P. 1
Stiinta Administratiei

Stiinta Administratiei

|Views: 9|Likes:
Published by Mihaela Iulia

More info:

Published by: Mihaela Iulia on May 19, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/06/2014

pdf

text

original

Stiinta administratiei CAP I – Obiectul St.

Adm Consideratii generale : necesitatea apartieiei disciplinei ; obiectul ; def ; caracteristici

Aparitia st adm este strans legata de dez ampla a activ adm in soc contemporana Explicatia unui asemenea fenomen o constituie amploarea si complexitatea nevoilor soviale de la nivelul societatii si care impreuna cu alti 2 factori precum factorii ec si politici genereaza o crestere seminificativa a sarcinilor ce revin administratiei Pt a raspunde unor asemenea exigente adm pbl tb sa beneficieze de o organizare stiintificasi in acelasi timp de o perfectionare continua a activitatii si straucturii sale si asta in special atunci cand se pune problema unei utilizari rationale si eficienmte a resurselor de care beneficieaza adm a.i. sa se obtina rezultate maxime cu eforturi minime Adm pbl pt indeplinirea sarcinilor ce ii revin realizeaza nu numai acte jurd ,respectiv acte adm sau acte jurd proprii dr civil,muncii si ate tipuri de activ de natura nejuridica Fenomenologia adm depaseste cadrul unor reglementari jurd in general si al dr adm in special. St adm ca si st principiilor rationale ale adm vizeaza tocmai relevarea acestor aspecte care in esenta lor nu pot fi normate St adm este cea care cerceteaza fenomenul adm in intreaga sa complexitate .Este o st nejuridica de sinteza, autonoma cu obiect ,principii si metode specifice de cercetare. Obiectul st administratiei In marea maj a autorilor se afirma faptul ca st adm are dr obiect factul social Caracteristicile faptului adm - reprezintaun un fapt social in sensul in care el nu se realizeaza decat in cadrul unei activ sociale, a unei colectivitati umane organizate - faptul adm este o activitate subordonata in sensul in care se subbordoneaza unor valori superioare si exterioare adm - faptul adm este situat intre valoarea pe care tb sa o infaptuiasca si executarea materiala a

acestei valori - implica in mod necesar organizarea In esenta sa obiectul st adm il constituie insasi administratia publica (ca si fenomen) in asamblul sau cu toate implicatiile,relatiile si corelatiile acesteia cu celelalte elemente ale sistemului social urmarind sa formuleze principii si legislati pe baza carora sa se realizeze rationalizarea sa atat d.p.d.v. organic cat si functional St adm tb sa raspunda la 3 intrebari fundamentale: 1. Ce este adm pbl? Sa facem o analiza obiectiva in ideea de a cunoaste realitatile adm, de a identifica prob si a gasi cauzele 2. Ce ar tb sa fie adm? a.i. sa faca fata nevoilor 3.Ce va fi adm pbl? Presupune intr-un viitor apropiat sa se stabileasca legalitatile Toate conduc spre aceasi abordare de ordin criteric a.i. sa avem in vedere identificarea acelor solutii apte sa conduca la rationalizarea adm si mai cu seama la conferirea unui grad sporit de eficienta.De aceea aceasta st se numeste st principilor rationale Continutul st administratiei St adm este o st specializata care are drept sursa de cunoastere practica adm si a carei geneza se datoreaza tocmai nevoi de a generaliza experienta acestei practici adm Prin urmare in continutul st adm vor fi prezenti diferiti factori ce caracterizeaza orice actiune administrativa si care permit conceptualizarea Factorii: 1. Factorul ordonator (adm este chemata sa asigure ordinea) 2. Factorul stabilizator ( continuitatea joaca un rol esential fara insa ca tendinta spre stabilitate sa excluda dinamismul actiunii si respectiv adaptarea sa succesiva la modificarile justificate de evolutie) 3. Factorul rational ( avem in vedere o cooperare rationala fundamentata pe logica) 4. Factorul organizare ( elem organizational joaca un rol fundamental in cadrul actiunii adm) 5. Factorul finalitate ( primeaza aici ideea de scop ; finalitatea adm pbl ,scopul pregnant pe care aceasta il are de atins il constituie realizarea interesului pbl asa cum este dimensionat de puterea pbl)

i. Pe un alt plan tb sa ne reamintim faptul ca adm pbl este cea care infaptuieste sarcinile stabilite de puterea pol si in plus cea care solutioneaza nevoile curente cotidiene ale societatii in conformitate cu conceptia social pol si filozof a etapei istorice in care se gaseste. Factorul centripet (adm actioneaza in sensul unitatii jucand prin def un rol de integrare) Definitia St adm reprezinta acea st care cerceteaza activitatea si structura autoit adm in vederea perfectionarilor continue in fctie de valorile politice si cerintele economico sociale in scopul realizarii eficiente a sarcinilor sale.management. .st politice .ec.Interdiscipinalitatea .6. de cercetare al cestor st putem gasi ca si camp de cercetare aspecte ale org so fct adm pbl . a nevoilor si a intereselor generale ale cetatenilor.nici o alta st cu care st adm se interfereaza nu-si mai propune acest lucru desi tangential in ob.st juridice dar le preia si le utileaza de-o maniera critica a. Caracteristicile st adm 1. 2.istorie. .conexiunile vor pune in valoare noi rezultate care vor fi in masura sa se inscrie acestui scop al st Pozitionarea rolul adm in cadrul societatii Statul sau acea colectivitate umana aflata pe un anumit nivel de dezvoltare si de coeziune nu poate sa existe decat dispunand de o administratie al carei obiectiv fundamental il constituie satisfacerea nevoilor importante ale vietii acestei colectivitati.Autonomia .sa raspunda cerintelor acestei st.este o st autonoma pt ca este sg st care isi propune sa analizeze si sa interpreteze in totalitate faptul adm.st adm imprumuta foarte multe info din sociologe.

este o consecinta a ceea ce inseamna statul de drept .Mai mult decat atat prin insasi natura sa adm pbl fara a avea o filozofie proprie se subordoneaza unor scopuricare-i sunt exterioare astfel ca adm isi trage legimitatea din sistemul de valori dominante asa cum sunt acestea statuate de catre puterea pol. suveranitate = suprematie . Este motivul pt care adm pbl este permanent plasata sub nivelul politic sau altfel spus deasupra inst adm .aceste 3 puteri tre sa fie distincte deosebite dar tb sa se asigure constrolul reciproc 3. sveranitate = independenta . Pr.Principiile st adm Principii generale (deriva din Const) 1. separatiei si echilibrului puterilor in stat .in plan extern . a actelor normative precum si acelorlalte acte jurd adoptate sau emise de autorit statului de drept CAP III . acest principiu fixeaza cadrul activitatii autoritatilor statului in limita legilor. asigura stabilitatea juridica. drepturile si .potrivit acestui pr din continutul sau deriva faptul ca puterea pol are in mod necesar un titular si aceea este poporul roman acesta detinand in mod natural puterea pol sau suveranitatea .statul se org conf separatiei si echilibrului put legisilative. Pr suprematiei Const sau al legalitatii . Prin adm pbl intelegem acea activitate care consta in organizarea si asigurarea executarii nemijlocite a prevederilor Const. Pr puterii suverane sau al suveranitatii nationale . regasim aceste inst pol care faciliteaza existenta statului si in acelasi timp satisface nevoile comune ale societati sau colectivitatii respective in conformitate cu deciziile inst pol.in plan intern .executive si jurdidice in cadrul democratiei constitutionale .modul de exercitare al suveranitatii: prin organele reprezentative / prin intermediul referundumului 2. pt ca aceasta putere pol este cea care fixeaza adm atat scopurile precum si mijloacele pe care tb sa le utilizeze in atingerea unor asemenea obiective.fiecarei functii ii corespunde o autoritate exclusiva .

e in concordanta cu pr organizarii unitare insa ca subsistem adm pbl beneficieaza in cadru. politice.nimeni nu poate invoca necunoasterea legii 5.specifice ale st adm. 6. 1. Pr. . autonomiei de organizare .lege 125/2006 legea cadru a descentralizarii afirma aceasta regula .elem componente ale adm pbl(organele. Pr. unitatii pop roman .se desprinde din proprietatea structurilor sociele de afi autoreglabile .unitate bazata pe egalitatea dintre cetateni si pe consacrarea “pluralismului in societatea romaneasca” ca “ o conditie si o garantie a democratiei constitutionale” 7.stabilit d Const. egalitatii intre cetateni.l sist global de o anumita autonomie relativa . Pr. 8 .in esenta sa semnealeaza necesitatea evitarii tendintelor divergente ce pot aparea in org si conducerea adm pbl 2. vointei supreme a natiunii consemnata in principiile si normele pactului fundamental statuat in Constitutie 4. Pr organizarii si conducerii unitare a adm pbl . art 4.pus in valoare de art A al Tratatului de la Maastricht . Pr.ori de cate ori ne propunem un nivel de decizie tb sa ne propunem sa identificam acel nivel care este cel mai aproape de cetatean Principii speciale.excluderea privilegiilor si discriminarii . adaptabilitati si functionarii adm pbl.libertatile omului si inseamna subordonarea tuturor activitatilor autorit pbl. 3. al 1 si art.inst pbl) au posibiliatatea de adaptare si realizare intr=o anumita masura a scopului lor insa in concordanta cu finalitatea sistemului global. Pr.autorit. Pr.sociale. subsidiaritati .autorit sunt obligate sa asigure deplina egalitate in dr in toate domeniile vietii ec. publicitatii actelor normative .cetatenii sunt egali in fata legii .nimeni nu e mai presus decat legea .art 16 Const . juridice.

porneste de la cunosterea necestatilor oamenilor si a exigentelor mereu crescande ale acestora in perioada actuala .. Pr.se caracterizeaza si prin coerenta . reducerea nr fctionarilor se impune sa fie corelata cu perfectionarea activ si cu cresterea eficientei acestora 6. rationalizarii . imbunatatirii stilului.va avea drepr efecte concrete cresterea operativitatii autoit prin sporirea eficientei muncii atat de conducere cat si de executie. . CAP IV .pp ca in contextul stabilitatii relative a adm pbl autorit adm sa raspunda adecvat.al 3 lea efect .priveste atat structura cat si actvitatea autorit.prompt si eficient comenzilor sociale . Pr.al 2 lea efect este reducerea functionarilor pbl la nivelul absolut necesar pt realizarea sarcinilor acelei adm . sa se permita realizarea in conditii optime a fctiei sale 4.Administratia si mediul sau Societatea reprez intr-un sens f larg un mod organizat de existenta in sfera fenomenului .ceoziunea si flexibilitatea elem sale componente a.se traduce prin 3 metode de simplificare : simplificarea activ. simplificarea interna (opereaza in cadrul uneia sau mai multor autorit. externe (rel dintre autorit adm pbl) simplificarea structurilor externe privind cadrul de org de asamblu al autorit adm pbl in vederea elimirarii paralelismelor .astfel se impune ca adm pbl sa fctioneze de asa natura incat sa tina pasul cu cerintele sporite ale cetatenilor si cu cerintele strategice . . simplificari structurii si modificarii administratiei . urmaririi finalitatii . pbl atat ca structura cat si ca activitate avand ca scop eliminarea activ paralele si a verigilor intermediare) 5.i.decurge din scopul parctic pe care il stabileste st adm si anume perfectionarea continua a strcturii adm in directia identificarii celor mai bune solutii apte sa conduca la atingerea scopului propus.metodelor si tehnicilor in adm pbl 7. Pr. Pr.

.p.procedurile si mijloacele sale de constrangere si influentare cu obiceiuri .simboluri. Adm d. globala cu structurile si stratificarile sale vor exista anumite legaturi demunite in sociologie prin notiunile de socialitate si sociabilitate adm.vietii. info.inst societatii Sistemul reprez un obiect complex alcatuit dintr-un nr de elemente desemnand ca atare un asamblu organizat. Desi adm este determinata de organizarea sociala aceasta nu inseamna ca nu poate exista si o anumita autonomie a fenomenului adm.i. bazat pe relatiile dintre oamenii care realizeaza o astfel de activitate specifica.raporturile dintre straturile si claselesoc ale respectivei societati.Soc.d. Putem sa constatam existenta unor constante. ne vom afla in situatia in care adm se va integra de o maniera de asamblu .subordonare si chiar constrangere reactionand corespunzator cu mediul social dat a.org .tehnici sau proceduri ce pot fi intalnite in orice tip de adm. Elementele se comporta ca parti in raport cu sistemul in care se integreaza dar si ca sisteme in raport cu propria lor structura. Adm comunica . Nu putem vb de un tip abstract de adm pbl ci de un tip concret de la o tara la alta diferit. Sunt puse in valoare 2 modalitati caracteristice de apreciere a unui sistem de administratie in fctie de mediul social Astfel pe de o parte tb sa retinem caracterele general comune iar pe de alta parte caract specifice proprii mediului social sau societatii globale respective.realtioneaza cu toate celelalte structuri soc prin rel de colaborare . cu limba si mijloacele sale specifice de comunicare Intre soc.i. ex : sistemele.structurile . Adm in acest caz se va comporta fata de elem sale componente ca un sistem soc parte integrata din sist soc global. un tip anume de structura sociala va determina si administratia dat fiind structura . pp o existenta comunitara.v. Sistemul social este alcatuit dintr-o multitudine de subsisteme si elem componente unul dintre acestea fiind tocmai administratia ca si elementele de organizare soc.fie separat de inst acest sistem global Intre adm si organizarea soc exista o legatura de interdependenta astfel ca adm va fi in mod evident determinata de organizarea soc a. sociologic reprezinta un sistem de organizare vasta si complexa vand legile. realtionala a unor indivizi articulati in asamblul organizat . respectiv unor date .

Rezulta din corespondenta ce se stabileste intre intentia adm sau a grupurilor administrative si intentia publicului sau a cetatenilor.Socialitate si sociabilitate Socialitatea adm sau dimensiunile sociale ale adm Operarea prin prisma unor criterii bazate pe anumite experimente .obs sau verificari au condus la conturarea unei anumite personalitati sociale pt administratie. 1 criteriu : durata unei structuri adm in raport cu permanenta ori cu mutabilitatea structurilor sociale si care defineste un anumit tip de organizare administrativa care fie conserva impunand o anumita continuitate prg si fct adm fie ii induce un caracter de flexibilitate care pune in valoare adaptarea adm la cerintele sociale si care prezinta mai degarba un caracter temporar si schimbator in raport cu fluctuatiile exigentei sociale 2 criteriu : ritmul social Astfel ca realitatea sociala demonstreaza ca totul se realizeaza dupa modul cum societatea actioneaza fie prin evolutii rapide fie prin revolutii astfel ca adm va avea un ritm corespunzator vietii sociale adaptandu se starilor de fapt.Astfel vom regasi tipuri de adm caract prin fixitate si tipuri de adm care isi vor proba mobilitatea atat in plan vertical cat si orizontal.Raporturile dintre o structura partiala si soc globala . Se traduce prin modul in care adm pbl intelege si raspunde unui anumit mod de asteptare din partea unui public sau cetatenilor . Sociabilitatea adm Exprima gradul sau raporturile de compatibilitate intre adm si mediul social. 3 criteriu : mobilitatii si dispersarii in spatiu Are in vedere modalitatile de implementare teritoriala a adm si care determina legatura sa stransa cu mediul soc.Aceste raporturi de compatibilitate se exprima prin 2 forme 1. Vom avea dr rezultat al unei astfel de interactii fie faptul ca organizarea sau grupul respectiv este integrat in societate cu alte cuvinte este deschis la influentele acestuia fie este inchis respectiv incompatibil cu mediul din care face parte 2.

Permebilitatea adm fata de soc globala sau alte grupuri soc. pbl se stabileste si se aprecieaza in raport cu normele de drept care constituie chiar cadrul sau de existenta. fctionala : poate fi realizata in situatia cand adm cauta mijloacele unei adaptari reale in mediul social a. sociologica : pp infiltrarea in sanul adm a obiceiurilor a comportamentelor fctionarilor pbl pe care acestia le-au pastrat din mediul lor de origine 2. Factorii juridici si nejuridici sunt inseparabili.un mediu juridic. realizata prin normele care-I fixeaza structura si mijloacele de actiune. iar pe de alta parte se gaseste inserata intr-o reglementare juridica formulata de principiile puterii politice. 3. cu alte cuvinte.Modalit de penetrare a adm. sociala : institutionalizata . insa nici nu poate neglija aspectul juridic al fenomenului administrativ. Adm in Romania desemneaza un sistem deschis care permite o influenta directa cu mediul social mai cu seama daca tot mai multe org private pot exercita pfrerogative de putere pbl.ca expresie si instrument al numeroaselor reguli de drept. iar organizarea si activitatea administratiei. ea are ca sarcina esentiala punerea in executarea a normelor legislative. sa-si indeplineasca cat mai usor sarcinile pe care le pp un serv pbl.i.cat si pi determinarile impuse membrilor societatii.poate fi favorizata de caracterul regimului juridic aplicabil recrutarii fctionarilor atat din perspectiva vadrului const cat si cel legal. Mediu juridic Administratia pbl = poate fi inteleasa atat prin institutiile sociale. in acelasi timp .prezinta de fapt un decalaj sensibil in raport cu normele juridice care le reglementeaza.impermebile. 1. Stiinta administratiei este impotriva juridicizarii exesive a administratiei publice. . Acest aspect evindetiaza ca actiunea admin. = constituie ea insasi . Putem sa asitam la un tip de adm deschis procedurilor tehnice sau modalit de comportament in timp ce in a 2 a situatie ne vom afla in fata unei adm inchise . precum si a celor pe care administratia insasi le elaboreaza pt organizarea executarii acestora.

Cons pozitiva : are in vedere obligarea adminisrtatiei pbl la o conduita pozitiva.potrivit dreptului.indatoriri ce revin sitemului administratiei pbl privind infaptuirea valorilor politice si transpunerea lor in realitate in cadrul sist global . pr legalitatii situandu se la temelia constructiei acestuia . 3. .evaluate politic si consecrate prin norme juridice fundamentand ratiunea de a fi a acestor organe Atributiile unei autorit adm = mijloacele juridice de realizare a sarcinilor sale .3 cerinte esentiale 1. are 2 consecinte: 1. de a asigura aplicarea efectiva a legilor si a celorlalte acte normative.asamblul necesitatilor sociale .Potrivit pr .Continutul pr legalitatii . administratia tre sa actioneze permanent pentru restablirea legalitatii effective .obligatia administratiei de a respecta legile. Definitii: . legalitatea oblige administratia pbl sa actioneze in sensul efectiv de respectare a legii. Negative : are in vedere obligatia administratiei de se abtine de la luarea unor masuri administrative atat pe cale normative cat sip e cea individual ace ar putea contravene normelor legale 2. ea exprima constatarea obisnuita. adm pbl sub aspectul structurii si al activitatii sale.Principiul legalitatii pr fundamental al organizarii si fctionarii administratiei pbl al oricarui stat de drept.Initial semnificatia pr era limitata. Cons. legalitatea este fundamental actiunii administrative – care precizeaza faptul ca administratia nu poate actiona prin emiterea de acte juridice decat atunci cand este abilitata printr-o forma de drept sa o faca. 2. CAP V – Sarcinile administratiei pbl.Necesitatea subordonarii fata de lege a oricarui subiect de drept constituie atat o cauza cat si o trasatura caracteristica statului de drept.obiectiv determinate . legalitatea reprezinta limita actiunii administrative – actul administrative nut re sa contravina regulilor de drept generale si impersonale care ii sunt aplicate. tre sa se fundamenteze pe lege .curenta a supunerii adm la unele reguli de drept emise de adm insasi si de organul care o conducea .

agricultori. dupa criteriul utilizarii puterii politice a) s. permanente b). sercetarea. externe(sau sarcinile adm care sunt in contact direct cu cetatenii) b) s. gestiunea. nationale b) s. s.de ex.Clasificarea sarcinilor administratiei pbl 1. dupa natura obiectivelor de realizat a)s. activitatilor paralele sau al dublei functii are drept scop desfiintarea unor structuri inutile costisitoare . dupa criteriul obiectului sarcinii a) sarcini care au ca obiect . copii. dupa criteriul continutului sarcinii a) s. locale 4. C. dupa criteriul scopului a) s. de organizare c) s. de executare 8. generale b) s. dupa criteriul subiectului sarcinii a) sarcini care privesc categorii de subiecte. care nu folosesc ordinea pbl 5. dupa criteriu geographic a) s. prognoza.institutii . e vb de 2 organisme. dupa criteriul duratei sarcinilor a) s.directiile de dezv 6. social-culturale si stiintifice 3. de conducere b) s. economice c) s. care folosesc puterea pbl b) s. de ex. pensionari 7. politico-administrative b) s. dupa criteriul obiectivelor : a) s. specifice(tehnice) 2. temporare 9. interne(sau sarcini cu privire la functionarea interna a administratie) Criterii necesare indeplinirii in bune conditii a sarcinilor adm pbl 1.

in procesul realizarii fctiilor sistemului respectiv Tipuri de structuri : CAP VII – Resursele administratiei pbl 1. rationalizarii se refera la cresterea eficienta structurilor si activitatilor autorit adm pbl . simplificarii priveste inlaturarea si combaterea “supraaglomerarii” din structura si activitatea adm pbl.ca autorit pbl cuprinde: competenta: mijloacele materiale si personalul Personalul . C. 3.de constructie. Resurse umane a) Personalul din adm pbl .Dintre acestea numai unele . conduce la cresterea operativitatii autorit adm pbl . de justificarea utilitatii pe care autorit adm pbl o au in societate.personal auxiliar(incadrati cu contract individual de munca . randamentului sau al eficientei subliniaza faptul ca eficienta adm pbl nu reprezinta un “scop in sine” . C.este structurat pe compartimente. este vb mai inainte de orice. astfel se impune ca una dintre acestea sa se comaseze/ desfiinteze 2.fctionarii pbl( regim juridic de drept public.care urmaresc realizarea acelorlasi sarcini sau a unor sarcini f apropiate .linii ierarhice si fctii. regim de drept comun al muncii . C. CAP VI – Structurile adm pbl Notiunea de structura = o anumita modalitate de alcatuire. = reprezinta atat modul in care sunt ordonate elementele unui sistem cat si relatiile ce se stabilesc intre acestea.de organizare a unui corp sau a unui domeniu de activitate. se gasesc intr-o situatie legala) . se gasesc intr-o situatie juridical subiectiva rezultata printr-un contract ce il leaga de colectivitatea ce il foloseste) b) Fctia publica si evolutia sa Serviciul pbl . sporirea eficientei conducerii 4.

orientarii catre cetatean. stabilitatii si subordonarii ierarhice. impartialitatii. Fctiile pbl sunt clasifcate in : . exista cateva principii legale care stau la baza exercitarii fctiei pbl: legalitatii. eficientei si eficacitatii. Organic.absolvire cu diploma de liceenta sau echivalenta . absolvire cu diploma In fctie de nivelul atributiilor titularului fctii pbl : . fundamentata pe Codul Muncii 1950 si a celui din 1972.clasa II – studii de scurta durata. responsabilitatii. care initial era pastrata in Reg.fctii pbl specifice( realizarea competentelor lor specifice) Fctiile pbl pot fi clasif si pe clase :I .absolvire cu diploma . Aparitia unei fctii pbl autonome in gestiunea puterilor pbl a dus la triumful capacitatilor asupra alegerii politice si in acelasi timp la dezv autonomiei administratiei. In prima jum a dec al XIX lea au aparut si primele preocupari din partea guvernantilor pt formarea unui corp de fctionari administrative. care sunt def in raport cu studiile necesare ocuparii fctiei pbl .clasa III – studii medii liceale.apar ca fiind fctii pbl iar titularul unei fctii pbl e fctionarul pbl. In tara noastra calitatea de “slujbas pbl” e legata de “institutia boieriei”.Apoi urmeaza o perioada indelungata pt fctia pbl romaneasca in care situatia legala a fctionarilor pbl nu este reglem unitary ci prin diverse legi si chiar dispozitii regulamentare.fctii pbl generale( asamblul atrib si responsab.clasa I – studii superioare de lunga durata . Const din 1866 consacra in art 93 pt prima oara principiul conform caruia Regele “ numeste sau confirma in fctiunile pbl potrivit legilor” insa el nu putea crea o noua fctie fara o “lege speciala” O prima reglem cu character unitary e Legea privind statutul fctionarilor pbl din 1923 adoptata pe baza art 8 din Const.in conditiile statului de dr si democratic. Conform Statului fctionarului pbl. III . transparentei. din 1923 care preciza ca “legi speciale vor determina Statutul fctionarilor pbl”. Fctia pulica reflecta de asemenea nivelul de centralizare de la nivelul unui stat .in general. obiectivitatii.categ inaltilor fctionari pbl . II . in 1999 se adopta prin legea 188/1999 noul Statul al fctionarilor pbl. In sf dupa o jumatate de secol de regim centralizat si de calitatea de “om al muncii” pt fctionarul pbl. Cu caracter general si comun tuturor autorit si instit pbl in vederea realizarii competentelor lor generale ) .

consilier juridic. . cls II .isi desf activitatea sub directa coordonare a unui inalt fctionar pbl din cadrul autorit/instit pbl respective/ daca nu exista o astfel de fctie sub coordonarea fctionarului pbl de conducere situat pe cel mai inalt nivel . Alaturi de aceste fctii.prim-ministru.sectorului municipiului. prezavute de lege pt recrutarea unui fctionar : studii superioare de lunga durata + diploma de liceenta. managerul pbl .categ fctionarilor pbl de executie .categ fctionarilor pbl de conducere .din cls I. a absolvit programe de formare specializata si perfectionare in adm pbl sau alte domenii de activ. ori a dobandit titlul stiintific de doctor in specialitetea fctiei pbl respective.ministrul/ conducatorul autorit /instit pbl respective . de actre Guvern . cls III.subprefect.director si director adjunct din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate al adm pb.auditor . secretar general al judetului si al municiupiului Buc. cuprinde pers numite in fctiile pbl de expert.poate fi orice persoana care indeplineste cond.de director general. fctionarii pbl de executie..are cel putin 7 ani vechime in specialitatea fctiei si promovat concursul organizat pt ocuparea fctiei . de secretar general al prefecturii.numirea : se face prin actul adm al conducatorului autorit/instit pbl.persoanele numite in fctia de referent de specialitate.persoanele numite in fctiile pbl de secretar general si secretar adjunct al Guv. fctia de referent.director executiv si director executiv adjunct al serviciilor pbl desconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale adm pbl centrale. al orasului si al comunei. director general din cadrul ministerelor di al celorlalte organe de specialitate ale adm pbl centrale .numirea se face in fctie de nivelul autorit adm pbl la care isi desfasoara activ. ministrul adm si internelor. la propunerea ANFP . a fost creata o noua fctie pbl specifica cu statut special.. de secretar general si secretar general adjunct din ministere si alte organe de specialitate ale adm pbl centrale.inspector.actioneaza in cadrul adm pbl sub autoritatea unui fctionar pbl ierarhic superior /unui demnitar .consilier.fac parte pers numite in fctiile pbl de secretar al municipiului.de prefect.l centrale. De consilier de stat.

in cond stab de lege.promovarea se face succesiv in grade profesionale pe baza vechimii si in urma deciziei Comisiei c) Organisme de gestiune a fctiei pbl Agentia Nationala a Fctionarilor Publici . d) Conditiile generale de acces la fctia pbl . de asemenea perfectionarea constituie un instrument de promovare sociala . f) Cariera fctionarului pbl . . fctionarul poate sa exercite in cadrul adm pbl o fctie pbl definitiva.organ de specialitate al adm pbl.anual intocmeste rap cu privire la managementul fctiilor pbl si al fctionarilor pbl. scopul fiind necesitatea la adaptarea la toate schimbarile ce pot interveni astfel incat fctionarul sa poata indeplini orice noua sarcina in conditii de eficienta. numit de catre primul ministru la propunerea ministrului adm si internelor . .de regula o dat acu .accesul e deschis .monitorizarea si controlul modului de aplicare a legislatiei care priveste fctia pbl si fctionarul pbl in cadrul autorit si inst pbl.elab de politici si strategii privind managementul fctiei pbl si al fctionarilor pbl . cu rang de secretar de stat . pe care l prezinta Guv.potrivit statutului sau.ocuparea unei fctii vacante se poate realiza prin : promovare.fara privilegii si discriminari. condusa de un presedinte.. . Fctionarul continua pe parcursul intregii sale cariere.atributii : .potrivit dispozitiilor constitutionale oricarui cetatean roman care are domiciliul in tara . cu personalitatea juridica .atrib si responsab sunt stabilite de superiorul ierarhic al acestuia cu consultarea Comisiei pt manageri pbl .cu caracter permanent ceea ce ii poate oferi realizarea unei cariere in cadrul fctiei pbl.perfectionarea pregatirii sale profesionale.elab si avizarea proiectelor de acte normative referitoare la fctia pbl si fctionarii pbl .elab proiectelor de lege prvind stabilirea unui sistem unitar de salarizare pt fctionari pbl. redistribuire si concurs e) Formarea si perfectionarea pregatirii fctionarilor pbl . transfer.continutul cursurilor de pregatire sunt in general de cultura juridica si politica.cariera = intreaga perioada in care un fctionar pbl desfasoara exercitiul fctiei pbl de la numirea si la depunerea juramantului de credinta si pana la iesirea din serviciu . .

economisirea de timp.transferul. modif provizorie a rap de serviciu .acces si utilizare .detasare . indeplinirea anumitor activitati in afara corpului unde isi desf activitatea. in scopul de a . In care isi desf activitatea . specifice prevazute in fisa postului .protejat impotriva zgomotelor. sediul tre sa fie lumios. .delegare.de catre conducatorul autorit.curat. isi pastreaza fctia si salariul. o procedura prin care fctionarul urmeaza sa si desfasoare activ in afara corpului sau in interesul autorit pe o per de cel mult 6 luni . . schimbarea definitiva a exercitarii fctiei pbl la un alt corp ori la o alta autorit pt care sunt indeplinite cond.mutarea definitiva a fctionarului n cadrul altui compartiment se aproba . .usurarea muncii.imbunatatirea productivitatii muncii. d) Introducerea in activitatea adm pbl a mecanizarii si automatizarii . Resusele materiale Utilizarea rationala a resurselor materiale a) eficienta muncii : creste atunci cand actiiv adm pbl se realizeaza in sedii.reducerea sau pastrarea aceluiasi nr de personal.pt o scurta per de timp dar in interesul acestuia sau al autorit respective .pastrandusi in acest timp fctia pbl si salariul .cu acordul acestuia in scris. 2. sa aiba un aspect frumos si ingrijit.reducerea costurilor. . b) Folosirea rationala a bunurilor imobile c) Folosirea echipamentelor moderne : duce la sporirea preciziei datelor si analizelor.cu acordul scris al fctionarului/ la cererea acestuia.pensionarea. de catre conducatorul acestuia pe o per de max 6 luni. se poate face in interesul serviciului.incazit coresp.dotate corespunzator pt dezv in conditii normale de lucru.fctionarul poate parasi definitiv autorit /instit pbl prin : .incheierea definitiva a carierei : decesul/ la data comunicarii deciziei de pensionare / prin eliberarea din fctie( acordul partilor)/ destituire/ demisie.umiditatii. putand fi dispusa numai daca pregatirea profesionala a acestuia corespunde atributiilor si responsab fctiei pbl pe care urmeaza sa fie detasat .mutarea temporara . se dispune motivat in interesul autorit. modif raport de serviciu pe o per de max 60 zile. numai intr-o fctie echivalenta.cresterea eficientei relizarii pb.randament.

. constatatrea faptelor ( implica analizarea unei pluralitati de metode. definirea obiectului de cercetat ( obiectul este cel ce determina alegerea metodei respective) 2.incasari din vanzarea unor publicatii.in scopul imbunatatirii structurii sau activitatii adm pbl.ea e deteminata de insusi obiectul de cercetarea stiintifica si in acelasi timp tre sa fie in concordanta cu legile obiective ale stiintei respective.sunt structurate in .chirii) . Cap IX – Metode in stiinta administratieI Metoda = mijlocul prin care se gaseste si se alege o cale. ipoteza de lucru ( cercetarile se pot continua doar dupa formularea ipotezei. Resursele financiare = totalit mijloacelor banesti necesare realizarii obiectivelor economice si sociale intr-un interval de timp determinat . 3. dupa care urmeaza alegerea uneia/mai multor metode adecvate Metodele folosite in adm pbl = aelgerea unor cai rationale ce determina tehnicile de investigare necesare pt gasirea de solutii eficiente.precum si a unor solutii posibile) 3. este studiul celei mai bune metode de cunoastere cu privire la unele pb determinate . venituri proprii( venituri extrabugetare.taxe.dar si inlaturarea vechilor mentalitati. venituri primite ca alocatii de la buget si subventii pt activitati autofinantate. Metoda analitica = se foloseste in prima faza a unei analize ce se efectueaza la nivlul unei autorit sau instit.creste in mod rational randamentul fctionarilor pbl. Metodologia = asamblul metodelor folosite de catre o anumita stiinta . nu cauta solutii ci alegerea modului de a le gasi Etapele metodologiei stiintei administratiei 1. e) Necesitatea cunoasterii de catre toti fctionarii din adm pbl a resurselor de care dispun in vederea obtinerii de economii. de ordin psihologic sau sociologic. Metode de cercetare: 1.

denumirea.sau dimpotriva o imagine nefavorabila .scopul principal al postului.volumul real de munca) documentele si pozitiile(documentele de lucru ale fctionarilor.. circuitul documentelor. .cate sunt ocupate cate sunt libere. .necesitatea imbunatatirilor pana la ce nivel se impun a fi facute.criterii : a) utilitatea autorit adm pbl si a activ ce o desfasoara : utilitatea va trebui constatata atat lanivelu intregii activ a autorit cat si pe structurile sale componente. se urmareste intregul proces parcurs pt indeplinirea sarcinilor. metoda examineaza pe baza mai multor criterii anumite elemente ce se impun a fi imbunatatite in activitatea unei autorit/instit.fie restrangand activitatea serviciului pbl c) timpul :duce la aprecierea favorabila a rezultatelor obtinute de catre un fctionar pbl. De asemenea este importanta naliza relatiilor autorit adm pbl cu cetatenii .. Metoda sintezei = se face de regula la nivelul unei autorit superioare ierarhice celei analizate de catre fctionari specializati . d) optimizarea factorilor ambienti si a relatiilor umane 3. Metoda critica = tre realizata de persoana care a realizat si metoda analitica.nr.se caracterizeaza prin observarea faptelor si folosirea datelor pe care le detin cercetatorii intr-o anumita ordine: structura(autorit /insit) posturile(nr total la nivelul instit din care nr fctionarilor pbl si separat al personalului incadrat cu contract de munca. Metoda interviului = luarea de inteviuri .mai intai a conducerii si a poi a altor fctionari pbl de executie dar cu posturi de importanta majora in structura autoritatii. astfel prin cercetarea ei se poate constatat daca serviciul pbl isi are eficienta. frecventa intocmirii lor) repartizarea serviciilor in sediile autorit adm pbl (de modul in care sunt repatizate serviciile in imobilele care constituie sediul autoit pbl depinde si asigurarea eficientei acestora) circuitul administrativ ( consta in analiza drumului care se parcurge pt a se realiza sarcini de catre o autorit sau instit. atributiile. pot fi analizate si problemele care privesc coordonarea .prin serviciile .legaturile pe orizontala si pe verticala . 4. propunandu se dupa caz imbunatatiri. de la posturile de lucru continuand cu etapele pregatitii deciziei si pana la momentul luarii deciziei de catre conducere) 2. elem important al randamentului si al eficientei si chiar al utilitatii serviciului pbl analizat. si in final dac e posibil interviurile tre sa se realizeze cu intregul copr de fctionari si cu celalalt personal angajat in aparatul autorit. realtiile postului. b) eficienta : constituie pb esentiala a realizarii activitatii adm pbl. pe baza informatiilor obtinute tre luate masuri fie pt simplificarea activitatii.

Cazuile pot fi strudiate .in spevial al gandirii. o alegere intre mai multe posibilitati ( atat timp cat cel care tre sa decida nu s-a exprimat optiunea pt una dintre variante nu se poate vb de decizie) 2.al caror fctii sunt precizate si ale caror structuri sunt definite .se interpreteaza aceste date) propuneri de masuri . Metoda se caracterizeaza prin constructia unei ierarhii de concepte in ascensiunea componentelor la nivel de categorii si a categoriilor la nivel de asambluri . Intelegerea =a concepe. Decizia administrativa = manifestare de vointa a administratiei . decizia.prin care se opteaza pt o varianta in vedrea realizarii unui scop.ce pot avea ca obiect o pb de natura generala .analizate si dezbatute mai ales in instit de perfectionare a pregatirii fctionarilor pbl. alegerea tre sa aiba unul sau mai multe scopuri 4.in cadrul general al discutiilor/al deliberarii Deliberarea : obiect = formarea unei opinii asupra actiunii care se intreprinde . . alegerea sa fie constienta .rezultand din raportul care se stab intre acestea Fundamentul unei decizii implica urmatoarele conditii: 1.se ierarhizeaza si se sistematizeaza.in vederea atingerii unui scop si al selectionarii mijloacelor pe care urmeaza sa le utilizeze pt atingerea acelui scop. Cap X – Decizia administrativa Decizia = elem esential al oricarei activ umane. Etape : determinarea obiectului deciziei ce urmeaza a fi luata (poate fi un scop general /obiectiv ce reprezinta o etapa in atingerea unui scop) analiza subiectului deliberarii( sestrang date.. ea tre sa se realizeze dupa anumite proceduri grupate. alegerea tre sa conduca la actiune(daca nu duce la actiune e o simpla declaratie de intentie) Elementele deciziei : 1.premergatoare unei actiuni sau inactiuni .element indispensabil al coeziunii si al duratei oricarei activ umane.speciale infiintate sau de persoanele abilitate expres cu asemenea riscuri 5. a rationa.a judeca.se asambleaza. pune in evidenta 2 elem constitutive :intelegerea si vointa.precedata de o deliberarea (gestul/impulsul instinctiv nu poate constitui o decizie) 3.fie o pb de natura subiectiva. Metoda experimentala = analiza cazurilor concrete.

Categorii de decizii administrative : a) decizii privind adm interna : se iau mai ales in ceea ce priveste organizarea structurii interne a adm pbl b) decizii privind adm externa : prin ele se realizeaza activ adm pbl in raport cu alte subiecte de drept. 4. Timpul = f important pt decizia adm. 3. Pt fiecare decizie exista si un timp oportun. = pp in orice situatie implicare anumitor calitati morale.pe inspiratia de moment si de pregatire profesionala si experienta celui care le concepe.precum si cu cerintele etapei in care traiesc oamenii.curaj.decizii luate in conditii de risc. Vointa = afirmarea unei tendinte cu care se identifica cel care decide .Vointa tre sa se bazeze pe intelegere. sunt decizii cu caracter general si impersonal si decizii individuale c) dupa gradul libertatii de apreciere de care dispune autorul lor. il face sa treaca de la intentia de a actiina la actiunea in sine.momentul propice in care aceasta tre sa fie luata . = eliberarea energeniilor umane in vederea realizarii scopului propus.decizii luate in conditii de incertitudine e) decizii spontane si decizii pregatite : deciziile spontane se realizeaza pe baza intuitiei .2.autorit administrativa are o competenta legala pt altele ea poate sa-si aprecieze oportunitatea actiunii sale d) dup amasura cunoasterii probabilitatii efectelor sunt: decizii luate in conditii de certitudine.pe judecata.o anumita determinare.in rap cu celelelte 2 elem ale sale: intelegerea si vointa. Contopirea celor 2 sisteme : cele 2 elem nu se situeaza in acelasi plan. intelegerea face apel la judecata iar vointa tine de caracter . Clasificarea deciziei adminsitrative a) dupa importanta lor are in vedere pozitia autorului deciziei administrative in ierarhia administrativa b) dupa gradul lor de generalitate.dorinta de realizare a bienlui comun si a interesului general .ea este impusul care determina omul sa actioneze intr-un anumit sens.in conditiile legii pt anumite decizii. .justificata de scopul urmarit. fiind elementul esential al deciziei.adoptata/emisa.spirit hotarat.

adoptarea deciziei : deliberarea se finalizeaza prin adoptarea deciziei . apoi autorit executive si il al treilea rand cetatenii 2.f) decizii programate si neprogramate : cele programate sunt repetitive si rutiniere Caracteristicile deciziei administrative a) colegialitate b) coerenta c) autoritatea d) formele e) dreptul f) timpul Etapele elaborarii deciziei: 1. consacrarea opiniei exprimate. b) efectele indirecte : asupra celor ce emit /adopta decizii( le imprima si le stimuleaza o anumita responsabilitate) . Efectele deciziei administrative a) efectele directe : clarificarea pb dezbatute. pregatirea proiectului de decizie sau elaborarea deciziei a) determinarea obiectului deciziei b) documentele sau informarea c) analiza materialului documentar (interpretarea materialelor si prelucrarea lor) d) elaborarea proiectului de deciziie 3. incheierea discutiilor si rezolvarea pb de comportament. incheierea per de incertitudini.conform procedurii si cu majoritatea legala ceruta de vot.adm pbl si cetatenilor. Initiativa revine in primul rand puterii politice. .puterii politice ( clarifica scopurile si conceptiile pprivind interesul general) .initiativa deciziei adm se regaseste in exteriorul adm pbl si nu in interiorul acesteia. initierea :.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->