CLOR

Clorul, în forma nativă, este un element gazos, galben verzui, mai greu decât aerul, foarte reactiv, toxic pentru om, cu o mare capacitate combinatorie. În formă gazoasă, în natură, clorul se găseşte în cantităţi neglijabile. Intoxicaţiile cu acest gaz sunt întotdeauna cauzate de clorul industrial. Clorul este larg răspândit în natură, însă apare sub forma unor combinaţii, ca sare sau ca acid.

PROPRIETĂŢI ŞI UTILIZĂRI

CLORUL (Cl) ŞI CLORURILE Dintre substanţele cu largă utilizare (industria chimică, alimentaţie, farmacie, agricultură, etc.), un loc de frunte îl ocupă clorul şi mai ales sărurile sale (clorurile). Date chimice Clorul este un nemetal halogen, gazos în stare pură, galben-verzui, de peste 2 ori mai greu decât aerul, foarte reactiv, cu un caracter pronunţat acid. Din punct de vedere chimic, clorul prezintă caracteristicile prezentate mai jos. Număr atomic (Z): 17 Poziţie în tabelul periodic al elementelor Grupa a VII-a principală Masa atomică (M): 35,453 Raza atomică: 100 Punct de topire °C: −100,98 Punct de fierbere °C: -34,6 Forme ionice: Cl Forma moleculară: Cl2


Perioada 3

Cl

din cauza tratamentelor la care a fost supusă. La introducerea clorului în apă au loc fenomene fizice caracteristice dizolvării (clorul este solubil în apă). Din acest motiv. 18 n Înveliş electronic 17 e. Deşi apa "de robinet" este sigură (nu produce boli infecţioase şi nu este. după cum se . ea este filtrată şi tratată cu diverşi compuşi. Metode de obţinere. se formează acidul hipocloros şi acidul clorhidric. toxică). să nu conţină germeni patogeni sau substanţe toxice. se găseşte ca un amestec al celor doi izotopi. clorul se obţine prin electroliza clorurii de sodiu în topitură: electroliză 2NaCl + 2H2O → 2NOH + H2↑ + Cl2↑. decapant (dizolvant al impurităţilor) sau pentru obţinerea unor substanţe (diverse cloruri. M : 7. L : 8. În urma a două reacţii chimice consecutive. • Clorinarea apei potabile Apa potabilă din reţelele publice trebuie să îndeplinească anumite bareme (să fie limpede. dar şi fenomene chimice. acid clorhidric). cel puţin în mod direct. clorul. etc. K : 2. decolorant. îşi pierde proprietăţile naturale Cel mai adesea apa potabilă din reţelele publice se tratează cu clor.) pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei. proces care poartă numele de clorinare sau clorizare a apei. 17 37 17 Nucleu 17 p. De obicei. utilizări Industrial. înălbitor. Clorul se utilizează ca: dezinfectant . K : 2. L : 8. M : 7.inclusiv a apei potabile din reţelele publice.Izotopii clorului Cei doi izotopi ai clorului sunt: 35 Cl Cl Nucleu 17 p. 19 n Înveliş electronic 17 e.

Apa potabilă din reţelele publice. format din sodiu şi din clor. şoc. după care să fie fiartă ori îngheţată. cel puţin până în momentul în care devine complet transparentă. sarea de bucătărie este un compus anorganic. clorul se găseşte în stare liberă în cantităţi foarte reduse (emanaţii vulcanice). Ideal ar fi ca apa de la robinet sa fie folosită. este tratată cu clor (clorinată). De aceea se recomandă.poate vedea mai jos Cl2 + H2O → HCl + HClO 2HClO → 2HCl + O2↑ Acidul hipocloros (HClO) este o substanţă cu acţiune similară radicalilor liberi. Deoarece cele două elemente se află în concentraţie mare (aproape 100%). Clorul în exces este toxic pentru organism. În stare moleculară (Cl2) clorul este un gaz galben-verzui cu miros înţepător. foarte toxic Având o capacitate combinatorie pronunţată. doar pentru gătit sau pentru prepararea ceaiurilor. De obicei se găseşte sub forma unor săruri numite cloruri . se poate dovedi nociv deoarece formează cu unele substanţe. ceaiuri . se pare că de cele mai multe ori. în acid clorhidric. ape minerale. absorbţia acestora se face forte repede. ajungând în sânge brusc. sufocant. după colectare. Clorul din apa potabilă se evaporă repede. dacă tot este utilizată pentru băut (nu este cea mai bună sursă de hidratare). mineral. ca: sucuri naturale. formând săruri numite cloruri. Surse naturale de clor . deşi acest interval de timp. semn că clorul şi acidul hipocloros au dispărut. însă cu toate acestea. folosindu-se în scopul hidratării lichide naturale. dintre care clorura de sodiu este cea mai cunoscută. efort fizic susţinut. sub forma unor săruri din grupa haloidelor. ca sursă potabilă. caniculă). Clorul din sarea de bucătărie Din punct de vedere chimic. trecând după un timp. ca apa de reţea să fie lăsată în pahar. clorul se combină cu o serie de alte minerale. spontan. Acest fenomen este benefic în puţine situaţii (pierderi mari de lichide. compuşi organici dăunători sănătăţii. însă doar în condiţii de presiune scăzută. solubil în apă. ca măsură de protecţie împotriva unor germeni. fructe. În natură. fiind prezent mai mult în sol. mai cu seamă dacă ajunge brusc în corp. deşi propriuzis nu intră în această categorie. este prea scurt (măsurătorile indică faptul că acidul hilpocloros şi clorul dispar din apa din pahar numai după 20 de minute) CLORUL ÎN NATURĂ În natură. Acidul hipocloros are o existenţă relativ scurtă. clorul se găseşte în cantităţi foarte mici în aer. Este recomandat ca apa de la robinet sa fie păstrată . cel puţin 20 de minute. până ce clorul se volatilizează în întregime.

Fructele sunt sărace in acest element. digestia se desfăşoară cu mare dificultate. CLORUL ÎN ORGANISM Principalul rol al clorului este acela de a forma acidul clorhidric din stomac. dureri articulare. dar şi în alte condiţii. albuşul de ou. Carenţa clorică produce hipoaciditate gastrică. înălbitoare) nu prezintă risc de intoxicaţie. digestia se desfăşoară cu mare dificultate. dinţii şi tendoanele şi prezintă o acţiune dezinfectantă. echilibrează balanţa acido-bazică. Clorul este un gaz toxic. pătrunjel. legume şi zarzavaturi (morcovi. prin sarea de bucătărie este folosită aproape abuziv în . distonii viscerale. ţelină. pepeni galbeni. persoanele care vin în contact cu clorul industrial. Sunt expuşi la intoxicaţie. salata verde. reduce glicemia şi nivelul acidului uric din sânge. intrând în compoziţia salivei. vinete. participă la formarea şi consolidarea ţesuturilor care alcătuiesc oasele. laptele si lactatele. În cantităţi optime. personalul din spălătorii. atunci când organismul pierde cantităţi însemnate din acest mineral. dar prin contact. Carenţa şi excesul de clor Deficitul de clor se instalează când sursele de hrană sunt sărace în acest element. participă la formarea şi consolidarea ţesuturilor care alcătuiesc oasele. carii dentare. Deoarece clorura de sodiu (NaCl). infecţii (mai ales intestinale). echilibrează balanţa acido-bazică. dinţii şi tendoanele şi prezintă o acţiune dezinfectantă. gulii. începe încă din cavitatea bucală. sunt: peştii oceanici şi celelalte preparate marine. de obicei muncitorii din metalurgie (clorul este folosit ca decapant). persoanele care lucrează în laboratoare. Activitatea acestui element în procesul de digestie. Rolul clorului în organismul uman Principalul rol al clorului este acela de a forma acidul clorhidric din stomac. nucile. cei expuşi unor accidente ale rezervoarelor de clorinare (clorizare) a apei (exemplu). lucrătorii din industria celulozei (clorul este folosit ca înălbitor). intoleranţă la amidonoase. clorul stimulează funcţia antitoxică a ficatului. În cantităţi optime. vişine). În lipsa clorului. intrând în compoziţia salivei. În lipsa clorului. Activitatea acestui element în procesul de digestie. fasole) şi ciuperci comestibile.Cele mai importante surse care aduc clorul în organism în urma alimentaţiei . începe încă din cavitatea bucală. precum şi unele leguminoase. Inhalarea clorului evaporat din produsele casnice (dezinfectante. reduce glicemia şi nivelul acidului uric din sânge. vaporii degajaţi pot irita ochii şi căile respiratorii superioare. clorul stimulează funcţia antitoxică a ficatului. cu câteva excepţii (agrişe. banane. cu efecte nocive asupra organismului uman.

etc. galben-verzui. Supraîncărcarea organismului cu clor are efecte nocive şi iritante asupra rinichilor.6 Forme ionice: Cl Forma moleculară: Cl2 ↓ Perioada 3 → Cl . Număr atomic (Z): 17 Poziţie în tabelul periodic al elementelor Grupa a VII-a principală Masa atomică (M): 35.). Excesul de clor provoacă : hiperaciditate gastrică.98 Punct de fierbere °C: -34. de peste 2 ori mai greu decât aerul. foarte reactiv. clorul prezintă caracteristicile prezentate mai jos. gazos în stare pură. În concentraţii mari. semipreparate. un loc de frunte îl ocupă clorul şi mai ales sărurile sale (clorurile).453 Raza atomică: 100 Punct de topire °C: −100. agricultură. condimente concentrate. etc. farmacie. alimentaţie. Date chimice Clorul este un nemetal halogen.). lumea modernă se confruntă mai mult cu dereglajele provocate de excesele de clor decât de carenţa în acest element. având efecte negative asupra glandei tiroide. clorul se comportă ca un inhibant al iodului. Din punct de vedere chimic. fie direct.alimentaţie. CLORUL (Cl) ŞI CLORURILE Dintre substanţele cu largă utilizare (industria chimică. distrugerea microflorei intestinale. cu un caracter pronunţat acid. fie sub forme mascate (conserve. hipertensiune.

De obicei. dar şi fenomene chimice. îşi pierde proprietăţile naturale Cel mai adesea apa potabilă din reţelele publice se tratează cu clor. înălbitor. clorul.inclusiv a apei potabile din reţelele publice. acid clorhidric). decapant (dizolvant al impurităţilor) sau pentru obţinerea unor substanţe (diverse cloruri. M : 7. proces care poartă numele de clorinare sau clorizare a apei. M : 7. L : 8. • Clorinarea apei potabile Apa potabilă din reţelele publice trebuie să îndeplinească anumite bareme (să fie limpede. utilizări Industrial. 17 37 17 Nucleu 17 p. La introducerea clorului în apă au loc fenomene fizice caracteristice dizolvării (clorul este solubil în apă). clorul se obţine prin electroliza clorurii de sodiu în topitură: electroliză 2NaCl + 2H2O → 2NOH + H2↑ + Cl2↑. să nu conţină germeni patogeni sau substanţe toxice.) pentru a nu pune în pericol sănătatea populaţiei.Izotopii clorului Cei doi izotopi ai clorului sunt: 35 Cl Cl Nucleu 17 p. L : 8. ea este filtrată şi tratată cu diverşi compuşi. după cum se poate vedea mai jos . Deşi apa "de robinet" este sigură (nu produce boli infecţioase şi nu este. 18 n Înveliş electronic 17 e. se formează acidul hipocloros şi acidul clorhidric. Din acest motiv. K : 2. cel puţin în mod direct. În urma a două reacţii chimice consecutive. Metode de obţinere. decolorant. 19 n Înveliş electronic 17 e. Clorul se utilizează ca: dezinfectant . K : 2. se găseşte ca un amestec al celor doi izotopi. toxică). din cauza tratamentelor la care a fost supusă. etc.

deşi propriuzis nu intră în această categorie.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_substanteClorul_si_cloruri.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_terapeuticIntoxicatia_cu_clor. trecând după un timp.bioterapi.html http://www. deşi acest interval de timp.html http://www. spontan. Acidul hipocloros are o existenţă relativ scurtă.ro/compusi_bio/index_compusi_bio_minerale_clor. este prea scurt (măsurătorile indică faptul că acidul hilpocloros şi clorul dispar din apa din pahar numai după 20 de minute) Biblografie: http://www. în acid clorhidric. dacă tot este utilizată pentru băut (nu este cea mai bună sursă de hidratare).html . însă doar în condiţii de presiune scăzută. De aceea se recomandă.bioterapi. cel puţin până în momentul în care devine complet transparentă.Cl2 + H2O → HCl + HClO 2HClO → 2HCl + O2↑ Acidul hipocloros (HClO) este o substanţă cu acţiune similară radicalilor liberi.html http://www. semn că clorul şi acidul hipocloros au dispărut. se pare că de cele mai multe ori.bioterapi.ro/aprofundat/index_aprofundat_index_enciclopedic_substanteClorul_si_cloruri_MEDIA. ca apa de reţea să fie lăsată în pahar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful