ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Imamo pet nivoa zdravstvene zaštite : 1 . promocija 2 . prevencija (sprecavanje nastanka bolesti) 3. rano otkrivanje bolesti 4. pravovremeno lijecenje 5. rehabilitacija 1 . Promocija se ostvaruje naporima pojedinca i drustva u podizanju ekonomskih priliza opstih zivotnih uslova i zivotnog standarda . Promocija predstavlja skup mjera i aktivnosti skoncentrisan na ocuvanju i unapredjenju zdravlja . Mjere koje podrazumjevaju su : DOBRA ORGANIZACIJA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE , OBEZBJEĐENJE PRAVILNE ISHRANE , SNADBIJEVANJE STANOVNIŠTVA HIGIJENSKI ISPRAVNOM VODOM ZA PIDE , UKLANJANJE OTPADNIH MATERIJA ...

2. Prevencija podrazumjeva sprijecavanje i suzbijanje bolesti. Zdravstveni radnik je neposredno u mogucnosti da utice na smanjenje oboljenja i omoguci zastitu,djeci omladini ... Najcesce mjere su : a) izolacija, odvajanje bolesnih od zdravih ,ona moze biti kucna bolnicka i karantin,kucna gdje se vrsi izolacija od laksih oboljenja ,bolnicka kod tezih oboljena a karantin predstavlja ne samo odvajanje oboljelih vevc i onih koji su imali kontakt sa oboljelim b) pranje,ciscenje , dezinfekcija ..

DEZINFEKCIJA je unistavanje zaraznih mikroorgan. DEZINSEKCIJA uznistavanje insekata koji prenose zarazne bolesti C- STERILIZACIJA- predstavljkaunistenje svih mikroorg. i njihovih spora D- kontrola zdravstvenog stanja osoblja u skolama,zdrav. ustanovama...

3 -Rana dijagnoza Podrazumjeva primjenu raznih mjera i medota u cilju pronalazenja novih slucajeva bolesti i to putem aktivnog trazenja preventivnih pregleda posebnih ispitivanja. Dijagnozu predstavlja ljekar na osnovnu anamneze (podaci o bolesniku) simptoma i rezultata pretraaga, dijagnoza je strucni ljekarski nalaz i misljenje o zdrav. stanju pojedinca . Moze biti radna i konacna . Rano otkrivanje se sastoji od pronalazenja oboljelih .Osnovni metod ranog otkrivanja je deipistaza - to su testovi i razne mjere a omogucavaju pregled velikog broja ljubi u cilju ranog otkivanja bolesti .

grijanje 2 motorna vozila 3 prirodni izvori Lozista zagadjuju nasu atmos.Lijecenje predstavlja neposredno djelovanje ljekara i drug zdravs. nakon npr preloma) i psihicka (pomoci pacijentu da se suoci i savlada situaciju) B socijalna . Ako se sto ranije uspostavi dijagnoza jer se time preveniraju veca osteecenja organ.koja zapocinje odmah ona moze biti fizikalna (vracanje u funk. AEROZAGADJENJE je prisustvo jednog ili vise zagadjivaca koji kolicinom i trajanjem nepovoljno djeluju na ljude. Aerozagadjenje djeluje na zdravlje tako sto izazivaju akutne bolesti .papira.psihote. Moze biti jos i metalna. .4.zivotinje. zavisno od vrste i velicine industrijske zone kao i od smjera vejtra . Neorganska je mineralna potice sa povrs. u sebi sadrzi veliki br bakterija virusa gljivica . raste otpadni gasovi motornih vozila su ugljen dioksid co i so2.fizikalna.koji poticu iz prirodnih izvora. Prirodni izvori -aerozagadjenja su posljedice prirodnih procesa vulkanske reakcije raspadanje i u tim zagadjivacima mogu se naci bakterije.ugljen-monoksid (co) je gas bez boje mirisa i okusa laksi je od vazduha a nastaje nepotpunim sagorijevanjem organskih materija Motorna vozila su sve veci zagadjivaci jer njihov br. zemlje sa ulica ...glavni zadatak ove vrste reh.da osposobi za ponovni povratak na radno mjesto.profesionalna. Rehabilitacija Predstavlja slozen postupak u kojem ucestvuju timovi zdravstevnih radnika . Prasina ucestvuje u zagadjenu zraka moze biti organska i neorganska.tekstila. od oktobra do aprila pa kazewmo da ima sezonski karakter. postupaka kojima se olaksava i lijeci bolesno stanje. udio industrije u zagadjenju ej takodjer znacajan. Izvori zagadjenja su : 1. ORGANSKA PRAŠINA nastaje usitnjavanjem drveta. Lijecenje ima preventivni karakter ako se rano sprovede. radnika . 5. Terapija moze biti medikamentozna . kolicina zagadjenja zavisi i od vrste goriva koja se koristi .veg..lozista. . vadj i pepeo nadrazuju sluznicu a njihovo djelovanje je kancerogeno.radioterapija. zagadjene potice od sagorijevanja cvrstih i tecnih goriva. Rehabilitacija moze biti : A-medicinska.virusi gljivice.farmakoterapija.centr.hirurska. Lijecenje prestavlja skup med.individualna i toplane . je da osobu osposobi za povratak u drustvo C.

na biljke djeluje tako sto izaziva nekrozu ( smrt) bolje i usporava ras i dovodi do redukcije plodova. tijela i okolnoim zraku . Imamo tri načina gubljenja : 1. ____________________________________________________________________________________________________ TEMPERATURA je zagrijanost nekog tijela . a pritisak lagano povisen . . Čovjek izložen velikim temperaturama kolebanjima moze da prezivi gubljenje i primanje temp na najpovoljniji nacin . temp moze biti iznad 40 step C . Takvu osobu treba skloniti u hladnu zatamnjenu prostoriju . koza je suha topla .kondukcija i konvekcija kondukcija je direktan prenosa toplote sa tijela na tijelo bez veceg pokretanja cestica a kod konvekcije ce cestice pokrecu i na ovaj nacin se gubi oko 30% toplote 3 toplotno isparivanje isparivanje sa povr. toplotno zracenje . zaobilazne saobracajnice. tijela gdje se na svaki gram isparene vode gubi 0. Zaštita su visoki dimnjaci sa filterima. Osobe se ne znoje .Aerozagađenja djeluju na zivotinje tako sto mogu dovesti do smrzi zivotinja izazivaju hronicne bolesti i usporava rast zivotinja . Puls je ubrzan . SUNCANICA (TOPLOTNI UDAR) To je akutni poremecaj nastao zbog sloma sistema termoregulacije .svaki predmet cija je temp veca od temp okoline zraci toplotnu energiju 2. Kada je relativna vlaznost 100% isparivanje sa koze prestaje porast temp sredine na 27 stepenice c jedno je i pocetak znojenja a prije toga ce doci do vazodilatacije (sirenje krvnih sudova) znojenje je znacajno za termoregulaciju jer se izbacuju stetne materije iz organizma.59 kalorija brzina isparivanja zavisi od parcijalnih pritisaka na povr. Na ljude djeluju direktno i indirektno akutno i hronicno indirektno preko zemlje biljaka i zivotinja .. Toplota u organizmu se stvara u metabolickim procesima nase tijelo se zagrijjava i od okolnih predmeta .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful