atu masalah yang dihadapi oleh ahli sukan ialah bau badan selepas sahaja selesai melakukan senaman

atau beriadah. Para saintis yang terlibat dalam bidang sains sukan sentiasa mengkaji dan membuat analisis bagaimana untuk menghilangkan bau badan samada semasa bersukan atau selepas bersukan. Setelah pelbagai kajian dijalankan, saintis telah merumuskan untuk menambahkan logam perak (silver/argentum) dalam bentuk ion ke dalam pakaian sukan bagi membantu mengatasi masalah bau badan. Sebelum ini logam perak telah lama digunakan dalam balutan luka bagi menghilangkan bau yang tidak menyenangkan akibat daripada jangkitan bakteria. Fakta tentang logam perak Nama Logam: (Melayu): Perak/Argentum ; (Inggeris) : Silver Simbol: Ag

apabila ia diletakkan pada kulit yang cedera atau terluka.8682 Keadaan piawai: pepejal pada 298 K CAS Registry ID: 7440-22-4 Kumpulan dalam Jadual Berkala: 11 Nama kumpulan: Logam syiling (Coinage metal) Kala dalam Jadual Berkala: 5 Blok dalam Jadual Berkala: blok-d Warna: Perak Klasifikasi: Logam Metalik Perak merupakan satu logam yang hebat bukan saja kerana kecantikannya tetapi ionnya (Ag+)adalah toksik kepada banyak jenis bakteria. Oleh itu. .Nombor atom: 47 Jisim Atom: 107. alga dan kulat. virus. ia akan membantu mengurangkan bau dan mengubati luka kerana bakteria akan dimusnahkan dan kulit boleh berkembang tanpa gangguan.

Ia bertindak balas terhadap kedua-dua organisma gram positif atau negatif yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Dalam produk seperti stokin. jersi pasukan Argentina 2008 oleh ADIDAS dan jersi pasukan Cameroon 2007 oleh PUMA) yang digunakan dalam 1. Ini bermakna logam perak boleh membunuh pelbagai jenis bakteria.Salah satu aplikasi yang popular dalam pakaian sukan ialah X-Static (seperti jersi pasukan Malaysia 2008 oleh NIKE. Logam perak sangat berkesan kerana mempunyai ciri spektrum mikrobial yang amat luas.000 jenis produk daripada pakaian sukan kepada stokin ke cadar hospital dan pakaian tentera. Ion . bau stokin dihasilkan oleh ammonia dan protein.

perak akan bergabung dengan mana-mana ammnonia dan protein yang terubaisuai dan menghalang pengeluaran bau. Semasa saya membaca dan menulis catatan ini.. Matriks berkenaan akan membebaskan ion perak secara perlahan semasa menghasilkan perubahan mekanisme dan menghasilkan kepekatan ion perak pada permukaan bahan berkenaan. teknologi berkenaan telah digunakan oleh Unifi's A. Bagi sesebuah syarikat pengeluar pakaian sukan. Apabila produk pakaian sukan mengandungi perak bersentuhan .Y. Mereka menghasilkan produk dengan memasukkan ion perak dalam bentuk matriks inorganik ke dalam benang poliester semasa proses menenun. apabila mengambil keputusan untuk menggunakan logam perak dalam pakaian mereka perlu memastikan fabrik yang digunakan dan dihasilkan masih tetap seperti asli dan mempunyai stail dan selesa.M.Milikien's Alphasan dan Noble Fiber Technology X-Static.

Tetapi awas penggunaan logam perak yang berlebihan dalam produk antipeluh akan menyebabkan kulit menjadi gelap yang dinamakan argyria.secara terus dengan kulit. . mengganggu proses penghasilan tenaga dan menyebabkan mikro organisma berkenaan mati. ion perak akan masuk ke dalam dinding sel organisma yang tinggal di sana (kulit manusia). Disebabkan penggunaan logam perak dalam pakaian akan meningkatkan kos penghasilan dan menyebabkan harga pakaian melambung (lihat saja pada pakaian asli untuk jersi pasukan dalam liga perdana Inggeris yang berharga dari RM300 hingga RM800). Biasanya produk anti peluh akan membantu menghalang perpeluhan tetapi akan membantu 'melindungi bau' yang terhasil daripada aktiviti bakteria. banyak produk alternatif yang dapat membantu menghilangkan bau badan terdapat di pasaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful