INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS TAWAU KM 36 JALAN BALUNG, BEG BERKUNCI 27 91009 TAWAU, SABAH

KERTAS KERJA PERTANDINGAN SUKAN TRADISIONAL INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TAWAU

”PERMAINAN TRADISIONAL TARIK UPIH” 18 Hingga 19 Mac 2013
ANJURAN:

PISMP BAHASA MELAYU, PENGAJIAN SOSIAL, SAINS, PRA SEKOLAH DAN PENDIDIKAN SENI VISUAL AMBILAN JANUARI 2011

Permainan tradisional adalah sebahagian daripada kehidupan yangdilalui oleh nenek moyang kita masing-masing.0 PENDAHULUAN Projek Permainan Tradisional ini merupakan salah satu aktiviti dibawah subjek PJM 3112 iaitu Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan. Penganjuran pertandingan ini bertujuan untuk memenuhi kredit 4 jam bagi subjek ini. 3. Ada di antara permainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapa dan datuk nenek kita sahaja.1.0 TAJUK Pertandingan permainan tradisional 2.dapat mengeratkan hubungan antara semua kaum seperti mana yang terdapatdalam gagasan 1Malaysia.0 DIKEMUKAKAN OLEH Para guru pelatih Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Pendidikan (PISMP) Bahasa Melayu. Pra Sekolah dan Pendidikan Seni Visual Ambilan Januari 2011 Institut Pendidikan Guru. Oleh sebab itu kami menganjurkan permainan tradisional ini untuk mengenali dan menyemai semangat bermain permainanan tradisional denganlebih dekat lagi kepada ahli masyarakat. sistematik dan bertanggungjawab terhadapamanah yang diberikan. Pada masa yang . Kami berharap anjuran Pertandingan Permainan Tradisional ini dapat memberi dedahan dan pengalaman kepada kami untuk menjadi bakal tenaga pengajar yang lebih berkaliber . Setiap kaum mempunyai permainan tradisional masing-masing dan ianya semakin dilupai seiring dengan dunia yang semakin maju dan serba moden ini. Pada masa yang sama. Kampus Tawau. Pengajian Sosial. Sains. Sabah.

Tarik upih merupakan satu permainan kanak-kanak yang dimainkan oleh kanak-kanak di beberapa negara ASEAN. Upih pinang adalah pelepah/"pangkal" daun pokok Pinang. Upih ni boleh naik seorang. Melalui . Ketika pelepah ini jatuh ia masih berguna. Daun pinang dari pelepah itu akan dibuang dan dijadikan hulu atau tempat untuk menarik upih tersebut. 4. ia akan luruh atau jatuh ke tanah. Terasa punggung macam digeletek. Biasanya yang seronok adalah apabila orang menarik kita. Kenalah ada ramai kawan-kawan yang jadi penarik dan "penunggang" upih. sementara yang kecil menjadi penunggangnya. Tetapi sakit juga kalau terlanggar tunggul kayu atau ketul batu. Biasanya yang lebih tua / besar akan menjadi penarik.sama juga kami berharap pertandingan ini mampu menjalinkan perhubungan yang erat antara kitasemua Permainan yang telah kami pilih adalah permainan tradisional “Tarik Upih” . Permainan upih ini seronok kalau kita adakan pertandingan atau perlumbaan. Cuma lecehnya. Upih ini mesti dimain dengan dua orang atau lebih. Lazimnya apabila pelepah ini tua. upih ni nak kena tunggu luruh dulu baru boleh main. Seorang mesti menjadi tukang tarik dan seorang lagi duduk dalam upih. Biasanya muat setakat seorang dua saja. tiga orang atau berapa saja asalkan muat dan bergantung kepada saiz upih yang luruh itu. dua orang. Upih pula bukan luruh hari-hari atau selalu.0 MATLAMAT Permainan tradisional kanak-kanak ini diwujudkan adalah untuk memenuhi syarat-syarat ujian amali bagi tugasan subjek PJM 3112 Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan.

toleransi serta silaturrahim peserta melalui penglibatan dalam aktiviti atau acara yang disertai. 9. diminta untuk merekacipta satu jenis permainan tradisional berserta dengan peraturan-peraturan serta prosedur permainan dan mengaplikasikan permainan tersebut.0 Menggalakkan penglibatan secara aktif guru-guru pelatih dalam menyertai aktiviti yang dijalankan. 8.0 Meningkatkan tahap disiplin serta kepatuhan dalam diri setiap peserta.tugasan ini. 5.0 Memberi peluang kepada guru pelatih untuk mempelajari serta mengenali permainan tradisional melalui keseronokan dalam permainan tersebut. 6. 7. .0 OBJEKTIF Dalam penganjuran program yang sebegini juga mempunyai objektifnya yang tersendiri.0 Memupuk semangat kerjasama.0 Mempertingkat daya keyakinan serta percaya kemampuan diri sendiri. Antara objektifnya adalah seperti berikut.0 Memberikan pendedahan serta pengalaman kepada guru-guru pelatih untuk mengendalikan sebarang aktiviti ketika berada di sekolah nanti. Objektif inilah yang ingin diketengahkan dalam penganjuran karnival ini.0 Mempelajari serta meningkatkan kemahiran pengurusan serta pentadbiran untuk penganjuran acara ataupun pertandingan.0 Memupuk dan mengeratkan perpaduan melalui permainan tradisional yang dilaksanakan diantara guru pelatih. 3. 5. 2.0 Menyemai nilai-nilai murni serta etika melalui penglibatan dalam program yang dilaksanakan. 4. guru pelatih secara berkumpulan tiga atau empat orang. 1.0 Guru pelatih dapat mengaplikasikan teori pengurusan sukan yang dipelajari melalui subjek PJM 3112 pengurusan dan pentadbiran sukan. 10.

0 BILANGAN PESERTA 18 orang 9.0 SENARAI ALATAN Skitel Pelepah kelapa Sarung tangan Wisel . 8.0 KUMPULAN SASARAN Pelajar sekolah rendah tahap dua (10-12 Tahun).0 TARIKH. TEMPAT DAN JANGKA MASA PERMAINAN Tarikh Tempat Jangka masa : 18 hingga 19 Mac 2013 : Padang IPG Kampus Tawau : 15 minit 7.6.0 PANDUAN PELAKSANAAN PERMAINAN Jawatankuassa kerja (Rujuk Lampiran A) Senarai nama peserta (Rujuk Lampiran B) Senarai semak (Rujuk Lampiran C) 10.

Salah seorang daripada wakil (pemian A atau pemain B) mesti bermain (batu. tempat kedua 3 markah dan tempat ketiga 1 markah.1 PROSEDUR PERMAINAN. Selepas wisel dibunyikan (menandakan permainan bermula). . 3. 10. Pada garisan permulaan(kon permulaan). Apabila sampai ke stesen pertukaran.0 PROSEDUR PELAKSANAAN PERMAINAN 11. semua kumpulan diminta untuk menghantar 2 orang wakil (pemian A dan pemain B). Permainan akan dijalankan sebanyak 3 pusingan. 5. Untuk setiap pusingan. 1. 7. Pemenang ditentukan berdasarkan pungutan mata yang dikutip dan dikumpul daripada 3 pusingan permainan tersebut. 6. 8. Pusingan kedua akan dijalankan dengan pasangan yang berbeza daripada setiap kumpulan. kertas dan gunting) untuk menentukan urutan pemilihan pelepah kelapa. 4. 11.11. semua penarik akan menarik daun kelapa dan rakan sepasukan mereka ke stesen pertukaran dalam arah ‘zig zag’ mengikut skitel yang disediakan (rujuk pelan). Ulang langkah 4 hingga langkah 8 bagi pusingan kedua dan ketiga. 9. 2. pemain A dan B akan bertukar posisi di mana pemain A akan duduk dan pemain B menjadi penarik dan akan menarik pelepah kelapa ke garisan penamat iaitu garisan permulaan tadi. Setiap kumpulan mempunyai 6 orang pemain. Kumpulan yang mendapat tempat pertama akan mendapat 5 markah. pemain A akan menjadi penarik pelepah kelapa manakala pemain B akan duduk di atas daun kelapa tersebut.

Rajah 1: Pelan Kedudukan Pelaksanaan Permainan. Kon Permulaan Stesen Pertukaran Pemain/Peserta Arah Pergi Arah Balik .Pelan Kedudukan Pelaksanaan Permainan. PETUNJUK.

Pusingan 1 2 3 JUMLAH MATA Kedudukan Selepas 3 Pusingan Kump. 2 (Mata) Kump. 3 (Mata) .Skitel BORANG SKOR PEMARKAHAN. 1 (Mata) Kump.

mereka perlu duduk semula di atas pelepah kelapa barulah mereka boleh meneruskan permainan. sebarang mata tidak akan diberikan kepada kumpulan tersebut. 1. 5. Sekiranya peserta tidak sampai ke garisan penamat. 3. Setiap peserta hanya dibenarkan bermain sekali sahaja untuk memberi peluang yang sama kepada peserta lain dalam kumpulan mereka. Tshirt. Peserta mestilah mestilah mendengar arahan pengadil yang bertugas. Sekiranya peserta jatuh semasa ditarik. Sebarang bantahan tidak akan dilayan. Jika tidak. 2. 4. . Keputusan pengadil adalah muktamad. 6. berkasut) untuk keselesaan semasa bermain. 7.Peraturan dan Syarat-Syarat Permainan. Para peserta mestilah memakai pakaian yang sesuai (Track suit. Permainan secara kasar adalah dilarang sama sekali. peserta boleh disingkirkan.

Semoga penganjuran kejohanan kali ini akan berjalan dengan lancar dan menjadi acara tahunan yang termaktub dalam kalender pengajian peringkat institut .12.0 PENUTUP Akhir sekali. Pengajian Sosial dan Pendidikan seni visual Semester 5 akan mendapat penyertaanyang menyeluruh daripada para pelatih dalam mengangkat martabatkhazanah warisan kesenian negara disamping penerapan nilainilai murni kepada para peserta. diharap agar penganjuran Kejohanan Sukan Tradisional 2013 antara unit PISMP Bahasa Melayu.

Pertandingan Permainan Tradisional.Disediakan Oleh. --------------------------------------(PN GLORIEA LIM FUI CHIEW) Pensyarah. . ---------------------------------------------------(MOHD. Pertandingan Permainan Tradisional. FIRDAUS BIN JUSLI) Pengerusi. IPG Kampus Tawau. PISMP PENGAJIAN SOSIAL AMBILAN 2011 Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau. Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. -------------------------------------------(JADE YONG) Setiausaha. PISMP PENGAJIAN SOSIAL AMBILAN 2011 Institut Pendidikan Guru Kampus Tawau. Diluluskan Oleh. Disokong Oleh.

.

Firdaus Bin Jusli SETIAUSAHA Jade Lawrance Yong AJK PERALATAN Victorya Emylda Mathew .LAMPIRAN A i. Jawatan kuasa kerja PENSYARAH PENASIHAT Puan Gloriea Lim Fui Chiew (Pensyarah Jabatan Pendidikan Jasmani dan Kesihatan) PENGERUSI Mohd.

FAEZAH HASNIZAN 6. MOHAMMAD FARID IDROS 2. FARIDAH INSANI 4. NUR SYAFIQAH KUMPULAN 3 1. HASNIZA JAMARAN 5. EDANG . NURUL NABILAH 6. ELDUINA ELLEN KUMPULAN 2 1. KUMPULAN 1 1. JEYNNA ERVINA 5. ROPITAH AHUAR 6. MOHD. ROHAIZAH HINASSIR 4. RIA FITRIANA 5. HERWAN YUSUP 3. NOR HADIE DATONG 2. FRIDERRICA JUIL 3. Senarai nama peserta. FIKREY 3. SITI HAFIZAH 4. GEOFF SAMUEL 2. KRYIESTJIENSE M.LAMPIRAN B ii.

iii. 4. i. 8. iii. Cadangan pemilihan permainan tradisional. MASA SENARAI SEMAK 1. Perbincangan dan penyediaan hadiah kepada setiap pemenang. semasa dan selepas. Pemilihan permainan tradisional dibuat (Permainan tarik Daun Kelapa) Pengumpulan maklumat berkaitan dengan permainan yang dipilih. ii. Penyediaan prosedur. ii. 7. Senarai semak sebelum. 2. peraturan dan jadual permainan. BIL 01.LAMPIRAN C iii. YA TIDAK CATATAN SEBELUM . Penyediaan peralatan permainan yang terdiri daripada Nipah kelapa Sarung Tangan Kon 9. iv. 6. Gloriea. Penerimaan soalan tugasan daripada pensyarah Puan. 5. Pembentukan ahli jawatankuasa bagi Karnival permainan tradisional. 3. Tikar Ajaib Baling Selipar Ketinting Tarik Daun Kelapa. Penbentukan kumpulan yang terdiri daripada tiga orang ahli. i.

Menyediakan peralatan di kawasan permainan. 3. Membuat refleksi individu dalam tugasan 5. Memeriksa serta memastikan kawasan SEMASA permainan dalam keadaan yang baik dan selamat. Memastikan kawasan permainan dala keadaan bersih. Kelemahan iii. 2. YA TIDAK CATATAN . Menyiapkan tugasan. Peraturan. 6. Pengumunan dan penyampaian hadiah kepada para pemenang YA TIDAK CATATAN BIL 02. 2. Mengagihkan peserta kepada tiga kumpulan yang terdiri daripada enam orang ahli. 3. Menyusun peralatan permainan. 4.BIL 02. Penambahbaikkan. 4. MASA SENARAI SEMAK 1. 5. Kekuatan ii. Keseluruhan permainan berlansung selama lebih kurang 15 minit. MASA SELEPAS SENARAI SEMAK 1. Prosedur permainan ii. Komen daripada peserta berkaitan permainan tersebut dari segi i. Memberikan penerangan kepada peserta berkaitan dengan: i.

blogspot. http://gilasukan. Tarikh Diakses: 04 Mac 2013 .org/wiki/Tarik_upih.html. (2012). Junaidi. http://www. Permainan Tradisional: Tarik Upih Pinang.scribd. Tarikh diakses: 04 Mac 2013. Tarik Upih.BIBLOGRAFI INTERNET ________. http://ms. (2010). Tarikh diakses: 04 Mac 2013.com/2011/07/permainan-tradisional-tarik-upih-pinang. Tarik Upih. ______.wikipedia. (2011).com/doc/82949190/Permainan-Tradisional-TarikUpih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful