KONSEP PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN

Menurut buku perkembangan kanak-kanak nukilan Haliza Hamzah, Joy N. Samuel dan Rafidah Kastawi, perkembangan manusia melibatkan perubahan. Kebanyakkan orang menggunakan perkataan pertumbuhan dan perkembangan dalam konteks yang sama. Realitinya, makna perkataan ini berbeza tetapi tidak boleh dipisahkan. Woolfolk dan margetts (2007) mensifatkan pertumbuhan sebagai perubahan dalam saiz dan kematangan. Daripada segi saiz fizikal, ini bermaksud pertambahan dalam saiz bahagian-bahagian bahan ketinggian dan juga bilangan saraf-saraf ke otak. Pertumbuhan ialah perubahan yang dapat dilihat dengan nyata dan diukur daripada satu peringkat ke peringkat yang lain. Ciri-ciri Perkembangan Antara ciri pertumbuhan ialah:
   Pertumbuhan manusia bersifat kuantitatif, dapat dilihat dan diukur. Saiz dan stuktur badan bertambah dan kanak-kanak kelihatan lebih besar secara fizikal. Saiz otak dan organ dalaman juga bertambah.

 Dipengaruhi oleh baka dan keturunan,kematangan, kesihatan ibu bapa dan persekitaran individu tersebut.  Kadar pertumbuhan berbeza daripada individu ke individu dan berlaku secara berperingkat.

Santock (2008) pula mentafsirkan perkembangan sebagai perubahan dalam corak biologi, kognitif dan sosioemosi individu yang bermula daipada peringkat percambahan sehingga akhir hayat. Perkembangan ialah perubahan kualitatif yang tidak dapat diukur secara kuantitatif tetapi dapat dilihat daripada sifat baru yang berlainan daripada peringkat lebih awal. Ciri-ciri perkembangan Antara ciri perkembangan adalah:
 Perkembangan bersifat kualitatif dan perubahan-perubahan yang berlaku adalah dari segi fizikal, kognitif, sosial, emosi dan moral.  Perubahan ini adalah stabil, berlaku secara teratur dan progresif dalam arah tertentu.  Perubahan yang berlaku adalah berterusan sepanjang hayat dan melalui peringkat-peringkat kematangan tertentu.   Perkembangan dipengaruhi oleh baka dan persekitaran. Hasil daripada kematangan dan pembelajaran.

Joy N. keluarga. sayang. rakan dan sosial dan menunjukkan orang di sekitar individu tersebut perlakuan baik dan sesuai 1. menulis. Persekitaran pula merujuk kepada semua pengalaman luar individu tersebut termasuk pengalaman sebelum dan selepas lahir.2 PRINSIP ASAS PERKEMBANGAN  Proses perkembangan berlaku mengikut aturan. mengira. baka merujuk kepada ciri-ciri biologi atau gen-gen yang diperturunkan melalui ibu bapa kepada anak-anaknya.  Pertumbuhan dan perkembangan adalah satu proses yang berlaku secara berterusan.Perbezaan di antara Pertumbuhan dan Perkembangan Pertumbuhan Perubahan tinggi. berjalan dan berlari Kemahiran membaca. pertumbuhan gigi Perkembangan Kemahiran menggunakan anggota badan.Gen-gen ini terkandung dalam kromosom. . duduk. merangkak. cemburu Menjalin perhubungan dengan Kemahiran menjalin perhubungan ibu bapa. berfikir secara kreatif dan kritis Kemahiran mengurus emosi Fizikal Kognitif Keupayaan berfikir Emosi Sosial Perasaan gembira. marah.  Perubahan dalam pertumbuhan dan perkembangan beransur daripada keadaan umum kepada yang lebih spesifik. misalnya seorang bayi bermula dengan kebolehan memusing badan. berdiri. Samuel dan Rafidah Kastawi.3 FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERKEMBANGAN Baka dan Persekitaran Menurut buku perkembangan kanak-kanak karya Haliza Hamzah. pertambahan berat badan. 1.  Perkembangan bergantung keada hasil interaksi di antara kematangan dan pembelajaran.  Corak dan aturan perkembangan adalh hampir sma tetapi kadar perembangan manusia berbeza untuk setiap individu.

1989) menjelaskan perkembangan kanak-kanak sebagai hasil interaksi antara alam persekitaran dengan kanak-kanak tersebut.Kemahiran motor halus ialah kemahiran yang melibatkan otot-otot yang kecil. akan jatuh bila berusaha untuk lompat bangun dan duduk.Teori Ekologi Bronfenbrenner(1979. * Boleh pegang cawan atau gelas dengan menggunakan satu tangan. * Boleh panjat kerusi dan duduk 3 tahun : * Sudah pandai dalam membuang air besar. berjalan dan memanjat. 2 tahun : * Berlari dengan lebih yakin * Panjat tangga tanpa bantuan tetapi belum boleh menukar atau ganti kaki semasa naik tangga * Boleh seimbang dengan satu kaki dalam masa yang pendek. noleh menukarkan kaki semasa naik . Kemahiran motor kasar ialah kemahiran fizikal yang melihat otot-otot yang besar seperti berlari. * Boleh naik tangga tanpa pertolongan. persekitaran perkembangan individu terdiri daripada lima sistem iaitu:  Mikrosistem  Mesosistem  Eksosistem  Makrosistem  Kronosistem Peringkat Perkembangan kanak-kanak Kemahiran dan perkembangan motor. mewarna. Contohnya melukis. melompat. mengikat tali kasut dan membutangkan.Menurut beliau.

* Boleh berlari. * Boleh panjat pokok dan bermain di taman permainan * Boleh melompat melalui objek yang tinggi iaitu 5-6 inci dengan kedua-dua belah kaki. * Boleh berjalan turun dan naik tangga tanpa pertolongan * Boleh pegang hujung jari kaki tanpa membengkokkan lutut . Keringkan tangan dan juga berus gigi. * melukis bulatan penuh. * Melompat dari tempat tinggi sedikit ke lantai. 5 tahun : * Boleh berjalan ke belakang guna tumit ke hujung jari kaki. * Boleh sepak bola yang besar. 4 tahun : * Boleh berjalan dengan lurus. * Boleh memijak pedal basikal kecil atau beroda tiga * Boleh memegang crayon atau pen dengan jari mula atau ibu jari. berhenti atau bergerak tanpa kasukaran. * Menunjukkan peningkatan guna kawal crayon dan marker semasa melukis. * Boleh membaling bola . * Boleh membezakan jenis jantina.tangga. * Mereka gemar membina blok-blok atau bongkah-bongkahmenjadi menara. * Boleh cuci tangan. * Boleh memanipulasikan butang baju dan zip pada baju dan seluar * Boleh membuka buku .

Tunggang dengan kelajuan dan dengan kemahiran menggunakan stereng * Boleh mngimbangkan badan dengan menggunakan salah satu kaki dengan kawalan yang baik selama 10 saat. 6-7 tahun : * Boleh mengikat tali kasut * Boleh menulis sesuatu huruf atau nombor * Boleh mengenal pasti kategori sesuatu objek * Makan sendiri tanpa bantuan orang lain * Boleh menggelecek bola dalam permainan bola sepak . * Boleh gunting garisan walaupun tidak sempurna.* Boleh belajar meloncat(skip) dengan menggunakan kaki yang lain(gantiganti) * Boleh menangkap bola yang di baling dari jarak 3 kaki * Menunjukkan kemahiran menunggang basikal roda tiga. mungkin mula warna garisan. * Menunjukkan kawalan yang baik menggunakan pensel atau marker.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful