A. Date generale de identificare Colegiul tehnic “D. Leonida” Iasi Profesor: Balaban Ariadna Disciplina: Aparate electrice Clasa: XI C, D, E. nr.

ore/saptamana: 2ore Programa scolara:OMEdC 3172/30.01.2006 Anul scolar 2006 – 2007 Proiect de lectie Unitatea de invatare: Aparate de protectie Lectia: Aparate de protectie. Sigurante fusibile Tipul lectiei: Mixta Durata lectiei: 50 min. Locul de desfasurare: Sala de clasa Competente specifice: CS1:analizeaza constructia diferitelor tipuri de aparate. CS2: Sprcifica parametri tehnici ai aparatelor electrice. Obiective operationale: La sfarsitul lectiei elevii vor fi capabili sa: O1: precizeze corect rolul sigurantelor fusibile; O2: sa clasifice sigurantele fusibile prin identificarea a 2 tipuri avand la dispozitie panoplia cu aparate de protectie; O3: sa identifice cel putin 4 parti componente ale sigurantelor fusibile cu filet avand la dispozitie panoplia cu aparate de protectie; O4: sa identifice cel putin 2 parti componente ale sigurantelor fusibile cu mare putere de rupere avand la dispozitie panoplia cu aparate de protectie; O5: sa recunoasca minim 5 elemente constitutive ale patroanelor fusibile avand la dispozitie panoplia cu patroane fusibile. O6: sa enumere cel putin 5 tipuri de sigurante fusibile in functie de marimile electrice caracteristice avand la dispozitie 2 min. Continutul activitatii de instruire Cod Arii de continut C1 Sigurante fusibile

C2

Marimi electrice caracteristice

Sub-arii de continut Rolul sigurantelor fusibile Sigurante fusibile cu filet Sigurante fusibile cu mare putere de rupere Patroane fusibile. Parti componente Marimile electrice ce caracterizeaza o siguranta fusibila Clasificarea sigurantelor fusibile in functie de marimile electrice caracteristice

(realizand totodata presiunea necesara de contact) si circuitul electric de la capacul superior al patronului la una din bornele soclului. cu rolul de a inchide patronul. .capacul filetat 3. prevazut cu borne de legare la circuitul exterior. umplut cu nisip si inchis la capete cu un capac de contact. Sigurantele fuzibile cu filet sunt foarte folosite intr-un numar foarte mare de sectoare incepand cu cel casnic si terminand cu cel al producerii energiei electrice. piesa de contact si capacul (figura 1). sigurantele fuzibile se pot clasifica in trei categorii principale: . Constructiv aceste sigurante sunt alcatuite din patru parti distincte: soclu. alcatuit dintr-un tub de portelan de o anumita forma. atunci cand curentul prin acesta depaseste o anumita valoare prin arderea unuia sau mai multora elemente fuzibile concepute si calibrate in acest scop.soclul 1 din portelan. .latii industriale pentru curenti nominali de 100-1000A.elementul de inlocuire (patronul fuzibil) 2. Firele fuzibile sunt inchise in masa de nisip intre capacele de contact (figura 2).Continutul stiintific al lectiei Aparatele care protejeaza la scurtcircuit in instalatiile de joasa tensiune sunt sigurantele fuzibile. cu diametru interior calibrat. . Mijloace de invatamant Cod Denumirea resursei materiale PL Plansa cu clasificarea aparatelor electrice PAN 1 Panoplie cu aparate de protectie PAN 2 Panoplie cu patroane fuibile B. . Realizate intr-o mare varietate de tipuri constructive.piesa de contact 4. -sigurante fuzibile cu filet folosite in instalatii industriale si in domeniul casnic pentru curenti nominali de 6-100A.sigurante in tub de sticla. Rolul lor este de a intrerupe un circuit. avand rolul de a permite introducerea numai a patroanelor pana la o anumita intensitate corespunzatoare circuitului protejat si de a impiedica introducerea unor patroane de intensitate nominala mai mare (care nu ar putea asigura o protectie corecta). explicatia.Diagrama obiective continuturi Obiective/continuturi C1 O1 X O2 X O3 X O4 X O5 X O6 C2 X X Metode si procedee de instruire: conversatia. . patronul fuzibil. -sigurante fuzibile cu mare putere de rupere folosite in insta. demonstratia.

5mm.Figura 1. Figura 2. Sigurantele fuzibile cu mare putere de rupere sunt construite special ca sa poata intrerupe curentii mari de scurtcircuit. Aceasta se face in scopul de a se ingreuna atingerea partilor sub tensiune atunci cand siguranta este demontata si receptorul deconectat si de a permite identificarea sigurantelor arse cu indicatorul (creionul) de tensiune sau cu lampa de control. Sectiune prin elementul de inlocuire al unei sigurante fuzibile cu filet: 1 – corp de portelan. La montarea sigurantelor cu patron fuzibil. 5 – capace de contact. 6 – indicator de functionare. Acest element fuzibil este conceput in asa fel incat sa asigure arderea sigurantei atat la suprasarcina cat si la scurtcircuit. Elementul fuzibil 5 este realizat. b – modul de racordare la retea. 3 – firul indicatorului de functionare. iar cel de la receptor la teaca filetata. Un patron poate contine 1. Siguranta cu filet: a – constructia. 4 – nisip. O siguranta cu mare putere de rupere este constituita din doua parti principale: soclul si elementul inlocuitor sau patronul fuzibil (figura 3). trebuie ca firul legat la retea sa fie racordat la contactul de fund. .6 asemenea benzi montate in paralel. In figura 4 este prezentat patronul fuzibil al unei sigurante cu mare putere de rupere. de obicei din banda de argint cu o latime de 410mm si o grosime de 0.0.1. 2 – fir fuzibil.

tensiunea nominala. 6 – nisip Functionarea sigurantei cu mare putere de rupere consta in topirea benzilor de argint in masa de nisip cuartos si deci intreruperea circuitului. . 2 – patron fuzibil. Siguranta cu mare putere de rupere completa: 1 – maner pentru montaj.condensarea vaporilor metalici pe granulele de nisip produce o puternica racire si deionizare a arcului electric. Figura 4.curentul nominal al soclului. Banda fuzibila se afla in interiorul unui tub de portelan.conductibilitatea termica foarte buna a nisipului permite folosirea. Patronul sigurantei MPR: a – elemente componente. in functie de care se dimensioneaza izolatia sigurantei. Cutitele de contact 1 ale sigurantei cu mare putere de rupere realizate sub forma de bare plate sunt solidare cu capacele frontale 2 . reducandu-se astfel cantitatea de vapori metalici produsi in timpul topirii. Pentru etansare se foloseste o garnitura de azbest 4. b –sectiune printr-un patron cu corp din rasina epoxidica: 1 . 4 – azbest. durata si energia. a unor benzi cu sectiune mai mica decat in aer liber.cutit. 5 – lamela fuzibila din cupru argintat. limitandu-i valoarea. Sigurantele fusibile sunt caracterizate de urmatoarele marimi electrice: . material plastic sau steatit 3 umplut cu nisip cuartos 6. 2 – placi frontale. . . 3 – corp ceramic (sau rasina). Stingerea arcului in nisip are doua efecte favorabile: . la acelasi curent nominal.Figura 3. 3 – soclu.

20.. . . 5 – lamela fuzibila din cupru argintat. D. 50.cutit. Canescu. 3 – corp ceramic (sau rasina). 2 – placi frontale. Editura Didactica si Pedagogica . 4.sigurante LF25A (patroane de: 2. Editura Didactica si Pedagogica [2] T. 10.curentul nominal al patronului fusibil. 25A). A Stan – Tehnologia lucrarilor electrotehnice. 6. 100A). Figura 4. 16. b –sectiune printr-un patron cu corp din rasina epoxidica: 1 . Ghinea – Elemente de comanda si control pentru actionari si sisteme de reglare automata. In functie de curentul nominal al soclului : . Hilohi. 6 – nisip Bibliografie: [1] S. 4 – azbest.sigurante LF63A (patroane 35.sigurante LF100A (patroane 80. Patronul sigurantei MPR: a – elemente componente. 63A).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful