HBAE2103- Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002

1.Pengenalan
Rekaan dan corak merupakan suatu asas utama dalam meghasilkan sesuatu karya seni. Pada dasarnya, tanpa rekaan dan corak, hasil seni baik yang tradisional mahupun yang mengikut zaman akan tidak terhasil. Dalam teorinya, corak ialah suatu susunan motif sama ada secara teratur, terancang atau secara bebas. Ini bermaksud corak boleh dibahagikan kepada dua cabang iaitu Corak Terancang dan Corak Tidak Terancang. Motif pula merupakan rupa atau bentuk asas dalam satu-satu rekaan atau gubahan. Motif terdiri daripada motif flora, fauna, geometrical dan organik. Corak Tradisi mempunyai motifnya tersendiri dan mempunyai nama-nama tertentu yang berunsur tradisional. Contoh yang biasa kita dengan adalah seperti corak bunga buluh,pucuk rebung,bunga kiambang dan sebagainya. Dalam tugasan ini akan cuba dibincangkan satu kajian dan analisa terhadap rekaan dikehendaki dipilih kerana ianya menjalankan kajian analisa terhadap rekaan dan merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di corak yang terdapat pada objek kain sarung batik. Batik yang sarung yang Malaysia. Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Pada masa dahulu, masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. Ambatik pula bermaksud melukis, menulis, mewarna atau menitik. Di alam Melayu, sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu.

1

HBAE2103- Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002

2.Objek Pilihan: Sarung Batik Terap/Blok

Objek Kajian :Batik Sarung Lukis Batik Sarung pada asasnya mempunyai Malaysia cirri-ciri tersendiri seperti Kepala Kain, Kaki Kain, Badan Kain dan Pengapit Kepala Kain. Biasanya Kepala Kain di pakai disebelah belakang atau disisi sipemakai.

Gambarajah. B: Ciri-Ciri Sarung Batik Malaysia

2

Motif fauna pula menjurus kepada motif haiwan yang kerap digunakan ialah ayam.bunga mangga. Antara motif geometri yang popular ialah segi tiga pucuk rebung. fauna dan geometri. swastika. gandaan huruf “S”. Motif corak pada kaki kainnya agak mudah dengan adunan garisan dan motif pucuk rebung yang disusun dengan rapi secara menegak.itik.putik. kenangga.HBAE2103. Motif-motif yang digunakan biasanya yang berunsur alam semulajadi dan tradisional. Motif geometri selalunya lebih digemari dalam pembikinan batik kerana ianya lebih mudah dan ringkas untuk diolah. Diantara unsur-unsur yang terdapat adalah bermotifkan fauna. Motif ini selalunya diolah dan digabungkan dengan motif flora. Motif flora yang merupakan unsur tumbuhan yang amat digemari dan digunakan ialah pucuk rebung.kudup. Namun gabungan susunan dan kontras warnya menampakkannya agak jelas dan menarik. serangga dan unggas. bulatan dan sebagainya. 3 . unsur utama yang menjadi batik itu unik adalah dengan adanya motif-motif yang dipilih dan disusun dengan kreatif serta diwarmakan dengan sempurna dengan kreatif.segi empat. penggunaan motif adalah merangkumi motif flora.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 3. flora dan geometri.melur dan sebagainya.daun dan ranting digunakan dan diolah serta dipelbagaikan dalam corak yang pelbagai.cempaka.garisan lurus. Jenis-Jenis Motif Pada Objek Dalam penghasilan batik. Motif flora seperti motif bunga mangga diguna secara dominan pada badan kain yang berlatarkan warna biru yang lebih gelap.pucuk. Namun dalam batik sarung yang kita pilih seperti Rajah A diatas. Bunga.Susunannya adalah secara menegak dan agak longgar.

Diantara garisan banji sisip dengan bentuk-bentuk geometri yang lebih kecil berupa motif fauna yang berbentuk sayap. Lakaran Motif Bunga Mangga 4 . corak geometri berbentuk bulatan dan berbintang ditengah bulatan dipilih disempadani dengan garisan motif banji yang disusun berurutan. 4. sawat dan kupu-kupu.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Pada kepala kain.HBAE2103.

HBAE2103.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Pucuk Rebung 5 .

Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Motif Geometri 6 .HBAE2103.

Teknik Penghasilan Batik Terap/Blok 7 .HBAE2103.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Motif Pelbagai Fauna 5.

Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam yang digelar sarang. Gambarajah C: Blok atau Sarang 5.HBAE2103.Blok atau sarang ini dibentuk khas dan dipateri mengikut rekaan corak. Diantara alatan yang digunakan untuk membuat batik terap adalah seperti berikut: i.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak. Meja pengecap yang dilapik dengan kelopak batang pisang untuk membolehkan lilin menyerap 8 pada permukaan kain yang . ii. Sarang atau blok bunga sebagai acuan yang dibuat sama ada daripada kayu logam atau tembaga yang telah diukir. biasanya peralatan asasnya tidak banyak berbeza dengan penghasilan batik tulis atau batik skrin. Peralatan asas yang utama ialah lilin. Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai.1 Alatan Untuk Membuat Batik Terap/Blok Dalam proses untuk menghasilkan batik terap atau blok. Di mana blok itu telah dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut. kain dan pewarna dan yang membeza diantara batik terap atau blok dengan yang lainnya hanyalah teknik penghasilan corak dan motif.

v. iv. ii. Jika tidak. Membasuh kain untuk menghilangkan kanji. bukan saja hasilnya tidak mencapai tahap bermutu yang diharapkan tetapi akan merugikan.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 diterap.Pastikan lancar.2 Proses Penghasilan Proses menerap batik mempunyai beberapa langkah yang perlu diambil perhatian dan dilakukan dengan penuh hati-hati agar ianya menghasilkan sesuatu hasil seni yang bermutu.HBAE2103. Langkahlangkah dalam proses ini adalah seperti: i.kelat air atau pisang rasa. kain kain yang telah dibasuh dan diatas meja untuk diratakan ditegangkan membolehkan proses penerapan dilakukan dengan kemas dan 9 .kaedah moden juga digunakan seperti melapik meja dengan span atau fabric seperti guni yang boleh menyerap pewarna.Kelopak batang pisang yang digunakan adalah daripada jenis pisang benggala. Kuali kawah untuk mendidih air bagi proses menanggalkan lilin melalui cara merebus kain. Kuali leper untuk memasak bahan campuran lilin. iii. 5. Tempat jemuran yang terdedah cahaya matahari. Selain kaedah tradisional. Membentangkan pengecap. Kain kapas atau kain yang boleh menyerap pewarna. vi.

Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 iii.corak badan kain adalah berbeza dengan kepala kain atau bahagian lain. Basuh dan jemurkan kain. v. 5.Warna yang berbeza digunakan dimulai dengan warna muda diikuti dengan warna gelap. vi. Celup kain kedalam pewarna Naphtol.HBAE2103. Panaskan lilin didalam kuali leper. Rebus kain dan campurkan serbuk soda (soda ash).lebih daripada satu blok digunakan. Membentangkan kain yang telah dibasuh diatas meja 10 . Untuk menghasilkan sehelai kain sarung. Lakukan dengan kemas.3 Proses-Proses ikut urutan teknik Blok 1.Kain perlu dibasuh untuk buang kanji 2. vii. iv.Pastikan blok yang digunakan adalah betul mengikut corak kerana untuk sehelai kain sarung. Celup blok atau sarang kedalam lilin dan terapkan lilin keatas permukaan kain.

Panaskan lilin 4.Rebus kain dan campurkan serbuk soda (soda ash).Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 3. Celup blok atau sarang kedalam lilin dan terapkan lilin keatas permukaan kain 5. 7. Rendam dan bilas kain 8.Jemur 6. Persamaan Motif dengan Kraf Tradisional Lain 11 . Celup kain kedalam pewarna Naphtol 6.HBAE2103.

12 . Motif pucuk rebung yang bergeometri segi tiga dan digabung dengan motif bunga mangga dan motif-motif lainnya adalah amat popular juga diguna untuk menghias sisi labu sayong.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Jika diterliti motif yang digunakan dan terdapat pada objek yang dikaji ia itu sarung batik terap. wau dan sebagainya. kain songket. motif itu di tenun menggunakan benang emas sementara pada batik terap.HBAE2103. ianya dicop atau diterap dengan lilin dan disaluti atau direndami dengan pelbagai warna. Hanya gaya ianya dipersembahkan menampakkan suatu keunikan yang ketara. Ini jelas menampakkan suatu pertalian kebudayaan dan gaya hidup setempat disamping mempunyai kaitan yang intim dengan persekitaran dan alam semulajadi. Gambarajah D : Motif geometri dan flora pada labu sayong Motif pucuk rebung juga terdapat pada kain sonket tenunan dan selalunya digunakan pada kaki kain dan sebagai motif dominan di kapala kain songket. sesungguhnya persamaan motif yang digunakan amat jelas mempunyai kaitan yang ketara dengan kraf tradisional lain di nusantara. Pada kain songket.

HBAE2103.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Gambarajah E : Motif geometri dan flora pada corak songket Kraf tradisional tradisional seperti tembikar juga mempunyai kebiasaan mengunakan motif-motif yang berkaitan dengan persekitaran dan alam semulajadi. pucuk rebung disamping motif-motif geometri. Gambarajah F : Motif pucuk rebung dan flora pada pasu Sarawak 13 . Penggunaan motif-motif tradisional ini pada penghasilan kraf tembikar telah menjadikannya suatu keunikan dan dapat membezakan tembikar Malaysia dengan kraf tembikar luar nusantara. Motif yang selalu diguna pakai adalah seperti motif bunga mangga. Ini selalunya terdapat dalam corak estetik yang hendak ditonjolkan pada reka luaran pasu Sarawak dan labu sayung. alam fauna dan flora lainnya.

HBAE2103. Pada wau motif flora dan fauna sering digunakan untuk menambah unsur estetik terutamanya yang terdapat pada wau bulan.kepercayaan dan punca ilmu dan kemahiran yang disampaikan secara turun-temurun daripada suatu genarasi ke genarasi yang seterusnya juga telah menjadikannya sebati kepada tanggapan estetik penggemar keseniannya lantas diterima sebagai sesuatu yang mesti dan jika diabaikan pula akan menghilangkan identiti sesuatu kraf tradisional yang dihasilkan.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Gambarah G : Motif Corak Flora pada wau Begitu juga dengan kraf tradisional lainnya seperti pada wau. Gambarajah H: Motif Bunga Raya 14 . kraf ukiran dan lain-lainnya. Perkaitan kraf tradisional seperti batik dan kraf-kraf tradisional lain tidak dapat tidak mempunyai pengaruh secara semulajadi berdasarkan kebudayaan dan kepercayaan mistik sesuatu tempat. Begitu juga dengan kraf ukiran kayu tradisional dimana motif-motif flora dan fauna dijadikan suatu kemestian dalam penghasilan karya asli. Pengaruh persekitaran.

maka kesenian batik ini dibawa oleh mereka keluar dari istana dan dihasilkan pula ditempat masingmasing. Oleh kerana banyak daripada pembesar tinggal diluar istana. whether tangible or intangible. Kepentingan utama rekaan dan corak kain batik sarung ialah hak cipta. Hukum HKI juga menetapkan kaedah-kaedah hukum yang ganti rugi yang harus dipikul oleh orang yang melanggarnya dengan melakukan penciplakan. It has been popular to argue.4 Berkaitan dengan perlindungan hukum atas hak cipta yang merupakan bagian dari HKI.” Ricketson (1991) 15 .HBAE2103. With respect to copyright. nilai estetik. nilai komersial dan nilai identiti. particularly in continental jurisdiction.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 7. Kepentingan Rekaan dan Corak Kain Sarung Batik Awalnya aktiviti membuat batik hanya terbatas kegunaan diraja saja dan ianya dihasilkan untuk pakaian raja dan keluarga serta para pembesar mereka.that a person has a natural right to the product of his labour and this should be recomized as his property. Ricketson (1991) mengemukakan:5 “…. Hukum Hak Kekayaan Intelektual (HKI) mencegah dilakukannya tindakan penciplakan atau plagiat. it has been said that this theory sees the foundation of the right of an author in the very nature of things. Ini menjadikanya hak rakyat jelata. yaitu suatu tindakan dengan maksud menarik keuntungan dari ciptaan-ciptaan yang mengatur merupakan kekayaan intelektual seseorang. Apabila batik telah digunakan secara meluas dikalangan rakyat biasa dan tukang pandai seni yang bilangannya juga semakin ramai maka timbul masalah hak cipta.

Kreativiti penggiat seni yang berterusan mencipta corak dalam rekaan batik sarung mengikut kehendak dan permintaan penggemar batik akan menjadikan batik sesuatu yang diminati dan mempunyai nilai komersial yang berterusan. rekaan dan corak pada sesuatu karya pada penghasilan batik sarung juga memain peranan sebagai sesuatu nilai estetik yang hidup mengikut aliran zaman. namun reka susun dan gabungan warna dan teknik yang digunakan harus boleh membezakannya daripada reka bentuk seni yang dihasilkan terlebih awal serta mempunyai nilai estetik yang tersendiri. Nilai komersial inilah yang merancakkan industi pembikinan batik di Malaysia. Nilai komersial yang terdapat pada batik sarung bergantung kepada rekaan dan corak yang dihasilkan pada permukaan batik sarung. Selain daripada itu. Sudah pasti rekaan dan corak yang akan dihasilkan menitik berat perancangan yang terliti untuk menghasilkan sesuatu yang baru. Corak yang sterotaip tanpa pengubahsuaian dan nilai seni yang kreatif mengikut kehendak zaman akan menjadikannya “mati” dan hanya layak untuk menjadi bahan sejarah. rekaan dan corak yang asli dan dihasilkan oleh seseorang penggiat seni merupakan sesuatu aset yang harus dilindungi daripada diciplak. menetapkan.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Senada dengan yang dikemukakan Ricketson.HBAE2103. Deklarasi Universal HakHak Asasi Manusia Perkara 27 ayat 1. setiap bulan atas kepentingan-kepentingan moral dan material yang merupakan hasil dari ciptaannya di bidang ilmu pengetahuan sastera dan 16 . Walaupun motif-motif yang dihasilkannya adalah berdasarkan motif dan corak tradisional. “Setiap orang mempunyai hak sebagai pencipta untuk mendapatkan perlindungan seni” Sehubungan dengan itu. Nilai komersial akan secara tidak langsung membangkitkan suatu pesaingan dikalangan penggiat batik untuk menghasilkan sesuatu yang baru dan unik. Ini akan memberi nilai tambah kepada penggiat seni batik tersebut. Ini dapat kita lihat dipasaran.

Corak dan rekaan pada sebidang batik sarung mempunyai hak ciptaan. nilai komersial dan identitinya tersendiri. 17 . 8. Identiti batik Malaysia dengan batik-batik keluaran negara jiran seperti Indonesia.HBAE2103. Akhir-akhir ini ada pihak tertentu cuba menuntut hak asal pembikinan batik terutamanya daripada negara yang mempunyai rumpun yang sama. Rancangan Pengajaran Pendidikan Seni Visual. Negeri Thai dan sebagainya mempunyai keunikan rekaan dan corak tersendiri dan perbezaannya juga ketara. rekaan dan corak didalam karya seseorang penggiat seni batik sesungguhnya memberi pengertian yang amat mendalam dan bukan hanya untuk nilai estetik semata-mata.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 akan ada sesuatu corak yang baru diperkenalkan oleh pelbagai pengusaha batik tempatan Nilai identiti juga memainkan peranan pada rekaan dan corak batik sarung.Ini secara langsung memberi identit yang tersendiri kepada batik Malaysia dan membezakannya dengan batik negara lain.Yang jelas disini. rekaan dan corak pada batik-batik yang dihasilkanlah yang memainkan peranan memberi identiti kepada sesuatu hasilan seni karya tersebut. Kesimpulannya.

meja. periuk.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Kelas: Tahun 5 Waktu: 3 minggu Objektif Modul: Masa: 180 minit Membimbing dan memberi tunjuk ajar kepada murid-murid secara “hand-on” tentang teknik melukis. Bidang dan Tajuk: Membuat Rekaan dan Corak (Kegiatan Membuat BatikTekap) Ojektif Pengajaran: 1. Menggabungjalin aktiviti seni visual dengan mata pelajaran lain dalam usaha mewujudkan idea yang kreatif. lilin. lilin. proses. Kegiatan Minggu 1( 60 minit ) Hasil Pembelajaran Kemahiran Generik/Nilai 18 . kain putih kapas. bahan maujud seperti batik sebenar sebagai contoh. 2. alatan kuali. Kain batik. Pada akhir sesi pembelajaran. pelbagai warna dan lilin. contohcontoh teknik .HBAE2103. soda ash dan lain-lain bahan yang diperlukan dari masa kesemasa. Memahami konsep dan fungsi setiap aktiviti yang dipelajari Alat Bantu dan Bahan: Gambar Contoh. pewarna. pelajar-pelajar dapat menggabungkan pelbagai alat. bahan dan teknik dalam penghasilan secara kreatif dalam proses menghasilkan batik.mewarna dan proses untuk menghasilkan batik sarung yang kreatif dan menarik. 3. blok yang telah disediakan terdahulu. Persediaan Guru: Gambar dalam slide (Microsolf Power Point) termasuk gambar batik.

1 Mencatat.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Aktiviti 1: Set Induksi (5 min) 1. guru terangkan contoh-contoh gambar batik dengan jenisjenis motif seperti flora.Dengan mengunakan tayangan slide.Kecerdasan visual dan Logik Matematik. Pelajar diarah untuk melakar dan melukis corak dan motif seperti yang ditunjukkan. Aktiviti 2: (15 min) 1.2 Menyenaraikan jenis 2. Naturalisme 2.Perbincangan berkenaan pengalaman sedia ada murid tentang jenis-jenis batik yang pernah mereka tengok. Aktiviti 3 (40 min) 1. mengenalpasti jenis-jenis motif yang diketahui dan menkategorikan mengikut kumpulan motif pada corak batik. Pelajar melakar corak dan motif seperti diterangkan oleh guru. 2. 1. 1.2. 2.1. menyenarai.batik basahan dll.Kemahiran 19 .2.2. 2. Guru terangkan dengan ringkas tentang tajuk.fauna dan geometri.HBAE2103.1 Menceritakan kepada rakan serta berkongsi pengalaman tentang jenisjenis batik seperti batik lepas. Mengagihkan batik sebenar kepada pelajar untuk dikaji dan diamati oleh pelajar.1 Kemahiran verbal linguistic interpersonal dan intrapersonal 1.1 Pelajar membuat catatan 1.1 Kemahiran mendengar dan mencatat. 2. Kemahiran melukis dan melakar 1.

Mencungkil potensi kecerdasan pelajar melalui penerokaan.1 Psikomotor Interpersonal KBKK: 20 . 2.2. lukis skrin.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 1 Guru menerangkan teknikteknik penghasilan batik.2.1 Meningkatkan kemahiran dan pengetahuan tentang 1. dan menyatakan perasaan diri terhadap kegiatan yang dijalankan. Guru buat komen jika perlu. Berpandukan gambar dan tayangan slide pelajar diarah untuk mengenalpasti dan mencatat teknik-teknik yang diterangkan.2. Melakar motif dan 2 Guru menerang/tunjuk cara tugasan yang akan dilakukan oleh pelajar mengikut (3 kump) kumpulan.motif dan corak. Kumpulan membuat kajian dan lakaran motif berdasarkan otif flora. Kumpulan akan mempersembahkannya untuk dikongsikan bersama.Kecerdasan visual dan Logik Matematik dan Kontruktivisme. Naturalisme 2. fauna dan geometri. 2 Guru terang dan tunjuk pelbagai teknik batik seperti batik tulis. mengklasifikasi . corak batik mengikut kategori/kumpulan seperti yang diagihkan oleh guru penggunakan pensel serta mengaplikasikan teknik lukisan.1 Apresiasi seni tentang hasil kerja rakan-rakan serta membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan secara kreatif.2. terap 1. 1. motif berdasarkan objek alam dan berdasarkan corak dan rekaan.HBAE2103.1 Menerapkan nilai mencintai alam sekitar.penemuan dan penciptaan Minggu 2 ( 60 minit ) Aktiviti 1:Set Induksi(20 min) 1 Berbincang hasil kerja pelajar miggu lepas. 1. . mendengar dan mencatat.

kawalan.1 Psikomotor Interpersonal dan 21 .1 Menghasilkan kraf tradisional mengukir menggunakan ubi kentang/papan lembut dengan mengikut proses sebenar menyediakan blok. Imaginasi Dan Kreativiti 2.1 Menguasai beberapa kemahiran.HBAE2103.kefahaman dan 1. Interpersonal Interapersonal 4. 1.1 Mengaplikasi asas seni reka dalam penghasilan blok. Minggu 3( 60 minit ) Aktiviti 1:Set Induksi (5 min) Guru menerangkan dengan berpandukan tayangan slide proses membuat blok dan kemahiran mencatat. 2.ruang serta peka dengan persekitaran kerja berkumpulan.tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan corak dan rekaan.1 Psikomotor Kecerdasan Visual 3. 3.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 atau blok dan bahan yang digunakan untuk membuat blok.1 Meningkatkan kemahiran. Aktiviti 3: (5 min) Pelajar di agihkan kepada 3 kumpulan dan setiap kumpulan akan memilih 2 motif mudah untuk dilukis diatas kentang/papan kayu lembut dan kemudiaan di ukir menggunakan pisau pengukir yang telah disediakan oleh guru.Logik matematik Kecerdasan Visual – Ruang. Aktiviti 2: (5 min) Guru tunjuk contoh membuat blok menggunakan ubi kentang dan papan/kayu lembut. Aktiviti 4: (30 min) Dalam kumpulan. pelajar membuat aktiviti membuat corak diatas media pilihan dengan diawasi oleh guru demi keselamatan pelajar. 4.1 Psikomotor Kecerdasan Visual .1.

2.1 Menghasilkan motif dan corak dan pada rekaan secara “hand –on” dan menguasai beberapa kemahiran. Pelajar digalakkan untuk bertanya. Verbal linguistik dan membuat ramalan. dapur dan sebagainya termasuk blok ukiran yang pelajar buat sebelumnya. 3. 3. periuk. meja. pelajar diarah untuk melakukan 4.HBAE2103. 2. Aktiviti 2: (5 min) Guru menunjukkan alatan yang disediakan untuk proses menghasilkan batik tekap seperti. Lantikan seorang ketua untuk setiap kumpulan. teratur dan cermat.1 Interpersonal Intrapersonal Naturalis Aktiviti 4: (40 min) Berdasarkan aliran proses yang telah diterangkan oleh guru sebelumnya.1 Melatih diri untuk bekerjadengan lebih tekun. Konstruktivisme KBKK .1 Psikomotor.1 Memahami konsep menghasilkan batik tekap dan perkaitannya dengan resis dan meningkatkan kemahiran mengolah warna. pengetahuan tentang proses penghasilan batik dan kemahiran menyoal dan mencatat. kain putih. kuali leper.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 proses menghasilkan batik Tekap atau batik blok. 22 4.1 Psikomotor. lilin. linguistik. Aktiviti 3: (3 min) Bahagikan pelajar kepada kumpulan kecil dan arahkan mereka mengambil peralatan yang telah disediakan untuk proses menghasilkan batik tekap. kawalan.

Penutup: ( 7 min) Mengarah pelajar membersihkan meja dan kelas sekiranya tugasan telah disiapkan. Mencetus idea untuk menghasilkan karya.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 aktiviti penghasilan batik tekap. tatacara dan disiplin kerja dalam menghasilkan batik tekap/blok. Dalam keperluan 23 .psikomotor dan efektif. Guru mengawasi sambil mambantu pelajar sekiranya perlu. 9. (jika siap) Menghargai nilai seni dalam melalui proses penghasilan disamping menambah pengalaman baru. Memberi galakkan kepada pelajar berkenaan hasil yang telah disiapkan. Apresiasi seni dan menghargai nilai-nilai kerjasama bekerja dalam kumpulan. Penutup Rekaan dan corak memenuhi sesungguh suatu bentuk kreativiti artistik yang dapat domain kognitif.HBAE2103. Perbincangan berkenaan hasil dan masalahmasalah yang dihadapi dalam proses penghasilan batik blok/tekap.

kemahiran. latihan berterusan adalah amat diperlu untuk menguasai kemahiran.. Bates J (2000) Becoming An Art Teacher. kesedaran dan pengetahuan amat diperlukan untuk menghasilkan sesuatu yang kreatif dan menarik kerana ianya melibatkan proses latihan berfikir yang berhubungan dengan asas rekaan dan prinsip rekaan.A.HBAE2103.Kemahiran yang tinggi akan menjadi seseorang itu kreatif dalam menghasilkan sesuatu karya seni.Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 penghasilan batik blok atau tekap.S. Rujukan Allison Brian (1995) The Art in Multicultural Society. USA. Heta Kauppinen. Untuk menjadi seseorang individu yang mahir. Walaubagaimana pun. VA U. Wadsworth 24 . rekaan corak terancang dan tidak terancang menghasilkan kesan tampak yang berbeza dan menarik..

Membuat Corak dan Rekaant Abg Hashim Abg Solhi – 580530135193-002 Betti C & Sale T (1997) Drawing A Contemporary Approach. UNITEM Sdn. An Intellectual Property Law Primer. (1989) Kreativitas Sepanjang Masa. Kementerian Pendidikan Malaysia (1985) Buku Panduan Khas Pendidikan Seni Visual.. Dr. (2007) HBAE3503 Perkembangan Seni dan KanakKanak. Pustaka Sinar Harapan Open University Malaysia.. Jakarta. Open University Malaysia. USA.S.Earl W. New York.KL.. Harcourt Brace Jonanovich.Bhd. U.A. (2006) HBAE1103 Pengenalan Pendidikan Seni Visual. KBSR. Open University Malaysia. Kintner. UNITEM Sdn. Utami.Bhd. Harcourt Brace College Pub Chapman Laura H (1978) Approach to Art in Education. UNITEM Sdn. dan Jack Lahr. DBP.Bhd. Prof. KBSR.DBP.KL..HBAE2103. Kementerian Pendidikan Malaysia (1998) Buku Sumber Guru Pendidikan Seni Visual.. S. 1983. (2007) HBEF1403 Seni dan Dalam Pendidikan. 25 . New York: Clark Boardman Munandar. C.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful