P. 1
Petra - Orasul comorilor sculptate în stâncă

Petra - Orasul comorilor sculptate în stâncă

|Views: 2|Likes:
Published by cb_cristian

More info:

Published by: cb_cristian on May 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2014

pdf

text

original

Petra - Ora șul comorilor sculptate în stâncă

Astazi va invit sa vizitati un loc care ar trezi admiratia oricui : Petra, orasul antic iordanian, o comoara arhitecturala sculptata in stâncă. Petra, cu arhitectura sa surprinzatoare, din gresie de culoare rosiatica, se gaseste la trei ore de mers in sud de Amman, Iordania. Accesibila numai printr-un defileu îngust, Petra a fost unul dintre cele mai uşor de aparat orase ale lumii antice.

Locuitorii acestuia au devenit foarte bogati datorita comerţului pe care il practicau, bunei aprovizionari cu apă şi taxelor de trecere aplicate caravanelor. Aurul si pietrele pretioase se simteau la ele acasa.

Bogatiile orasului antic au nascut multe invidii, dar si legende despre comori, multe dintre acestea pastrundu-se pana in zilele noastre. Petra a avut zilele sale de glorie în secolul de dinaintea nasterii lui Hristos. Când Roma a

orasul sculptat in stanca avea circa 30. Dar si dacă aveţi la dispozitie doar o zi pentru vizită. mormintele. Nu este neobişnuit pentru turisti să işi petreacă de la o săptămână până la 10 zile pentru a explora zona. teatrele si alte cladiri sunt împrăştiate pe o suprafata imensa. veti avea cu siguranta o experienţă de neuitat. .000 de locuitori. Templele lui Petra.anexat Petra în secolul al II-lea.

trebuie sa mergeti pe jos aproximativ 2 kilometri. Dacă preferaţi alt mijloc de transport. . printre stânci înalte de gresie.Pentru a intra în oraşul antic. trasa de cai. puteti alege dintre a calari un cal sau de a calatori intr-o șaretă pentru doi pasageri.

In aceasta plimbare nu chiar scurta. canalele avand dublu rol: de preventie a inundaţiilor şi si de asigurare a apei în perioadele de secetă. Inginerii spun ca locuitorii antici au fost "genii absolute" in privinta controlului apei de ploaie. cunoscuta ca si "Locul comorii".The Last Crusade". de fapt fațada primei constructii sculptate pe care o zaresti cum intri Petra. ghizii iti vor prezenta cu siguranta santurile sculptate în părţile laterale ale stâncilor. este faimoasa datorita faptului ca aici s-a turnat scena momentului culinant din filmul "Indiana Jones . "Trezoreria". .

."Locul comorii" poarta acest nume deoarece în partea de sus a structurii enorme de piatra este o sculptat un obiect care arata ca o urnă. ramase de la gloanţe şi pietre. urna conţine una dintre comorile ascunse in Petra. Ciobliturile de pe urna sunt rezultatele incercarilor nereusite de a o distruge urna. Conform legendei.

iar corpurile le-au fost inlaturate. Pentru ca unul dintre misterele uriase din Petra este că in nici unul dintre morminte nu a fost gasit vreodata vreun corp uman. dar ca mormintele acestor bogati nefericiti au fost praduite de-a lungul istoriei. Insa un mormant care nu si-a atins destinatia. au fost construita pentru a fi folosita ca mormânt."Trezoreria". din cauza comorilor cu care erau ingropati proprietarii maiestuoaselor constructii. . pentru folosi locatiile in alte scopuri. Multi cred ca totusi ar fi existat in antichitate. ca şi multe alte clădiri din Petra.

albastrul ca in miezul nopţii sau ocrul elegant creaza pe podele mozaicuri care rivalizeaza cu acelea din cele mai frumoase muzee. Stropii şi spiralele roz. Dar "capodoperele" nu sunt neaparat create de artizani. ci sunt si rezultatul sculptarii incaperilor in culorile naturale ale gresiei. .Unele dintre morminte au interioarele colorate.

Rătăcind în jurul orasului antic gasesti beduini sau copii care incearca sa iti vanda absolut orice. Acum beduinii revin aici doar pentru a-si vinde marfurile si serviciile catre turisti. de la cărţi poştale si pietre şlefuite pana la plimbari cu camila. . Familiile de beduini s-au folosit de pesteri pentru a trăi în Petra. dar în 1984 guvernul i-a mutat în locuinţe mai moderne.

dar. de-a lungul secolelor. In sfarsit. a aparut preocuparea guvernului cu privire la modul în care să conserve cat mai bine zona pentru generaţiile viitoare. sperând să-l eviti. la sugestia unei bune cititoare. tot vei fi invaluit pentru cateva clipe. care a acoperit in mare parte orasul sculptat in stanca. Acum. la câteva secole după naşterea lui Hristos. Poate te vei opri. a facut ca Petra sa fie "redescoperita" în anul 1812. cand te vei intoarce ostenit si multumit catre hotelul tau. Atunci vei intelege cum a lungul secolelor valurile de nisip au acoperit Petra pentru a ascunde şi proteja comorile sale. chiar daca iti vei acoperi chipul. cele mai multe dintre clădirile sale au fost îngropate de nisip. cu siguranta te vei izbi de un nor de nispi ridicat de vant. .Ca urmare a declinului orasului Petra. Pasionatii cautatori de comori din zona. dupa o atat de uimitoare vizita in orasul antic sculptat in stanca. precum si numarul de "curiosi" care se perindau in jurul orasului. fără protecţia nisipului şi din cauza numărului tot mai mare de turisti. Articolul a fost prezentat in premiera de catre site-ul nostru Harta Comorii.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->