Principii de tratament şi îngrijire a bolnavilor 7. Diagnostic diferinţial 6.Prevenire şi combatere .Diagnostic pozitiv. Complicaţii specifice şi nespecifice 5.Tablou clinic.1.Definiţie 2.Patogenie 4.Etiologie şi epidemiologie 3.

Desi este o boala in general benigna. .varicela e deosebit de importanta in practica prin contagiozitate si fregventa ei mare la copii.Varicela (Varsat de vint)-este o boala virala.caracterizata clinic printr-o eruptie veziculara cara apare in mai multe unde eruptive.foarte contagioasa.

.Aegentul patogen face parte din genul Herpesvirus. fiind identic cu agentul patogen al herpes zoster.E putin viabil in mediul ambiant.

care devine periculos cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si pina in ziua a 3-4-a din mimentul aparitiei ultimelor elemente proasoete ale eruptiilor.Receptivitatea la aceasta boala e inalta.mai ales in orase.Imunitatea capata dupa boala e stabila. .Infectia se transmite pe cale aerogena.Drept sursa de infectie pot servi si bolnavii cu herpes zoster.Deosebit de sensibili la varicela sunt copiii intre 6 luni si 7 ani.care se observa mai des in perioada de toamna-iarna.Pentru varicela sunt caracteristice epidemiile .Sursa de infectie este omul bolnav .

provocind in stratul superior al pielii un proces patologic cu formarea de macule si papule si vezicole.Porti de infectie servesc mucoasele cailor respiratorii superioare. .de unde agentii patogeni nimeresc in singe.Ei se fixeaza in tegumente si mucoase.

Perioada de incubatie dureaza 15-19 zile cu oscilatii intre 11 si 36 de ore. .de obicei a unei glande salivare:tumefectie vizibila in regiunea urechii si durere .Apoi creste repede temperatura corpului pina la 38-40 C si apar fenomene de lezare .care creste in timpul mestecarii .inghitirii si conversatiei.

se atesta un nivel inalt al diastazei in urina.cind este afectat pancreasul.marirea testiculului. .in cazul evolutiei grave 6-7 zile.La adulti si maturi se observa orhita ce se caracterizeaza prin cresterea temperaturii corpului.Perioada de febra dureaza 3-4 zile .varsaturi repetate.dureri acute in scrot si testicol.greturi. Analiza singelui indica leucopenie sau normocitoza.apar dureri in abdomen .In ziua a 5-10-a de boala pot aparea simptome de lezare a altor organe glandulare. limfocitoza relativa si nomocitoza.

toxemie.hipertermie.stare generala grava. Varicela hemoragica Varicela generalizata Varicela la copii carora li se aplica un tratament prelungit cu hormoni Varicela congenitala Varicela la adulti .Varicela severa se caracterizeaza prin eruptii bogate.pneumonie variceloasa primara.apare mai frecvent la adulti.

RHAI). se recurge la reactiile serologice(REC .In evolutie atipica la diagnosticare se tine cont de datele anchetei epidemiologice.Diagnosticul clinic este de regula suficient si usor .bazat pe examenul caracteristic si notiunea de contact cu un caz de varicela sau de zona (herpes)Zoster. .In cazuri tipice diagnosticul bolii nu e dificil.

miine trebuie sa fie curate. .Se prescrie repaus la pat .se vor respecta strict cerintele igienicede ingrijire a bolnavului.In complicatii purulente se prescriu antibiotice.se rec omanda bai calde cu solutie slaba de permanganat de potasiu dupa incetarea eruptiei.Elementele eruptiei se ung cu solutie 5 % de permanganat de potasiu sau solutie de 1 % verde de briliant .Unghiile bolnavului vor fi taite scurt .

.efectuarea masurilor de igiena personala si publica.Creare conditiilor care exclud aparitia infectiei in institutiile de copii si spitale.

Masurile in focar.Bolnavul este izolat la domiciliu din ziua a 9-a de la imbolnavire.examin area si termometria persoanelor care au contactat efectuindu-se o data in 5-6 zile). o Izolarea de cei sanatosi din ziua 11-a pina in ziua a 21-a. o Focarul se va afla sub supraveghere medicala(interogarea. o Ventilarea incaperilor. .

Grupa sau institutia unde au fost inregistrate cazul de varicela .se va afla in carantina timp de 21 zile din momentul ultimului contact cu bolnavul.Masurile in colectivitate.La semnalarea cazurilor de varicela in institutii de copii de zi bolnavul e izolat la domiciliu pe 9 zile.copii care au suportat boala se admit in grupa dupa disparitia fenomenelor acute.La aparitia varicelei in institutiile cu regim intern bolnavul este amplasat in izolator. .Daca se inregistreaza cazuri repetate de varicela.

Prof.Umanet Angelina Efectuat: Flistoc Tatiana Grupa 208 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful