KEPENTINGAN DAN KEBAIKAN BEKAM Tubuh mempunyai 3 mekanisma pembuangan racun-racun yang berada di dalamnya, iaitu pembuangan

air besar, air kecil dan perpeluhan melalui kulit (Riadah), maka jika mekanisma pembuangan dari salah satu bermasalah akan menyebabkan gangguan penumpukan racun pada daerah tertentu. Kulit merupakan tempat yang paling luas untuk membuang racun bersama perpeluhan secara alamiah racun yang ada dalam tubuh akan terdorong naik kepermukaan kulit. Jika racun di kulit teratas tidak dibuang dengan sempurna akan menyebabkan penumpukan racun pada tempat tersebut sehingga menyebabkan aliran energi, darah, kelenjar getah bening dan saraf, kesumbatan tersebut akan mengakibatkan gangguan pada tempat-tempat yang akan dilalui jalur (Meridian) tersebut. SIFAT DARAH MELALUI BEKAM 1. Darah mengalami oksidasi tanpa udara. 2. Plasma terpisah sendiri dari darah. 3. Darah yang menghimpun sepersepuluh kadar sel darah putih yang ada dalam darah alami (Meningkatkan imunitas tubuh). 4. Pada puncak sel darah merah semua sel darah putih memiliki bentuk yang ganjil. Hal ini bererti kandungannya sudah tidak mampu melaksana tugasnya sehingga dapat menghilangkan darah sel-sel darah merah yang kotor dan darah yang tidak diinginkan keberadannya sehingga yang tersisa adalah darah putih. Mengapa Harus Berbekam? Selepas 3 bulan, sel darah merah di dalam tubuh kita akan mati. Ia mengandungi lebihan asid urik, urea, toksin dan sel darah merah yang rosak. Sel darah kotor ini akan berkumpul di lapisan bawah kulit sebelum dikumuhkan. Sel darah ini akan digantikan dengan sel darah merah yang baru. Darah yang baru mengandungi oksigen dan nutrien yang diperlukan oleh sel tubuh. Sel darah yang rosak (darah kotor) yang gagal dikumuhkan dan masih hadir dalam sistem aliran darah menyebabkan faktor utama yang mengakibatkan kapilari tersekat dan tersumbat, kesannya akan menganggu pelbagai sistem badan dan menyebabkan kegagalan sistem limfa, ginjal dan hati tidak berfungsi dengan sempurna yang akhirnya akan menyebabkan pelbagai penyakit kronik. Gejala awal yang dapat dirasai oleh tubuh badan ialah badan terasa lesu, letih, kebas kaki dan tangan, pening, cepat marah, cepat bosan, murung, mudah mengantuk dan mudah pitam. "Dengan ringkasan diatas, dapatlah disimpulkan keharusan berbekam kepada kita yang mana ia dapat mencegah tubuh badan kita daripada menjurus kepada penyakit -penyakit yang lebih kronik seperti diabetes (kencing manis), darah tinggi, migrain dan sebagainya.

[Type text]

Page 1

ini kerana kami menggunakan lancet (jarum) pakai buang. 6) Kaedah bekam mana pula yang mendapat pahala sunnah bila melakukannya? Kaedah bekam darah.wanita yang kerap gugur. 3) Apakah waktu yang mustajab yang mampu memberikan kesembuhan maksimum untuk rawatan bekam darah? Waktu mustajab ialah sebelah pagi dimana kita belum mengambil apa-apa makanan dan tariknya ialah tanggal 13.ini kerana kaedah bekam darah sekarang ini menggunakan sejenis alat canggih yang dipanggil PEN BEKAM.15. 1) Adakah kaedah bekam darah menyakitkan? Tidak.Kaedah tusukan ini mirip kaedah blood test atau ujian kencing manis.. [Type text] Page 2 .iaitu setiap pelanggan akan diperuntukkan sebilah lancet/jarum baru.17..Untuk 2 jam berikutnya barulah anda boleh makan/tidur.individu yang terlalu lemah. 7) Berapa kerap kita perlu mendapatkan rawatan bekam darah? Bagi orang sihat.pengidap kanser darah.pengidap penyakit kulit serius dan juga wanita hamil 3 bulan pertama. 2) Adakah selamat melakukan kaedah bekam darah? Ya selamat.. 4) Individu manakah yang dilarang keras berbekam darah? Individu yang dilarang ialah wanita mengandung.Tusukan yang dilakukan pada kulit oleh pen ini tersangat-sangat laju sehingga membuatkan anda tidak sedar yang tusukan sedang berlaku pada kulit anda.mandi dan tidur selepas menjalani rawatan bekam.Soalan-soalan lazim.pengidap tekanan darah rendah serius. 5) Kaedah bekam manakah yang memberikan kesembuhan maksimum? Kaedah bekam darah adalah kaedah yang memberikan kesembuhan maksimum pada pesakit amnya.wanita haid.anda dianjurkan berbekam sebulan sekali dan bagi orang yang berpenyakit anda dianjurkan berbekam seminggu sekali untuk tiga kali sesi.19 dan 21hb kalendar islam.orang tua uzur. 8) Apakah pantang larang selepas berbekam? Anda dianjurkan tidak boleh makan..

belikat. Pilih titik bekam berdasarkan kedudukan penyakit. [Type text] Page 3 . 2.bahu. 4. Melegakan pening kepala dan menyembuhkan migrain. Semakin besar gelas yang digunakan maka tahap rasa sakit akan semakin besar. Selain itu berbekam juga dapat menyembuhkan berbagai lagi penyakit. 3. Bersihkan bahagian kulit yang akan dibekam. atau hingga piston tidak dapat ditarik lagi. elephantiasis (kaki gajah). jerawat. 8. Memulihkan ketegangan urat leher.belikat dan pinggang. Dengan mengeluarkan darah toksik dapat melancarkan peredaran darah. haid tidak teratur. tekanan. pinggang dan urat sendi di kaki. Membantu mencegah kebas kaki dan meredakan serangan angin ahmar.Membantu melegakan pernafasan dan sistem perkumuhan. Jenis Bekam & Cara Penggunaan Bekam Basah (Wet Cupping) Iaitu metode pengeluaran darah kotor (blood letting) dengan cara disayat dengan pisau bedah atau jarum steril pada bahagian yang dibekam. sembelit. -Elok di lakukan sebulan sekali untuk mengelakkan darah kotor terkumpul dan dapat mencegah dari berbagai jenis penyakit. sakit gigi. peluh dan melegakan demam. BEKAM DARAH -Di bekam di bahagian belakang badan dari tengkuk.masalah haid dan banyak lagi. 6.selalu pening kepala. pendarah otak dan buah pinggang.bahu rasa berat dan malas. 3. jantung. -Sangat mujarab bagi penyakit darah tinggi. antaranya darah tinggi. namun kesannya semakin baik. Membantu meringankan tubuh. 4.sakit pinggang. gaut.sakit-sakit badan. 7. Pilih gelas bekam (cup) berdasarkan tahap penyakit dan postur tubuh. Cara Melakukan Bekam Basah : 1. 2. Memecahkan lemak. Pam gelas bekam dengan piston pada posisi yang dikehendaki sebanyak 2 -3 kali tarikan. kolesterol.Berikut beberapa contoh lagi khasiat-khasiat berbekam: 1. Merawat mata dan menajamkan penglihatan. 5.

Lepas gelas bekam dan sayat bahagian bekas bekam dengan pisau bedah atau jarum steril. 6. 4. [Type text] Page 4 . 5. 7. 8. Bekam lagi tempat yang disayat tadi. Semakin besar gelas yang digunakan maka tahap rasa sakit akan semakin besar. Pilih titik bekam berdasarkan kedudukan penyakit. 6. 1. namun kesannya semakin baik. Lepas gelas bekam dan buang darah kotor yang keluar. 3. 2. 10. lalu dilanjutkan lagi pembekaman. Cara Melakukan Bekam Kering : metode bekam yang tidak mengeluarkan darah dari tubuh. Urut bahagian yang akan dibekam dengan dilumuri minyak zaitun atau minyak Habatus Saudah selama lebih kurang 5 minit. Tunggu selama lebih kurang 3 minit hingga darah keluar dan berkumpul pada gelas bekam. 11. atau hingga keluar cecair putih dari kulit. Lakukan selama 7 hari bagi orang dewasa dan 5 hari bagi anak-anak. Biarkan selama 10 minit (bagi lelaki). 9. atau hingga piston tidak dapat ditarik lagi. bersihkan gelas bekam dan basuh/lap. 7. Pam gelas bekam dengan piston pada posisi yang dikehendaki sebanyak 2-3 kali tarikan. Lepas gelas bekam dan urut semula dengan minyak zaitun atau minyakhabatus saudah selama 2-3 minit untuk menghilangkan bintik-bintik hitam atau blister. kemudian diselangi jarak masa selama 3 hari. Bekam lagi sebanyak 3-5 kali. Biarkan selama 3-5 minit. 7 minit (bagi wanita) atau 3 minit (bagi kanak-kanak).5. Pilih gelas bekam (cup) berdasarkan tahap penyakit pada pesakit dan postur tubuh. Sapu bekas sayatan dan bekam dengan minyak habbatus saudah.

4. 6. 1. Pilih gelas bekam (cup) berdasarkan tahap penyakit dan postur tubuh. biasanya bahagian atas bahu. Di dalam buku “Canon of Internal Medicine” dikatakan. 2. Semakin besar gelas yang digunakan maka tahap rasa sakit akan semakin besar. Pam gelas bekam dengan piston pada posisi yang dikehendaki secukupnya kemudian lepas. namun lebih selesa kerana tidak merosakkan kulit. Cara Melakukan Bekam Cepat : 1. Metode ini serupa dengan Guasha (cina). Lakukan secara berulang-ulang hingga kulit berwarna kemerahan. Pilih gelas bekam (cup) yang sesuai dengan lebar dahi (tidak terlalu besar). pada kebiasaanya hal ini menandakan (kekurangan) saluran pembekal darah dan [Type text] Page 5 . Lepas gelas bekam dan urut semula dengan minyak zaitun atau minyak Habatus Saudah selama 2-3 minit. 3. Diagnosis Penyakit Dengan Bekam Diagnosa bekam/cupping dapat dilihat dari warna pigmen kulit setelah pembekaman. sehingga penyakit dapat diagnosa. Pam gelas bekam dengan piston pada posisi yang dikehendaki sebanyak 2-3 kali tarikan kemudian gerakkan/seluncurkan perlahan-lahan sampai tampak bruise (memar) kemerahan. “Kondisi organ internal (organ dalam) dapat diketahui dengan cara mengobservasi (mengamati) gejala-gejala eksternal dan tanda-tanda fizik. Pilih titik bekam pada dahi atau bahagian yang dikehendaki. Bekam Cepat (Flash Cupping) atau Bekam Tarik Iaitu metode bekam dengan cara tarik lepas – tarik lepas secara cepat pada bahagian kulit yang sukar dibekam. Urut bahagian yang akan dibekam dengan dilumuri minyak zaitun atau minyak Habatus Saudah selama lebih kurang 5 minit. 4. Pilih titik bekam sebagai awalan seluncur. scrapping (inggeris) atau kerokan (jawa). Area ini biasanya di sekitar muka dan dahi. namun kesannya semakin baik.” Reaksi pigmen pada kulit bekas bekam adalah sebagai berikut : 1. Sapukan minyak agak banyak sebagai pelumas. Bekas bekam yang muncul berwarna ungu kegelapan atau hitam. 5. atau apabila dibekam gelas akan jatuh.Bekam Seluncur (Sliding Cupping) Iaitu metode bekam yang mana gelas bekam diseluncurkan di atas permukaan kulit yang rata (tidak tebal ototnya). 3. Cara Melakukan Bekam Seluncur : 2.

sehingga ia tidak mahu berehat sebagaimana saran. Posisi duduk lebih baik untuk peredaran darah. 5. biasanya menunjukkan terjadinya defisiensi “Yin”. 12. menandakan kondisi lemak di dalam darah yang tinggi disertai dengan adanya panas patogen. perkara ini adalah normal dan akan segera hilang kemudian. menandakan kondisi adanya gas-gas patogen pada kawasan tersebut. ia menandakan kondisi adanya wind (lembab) patogen dan gangguan gas patogen. Pastikan gelas bekam sudah disteril dan higinis sehingga sedia untuk berbekam (terutama bekam basah). Bekas bekam yang muncul berwarna agak pucat/putih dan tidak hangat ketika disentuh. 3. gelas bekamnya mesti diasingkan(single use). namun bagi pesakit yang lemah disarankan dengan posisi berbaring. Adanya darah tipis pada blister merupakan reaksi gas panas toksin.2. defisiensi “Qi” dan darah atau rasa panas yang dahsyat yang diinduksi oleh defisiensi “Yin”. Setelah bekam rehatlah dengan cukup. saluran (pembuluh) darah yang tidak lancar yang disertai dan terdapatnya darah beku. Bekas bekam yang muncul berwarna ungu disertai plaque (berbintik-bintik). 11. menggambarkan keadaan gangguan gas yang parah pada tubuh. 3. [Type text] Page 6 . Sesetengah orang merasa suhu badannya naik setelah 1-2 hari berbekam. Bagi yang mengalami penyakit berjangkit. Hal ini menandakan kelainan “Qi” dan darah beku. ia boleh menyebabkan penyakit datang kembali. 8. Bekas bekam yang muncul berbentuk bintik-bintik ungu yang tersebar dengan warna yang berbeza (gelap/pekat dan ada yang ungu muda). Sebahagian pesakit segera merasa segar badannya setelah berbekam pada bahagian punggung dan lutut. 2. Beberapa perkara yang perlu diperhatikan di dalam berbekam 10. 1. Munculnya wap air pada dinding bahagian dalam gelas bekam. Bekas bekam yang muncul berwerna merah gelap. 9. Pesakit yang mengalami penyakit berjangkit atau infeksi agar diberikan perhatian lebih. Untuk pesakit yang belum pernah dibekam sebelum ini. Adanya blister (lepuhan/lecat) pada bekas bekam. pada kebiasanya ia menandakan terjadinya gangguan/ kelainan gumpalan darah yang berwarna keunguan dan adanya darah beku. Bekas bekam yang muncul berwarna merah cerah. menandakan terjadinya defisiensi cold (dingin) dan adanya gas patogen. 6. 7. 4. Posisi bekam dapat dilakukan dengan duduk atau berbaring meniarap. Adanya garis-garis pecah/ruam pada permukaan bekas bekam dan rasasedikit gatal. Segera hentikan bekam apabila berasa sakit. pilih gelas bekam dari yang terkecil kepada yang lebih besar supaya tidak terlalu sakit.

Jangan bekam orang yang menderita penyakit kulit merata atau mengalam alergi kulit yang teruk seperti ulserasi dan edema. 6. trombositopenia dan penyakit lain yang kritikal tidak digalakkan bekam kecuali oleh juru bekam yang pakar dan berpengalaman. Larangan-Larangan Bekam 1. malignant anemia. Jangan bekam wanita yang sedang haid dan nifas. varises. Pengidap hepatitis yang teruk. Jangan berkam kawasan perut terlalu keras 12. kepenatan. kecuali di bawah pengawasan doktor atau pakar bekam yang berpengalaman. kehausan. 4. melainkan hanya minum yang manis-manis seperti madu dan lain-lain. Pesakit leukimia (kanser darah) tidak digalakkan untuk dibekam basah. Digalakkan mandi dengan air panas/suam. mual dan gejala mental lain.4. 3. urat sendi koyak. 5. 13. 9. darah kotor dan darah beku adalah reaksi normal setelah berbekam. Pesakit yang mengalami tekanan darah rendah mesti diperlakukan dengan berhati-hati. hemofilia. tumor. TBC aktif. Jangan memberkam pada : Perut yang kenyang. 5. terutama setelah mandi dengan air sejuk. Tidak digalakkan melakukan pembekaman pada pengidap sakit jantung. ia boleh dipecahkan dengan cara menusukkan jarum steril kering hingga keluar cecairnya (cairan limfoid). 14. ini kerana ia boleh menurunkan tekanan darah dengan cepat. 2. Permukaan kulit yang timbul blister kecil. 11. berbintik-bintik. 7. patah tulang. Jangan bekam pada bahagian yang luka. melainkan setelah 2 jam. Jangan terus berbekam selepas mandi. lepas kerja berat. Tidak digalakkanterus mandi setelah berbekam. tenang dan minum dengan minuman manis (lebih baik madu). Elakkan membekam pada bahagian punggung bawah yang sejajar dengan pusat ke bawah. 6. Jangan bekam wanita hamil pada usia kehamilan 3 bulan pertama(trimester awal). Tahap kesedarannya selalu dikawal agar tidak pengsan. Pesakit yang mengalami mental stres. ketakutan. 10. Jangan terus berbekam selepas makan. Selepas bekam juga jangan terus makan. Lebih disarankan apabila bekas bekam yang berblister ini disapu dengan minyak zaitun atau Habatus saudah. kelaparan. 8. Jangan bekam orang yang fizikalnya sangat lemah atau lelah (overfatigue). badan lemah dan badan demam (kedinginan). Apabila blister yang timbul banyak dan besar (seperti luka terbakar). [Type text] Page 7 . Tidak digalakkan melakukan bekam basah pada pengidap diabetes kecuali oleh juru bekam yang pakar dan berpengalaman. pembekaman dapat dilakukandua jam selepas makan. hendaklah menghentikan pembekaman dan rehat sambilberbaring. Jangan bekam orang yang lemah fisikalnya dan kanak-kanak yang tubuhnya lemah atau di bawah 3 tahun.

Kawasan yang dekat dengan pembuluh besar (big vessels). 21. Dilarang bekam kawasan berikut : 19. korvikal. mulut. Elok melakukan bekam di tempat yang hangat atau bersuhu biasa. sudmalaonkula. telinga. kemaluan. puting susu. sakit kepala. Jangan bekam basah bagi orang yang baru menderma darah atau selepas kemalangan sehingga darahnya berkurang. stress. nodus inguinalglimfa. Khasiatnya untuk mengatasi masalah2 seperti Stroke. dll [Type text] Page 8 . 17. 20. aksilari.gangguan jin. 18.15. Jangan membekam di kawasan terbuka atau tempat yang sejuk. hidung. bahagian denyutan jantung. Jangan bekam pesakit diabetes (gula darah di atas 280) kecuali oleh orang yang pakar. Lubang alamiah tubuh : mata. Lokasinya berada di pertemuan 2 ujung telinga tepat diatas kepala / tempat bertemunya tulang kepala depan dan belakang. anus. iaitu di submaksilari. 16. Kawasan sistem nodus limfa yang berfungsi sebagai penghasil antibodi.

mata. dll Lokasinya berada di Tengkuk / di ujung atas ruas tulang belakang diantara duabahu. Bronkus serta Lambung. Khasiatnya untuk masalah2 sakit kepala. wajah.Lokasinya di tengah-tengah Kening. [Type text] Page 9 . Khasiatnya untuk penyakit di kepala. Khasiatnya untuk mengatasi berbagai macam penyakit. Paru-paru. Lokasinya berada di dua sisi urat leher. karena ini merupakan pertemuan tujuh meridian dalam tubuh dan merupakan serabut syaraf tulang belakang ke Jantung. sinus dan masalah2 mata.

Lokasinya di Pangkal Paha dibawah Pantat Kiri dan Kanan Khasiatnya untuk melancarkan Peredaran Darah ke Kaki. Pankreas. [Type text] Page 10 . Khasiatnya perbaikan syaraf ke organ Ginjal.Lokasinya berada di Bahu Kiri dan Kanan. Khasiatnya untuk menyembuhkan keracunan dan melancarkan pembuluh darah kekepala dan tangan. Lokasinya di Pinggul Kiri dan Kanan. Usus dan OrganReproduksi juga melancarkan perderan darah ke kaki.

Khasiatnya untuk Peredaran Darah dan Syaraf ke Mata Kaki dan sekitarnya. Betis. Khasiatnya untuk melancarkan Peredaran Darah dan syaraf ke Kaki.Lokasinya dibawah Mata Kaki sebelah dalam. [Type text] Page 11 . Sakit pada Paha. Lokasinya di Belakang Betis Kiri dan Betis Kanan. Lokasinya pada Tempurung Kaki kiri dan kanan. Khasiatnya untuk mengatasi masalah Haid. dll.

[Type text] Page 12 .

[Type text] Page 13 .