Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice

Brandul Google

Studente: Fechete Flavia Beleaua Ioana- Claudia Specializarea: Management,anul II Grupa : 8381

BRAŞOV, 2010

potrivit topului. in care valoarea de piata a multor companii a scazut. potrivit unui studiu realizat de firma de marketing MillwardBrown. Iar strategia functioneaza. publicat in intregime de Financial Times "Avand in vedere conditiile economice actuale. Google a devenit primul brand de peste 100 de miliarde de dolari. de 5. Pe de alta parte. "Google a stiu sa valorifice aceasta legatura. pe blogul sau.927 de miliarde de dolari.Brandul Google 1. in crestere cu 14 la suta fata de anul trecut.039 de miliarde de dolari. potrivit unui comunicat al MillwardBrown.16 dolari/actiune. fiind estimat la 7. Despre companie Caracteristici Tehnologia Afacerile firmei Actiuni filantropice Google este cel mai valoros brand la nivel mondial.83 dolari/actiune. in BrandZ Top 100 la 100. 4. profitul pentru prima parte a anului a fost peste asteptari. a spus Joanna Seddon. "Cei care investesc. fata de estimarile de 4. principalul sau rival in materie de motoare de cautare. Google este cel mai valoros brand din lume. 2. Desi cifra de afaceri a gigantului IT a scazut intre ultimul trimestru din 2008 si primul din acest an. deoarece poate sustine companiile in timpul crizei". vor fi mai bine pregatiti pentru cresterea 2 . fiind evaluat.26 de miliarde de dolari. in brand. 3. Yahoo. potrivit topului 100 Millward Brown Optimor BrandZ. pentru al treilea an la rand. Astfel. 5. "Valoarea marcii Google sta in legatura emotionala pe care o are cu utilizatorii sai". brandul a devenit si mai important. a adaugat el. fiind evaluat la 114. director executiv al Millward Brown Optimor. vanzand altor companii accesul la utilizatorii sai". se gaseste de abia pe locul 81. in continuare. a declarat analistul Nigel Hollis.

Misiunea Google este de a organiza informaţiile lumii şi de a le face accesibile şi utile la nivel universal. McDonald's. 1. conform unui sondaj realizat de Harris Interactive. 3. 5.un serviciu gratuit şi uşor de folosit care. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford. Interfaţă curata. Compania a pornit cu o investiţie de 100. Nokia şi Marlboro. Lipsa de link-uri de publicitate. În prezent Google este recunoscut pe scară largă ca fiind cel mai mare motor de căutare din lume -. după criteriul valorii în milioane de dolari (86057 milioane dolari SUA). 2. La sfârşitul anului 2007 a fost cotat drept cea mai puternică marcă globală. Apple. Despre companie Prezentarea generala a companiei Google este o companie americană care administrează motorul de căutare pe Internet cu acelaşi nume. 4. Caracteristicile ce au facut din Google un brand sunt : 1. dar şi după modul de percepţie de către utilizatori. minimalista. fata de cei care au redus cheltuielile pe acest segment". mai ales datorită modului în care îşi tratează angajaţii. La începutul anului 2004. Andy Bechtolsheim.economica. pe masura ce situatia va incepe sa se imbunatateasca.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre co-fondatorii Sun Microsystems. Site prietenos. a adaugat ea. având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web. returnează rezultate relevante într-o fracţiune de secundă. Coca-Cola. Usurinta in utilizare. Larry Page şi Sergey Brin. China Mobile. De asemenea. Microsoft. 3 . IBM. ca fiind compania americană cu cea mai bună reputaţie. la sfârşitul lui 2007. următoarele locuri fiind ocupate de companiile General Electric. care considera că un motor de căutare pe internet poate revoluţiona lumea. Google a fost declarată. Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări. Sursa credibila de informatii. Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web. de obicei.

Ca afacere. obiectivitatea şi uşurinţa în utilizare. cărţi. Caracteristici Nu trebuie să efectuaţi decât o singură căutare pentru a descoperi cele patru elemente care deosebesc Google de concurenţii săi: viteza. De asemenea. reclamele sunt utile atât dvs. Google examinează miliarde de pagini de Web pentru a găsi cele mai relevante pagini pentru orice interogare şi..com sau a unei adrese URL Google internaţionale. inclusiv WAP şi telefoane i-mode. Pagina de pornire apare pe ecran aproape concomitent cu introducerea adresei www.Caracterul util şi uşurinţa folosirii au făcut din Google una dintre cele mai cunoscute mărci din lume. Bara de instrumente Google vă permite să efectuaţi o căutare Google de oriunde de pe Web. Google poate fi folosit de pe numeroase platforme wireless. care să fie relevante pentru informaţiile afişate în orice pagină dată. cât şi agenţilor de publicitate. Designul aerisit al site-ului dezvăluie în întregime modul de procedare şi nu conţine elemente care să distragă atenţia utilizatorului de la căutarea de informaţii. Google generează venituri oferind agenţilor de publicitate oportunitatea de a publica reclame online măsurabile şi economice. nepotul matematicianului american Edward Kasner şi a fost popularizat în cartea „Mathematics and the Imagination" de Kasner şi James Newman. Termenul a fost inventat de Milton Sirotta. grupuri de ştiri şi directoare web. de obicei. acest lucru s-a realizat aproape în exclusivitate prin viu grai de către utilizatorii satisfăcuţi. ce sunt identificate prin „link-uri sponsorizate" Viteza cu care sunt returnate rezultatele este şi mai impresionantă. Rezultatele căutării sunt separate în mod clar de reclame. Interpretarea dată de Google acestui termen reflectă misiunea companiei de a organiza cantitatea imensă de informaţii disponibilă pe Web. Ce este un Google? „Googol" este termenul matematic folosit pentru un 1 urmat de 100 de zerouri. Şi în momentele în care sunteţi departe de computer. returnează 4 .google. precizia. Google dispune şi de motoare de căutare pentru imagini. bloguri. Google ofera si opţiuni de accesare a tuturor acestor informaţii fără a fi nevoie de accesarea paginii de pornire Google. 2. În acest fel.

Tehnologia Google se bazează exclusiv pe propriile resurse în ceea ce priveşte dezvoltarea „motorului de căutare perfect". Utilizând pagina de preferinţe. a unei capacităţi mai mari de scalare şi a unor costuri mai reduse. Ca urmare. să filtreze şi să elimine conţinutul pentru adulţi. informaţii despre curse aeriene sau în categorii din Director Google. pagini în limba cehă sau turcă. Cu toate că o căutare Google de bază răspunde la majoritatea întrebărilor. dezvoltatorii Google au fost de acord că pentru a oferi cele mai rapide şi mai precise rezultate este nevoie de un nou tip de configuraţie de server. multiple tipuri de fişiere. 3. numere de telefon. Inovaţia a dus la obţinerea unor timpi de răspuns mai rapizi. există posibilitatea de a particulariza aproape orice. Google şi-a dezvoltat propria infrastructură de servere şi propria tehnologie inovatoare PageRank™ care au revoluţionat modul de efectuare a căutărilor. Niciun alt motor de căutare nu accesează o parte mai mare din Internet şi nici nu oferă informaţii mai utile decât Google. Google a urmărit cu insistenţă inovaţia şi a refuzat să accepte limitările modelelor existente. de asemenea. În acest scop. postări pe Usenet. să selecteze numărul de rezultate returnate. În timp ce majoritatea motoarelor de căutare utilizau o serie de servere mari care adesea încetineau la solicitare maximă. definit de cofondatorul Larry Page ca ceva care „înţelege exact ceea ce vreţi să spuneţi şi vă oferă exact ceea ce doriţi”. Motoarele de căutare tradiţionale se 5 . Utilizatorii pot căuta imagini. Google a folosit computere legate între ele pentru a găsi răspunsul la fiecare interogare. Încă din faza incipientă. la formatul paginilor pe care Google le returnează ca rezultate. Programul care stă la baza tehnologiei de căutare Google efectuează o serie de calcule simultane care se execută numai într-o fracţiune de secundă. în timp ce Google a continuat să-şi perfecţioneze tehnologia de bază pentru a o eficientiza şi mai mult.rezultatele respective în mai puţin de jumătate de secundă. de la limba interfeţei. Sugestiv este faptul că alţii au început de atunci să copieze această inovaţie. utilizatorii pot.

aceasta efectuează o analiză de potrivire hipertext pentru a stabili paginile relevante pentru căutarea specifică în curs de efectuare. în locul simplei scanări a textelor bazate pe pagină (care poate fi manipulată de editorii de site-uri prin metaetichete). motiv pentru care utilizatorii au ajuns să considere Google o sursă de informaţii obiective de încredere. motorul de căutare Google analizează conţinutul paginii. Cu toate acestea. Tehnologia Google foloseşte inteligenţa colectivă a Web-ului pentru a stabili importanţa unei pagini. De asemenea. PageRank ia în considerare importanţa fiecărei pagini care acordă un vot. deoarece voturile provenite de la unele pagini sunt considerate mai valoroase. şi astfel acordă paginii legate o valoare mai mare. Google are capacitatea de a pune pe primul loc cele mai relevante şi mai sigure rezultate. Google foloseşte PageRank™ pentru a examina întreaga structură de link-uri a Web-ului şi pentru a stabili paginile cele mai importante. 6 . Google analizează conţinutul paginilor Web învecinate pentru a asigura certitudinea că rezultatele returnate sunt cele mai relevante pentru interogarea utilizatorului. subdiviziuni şi în locaţia precisă a fiecărui cuvânt. Nu există nicio implicare umană sau manipulare a rezultatelor. Apoi. Paginile importante primesc un PageRank (poziţie de pagină) mai ridicată şi apar în partea de sus a rezultatelor căutării. PageRank interpretează un link de la Pagina A la Pagina B precum un vot acordat pentru pagina B de către pagina A. • Analiza de potrivire hipertext: De asemenea.bazează în proporţie considerabilă pe frecvenţa cu care cuvintele apar într-o pagină Web. nealterată de plasări plătite. De asemenea. În loc să contorizeze link-uri directe. Combinând importanţa globală şi relevanţa în funcţie de interogare. • Tehnologia PageRank: PageRank efectuează o măsurătoare obiectivă a importanţei paginilor Web rezolvând o ecuaţie cu mai mult de 500 de milioane de variabile şi cu 2 miliarde de termeni. Apoi PageRank estimează importanţa paginii după numărul de voturi pe care aceasta îl primeşte. tehnologia Google analizează întregul conţinut al unei pagini şi factorizează în fonturi.

Handspring şi Vodafone. Sprint PCS. Conţinutul serverelor de index este similar cu indexul de la sfârşitul unei cărţi – indică paginile care conţin cuvintele ce se potrivesc cu interogarea. Fragmentele sunt generate pentru a descrie fiecare rezultat al căutării. printre care enumerăm AT & T Wireless. Interogarea ajunge la serverele de documente. Serverul Web trimite interogarea către serverele de index. Nextel. Google a proiectat prima tehnologie de căutare wireless pentru translatarea în timpul deplasării a formatului HTML în formate optimizate pentru WAP.Inovaţiile Google nu vizează doar desktop-ul. Rezultatele căutării sunt afişate utilizatorului într-o fracţiune de secundă. Palm. În prezent. 2. Pentru a prezenta rezultatele sale precise şi rapide utilizatorilor care accesează Web-ul prin intermediul dispozitivelor mobile. i-mode. aceste servere sunt cele care regăsesc documentele salvate. J-SKY şi EZWeb. 1. Viaţa unei interogări Google 3. Google pune propria tehnologie wireless la dispoziţia mai multor lideri de piaţă. 7 .

În timpul exploziei dotcom. proiectând un model de afaceri propriu.Cu toate că durata de viaţă a unei interogări Google este mai mică de o jumătate de secundă. 4. navigator de web (browser) * Android. Compania a început cu un capital de pornire de la investitori privaţi şi a reunit două firme concurente cu capital de risc. imagini din satelit ale pământului * Google Chrome. Google a decis să ignore înţelepciunea convenţională. în tăcere. Afacerile firmei Prezentarea generala a afacerii Servicii oferite * Google Earth. sistem de e-mail La fel ca şi în cazul tehnologiei proprii. un sistem de operare de tip open source pentru dispozitive mobile * Gmail. când firmele concurente cheltuiau sume imense în campanii de marketing pentru a-şi „construi marca”. care au finanţat prima rundă de capital propriu. o interogare implică un număr de paşi distincţi care trebuie finalizaţi înainte ca rezultatele să poată fi furnizate persoanei care căută informaţii. 8 . Google s-a concentrat în schimb. pe dezvoltarea unui motor de căutare mai bun.

com. pentru a oferi anunţuri care corespund cu exactitate rezultatelor căutării sau conţinutului din paginile unui site. ajutându-i pe editori să-şi recupereze o parte din investiţia făcută în crearea de conţinut valoros. Printre cei mai recenţi agenţi de publicitate se numără Amazon. indiferent cât de specializat este domeniul. Google AdSense combină tehnologia de căutare Google cu baza noastră de date cu agenţi de publicitate care face publicitate pe bază de cuvinte cheie. Google se extinde. 9 .( Google AdWords permite agenţilor de publicitate web de a afişa anunţuri în mod automat în urma rezultatelor de căutare a informaţiei prin motorul Google.pentru plasatorii de anunţuri Agenţii de publicitate Google AdWords creează anunţuri publicitare pentru a dirija traficul calificat spre site-urile lor de Web şi pentru a atrage clienţi potenţiali. Google AdSense şi serviciile pentru site-uri Web Google consideră că publicitatea relevantă poate fi la fel de utilă precum rezultatele căutării sau alte forme de conţinut. Cu tehnologia de căutare superioară şi un volum ridicat de trafic pe site-ul Google. aceste două ramuri ale afacerii au evoluat în reţele complementare.) .Utilizatorii satisfăcuţi au răspândit rapid vestea. iar afacerea înfloreşte În timp. Google AdWords . Cisco Systems şi Staples. Google mai consideră că publicitatea poate îmbunătăţi experienţa vizitatorilor site-ului de Web al unui editor. acest serviciu este util atât agenţilor de publicitate cât şi editorilor şi celor care caută informaţii. Agenţii de publicitate îşi selectează propriile cuvinte cheie şi plătesc numai atunci când clienţii fac clic pe anunţurile lor. Prin urmare. managerii de la Google au identificat două oportunităţi iniţiale pentru generarea de venituri: servicii de căutare şi publicitate.

Google Search Appliance Pentru managerii de site-uri de Web care doresc să deţină un control mai bun asupra căutărilor proprii în intranetul sau site-ul lor.Deschiderea unui cont AdSense este uşoară – durează doar câteva. 10 . Google continuă să caute modalităţi prin care tehnologia poate îmbunătăţi metodele existente de desfăşurare a afacerilor. esenţa rămâne aceeaşi: furnizarea de informaţii utile şi relevante celor care formează categoria cea mai importantă din ecosistem – milioanele de utilizatori individuali din întreaga lume. Se explorează zone noi. pentru a le face mai utile agenţilor de publicitate şi editorilor. un serviciu scalabil şi sigur. se patentează idei originale şi se dezvoltă servicii promiţătoare. telefoanelor wireless şi altor dispozitive mobile fabricate de principalii furnizori de servicii wireless din lume. Cu toate acestea. Google Search Services permite editorilor să ofere servicii de căutare Google pe Web pe propriile pagini – rezultate care pot fi folosite pentru a genera venituri cu AdSense pentru programul de căutare Google Search Appliance. care furnizează rezultate de căutare precise în orice număr de documente. un sistem scalabil şi sigur care oferă căutare de calitate Google într-un site de Web sau intranet individual. precum şi paginile de domeniu inactive. indiferent cât de departe evoluează modelul de afaceri Google faţă de originile sale. • Google Wireless Services oferă rezultate de căutare Google prin intermediul PDA-urilor. Google a creat Google Search Appliance. Echipa noastră de vânzări ajută la particularizarea programului pentru acele site-uri care obţin peste 20 de milioane de vizualizări de pagini pe lună. • AdSense afişează anunţuri publicitare relevante pentru rezultatele căutării în paginile de conţinut şi pentru paginile de conţinut. care se bazează pe căutarea cu Google pentru a obţine răspunsurile pe care le caută.

Activitati filantropice Cadou de vacanta . Misiunea principala a organizaţiei este de a sensibiliza lumea intreaga cu privire la schimbările climatice. resurse care au totalizat peste 100 milioane dolari în 2009. şi a sărăciei. Google este partener cu organizaţiile profesionale.Google a oferit cadou o donatie in valoare de 22 milioane $ catorva fundatii de caritate de pe glob care au avut fonduri mai putine din cauza cresterii cererilor de ajutor si care au primit donatii mai putine. Acest cadou a fost oferit in locul cadourilor de vacanta acordate clientilor si partenerilor. Afaceri in comunitate – Investitii in comunitatile locale in care Google are o prezenţă. cum ar fi Forumul pentru femei Antreprenori şi Directori Executivi şi Campania de respectare a Drepturilor Omului. crearea de oportunităţi pentru googleri de a investi timpul si expertiza lor 11 . sănătatea publica globala. Actiuni filantropice Fondatorii au stabilit ca obiectiv alocarea de 1% din capitalul Google şi profiturile anuale in actiuni de caritate.5. Sprijina activitatea organizaţiilor externe în scopul comun de a diversifica domeniile profesionale şi oportunităţile de dezvoltare profesională.

sa ajute la eliminarea barierelor în care impiedica femeile şi minorităţile de la intrarea in domeniul calculatoarelor şi tehnologiei. Academic Scholarships/ Burse scolare 1. Google Hispanic College Fund Scholarship 4. Google Europe Scholarship for Students with Disabilities 3. şi de a construi parteneriate cu părţile interesate/stakeholderii din comunitate. Sperăm ca aceste programe de ajutor. Google AISES Scholarship (American Indian Science and Engineering Society) 2. Initiativa Google Verde(eco) . de asemenea. Google United Negro College Fund Scholarship 12 . se angajeze în acordarea de granturi/subventii comunitatii.Compania Google face tot ceea ce poate pentru a implementa atitudinile si comportamentele innovative si de responsabilitate fata de mediu in cadrul propriei companii pentru a reduce poluarea. Burse Ca parte a angajamentului în curs de desfăşurare de catre Google pentru dezvoltarea calculatoarelor şi tehnologiei. avem placerea de a oferi burse pentru a încuraja studenţii să exceleze în studiile lor si sa devina modele demne de urmat si lideri. pentru a isi determinatii angajatii sa recicleze si chiar sa adopte stilul de viata eco.în comunităţile lor.