P. 1
dop-ser

dop-ser

|Views: 1|Likes:
Published by clausire
dopamina serotinina diferenta
dopamina serotinina diferenta

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: clausire on May 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2014

pdf

text

original

Care e diferenta dintre oamenii activi si oamenii pasivi? La nivel biologic, prezenta dopaminei si a serotoninei in creier.

O persoana pasiva are nevoie tot timpul de ceva din exterior pentru a fi fericita: daca te infrupti din mancarea preferata, daca ai masina aia, daca vezi filmul ala, daca mergi la cumparaturi, daca ai un partener alaturi, daca te felicita cineva ca ai facut o treaba buna, atunci esti fericit. Toate astea produc dopamina in creier, si implicit, acel sentiment “caldut” de placere (trecatoare ce-i drept). O persoana activa, insa, isi ia fericirea din activitatile intreprinse, mai precis din acele activitati practicate la nivel de flow si arousal. Flow este starea de flux, acea stare unde nivelul de dificultate al actiunii intreprinse corespunde nivelului tau de pregatire. Arousal este limita zonei de confort, asa-numita “zona de provocare”. In cazul asta, fericirea e data de catre serotonina. In comparatie cu dopamina, nu are nevoie de ceva din exterior pentru a o produce, iar efectele ei sunt de lunga durata, ajungand chiar sa-ti schimbe psihologia.
Dopamina, regina sentimentelor Când dopamina someaza, libidoul (dorinta sexuala) lasa de dorit iar starea de spirit e la pamânt. Treptat se instaleaza depresia, diminuarea capacitatii de concentrare, dificultatea de a transpune ideile si hotarârile în practica. Iesirea din aceasta deriva e posibila, cel mai la îndemâna fiind alimentatia bogata în vitaminele B6, B9, B12, C, fier si magneziu. Serotonina, frâna agresivitatii În timp ce noradrenalina face oficiul de accelerator al reactiilor, serotonina apasa pe frâna, pentru a crea un echilibru. De fapt, ea tine în frâu agresivitatea noastra. Pentru cel putin 25% din indivizi, aceasta sarcina nu este deloc usoara pentru ca ei se nasc cu acceleratorul mai puternic decât frâna, ceea ce înseamna ca violenta, nerabdarea, iesirile colerice, tendinta spre bulimie, angoasele etc. sunt mai greu de controlat. si pentru carenta de serotonina exista însa remedii: consumul controlat de glucide cu timp lent de metabolizare. Câte o tableta de ciocolata sau o doza mica de alcool este de asemenea acceptata de specialisti, desi recomandarea numarul 1 este cea legata de practicarea de activitati care pot depresuriza tensiunile interioare (sport, diferite hobby-uri). Iar consumul de alimente bogate în magneziu, ca si administrarea de suplimente farmaceutice pe baza de magneziu sunt deopotriva de luat în calcul, deoarece ajuta la reducerea stresului.

Responsabili cu voia-bună Cei mai importanţi neurotransmiţători ce ne influenţează starea de spirit sunt dopamina şi serotonina. Primul este implicat în controlul emoţiilor, mişcării şi în apariţia plăcerii. Serotonina are un rol important în reglarea dispoziţiei. S-a descoperit că aceasta este implicată şi în controlul agresivităţii. De exemplu, când nu mâncăm, ne lipseşte un aminoacid (substanţă din alimente), esenţial în secreţia de serotonină. Drept urmare, nivelul serotoninei scade, iar starea de nervozitate creşte.
De asemenea, rezultatele au demonstrat ca ascultarea muzicii duce la cresterea nivelului de dopamina in creier, de la 6 la 9%. S-a ajuns chiar la 21 de procente, in cazul unei singure persoane. In schimb, o doza de droguri pshihoactive, cum ar fi cocaina, intretine o crestere a dopaminei de 22%, iar o masa placuta de doar 6%.

cereala integrate.Se mai poate lua si dinsuplimentele prescrise de medic . Modul în care aceste substanţe produse în sistemul nervos central acţionează nu este încă pe deplin desluşit. de altfel. nuci. produse lactate. oua. realizându-se în continuare studii asupra lor. Serotonina curcan. branza de vaci.alimente. nici acţiunea lor în organism nu este una simplă.lapte.Neurotransmiţătorii nu au denumiri comune. Însă ceea ce se ştie cu siguranţă este că aceste substanţe sunt responsabile pentru o mare parte din atitudinea noastră şi din modul în care reacţionăm ori ne simţim. fasole uscata (vitaminaB) . soia. peste.etc. aşa cum.fructe uscate. pui.legume. peste.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->