Història Contemporània Curs: 1er Sociologia Grup:51

Professor: Xavier Domenech Sampere Estudiant: David Gracia Quintana
Data d'entrega: 31 Octubre 2012

Pràctica de la visita a l'exposició Catalunya bombardejada

Universidad Autònoma de Barcelona 30 d'Octubre de 2012

Aquesta guerra de tres anys va significar la mort d'unes 700. la indústria. la mort dels dissidents al règim feixista. s'han d'esfondrar les seves bases. Es van trobar en aquest conflicte els interessos dels règims dictatorials creixents al mon i la República.000 persones. estaven en favor de la revolució contra la república i a l'hora en contra de totes les corrents democràtiques i les ideologies obreres. perdre la guerra civil va significar l'eradicació de la cultura prèvia.. Per a la República. la misèria i la fam van augmentar molt i la societat va veure germans enfrenant-se i a la mort com a veïna. la energia i les estructures socials. perseguits durant tot el temps que va durar el Franquisme. l'exili d'unes 300.Història Contemporània Context històric Grup 51 Alumne: David Gracia Quintana Acabada la 1ª GM al 1918 els feixistes van aprendre una gran lliçó després d'una llarga guerra de trinxeres. Es tracta d'una exposició que invita a recordar el sofriment i la defensa de la població catalana durant els bombardeigs dels avions feixistes alemanys i italians amb Hitler i Mussolin com a màxims exponents d'aquestes dictadures. L'economia es va paralitzar i la pobresa va ser generalitzada. molts més ferits i una demografia maltreta. Però més enllà de les xifres. gairebé 40 anys. si es vol debilitar als adversaris que tenen un poder militar igualat. el que entenc és un punt reivindicatiu. que va tenir repercussions internacionals molt importants. i no van tardar gaire en posarho en pràctica. antic símbol de la repressió franquista.000 persones. va significar un horror per al conjunt de la població. L'exposició coincideix amb el 75é aniversari d'aquests bombardeigs. L'exposició: Aquesta exposició es troba en l'interior del castell de Montjuic. En la primera part de l'exposició trobem murals informatius on es descriu les principals zones de Pàgina 1 de 4 . Els bombardeigs de Catalunya succeeixen durant la Guerra Civil que va ser un conflicte molt rellevant de s. i comença fent una introducció sobre que va ser la guerra civil.XX del 1936 al 1939 previ a la 2º GM. La rebel·lió feixista va ser recolzada per les dictadures d'Europa.

La gran majoria van ser fets per la població civil i sense ajuda de la Generalitat de Catalunya. en un intent d'eliminar tant la moral de la població com el motor de subsistència necessari que significava tot plegat per mantenir la defensa durant una guerra llarga. en un gest de reconeixement a una gran tasca.100 refugis. fins a 140 poblacions van ser atacades.800 edificis civils afectats.000 ferits i 1. Tal com va passar a Catalunya. perquè de fet això va ser en gran part un nexe d'unió molt fort que va mantenir l'ordre dins del caos. fet que no s'esmenta. Trobem referència als valors de la població.Catalunya afectades pel primer atac sistemàtic d'una població Europea amb més d'un milió de persones. principalment aèries. L'inici de l'exposició és tota una declaració d'intencions amb la defensa de l'ideari de la Republicà des de l'orgull. 1. més de 7. alguns trets importants com que en aquell moment la República va perdre molts fidels per les polítiques realitzades i això en part és el que van aprofitar els feixistes. Es va aprofitar aquest conflicte vèlic per fer proves de noves estratègies militars i millorar així les tècniques de combat. sobretot desprès del pacte de no intervenció. la Guerra Total. Així sorgeix just en Catalunya. L'exposició parla de la feina feta per la població civil i en concret per l'associacionisme. Els primer atacs els van realitzar les flotes navals i desprès per l'aviació. les indústries i la capacitat generadora d'energies. La proximitat de la segona Guerra Mundial era evident. encara que això no ho expliquen. per això la Guerra Civil Espanyola fou important estratègicament. Un gran numero de baixes humanes i materials van ser la conseqüència dels atacs realitzats entre el 13 de febrer de 1937 i el 25 de gener de 1939. la Guerra Total en la 2ª GM consisteix en atacar la rereguarda o el que és el mateix la població civil. Tarragona. si expliquen l'ajuda de la Unió Soviètica amb material humanitari o l'acollida d'exiliats per part de . Lleida. Falta esmentar en la informació que ens donen. En aquest perìode van haver-hi més de 5. En total es van construir uns 2. on la població que no estava lluitant als fronts de la guerra serien claus de la defensa passiva. arsenals de guerra i per tant. Reus o Figueres entre d'altres ciutats. traduïda en la construcció d'una gran quantitat de refugis antiaèries per tota la ciutat. Granollers. també places i cases.700 a Barcelona. l'esperit voluntari i la solidaritat durant aquest període. Sobre l'ajuda internacional. Barcelona.000 morts. comissions de festes i altres grups organitzats. l'actitud dels governs del països afins a la República va ser la de no actuar. La segona part d'aquesta exposició es centra en la defensa organitzada de la població. tot es transforma en espai de guerra.

també manca de to reivindicatiu i explicar els culpables de tot. Li ha faltat informació. amb musica clàssica de fons. Pàgina 3 de 4 . La quarta part de l'exposició la formen els testimonis encara vius. sempre per la part republicana i amb l'òptica de la Generalitat. per tant crec que compleix en part l'objectiu d'informar i fer reflexionar des de la distància dels anys. Segons el tracte que donen a questa informació no ho van aconseguir. Aquesta part és la que més m'ha agradat. Per una dèria personal veig unes petites dosis d'oportunisme per part de la Generalitat en la forma de tractar aquests temes de memòria històrica. Valoració personal: L'exposició dona un tractament de la informació bastant subjectiva. És la meva primera exposició sobre el tema i no sòc un expert. sobretot en la contextualització històrica. pel to humà i real de les vivències. i la part audiovisual feia prou goig. Per acabar de completar l'exposició podem trobar diferents objectes que fan referència a aquells moments com per exemple les sirenes que s'utilitzaven per avisar a la població dels atacs o les insígnies i cartes de voluntaris de la creu roja. Posteriorment expliquen part de l'horror de la massacre humana i l'enfonsament moral de la població tot i que en certa manera van aprendre a conviure amb l'horror integrant-lo a les seves vides. tot i que els plafons informatius estaven prou bé. però és molt millorable. que expliquen mitjançant un vídeo les seves experiències personals i el sentiment generalitzat de la població envers la guerra i concretament en relació als bombardeigs. Grup 51 Alumne: David Gracia Quintana La tercera part de l'exposició es centra en els atacs a les centrals elèctriques.Història Contemporània França. el desconcert i la incredulitat vivint aquelles accions militars. en un intent dels feixistes de desfer el teixit productiu de Catalunya i així debilitar-los en la guerra. és raonable entenent com funciona aquesta. Aquests supervivents expliquen l'impacte de la guerra total que en un primer moment. podrien haver-hi més objectes de l'època i un guia que ho expliqui tot. A l'hora s'exposen dos documentals amb projectors que mostren els atacs. M'hagués agradat trobar la informació una mica més atractiva.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful