RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN GURU BULAN SABIT MERAH I TARIKH HARI MASA : 26 MEI 2012 : Sabtu : 8.00 – 9.

00 pagi : Rawatan Asas kecemasan. : Kemahiran merawat kecederaan ringan : Kecederaan tulang, sendi dan otot : Murid-murid mempunyai pengetahuan asas tentang kecederaan ringan berkaitan dengan tulang, sendi dan otot. OBJEKTIF PEMBELAJARAN PSIKOMOTOR KOGNITIF AFEKTIF : Di akhir proses pengajaran dan pembelajaran, pelajar dapat : : 1. Menjelaskan dan mengenal pasti jenis – jenis kecederaan ringan. : 1. Menunjukkan kemahiran merawat kecederaan ringan yang dapat meningkatkan keyakinan diri dan bersikap positif ketika melalui situasi kecederaan. : 1. Mengaplikasikan kemahiran merawat kecederaan ringan terhadap beberapa situasi yang diberikan. BIL. PELAJARAN MINGGU :1 : 13 TINGKATAN : 4 Cemerlang BIL. MURID : 35 orang

TUNJANG PEMBELAJARAN TAJUK PEMBELAJARAN FOKUS PEMBELAJARAN PENGETAHUAN SEDIA ADA

KBKK/NILAI/ KEMAHIRAN : 1. Guru memberikan penerangan yang jelas berkaitan tajuk yang disampaikan.STRATEGI P&P : 1. 2. berdikari. keyakinan. kotak kecemasan. dan pelajar mengikut dan melakukan apa yang diarahkan. kain anduh. lembaran nota. 2. tanggungjawab dan kerjasama PERSEDIAAN MURID PERSEDIAAN GURU : 1. : 1. berani. Kain anduh. Power point. . Dapat melakukan aktiviti dengan sempurna. Guru menyediakan aktiviti.

Otot menyebabkan pelbagai tubuh dapat bergerak. V. Sendi merupakan satu titik pertemuan antara satu tulang dengan satu tulang yang lain. sendi engsel. otot dan sendi. tisu Tulang baru juga selepas berupaya sesuatu menjarakkan kecederaan seperti patah atau retak. Tulang merupakan tisu hidup yang CATATAN mengandungi kalsium dan fosforus yang amat banyak. sendi pangsi ii. tulangtulang tumbesar menerusi pemendapan kalsium pada luarannya. AKTIVITI PEBGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. pendek atau leper. sendi satah. otot. sendi lesung. Guru memberi penerangan secara ringkas tentang tulang. Bermula dari kelahiran sehingga peringkat awal kedewasaan. Terdapat beberapa jenis sendi seperti : i. galian ini menjadikan tulang keras. Otot skeletal (voluntari) mengawal postur dan pergerakan. dan sendi. sendi pelana. . kuat dan tegar.FASA/MASA Set induksi Pengenalan (5 minit) AKTIVITI -Penerangan tentang tulang. Tulang boleh menjadi panjang. Otot ini terlekat pada tulang menerusi jalur – jalur tisu berserat yang kuat (tendon). iii. iv.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN GURU BULAN SABIT MERAH I CUN2011 (KUMPULAN A) DISEDIAKAN UNTUK: MISS R. JAYANTHI DISEDIAKAN OLEH: NURUL SYAFIQAH BINTI ZAINI D20101037738 .

NOR SYUHADA BINTI MANSOR FARAH SYAFIQAH BT SULAIMAN SITI NADZIRAH BT NADZAR D20101037710 D20101037644 D20101037678 .