P. 1
2012 MAS109 Linear Algebra Midterm Exam

2012 MAS109 Linear Algebra Midterm Exam

|Views: 24|Likes:
Published by HB Lim
Linear algebra exam
Linear algebra exam

More info:

Published by: HB Lim on May 15, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/30/2014

pdf

text

original

Midterm Exam on Introduction to Linear Algebra (MAS109

)
2012. 3. 29(Thu) 7:00 PM ∼ 10:00 PM
Spring 2012 MAS109
Full Name :
Student Number:
Class : A B C Do not write in this box.
Directions
• YOU MUST turn off your mobile phone.
• No items other than pen, pencil, eraser and your ID Card are allowed.
• Before you start, fill out the identification section on the title page and on the header of
each page with an inerasable pen.
• Show your work for full credit and write the final answer to each problem in the box provided.
You can use the back of each page as scratch spaces.
• Ask permission by raising your hand if you have any question or need to go to the toilet.
• Any attempt to cheat in the exam leads to serious disciplinary actions not limited to failing the
exam or the course.
Do not write in this table.
Problem Score Problem Score Problem Score
1(a) /5 1(b) /5 1(c) /5
2 /30 3(a) /5 3(b) /5
4 /10 5(a) /5 5(b) /5
5(c) /10 6(a) /5 6(b) /10
6(c) /10 7(a) /5 7(b) /5
7(c) /5 7(d) /5 7(e) /5
8(a) /5 8(b) /5 8(c) /5
8(d) /10 Total /160
– 1 –
POLICY FOR CHEATING
• Stealing a glance at others’ answer sheet or making noise:
After warned once, you will be expelled from the room immediately; you will get scores of the
problems answered up to that time.
• Talking with others or using mobile phone in the room, corridor, or on your way to the toilet:
Expelled immediately; you will get scores of the problems answered up to that time.
• Making any memo on a sheet of paper or on a desk:
Expelled immediately; NO score.
• Proxy test takers:
Proxy test taking is subject to a disciplinary action. NO score will be given, and you will be
reported to the department.
• Swapping the answer sheet (with another person or pre-written answer sheet):
Answer-sheet-swapping is subject to a disciplinary action. NO score will be given, and you will
be reported to the department.
I hereby confirm that I have read all the instructions written above, and I will follow the policy
faithfully.
Signature:
– 2 –
MAS109 Student Number: Name:
1. Compute determinants of the following matrices:
(a)
_
¸
¸
¸
_
4 0 −2 1
−12 1 0 −4
−9 1 4 −3
3 0 0 1
_
¸
¸
¸
_
(b)
_
¸
¸
¸
_
1 4 0 4
0 −2 6 0
3 12 3 11
2 8 0 7
_
¸
¸
¸
_
(c)
_
¸
¸
¸
¸
¸
_
1 0 −2 4 0
2 4 0 7 2
2 0 5 6 −1
1 0 2 −4 0
0 1 0 7 2
_
¸
¸
¸
¸
¸
_
Ans:
– 3 –
MAS109 Student Number: Name:
2. [3 points for correct answer, -3 points for incorrect answer, and 0 otherwise for each ques-
tion.] Check if each of the following statements is true (T) or false (F).
(a) A homogeneous linear system of equations is consistent.
(b) If Ax = b is any consistent linear systems of m equations in n unknowns, then the solution
set is a subspace of R
n
.
(c) If A is an invertible skew-symmetric matrix, then −A
−1
is skew-symmetric.
(d) If the reduced row echelon form of the augmented matrix of a system of equations has a row
consisting of zeros, then the system of equations has infinitely many solutions.
(e) If W is a subspace of R
n
, then span(W)=W.
(f) If A and B are square matrices with the same size, then tr(AB) = tr(A)tr(B).
(g) If a square matrix A satisfies the equation A
2
+ 2A + I = 0, then A is invertible.
(h) Every square matrix can be expressed as a sum of a symmetric matrix and a skew-symmetric
matrix.
(i) A nilpotent matrix can have an inverse.
(j) If span(S
1
) = span(S
2
), then S
1
= S
2
.
Ans:
(a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (i) (j)
True
False
– 4 –
MAS109 Student Number: Name:
3. (a) Solve the following linear system,
_
_
_
x
1
+ x
2
+ 3x
3
+ 10x
4
+ x
5
= 0
x
1
+ 2x
2
+ x
3
+ 4x
4
+ 7x
5
= 0
x
1
+ 3x
2
+ 4x
3
+ 13x
4
+ 8x
5
= 0
,
and find a general solution of it.
Ans:
(b) Find necessary and sufficient condition(s) on b = (b
1
, . . . , b
4
) for the system Ax = b to be
consistent, where A is the matrix
A =
_
¸
¸
¸
_
1 1 2
1 2 3
3 1 4
−2 3 1
_
¸
¸
¸
_
Condition(s) must be given in the form of a equation(s) satisfied by b.
Ans:
– 5 –
MAS109 Student Number: Name:
4. Let A be the matrix
A =
_
_
1 0 1
0 4 2
0 0 16
_
_
Find a matrix B such that B
2
= A.
Ans:
5. Let
A =
_
_
a 0 0
b 0 −1
c 1 0
_
_
(a) Determine a, b and c so that the linear operator T
A
is an orthogonal linear operator on R
3
.
Ans:
– 6 –
MAS109 Student Number: Name:
(b) Determine a, b and c so that the linear operator T
A
is a rotation on R
3
.
Ans:
(c) In question 5(b), determine the axis of rotation and the angle of rotation.
Ans:
– 7 –
MAS109 Student Number: Name:
6. T(x, y, z, w) = (x + 4y + 5z −3w, y + z −w, 3x −2y + z + 5w)
(a) Find the standard matrix A so that T = T
A
.
Ans:
(b) Find ran(T) and check whether b = [1 0 2]
T
is in the ran(T).
Ans:
(c) Find ker(T).
Ans:
– 8 –
MAS109 Student Number: Name:
7. Let A =
_
_
1 0 a
0 1 0
a 0 1
_
_
where a is real.
(a) Find the eigenvalues λ
1
, λ
2
, λ
3
.
Ans:
(b) Compute λ
1
+ λ
2
+ λ
3
.
Ans:
(c) For which value of a, is A invertible?
Ans:
– 9 –
MAS109 Student Number: Name:
(d) In question 7(c), find adj(A) and A
−1
.
Ans:
(e) In question 7(c), solve Ax =
_
_
1
1
1
_
_
.
Ans:
– 10 –
MAS109 Student Number: Name:
8. Consider four points:
P
0
(0, 0, 0), P
1
(1, 2, 3), P
3
(3, 2, 1), P
4
(3, 0, 3)
(a) Find the volume of the tetrahedron formed by the above four points.
Ans:
(b) Find v =
−−→
P
1
P
2
×
−−→
P
1
P
3
Ans:
(c) Find the area of the triangle △P
1
P
2
P
3
.
Ans:
(d) Compute tan θ where θ is the angle between
−−→
P
1
P
2
and
−−→
P
1
P
3
.
Ans:
– 11 –

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->