INSTITUT PENDIDIKAN GURU MALAYSIA KAMPUS DATO’ RAZALI ISMAIL 21030 KUALA TERENGGANU TERENGGANU DARUL IMAN

INDUSTRI DESA
Di sediakan oleh :
Adilah Che Ismail Nur Saidatul Akmam bt Razak Nurul Nadiah bt Abu Bakar

Definisi industri desa
1. Industri desa yang juga dikenali sebagai industri luar bandar ataupun industri tradisional merupakan antara industri yang berperanan ke arah menjana pertumbuhan ekonomi negara dan berpotensi tinggi untuk dimajukan. Industri desa merupakan wadah bagi menghasilkan pengeluaran atau kerja tangan yang dihasilkan oleh masyarakat kampung yang masih menggunakan teknik tradisi tempatan yang diwarisi daripada nenek moyang kita. Indusri desa yang kaya dengan budaya .

2.

3.

TABURAN DAN PERTUMBUHAN INDUSTRI DESA DI MALAYSIA : .

.

Pembangunan Industri Desa 1. Kilang memproses kopi – dijalankan oleh seorang penduduk kampung yang sumber bahannya dibeli dari pengusaha kebun kopi tempatan. Pencapaian kampung meliputi: Industri kecil sederhana – perusahaan membuat kerepek dan kuih yang dijalankan oleh beberapa penduduk kampung yang telah menerima tempahan dan pasaran yang menggalakkan sepanjang tahun. 2. 4. Memborong dan mengedar makanan ringan diusahakan oleh seorang pengusaha tempatan yang telah berjaya meluaskan pasarannya ke beberapa buah daerah. Daya produktiviti masyarakat luar bandar harus lebihmeningkat dengan penggunaan sumber yang lebih optima serta alam sekitar yang bersih dan menarik. 1. Projek pertanian berkelompok – tanah yang diusahakan seluas 100 ekar telah mengeluarkan hasil sepanjang tahun. . 2. ciri desa wawasan ialah kampung-kampung harus menjadi lebih kompetetifdengan kedua-dua sektor pertanian dan industri moden menjadi aktiviti utamapenduduk luar bandar. 3.

seni batik. 4. kain dastar. kain tenun. Tenunan. manik. ukiran dan tembaga. Kreativiti dan kehalusan seni begitu jelas terpancar dalam setiap hasil kerja tangan tradisional ini.Contoh Perkembangan Industri Desa : 1. Contoh bidang seni halus adalah anyaman. . Contoh industri desa yang berpontensi tinggi pada hari ini adalah batik. Masyarakat Malaysia begitu kaya dengan warisan seni halus yang diwarisi sejak zaman berzaman. 1. 3. sulaman. tekat dan ukiran umpamanya adalah antara seni halus yang begitu sinonim dengan masyarakat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan kebudayaan. . pua kumbu. tekat. songket. 2.

. Batik berasal dari Indonesia dan terbit dari perkataan Jawa 'tik' yang bermaksud menitik atau menulis titik-titik. menulis. Batik mula diperkenalkan di negara kita khususnya di negeri Kelantan sejak tahun 1910 lagi. Pada masa dahulu. Di alam Melayu. Ambatik pula bermaksud melukis. masyarakat Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap tetapi kini kain batik telah diusahakan dengan menggunakan alat-alat moden. 6. Sejak abad ke 15 Masihi lagi manusia telah menemui kaedah pembuatan batik secara tradisional. Di Malaysia kebanyakan kilang perusahaan batik banyak terdapat di Kelantan dan Terengganu.Sejarah Batik : 1. mewarna atau menitik. 3. 2. 4. sejenis batik yang dipanggil Batik Pelangi telah diperkenalkan sejak tahun 1770-an lagi. 5. Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia.

Motif batik : Motif Ayam Rupa bentuk Kain Batik Sarung Motif Bunga Raya Motif Bunga Buluh Motif Pucuk Rebung .

. 2. Alat canting digunakan bagi melakar corak batik dengan lilin panas di atas kain putih. Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam.Proses Pembuatan batik : Proses menerap kain menggunakan blok corak 1. Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak.

Industri Desa .Membuat keropok Hasil Keluaran industri Desa .

mengkuang. anyaman ribu-ribu dan anyaman lidi.Sejarah anyaman • • • • • Seni anyaman sesuatu yang tidak dapat dipisahkan daripada cara hidup tradisional masyarakat di nusantara. rotan. . riburibu dan lidi. hasil kerja menganyam membentuk persekitaran hidup yang boleh dilihat di mana-mana.anyaman rotan. Contoh anyaman adalah anyaman buluh.anyaman pandan dan mengkuang. Antara tumbuh-tumbuhan yang paling banyak digunakan dalam seni anyaman ialah buluh. tumbuh-tumbuhan tropika banyak yang sesuai untuk dijadikan bahan anyaman Daripada tikar hingga kepada dinding pelindung kediaman.

Contoh pembuatan anyaman : anyaman buluh dan rotan .

