimentului şi de marketing. volumul de experienţă în evenimente. Organizarea unui perfect sincronizat. mass-media şi contacte corporative. veniturile obţinute pot fi considerabile. Dacă puteţi oferi valoare clienţilor dvs. .

formare. Avantajul variantei din urmă este că puteţi învăţa lucruri repede şi să deveniţi un profesionist în evenimente certificat. Păstraţi în minte un singur lucru. Prin certificare puteţi demonstra competenţa distinctivă. . unele organizează numai expozitii în timp ce alte câteva pot organiza doar spectacole de moda. prin cursuri certificate de management de eveniment. Deşi o astfel de certificare nu este obligatorie pentru a lucra în domeniu. Ceea ce alte persoane reuşesc să înveţe în mai mulţi ani. De exemplu. dacă vă plac concertele de muzică. hotărâre şi capacitatea de a planifica şi gestiona un eveniment de succes. puteţi învăţa în 6 până la 12 luni. fie prin aderarea la orice societate de management de eveniment ca un stagiar / ucenic sau prin aderarea la un institut de management de eveniment ca un student. Societăţilor de administrare Eveniment şi entităţile mass-media recunosc treptat valoarea profesioniştilor de eveniment certificaţi şi în viitorul apropiat vor da prioritate acestora în faza de recrutare. Prin urmare. şi că aveţi cunoştinţe. experienţă.Cum să devii organizator de evenimente Puteţi începe cariera în domeniul managementului de eveniment. concerte sau de nunta. prin experienţa de muncă. atunci vă puteţi alătura companiei care este specializata in organizarea de concerte de muzică. decideţi care tip de eveniment vă place cel mai mult şi alăturaţi-vă apoi societăţii care este specializată în organizarea acestui eveniment. o diplomă de la un institut reputat poate fi un inceput promiţător pentru dumneavoastră dacă doriţi să excelaţi în acest domeniu într-un ritm mai rapid. Nici o companie de management al evenimentelor nu organizeaza toate tipurile de evenimente. Exista unele companii care organizează numai evenimente corporate.

nivelul de cunoştinţe. la nivel naţional. florar etc. din nou în funcţie de vârstă. 4 – ANALIZA SWOT IN PLANIFICAREA EVENIMENTELOR Cercetarea pieţei înainte de organizarea unui eveniment. Vom afla cine reprezintă audienţa ţintă în funcţie de grupa de vârstă. profesie. Trebuie să aflăm cum promovează şi cum pun în operă evenimentele lor. De exemplu. precum DJ-ii. Vom afla cine sunt competitorii.planul locului de desfăşurare a evenimentului . cosmeticiene. Analiza pieţei Dacă există o piaţă pentru evenimentul preconizat.materiale promoţionale utilizate . cifra de afaceri. partenerilor. valoarea de piaţă. religie. decorator. Toate aceste informaţii ne vor ajuta în elaborarea unui plan de eveniment mai bun. să presupunem că dorim să organizăm un spectacol de modă în Oman. interpreţi. nivelul de cunoştinţe. Evenimentul va eşua în mod sigur.furnizori de servicii conexe.CAP. sex. cameramani. Vom afla care sunt dorinţele şi aşteptările publicului ţintă la evenimentul preconizat. trebuie să aflăm dacă există o piaţă (adică audienţă) pentru evenimentul preconizat sau nu. dacă audienţa ţintă aparţine numai de judeţul Cluj. tradiţii. .partea de alimentaţie . fotografi. Raportul de eveniment va conţine lucruri ca • • • • • • . sex. atunci nu este o idee prea bună de a organiza un astfel de eveniment acolo. personalitate. atunci putem trece la analiza pieţei. Analiza pie ei înseamnă găsirea de informaţii despre audienţa ţintă. PR (mass-media şi corporative contacte) şi cota de piaţă. Analiza concurenţei Aceasta înseamnă găsirea de informaţii despre concurenţii noştri.detalii de contact ale sponsorilor. venitul.aranjarea scaunelor şi luminilor . Nu există nici un element de atractivitate pentru eveniment. Ce fac ei în cadrul evenimentelor lor? De ce oamenii vin la evenimentele lor? Pentru aceasta ar trebui să participăm la evenimente organizate de concurenţi şi apoi să elaborăm un raport de eveniment. În cazul în care oamenii de acolo nu au un interes cert faţă de modă. stilul de viaţă etc. experienţă în organizarea de evenimente. clienţilor . calificări. calificare.

Trebuie să aflăm cât mai multe informaţii posibil despre evenimentele organizate de concurenţi. .

Forte: Acestea sunt atributele proiectului dumneavoastră care sunt utile în realizarea obiectivelor proiectului.CAP. De exemplu:. Puncte slabe: Acestea sunt acele atribute ale proiectului dumneavoastră care sunt nefavorabile realizării obiectivelor proiectului. atunci este necesar pentru organizator să efectueze o cercetare a produselor / serviciilor promovate şi vândute de către acel client corporativ.trebuie aflat cum îşi promovează compania produsele sale .care este valoarea de piaţă şi cota de piaţă a companiei şi produsele sale? .care . punctelor slabe. nivel de energie scăzut. cota de piaţă bună etc.cum intenţionează compania să-şi construiască imaginea asociată produselor sale (imaginea . 5 CERCETAREA PIETEI IN PLANIFICAREA EVENIMENTELOR Cercetarea produselor/serviciilor Dacă se are în vedere organizarea unui eveniment corporativ. Analiza SWOT In cadrul analizei SWOT: - S înseamnă puncte forte W înseamnă punctele slabe O înseamnă oportunităţi T înseamnă ameninţări Este un instrument planificare strategică utilizat pentru de identificarea şi analiza punctelor tari. înalt nivel de motivare. echipa de eveniment lipsită de experienţă.care sunt clienţii produsul? sunt caracteristicile produsului? sunt avantajele şi dezavantajele produsului în compara ie cu produsele de brand)? • • • • concurenţilor? Această cercetare ne va ajuta mai târziu să facem o campanie de promovare eficace pentru evenimentul corporativ. oportunităţilor şi ameninţărilor implicate în proiectul dvs.care . lipsa de fonduri. PR excelent. • • . De exemplu: echipa cu experienţă în evenimente. lipsa de mass-media şi de contacte corporative etc. . Analiza SWOT se mai poate realiza la nivelul întregii organizaţii.

Documentaţia privind cercetările este importantă. produselor/serviciilor şi a analizei SWOT. de asemenea. dispunerea de infrastructură de vârf etc. se minimizează impactul punctelor slabe şi ameninţărilor. vreme rea. Raportul de analiză vă va ajuta. condiţii economice favorabile. indisponibilitatea materiilor prime etc. Este foarte important să efectuaţi o analiză SWOT înainte de dezvoltarea unui plan de eveniment pentru a dezvolta o strategie care maximizează potenţialul punctelor forte şi oportunităţilor şi în acelaşi timp. sprijin din partea autorităţilor locale. veţi crea un raport care conţine detaliile tuturor acestor investigaţii.Oportunităţi: Acestea sunt acei factori externi care sunt utili în realizarea obiectivelor proiectului. infrastructura slabă. concurenţilor. De exemplu: concurenţă restrânsă. . Raportul de analiză După realizarea cercetării pieţei. Ameninţări: Acestea sunt acei factori externi care sunt nefavorabili realizării obiectivelor proiectului. în obţinerea de sponsorizare pentru eveniment. mai târziu. sprijin puţin sau chiar deloc de la autorităţile locale. De exemplu: o concurenţă puternică. pentru evaluarea evenimentului.

6 . Ce? "Ce" înseamnă ceea ce aveţi de gând să faceţi în contextul evenimentului. ce. cine şi cum) pentru a crea un plan de eveniment.SFATURI UTILE IN PLANIFICAREA EVENIMENTELOR Ar fi util să urmărim răspunsurile la o serie de întrebări (respectiv de ce. când. Organizarea unui eveniment fără obiective clar definite este o mare pierdere de timp şi resurse. chiar obligaţiile participanţilor - Condiţiile de acces ale participanţilor Facilităţi Eventuale taxe de intrare Atuurile eveniment Campania promoţională Programe Bugetul evenimentului . creşterea vânzărilor societăţii. unde. Definirea obiectivelor evenimentului de la început foarte este foarte importantă în faza de planificare deoarece ea vă oferă direcţia în care ar trebui să acţionaţi.CAP. pentru a realiza aceste obiective. respecitv obiectivul principal. respectiv care va fi: - Numele evenimentului Meniul de alimente şi băuturi Profilul evenimentului Profilul invitaţilor Tema evenimentului Prestatorii de servicii - Condiţiile minimale. Ce doriţi să obţineţi de la eveniment? De exemplu: doriţi să organizaţi evenimentul pentru a spori imaginea companiei de marcă. De ce? "De ce" înseamnă care este raţiunea pentru care este conceput şi organizat evenimentul. pentru a promova produse/servicii sau pentru a promova o cauză socială etc.

Cine Cine vor fi organizatori. Aici puteţi folosi şi propria experienţă dacă sunteţi familiarizat cu condiţiile climatice din regiunea unde intenţionaţi să organizaţi evenimentul sau puteţi obţine ajutor de la furnizorii de prognoze meteo.Când In ce perioadă aveţi de gând să organizaţi evenimentul (chiar data şi ora)? Păstraţi următoarele lucruri în minte în timp ce alegeţi data şi ora pentru eveniment: 1) Selectaţi data şi ora conform audienţei ţintă. clienţi şi public ţintă? Cât de multe categorii de public ţintă (şi care este numărul lor) vă aşteptaţi să viziteze evenimentul şi de ce? Trebuie să aveţi o foarte bună estimare pentru acest lucru. zilelor de sărbătoare. Adesea. neignorând comoditatea şi disponibilitatea. De exemplu: nu este o idee bună să organizaţi un concert de muzică cu impact local. cel mai bun timp pentru a organiza evenimente este în week-end. Oricum. nu intră în conflict (nu se suprapune) cu alt eveniment mai semnificativ. sponsori. Cum Se referă la modul concret în care veţi produce şi comercializa evenimentul. parteneri. . într-o zi când există un concert cu Iris. 2) Asiguraţi-vă că evenimentul (ca dată şi oră). 3) Momentul va ţine cont şi de condiţiile climatice în timp ce se alege data şi ora pentru eveniment. Unde Va pune în discuţie locaţia în care aveţi de gând să organizaţi evenimentul. trebuie să aflaţi cum va fi vremea în ziua evenimentului. deoarece va trebui să convingeţi potenţialii coorganizatori şi sponsori de numărul de persoane care va participa la eveniment. Este aproape un dezastru să organizaţi un eveniment in aer liber într-o zi când este furtună sau se aşteaptă ploi abundente. De exemplu: nu se organizează evenimente în timpul zilelor lucrătoare.

In cazul în care este prea mică locaţia. atunci veţi ajunge să plătiţi prea mult pentru locaţie. deoarece astfel şi costurile sunt mai mici. Deoarece mulţi oameni înţeleg deja această necesitate. încercaţi întotdeauna să organizaţi evenimentele în interior. dacă este posibil. 2) Statutul audienţei ţintă Dacă audienţa ţintă sunt oameni bogaţi.SELECTAREA LOCULUI DE DESFASURARE A EVENIMENTULUI Păstraţi în minte următoarele lucruri în timp ce alegeţi un loc pentru evenimentul dumneavoastră: 1) Audienţa ţintă / numărul de participanţi Acest lucru înseamnă numărul de persoane pe care îl aşteptam să participe la eveniment. Dacă este prea mare. 4) Condiţii climaterice Păstraţi condiţiile climatice în minte în timp ce alegeţi un loc de întâlnire. în ceea ce priveşte intenţia de a participa la eveniment. Locul de întâlnire nu trebuie să fie prea mic sau prea mare pentru oaspeţi.CAP. ei ar trebui să nu fie deranjaţi de solicitarea de a răspunde înapoi. încercaţi să obţineţi şi răspunsuri clare dacă participanţii vor fi prezenţi la eveniment. 7 . nu este o idee bună. Ar trebui să nu fie într-o zonă zgomotoasă sau poluată. atunci locul de întâlnire trebuie să fie o staţiune sau un hotel de cinci stele şi toate serviciile furnizate în timpul evenimentului trebuie să fie de calitate foarte înaltă. cantităţile de produse alimentare şi băuturi. Locul de întâlnire ales de dumneavoastră nu trebuie să fie foarte departe de locul unde trăiesc majoritatea participanţilor. oaspeţii vor simţi un disconfort. . În acest fel. care vă va ajuta în a decide. de asemenea. 3) Accesibilitate pentru audienţa ţintă Selectaţi locul conform comodităţii audienţei ţintă. Dacă aveţi de gând să organizaţi un eveniment în aer liber în timpul sezonului ploios sau în timpul iernii. Acesta trebuie să fie absolut îngrijit şi curate. Asiguraţi-vă că locaţia poate găzdui cu uşurinţă audienţa ţintă preconizată. puteţi obţine cifre destul de exacte privind numărul de clienţi. Locul trebuie să aibă iluminat corespunzător şi ventilaţie.

staţi acolo timp de 2-3 zile şi de a folosi deliberat toate serviciile furnizate de locaţie. Dacă locul desfăşurării are probleme de ordinul relaţiilor cu vecinii (aceştia anunţand poliţia la alte evenimente). pentru inspecţie. inclusiv pentru consum de alcool? - care este costul suplimentar pentru servicii de cazare? care sunt taxele şi cum se taxează serviciile suplimentare? ce modalităţi de plată sunt disponibile? care sunt formele de rambursare a sumelor plătite. deoarece va trebui să depuneţi mai puţin efort în a face locul adecvat pentru eveniment. să . cel mai bun mod este să vă înregistraţi acolo ca un oaspete anonim. Acest lucru vă va ajuta mult atunci când veţi organiza mai târziu evenimente acolo. înainte de angajarea unui loc pentru eveniment: - care este taxa pentru obţinerea locului? ce se include această taxă? ce nu este inclus în taxă? există vreun cost pentru parcare? - care este suplimentul de preţ pentru amenajarea unei zone de alimentaţie. verificaţi numărul de servicii furnizate de locaţie. precum: - Facilitatea de parcare Condiţiile de securitate Personalul existent Eventualele restricţii Serviciile suplimentare 7) Taxele percepute în locaţia respectivă Adresaţi o serie de întrebări titularului spaţiului. la un potenţial loc de desfăşurare.5) Istoria locului Înainte de stabilirea unui loc de întâlnire verificaţi istoricul locaţiei. mai ales in aer liber. 6) Servicii puse la dispoziţie în locul respectiv Înainte de rezervarea unui loc de întâlnire. în caz de renunţare? 8) Vizitarea locului În cazul în care veţi merge. ca un manager de eveniment. Aflaţi cât de multe evenimente au fost organizate în locul acela până în prezent. atunci nu este o idee bună de a organiza un eveniment acolo. In acest fel puteţi afla dacă locaţia este adecvată pentru găzduirea de evenimente.

fără alterarea de fapte. 3) Contractul conţine clauze (adică drepturi şi obligaţii). în orice context de afaceri. serviciile furnizate şi vizitarea locaţiei. Selectaţi un loc de întâlnire care necesită un efort cât mai mic. ventilatoarele. lifturile sunt operaţionale. fără fraudă. deoarece cu atât mai mic va fi şi costul final al evenimentului. Contractarea locului de desfăşurare a evenimentului Ce este un contract? Este un acord care este executoriu. fără orice influenţă nejustificată. nu din greşeală. Voinţă liberă înseamnă acordul a fost făcut: fără a face ameninţări sau a folosi forţa fizică. indiferent ce este oferit sau reciproc convenit. politicos şi profesional este personalul din locaţie. ) A fost încheiat între două sau mai multe părţi. Există o iluminare adecvată. sursele de apa funcţionează corect. iar salubrizare este promptă. Când un contract este considerat a fi valid? Un contract este considerată valabil atunci când: 1. Verificaţi dacă există sau nu o reglementare locală cu privire la zgomot. Un contract fără clauze clare şi ferme este legal nesemnificativ. trebuie stipulat într- un format scrise pe hârtie. semnat şi ştampilat în mod valabil de către părţile din contract şi . Mai verificaţi şi cât de util. Puncte importante de reţinut cu ocazia contractării locului desfăşurării evenimentului 1) Indiferent ce se negociază. ) A fost încheiată prin voinţă liberă a părţilor.Asiguraţi-vă că aerul condiţionat. puteţi determina cât de mult efort este necesar pentru a face locul potrivit pentru eveniment. Asiguraţi-vă că locul este coerent cu tema evenimentului. care sunt legal competente şi autorizate să semneze un contract. adică partea aflată în poziţie dominantă să nu profite de poziţia sa sau autoritatea sa pentru a obţine consimţământul celeilalte părţi. 9) Volumul de muncă necesar În funcţie de istoria locului de desfăşurare. Verificaţi cum se asigură securitate spaţiului de parcare şi cum este chiar situaţia criminalităţii în zona unde se află locul. Ce este un acord? Un acord este o promisiune sau set de promisiuni. prin lege. 2.

4) Niciodată nu semnaţi un contract imediat după vizita la faţa locului. exact structurat. 3) Asiguraţi-vă că contractul garantează: - datele rezervate. perioada. - angajamentele discutate şi convenite. (Dacă chiar nu este posibil. lista cu toate serviciile stabilite şi taxele asociate pentru aceste servicii. facilităţile locaţiei. nimic. din lipsă de personal sau de locuri de parcare) .şi chiar cu un avocat. schimbări în rândul personalului de conducere. fără aprobarea prealabilă în ziua evenimentului. 5) Consultaţi întotdeauna avocatul dvs pentru a revizui contractul şi asiguraţi-vă că contractul vă protejează interesele. cititi-1 bine de mai multe ori şi discutaţi cu membrii echipei dvs. inclusiv costul maxim. 2) Nici un alt eveniment nu poate avea loc în ziua evenimentului nostru.Comparaţi contractul cu alte variante de locaţii şi abia apoi acceptaţi-l/respingeţi-l pe acesta. schimbarea proprietarului locaţiei. A nu se negocia niciodată.care sunt legal competente şi autorizate să intre într-un contract. 2) Decideţi elementele compensatorii în cazul în care evenimentul este forţat să se anuleze din cauze precum: restricţii de zgomot. greve ale personalului. În timpul contractării cu administratorul locaţiei vizate. Mai bine luaţi o copie a contractului acasă. asiguraţi-vă că contractul dumneavoastra conţine clauzele următoare: 1) Nu ar trebui să existe nici o activitate de construcţii/reparaţii la clădirea locaţiei sau la oricare dintre părţile sale. verbal. atunci asiguraţi-vă că acel alt eveniment nu afectează serviciile furnizate nouă. faliment sau alt eveniment găzduit de locul respectiv.

bilete. jurnale comerciale. reviste. postere etc. electronică. - a creşte gradul de conştientizare despre a obţine sponsori şi clienţi pentru eveniment să mulţumiţi sponsorilor şi clienţilor eveniment. Cum poate fi folosită media tipărită pentru promovare 1. invitaţii. trenurilor. Furnizaţi spaţiu publicitar gratuit pe site-ul companiei dumneavoastră. camioanelor. Internet. bilete. Pasul 2: Decideţi asupra activităţilor dumneavoastră promoţionale Cum aveţi de gând să promovaţi evenimentul dumneavoastră. Promovaţi evenimentul. sponsorii. de tranzit şi alte forme de mass-media. telefon. În general sunt cinci categorii de mass-media: tipărită. Promovarea evenimentului. borne electronice etc. cadouri. Cum poate fi utilizată mass-media electronică pentru promovare 1. Mass-media electronică include TV. reviste. unde sponsorii şi clienţii îşi pot promova produsele şi serviciile pentru anumite perioade de timp. înainte de eveniment. Imprimaţi-vă numele companiei şi logo-ul folosind ţinuta personalului. bannere.MARKETINGUL EVENIMENTULUI Paşi implicaţi în crearea unei campanii promoţionale pentru eveniment Pasul 1: Stabilirea obiectivelor publicităţii.8 . autobuzelor. în timpul evenimentului şi după eveniment. Media de tranzit include formele de promovare prin intermediul autoturismelor. - dumneavoastră. catalogul manifestării şi alte materiale promoţionale. înainte de a trece mai departe. comunicate de presă. Mass-media outdoor include panouri şi baloane etc. taxiurilor. bannere şi postere. Dezvoltarea unui site al evenimentului doar pentru a promova evenimentul viitor şi a oferi o . Presa include: ziare. invitaţii. 3. Mass-media se referă la diferite mijloace de comunicare. comunicate de presa. sponsorii şi clienţii prin reclame TV şi Radio 2. să clarificăm puţin ce este mass-media. outdoor. sponsorilor şi clienţilor prin anunţuri în ziare.CAP. avioanelor etc. organizatorii. 2. pixuri. jurnale. clienţii şi partenerii. Radio.

pictate. panouri video etc pentru a promova sponsorii şi clienţii dumneavoastră. Promovaţi evenimentul. Toate detaliile cu privire la eveniment trebuie să fie disponibile pe site. ecran LED. Folositi suporturi electronice pentru afişări vizuale: ecran plasmă. afişaje LED mobile sau rulote. Caravanele sunt în general folosite în tranzit mass-media. de asemenea. holografice. 2. de asemenea. Cum poate fi folosită media exterioară pentru promovare 1. sponsorii şi clienţii prin panouri de afişaj şi reclamă.facilitate pentru înregistrarea online. pot fi utilizate pentru promovare . baldachine şi baloane gigant. 4. face promovare prin intermediul unor chioşcuri.Există două tipuri de panouri: panou cu defilare mesaj şi panou mobil. Panourile mobile. ecran de proiecţie. ecran LCD. cu afiş din hârtie. Panourile pot fi iluminate. 2. Puteţi. Cum poate fi folosită media de tranzit pentru promovare 1.

calificarea educaţională. Etapa 4: Identificaţi organizatorii. nevoile de siguranţă. Notă: Pentru evenimente ample. în timpul evenimentului şi după eveniment. Aceste activităţi sunt de trei tipuri: activităţi înainte de eveniment. nevoi sociale.ETAPELE PRODUCERII UNUI EVENIMENT Etapa 1: Efectuaţi o analiză a evenimentului. Paşi în pregătirea unui calendar de eveniment Pasul 1: Creaţi o listă de activităţi înainte de eveniment. pentru a obţine opinii şi sugestii. trebuie derulate următoarele acţiuni: Cunoaşteţi-vă echipa Doar a le ştii numele. Managementul echipei de eveniment Este nevoie de o echipă pentru a organiza un eveniment. stilului de viaţă. Un calendar de eveniment este o listă ordonată de activităţi care sunt necesare a fi executate pentru a produce şi comercializa evenimentul. nevoile de cunoaştere şi nevoile de autorealizare. va trebui să pregătiţi un calendar separat pentru fiecare secţiune a evenimentului. Prin nevoi şi dorinţe ne referim la nevoile fiziologice. religie şi în special nevoile. feţele şi profilul posturilor membrilor echipei nu este suficient. Discutaţi planul de eveniment cu alte persoane. Pentru al a obţine echipei un de management performant eveniment. . Nu se poate face totul individual.CAP. Pasul 3: Repartizaţi aceste activităţi membrilor echipei de eveniment. preferinţelor. Gestionarea incorectă a evenimentului este de cele mai multe ori cauzată de gestionarea incorectă echipei. Pasul 2: Stabiliţi termene pentru fiecare activitate. Etapa 3: Verificaţi oportunitatea iniţierii acelui eveniment. partenerii şi clienţii evenimentului. Trebuie să existe o bună cunoaştere a personalităţii. sponsorii. şi dorinţele. Etapa 2: Pregătiţi un plan de eveniment. în timpul evenimentului şi după eveniment. 9 . nivelul de cunoştinţe. nevoile de stimă. Etapa 5: Elaboraţi un calendar al evenimentului.

În timp ce pentru unii recunoaşterea este mai importantă decât siguranţa locului de muncă. trebuie să fie relaţii cordiale între tine şi echipă. este foarte importantă. căldură. asiguraţi-vă că nu sunt conflicte interne (cum ar fi ciocniri ale ego-urilor. oferindu-i o zi liberă sau implicându-l într-un joc sportiv care îi place cel mai mult. Nicio persoană nu poate da un randament bun într-un mediu nesigur. dar şi siguranţa locului de muncă şi securitatea financiară. Ca manager de eveniment aveţi obligaţia de a asigura siguranţa echipei. dar şi printre membrii echipei. în special cea a femeilor din echipă. Un membru al echipei nu va da tot ce e mai bun. un membru al echipei nu ar trebui să simtă că locul său de muncă este în pericol. În nici un moment. Pentru a proteja echipa de daune psihologice. Nevoile de securitate Acestea includ necesitatea de a fi în siguranţă.Fiecare persoană are nevoi diferite şi priorităţi diferite în a le îndeplini. iar în cazul în care aceste nevoi nu sunt respectate pot să apară disconfort. conflicte de interese etc) printre membri echipei. de asemenea. dacă el are probleme considerabile de familie. Furnizarea de siguranţă a locului de muncă pentru echipă. Acestea sunt mai bune pentru locuri de muncă în vânzări sau PR. adăpost şi alte lucruri necesare pentru supravieţuire. Pentru a îndeplini această nevoie. încercaţi să obţineţi o reducere a stresului său. partenerul intim. siguranţa locului de muncă este mult mai importantă. Nevoile sociale Este nevoie să se simtă un sentiment de apartenenţă şi de acceptare. Un bun manager de eveniment trebuie să se asigure că toate nevoile fiziologice ale echipei sunt îndeplinite din timp în timp. Necesitatea de a iubi şi de a fi iubit de către prieteni. familia şi grupuri sociale precum o echipă de eveniment. pentru alţii. . apă. încercaţi tot ce puteţi pentru a reduce problemele sale familiale. boală şi durere. Membrii echipei vor resimţi aceste nevoi. Nevoile fiziologice Reflectă nevoia de a avea alimente. Persoanele care au puternice nevoi sociale nu ar trebui introduse într-o sarcină în care au o interacţiune mică cu oamenii.

Persoanele care au puternice nevoi de cunoaştere nu ar trebui introduse într-o acţiune care este monotonă şi care nu oferă posibilităţi de creştere intelectuală. oameni cu puternice nevoi de cunoaştere nu sunt potrivite pentru gestionarea unui eveniment. de a învăţa. Nevoia de autorealizare Este nevoia de a fi cel mai bun. recunoaşterea. de a descoperi şi de a explora. faima şi statutul aparte Unii oameni au mai puternică nevoia de stimă decât alţii. atunci ea foarte probabil va părăsi echipa şi chiar poate deveni un concurent.Nevoile de stimă Presupun nevoia de a obţine respectarea. mai devreme sau mai târziu motivaţia lui va merge înjos şi el nu va da rezultate optime. De exemplu dacă o persoană munceşte din greu pentru a obţine recunoaştere între membrii echipei şi nu i se dă această recunoaştere (prin felicitări în faţa colectivului sau prin avansare). . Va trebui să identificaţi acei membri ai echipei care au nevoi de stimă puternice şi apoi să găsiţi modalităţi de a-i ajuta în acest sens. veţi avea şi avantaje şi dezavantaje. Nevoi de cunoaştere înseamnă nevoia de a înţelege. Dezavantajul este că această persoană va căuta neobosită obţinerea unei poziţii de conducere şi dacă nu o obţine. Avantajul este că vă puteţi aştepta întotdeauna la rezultate optime din partea lui/ei. Sincer vorbind. Dacă aveţi pe cineva în echipă cu această nevoie. Foarte puţini oameni au acest tip de nevoie.

Simptomele comportamentale comune: consum de alimente în exces. deoarece fiecare persoană are altă personalitate. agitaţie. neglijarea responsabilităţilor. pentru a se obţine rezultate optime. abuz de alimente sau înfometare. percepţie. infertilitate etc. Simptome cognitive comune: pierderi de memorie. ameţeală. luni. iritabilitate etc. nerăbdare. depresie. migrene. Ca un manager de eveniment este sarcina noastră să avem grijă de sănătatea fiziologică şi psihologică a noastră şi a membrilor echipei. lipsă de concentrare etc. depresie. somn prelungit sau prea scurt. lipsa acestui consum. răceli frecvente etc Simptome emoţionale comune: toane. greaţă. cauzele stresului şi apoi să formulăm. iar uneori ani) poate crea trei tipuri de probleme la o persoană: 1) Fiziologice: boli de inima. rosul unghiilor. toleranţă la stres şi suport din partea familiei şi prietenilor. obezitate. . fumat excesiv. Comportamental: insomnie. judecăţi simple. activităţi suprapuse. Fiecare persoană implicată în eveniment este sub un stres constant. lipsa de concentrare. 10 . pregătim şi punem în aplicare strategii de diminuare a stresului. absenteism etc. nefericirea. In timp ce un anumit volum de stres este necesar. negativism. astm. consum de medicamente pentru relaxare etc. Notă: Aceste simptome ale stresului variază de la o persoană la alta.CAP. afecţiuni stomacale. sentimentul de singurătate şi izolare. tensiune arterială ridicată. un stres prelungit (care persistă săptămâni. creşterea în greutate sau pierderea de greutate.MANAGEMENTUL STRESULUI IN CONTEXTUL EVENIMENTELOR Stresul este parte integrantă din gestionarea oricărui eveniment. Pentru aceasta. trebuie să aflăm semnele stresului. insomnie. teamă de a anticipa. pe tot parcursul implementării acelui eveniment. 2) 3) Psihologic: anxietate. consum excesiv de alcool. diabet zaharat. izolarea de alţii. Semne ale stresului Simptome fizice comune: dureri de cap.

concediere. poluare. vecinătate nesigură etc.Cauze ale stresului Pot fi un număr semnificativ de cauze ale stresului: 1) Schimbări majore viaţa personală: căsătorie. prea frig sau prea Alte surse: probleme personale (cum ar fi perfecţionism. Stres legat de mediu: condiţii proaste de muncă. 2) Evitaţi toate situaţiile care cauzează stres 3) In cazul în care o persoană se confruntă cu nemulţumire la locul de muncă. 5) Descurajaţi politica şi favoritismele la locul de muncă. Distribuiţi copii ale manualului către toţi membri echipei şi cereţi-le să-l citească. Strategii pentru reducerea stresului Ca manager de eveniment puteţi face următoarele lucruri pentru a reduce stresul: 1) Stabiliţi obiective realiste pentru dvs şi pentru echipă. muncă. atunci determinaţi nevoile sale (sociale. pesimism. 6) Rezolvaţi conflictele interpersonale judicios şi rapid. fizice si sexuale) si discriminare. retribuţie insuficientă. 4) Proiectaţi un loc de muncă pentru o persoană astfel încât ea să se confrunte cu un minim de conflicte şi să nu aibă nicio ambiguitate în ceea ce priveşte sarcinile. încât să utilizaţi competenţele şi abilităţile unei persoane şi în acelaşi timp aceasta să-şi îndeplinească nevoile sale. divorţ. probleme financiare. . lipsa de sprijin din partea familiei şi a prietenilor etc. 7) Pregătiţi un manual de politici care împiedică şi se adresează la toate tipurile de hărţuire (emoţională. Manualul trebuie să statueze clar. pensionare etc 2) supraîncărcare a locului de muncă. Proiectaţi locurile de muncă în aşa fel. naşterea unui copil. stimă de sine redusă. 4) aşteptări nerealiste etc). sexuală sau hărţuire etc. conflicte. zgomot. probleme de familie. că consecinţele nerespectării manualului vor fi severe. un nou loc de Locul de muncă prin natura sa: insatisfacţie în muncă. 3) multă căldură. discriminare rasială. de stimă etc) şi încercaţi să le îndepliniţi prin diverse stimulente financiare şi nonfinanciare.

de asemenea. dacă are probleme considerabile de familie. asigurându-vă că nu sunt conflicte interne (cum ar fi ciocniri ale ego-urilor. cel puţin acceptaţi problemele sale. şi există abateri de la program. foarte importantă. Dacă orice membru al echipei se confruntă cu o problemă financiară.8) Asiguraţi-vă că toate nevoile fiziologice (hrană.clncercaţi tot ce puteţi pentru a reduce aceste probleme familiale. 13) dietă. în detalii. încercaţi să-l ajutaţi cât de mult este posibil. În cazul în care nu se poate face acest lucru. . pe parcursul evenimentului. Siguranţa locului de muncă pentru echipă este. încercaţi să reduceţi stresul său oferindu-i o zi liberă sau implicându-l într-un sport care îi place. 12) Includeţi timp de odihnă si relaxare în programul zilnic atât pentru dumneavoastră. prin exerciţii regulate. Dacă există conflicte. apă. meditaţie. conflicte de interese etc) printre membri echipei. Aveţi grijă de echipă şi dincolo de locul de muncă. vreun membru al echipei nar trebui să simtă că locul său de muncă este în pericol. 11) Majoritatea stres în contextul unui eveniment se datorează managementului defectuos al timpului. atunci încercaţi să le rezolvaţijudicios. şi pentru membri echipei. Cereţi şi celorlalţi membri ai echipei să-l susţină. Planificaţi în avans lucrurile şi defalcaţi planul pe fiecare activitate. Asta este singura soluţie. altercaţii. cât încurajaţi pe toată lumea să adopte un stil de viaţă sănătos. În nici un moment. Este greu să rămâi calm şi concentrat când lucrurile nu merg modul în care ar trebui. căldură. 10) Un membru al echipei nu va da tot ce e mai bun. adăpost şi alte lucruri necesare pentru buna funcţionare) ale echipei sunt îndeplinite din timp în timp. sport etc. 9) Protejaţi-vă echipa de daune psihologice.

logistică. Pasul 2: Identificarea riscurilor asociate cu fiecare element sau activitate. atunci se pun în discuţie certuri. comercializarea. Când gestiunea riscului este făcută în domeniul securităţii. incendiu. Următorii paşi sunt implicaţi în gestionarea riscurilor: Pasul 1: Identificaţi acele elemente sau activităţi care ar putea să aibă un risc. infrastructură. când gestiunea riscurilor se face în câmpul de gestionare a informaţiilor. managementul calităţii. De exemplu. certuri. retragerea unei sponsor etc. precum gestionarea informaţiilor. Elaborarea planului de gestionare a riscurilor pentru evenimente Deoarece managementul riscurilor este o foarte importantă parte a managementului de eveniment. achiziţii şi echipa de conducere. situaţii de panică. alimente şi băuturi. situaţii de panică. urgenţe medicale. incendii. furt de date sau defecţiuni ale calculatoarelor. atunci arede-a face cu pierderi de date. acesta se efectuează în mod planificat si profesional. În mod similar. participanţii. Cum putem avea de-a face cu toate aceste evenimente neprevăzute fără un plan de gestionare a riscurilor bine gândit. accidente etc. există riscuri asociate cu: resursele umane. finanţele. In mod similar. Gestiunea riscurilor se face în fiecare etapă de producţie a unui eveniment. achiziţii publice etc. De exemplu furtul de marfă este asociat cu gestionarea logisticii.CAP. gestionarea tehnică. pierderile de date sunt asociate cu gestionarea informaţiilor. securitate. De exemplu . O listă a acestor elemente este deja specificată mai sus. 11 - PLANUL DE GESTIONARE A RISCURILOR PENTRU EVENIMENTE Un eveniment este plin de incertitudini precum pene de curent. Pasul 3: Determinaţi posibilitatea apariţiei riscul si a gravităţii consecinţelor dacă riscul se întâmplă. defecţiuni ale echipamentului.

Pasul 6: Monitorizarea riscurilor periodic. * elaborarea unui plan de măsuri eficiente de intervenţie. Pentru exemplu transferaţi Reducerea riscurilor .Elemente Managementul Risc pierderea datelor furtul de date date denaturate ceartă.reducerea riscului asociat cu un anumit element sau activitate prin responsabilitatea securităţii evenimentului unei agenţii de securitate. Riscul de retenţie . .se transferă riscul unui terţ. Unele strategii comune utilizate pentru gestionarea riscurilor sunt: * * * Evitarea riscurilor . încăierare Posibilitatea scăzută mare foarte mare scăzută Gravitatea foarte mare mare foarte mare scăzută informaţiilor Managementul securităţii Pasul 4: Prioritizarea (ierarhizarea) riscurilor Riscurile cu gravitate mare a consecinţelor ar trebui gestionate cu prioritate. pregătirea si implementarea strategiilor pentru a gestiona riscurile. Riscul de Transfer .acceptaţi unele sau toate consecinţele asociate cu un risc. astfel încât strategiile folosite pentru a gestiona riscurile să poată fi actualizate sau revizuite. Pasul 5: Formularea.evitaţi acele elemente si activităţi care ar putea să aibă un risc.

De asemenea el formulează. 12 MANAGEMENTUL INFORMATIILOR IN CADRUL EVENIMENTELOR Managementul informaţiilor include obţinerea de informaţii din diverse surse şi apoi organizarea. selectarea. reprezentanţi mass-media. gestionarea şi plata furnizorilor. el este cel care înregistrează lucrările şi dezbaterile. Managementul achiziţiilor în cadrul evenimentelor Este întregul proces de cumpărare a bunurilor şi serviciilor pentru a sprijini operaţiunile de afaceri. Cu toate acestea. Pentru evenimente de dimensiuni mici. DJ. furt de date sau defecţiuni ale aparatelor). Informaţiile care de obicei sunt gestionate reprezintă detalii de contact şi toate operaţiunile de afaceri şi tranzacţiile monetare efectuate înainte. Procesul include stabilirea nevoilor şi apoi localizarea. cu invitaţi. veţi avea nevoie de un manager de informaţii. Managementul logistic în contextul evenimentelor . artişti etc). sponsori. tehnicieni. În caz de reuniuni şi conferinţe. Acest manager de informaţii poate avea mai mulţi asistenţi. pregăteşte şi implementează planul de gestionare a riscului legat de informaţii (pierderi de date. pentru evenimente de mari dimensiuni. contractarea. puteţi face gestionarea informaţiilor de unul singur. florar. în funcţie de dimensiunea evenimentului. clienţi şi audienţă ţintă.CAP. programe care pot ajuta şi pe planul managementului informaţiilor. Un manager de informaţii este responsabil pentru întreţinerea bazei de date cu furnizorii de servicii (cum ar fi decoratori. în timpul şi după evenimen. negociere. organizatori. regăsirea şi întreţinerea lor. delegaţi. lectori. Există multe programe software pentru managementul evenimentelor disponibile pe piaţă. parteneri. Un manager de informaţii este responsabil pentru documentarea despre astfel de activităţi.

el este indispensabil pentru evenimente de nivel naţional sau internaţional. El are cunoştinţe extinse despre regulile.Gestionarea logisticii presupune mutarea de bunuri şi mărfuri de la o locaţie la alta în modul cel mai eficace şi cel mai eficient. practicile bancare etc. 10) Formularea. 5) Depozitarea şi distribuţia de mărfuri 6) Asigurare încărcăturii şi urmărirea acesteia 7) Consolidarea încărcăturii 8) Vămuire şi diverse alte forme de verificări şi impuneri. Un eveniment de nivel naţional sau internaţional ar putea avea nevoie: 1) Sprijin în faza de pre şi post livrare 2) Legături cu diverse departamente guvernamentale şi organizaţii. regimul vamal. de exemplu riscuri legate de furtul de mărfuri. elaborarea şi punerea în aplicare a unui plan de gestionare a riscurilor. 9) Diverse tipuri de servicii de management al achiziţiilor şi management al resurselor. Prin urmare. exportul sau manipularea bunurilor şi mărfurilor. reglementările. Un manager logistic trebuie să fie expert în toate domeniile menţionate anterior. El are cunoştinţe largi despre costurile de transport. 4) Transport multimodal rutier. procedurile şi documentaţia necesară pentru importul. Dar pentru evenimente mari. politicile. aerian sau maritim. 3) Pregătirea documentaţiei necesară pentru importul sau exportul de mărfuri. în special cele internaţionale va trebui să se apeleze la serviciile unui operator logistic. . Pentru evenimente mici sau locale gestiunea logisticii se poate face de unul singur.

invitaţilor. . In acelaşi timp. 13 . 6. Există cel puţin un medic cu trusă de prim ajutor. delegaţilor. pentru a se ocupa de urgenţe medicale. Nu puneţi material inflamabile sau combustibile în locaţia evenimentului. organizatorilor. utilizaţi echipamentele pentru stingerea focului. Urmaţi câteva sfaturi pentru prevenirea incendiilor specificate în continuare: 1. massfurnizorilor. 2. 4.MANAGEMENTUL SECURITATII IN CADRUL EVENIMENTELOR Gestionarea include formularea. toată lumea ar trebui evacuată din locaţie în condiţii de siguranţă. pregătirea şi punerea în aplicare a unor planuri de securitate şi strategii pentru evenimente. bunurilor i mărfurilor în împrejurări neprevăzute precum: 1) Foc In caz de incendiu la locul evenimentului.CAP. partenerilor. Utilizaţi numai acele echipamente electrice care au protecţie. sponsorilor. atunci se apelează la pompieri. În cazul în care focul este necontrolabil. mai ales în zona oaspeţilor sau cea cu scaune. reprezentanţilor media. împreună cu o ambulanţă. ieşire. 3. Asiguraţi-vă că toate căile de intrare şi ieşire nu sunt blocate prin materiale sau prin Asiguraţi-vă că locul desfăşurării evenimentului are căi distincte de intrare şi de diverse mijloace. Dezvoltarea unui plan de ieşire de urgenţă trebuie realizată pentru o astfel de situaţie. Personalul trebuie să fie bine pregătit pentru acordarea primului ajutor şi trebuie să fie capabil să utilizeze stingătoare de incendiu sau să gestioneze mulţimea în caz de incendiu. respectiv cum să se asigure protecţia clienţilor. 5. are sistem de alarmă de incendiu şi stingătoare de incendiu.

3) Căderea echipamentului Utilizaţi numai echipamente fabricate de branduri reputate. atunci cel puţin un medic cu o trusă de prim ajutor trebuie să fie prezent în locaţie. 4) Urgenţe medicale O echipă paramedicală împreună cu o ambulanţă trebuie să fie prezentă la locul evenimentului. încercaţi să cunoaşteţi antecedentele medicale ale invitaţilor şi apoi pregătiţi un plan în caz de urgenţă medicală în consecinţă. Angajaţi numai tehnicieni de lumină şi sunet care ştiu cum să rezolve prompt orice defecţiune a echipamentelor şi care au şi echipamente/materiale de rezervă. Ar fi cel mai bine să aveţi un sistem UPS (sursă de curent neîntreruptibilă). In caz de cădere de tensiune. trebuie să existe suficientă putere de rezervă. Dacă este posibil. 5) Starea vremii nepotrivită 6) Renunţarea în ultima clipă 7) Retragerea unor sponsori 8) Probleme de infrastructură 9) Probleme tehnice ' .2) Căderi de tensiune În cazul în care evenimentul este organizat într-un loc unde penele de curent sunt ceva comun. Toată echipa de eveniment trebuie să fie bine pregătită în acordarea primului ajutor. În cazul în care acest lucru este prea mult pentru bugetul evenimentului. astfel încât posibilitatea de a se strica să fie cât mai mică. pentru a gestiona mulţimea prezentă la eveniment în caz de pană de curent. porniţi luminile de urgenţă şi apoi activaţi generatoarele auxiliare. Creaţi un plan de urgenţă separat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->