EMPAT TATACARA KAWALAN DIRI DI DALAM MENGGUNAKAN INTERNET

PEMILIHAN LAMAN  Laman yang dilayari tidak bercanggah dengan bidang. .  Tiada unsur keganasan dan seks.

.  Tidak berkongsi bahan-bahan yang kurang sihat pada laman web sendiri.  Memelihara hak cipta sesebuah karya muzik. rakaman bunyi dan lain-lain. facebook dan sebagainya. seni. twitter.MEMUAT TURUN DAN MEMUAT NAIK  Tidak memuat turun video yang berunsur keganasan dan lucah. i. filem.e blogspot.

Tidak membongkar rahsia sesuatu pihak. i.e laman web online shopping yang menipu.PERBINCANGAN LAMAN SOSIAL    Tidak menceroboh akaun orang lain. .  tidak menjalankan aktiviti penipuan. Tidak membincangkan isu-isu sensitif.

. Tidak melibatkan diri dalam perbincangan topik yang menjejaskan nama baik pihak lain.GEJALA CYBER BULLY   Tidak memaki atau mencaci pihak lain.

DUA BENTUK ANCAMAN KEPADA KESELAMATAN INTERNET DAN EMEL .

.SERANGAN VIRUS  Menyebabkan kerosakan sistem pengoperasian serta peralatan komputer lain seperti hard disk.   Maklumat atau data penting rosak / hilang. Maklumat mungkin tersebar kepada orang-orang berkenaan tanpa pengetahuan pengguna.

  Memburuk-burukkan nama baik seseorang. Menulis perkara yang tidak benar (menipu) .PENCEROBOHAN AKAUN / HACKING   Menceroboh privacy akaun pihak-pihak lain. Membuat hebahan semasa yang kurang sihat menggunakan akaun yang diceroboh.