.Sejarah ukiran melayu : 1. Tiga teknik utama dan gaya di dalam seni ukiran Melayu ialah tebuk terus. Ukiran kayu dapat dilaksanakan dengan berbagai-bagai teknik dan penggunaan satu-satu teknik itu banyak bergantung pada kebolehan dan kemahiran pandai kayu. lengkap dan pemidang 2. Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung. Bentuk ukiran juga ada tiga jenis utama iaitu bujang. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapat dalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu di mana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejak lebih 500 tahun dahulu. tebuk separuh dan tebuk timbul. 3.

Ukiran batu Ukiran patung kayu Mengukir kayu (khat) .

Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi 3.Agensi-agensi yang terlibat dalam pembangunan dan perkembangan industri desa: 1. Kementerian Pembangunan Luar Bandar atau MARDI. RIDA . 4. FAMA 2.

USAHA MEMAJUKAN INDUSTRI DESA : 1. 2. 3. tepat pada masa yang diperlukan dan bilangan yang boleh memenuhi kehendak pasaran. menggesa masyarakat luar bandar supaya memulakan perusahaan kampung secara besar-besaran dan lebih sistematik. strategi pengeluaran barangan industri kampung mestilah dikeluarkan secara teratur. . 4. industri kampung itu pula mesti diurus oleh anak-anak kampung berpendidikan tinggi. Penglibatan pihak kerajaan yang sentiasa memberikan galakan dan dorongan serta perkhidmatan sokongan yang sewajarnya bagi merealisasikan industri desa sebagai antara teras penggerak perkembangan dan pertumbuhan ekonomi yang mantap dan berterusan. kerana inilah peluang mereka untuk bekerja tanpa ke bandar .

Pihak kerajaan jugaperlu memberikan subsidi kepada penduduk luar bandar . Menyarankan agar masyarakat membeli barang buatan desa. 2..misalnya ikan kering dan keropok lekor. . 3. 1.SAMBUNGAN…. Mereka mesti dilatih dengan baik dan dengan itu kerajaan boleh mengeluarkan bantuan untuk industri kampung berkenaan di samping memberikan khidmat nasihat.Misalnya kerajaan hendaklah menyediakan peralatan moden dan canggih seperti bot berteknologi canggih para nelayan meningkatkan hasil tangkapan ikan dan seterusnya mempelbagaikan produk yang diperbuat daripada ikan.

Mengekalkan nilai-nilai seni tradisi dan kebudayaan yang diwarisi sejak zaman berzaman .Kadar kemiskinan penduduk desa dapat dikurangkan ekoran daripada pertambahan pendapatan penduduk desa. kain batik. dan lain-lain. • • . ikan.Bahan makanan seperti beras. makanan ringan.khazanah seni agar tidak pupus ditelan zaman.Kepentingan industri desa : • • • Menambah pendapatan penduduk desa dan pendapatan negara memperolehi pendapatan tambahan melalui kegiatan ekonomi desa seperti menjual cenderamata. masyarakat desa mendapat peluang untuk berniaga dan usahawan-usahawan muda dapat diwujudkan. seperti mengusahakan batik dan songkit. Mengurangkan pengimportan bahan makanan . dan daging yang dikeluarkan oleh sektor desa dapat mengatasi masalah kekurangan makanan. Mengurangkan kadar kemiskinan penduduk desa .Dengan adanya perusahan kecil. Membentuk masyarakat perniagaan .

• • . pemprosesan makanan dan aktiviti pengeluaran produk-produk kraf tangan tempatan. Dapat meningkatkan taraf hidup penduduk desa . ikan. Menyediakan bahan mentah kepada industri-industri lain Penglibatan sektor desa dalam perindustrian dapat menyediakan bahan mentah untuk kegunaan industri-industri lain Contohnya nenas yang diusahakan oleh industri desa dapat dijadikan bahan mentah bagi industri mengetin nenas.Sambungan… • • Mengurangkan pengimportan bahan makanan .Bahan makanan seperti beras. Membantu menarik lebih ramai pelancong asing datang ke negara kita sekali gus mereka mahu menyaksikan lebih dekat hasil industri yang popular di kampung-kampung berkenaan.Sektor industri desa dapat meningkatkan taraf hidup penduduk desa daripada serba kekurangan kepada kehidupan yang lebih sempurna. dan daging yang dikeluarkan oleh sektor desa dapat mengatasi masalah kekurangan makanan. Industri ini juga mampu meningkatkan tahap ekonomi mereka melalui aktiviti pertanian penternakan.

Sikap rakyat yang kurang berminat dengan industri desa. Kekurangan tenaga disebabkan migrasi penduduk luar bandar ke bandar. Kekurangan subsidi dan bantuan. Kemajuan teknologi moden menyebabkan industri kecil terpinggir daripada arus moden. . Kurang mendapat sambutan dan galakan daripada pihak tertentu. 5. 4. 2. 3.MASALAH DAN KEKANGAN 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful