P. 1
M6Curs

M6Curs

|Views: 0|Likes:
Published by Ionela Veronica
seesd
seesd

More info:

Published by: Ionela Veronica on May 20, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/21/2014

pdf

text

original

Modul VI – ECDL

Asociaţia “instruIT” Oradea

Aplicaţia Power Point (pentru Office in limba engleza) Prezentări
Programul Power Point este un editor utilizat pentru crearea prezentărilor. O prezentare este alcătuită dintr-un şir de diapozitive (folii) care pot conţine: text, imagini, diagrame, sau alte obiecte. Diapozitivelor create li se pot adăuga diferite efecte de animaţie. Lansarea în execuţie a programului se face de la butonul Start-Programs iar din meniul afişat se va alege Microsoft Power Point. Fereastra aplicaţiei conţine următoarele elemente: -Bara de titlu;(title bar) -Bara de meniuri; (menu bar) -Bara de instrumente;(tool bar) -Panourile de prezentare şi vizualizare (Outline şi Slides); -Panoul de activitate (task pane) conţine: -slide design (Şabloane formă; Scheme culori; Scheme animaţie), slide layout, slide transition, custom animation, … -Cutia rezervată notelor; -Butoane pentru selectarea modului de vizualizare utilizat; -Bara de stare.(status bar)

În momentul deschideri aplicaţiei programul crează automat o nouă prezentare. Diapozitivul deschis conţine două cutii text. Dacă dorim un alt model prestabilit pentru diapozitiv din meniul Format vom alege comanda Formă diapozitiv (slide layout) după care în panoul de activitate vor fi afişate cele 27 de şabloane predefinite din care printr-un singur clic se poate alege modelul dorit. Deschiderea unei prezentări salvate anterior se face din meniul File(Fişier) comanda Open(Deschidere). Salvarea unei prezentări se va efectua din meniul File(Fişier) comanda Salvare(Save) sau Save As(Salvare ca), iar tipul de fişier poate fi: ppt; pps; pot; rtf; tif; htm; html. Închiderea unei prezentări poate fi efectuată din meniul File(Fişier) comanda Close. Pentru închiderea programului vom apela la comanda Exit din meniul File(Fişier) sau apăsând pe butonul de închidere din colţul dreapta sus al ferestrei. Modificarea dimensiunii de vizualizare a diapozitivului pe ecran Din meniul vizualizare se dă comanda Zoom(Panoramare) de unde se poate selecta opţiunea dorită exprimată în procente.

6.1. Crearea unei noi prezentări.

6.2.Crearea unei prezentări 6.2.1. Modul de vizualizare al prezentărilor

1. Normal este tipul de vizualizare cel mai folosit, permite vizualizarea tuturor diapozitivelor dar şi a datelor cuprinse în acestea. 2. Slide Sorter View (Sortare diapozitive) prezintă fiecare diapozitiv sub forma unei imagini grafice fiind utilă pentru operaţiile de copiere sau mutare a unor diapozitive. 3. Silde Show(Expunere) se poate vizualiza prezentarea de la folia curentă.

1

Alegerea unui diapozitiv Atunci când dorim să selectăm un diapozitiv. 2 . Diapozitive Adăugarea unui diapozitiv nou se face din meniul Insert-Inserare funcţia New Slide .Diapozitiv Nou sau Ctrl+M prin taste. După alegerea culorii dorite se va apăsa butonul Se aplică (Apply) pentru a schimba fundalul diapozitivului curent sau Se aplică pentru toate (Apply to All) pentru a schimba fundalul la toate diapozitivele.Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea 6. coţinutul diapozitivului selectat. dă un clic pe acesta în parte dreaptă a festrei iar pe ecran va apărea.2.2. Schimbarea fundalului unui diapozitiv Pentru a schimba fundalul unui sau mai multor diapozitive vom apela la opţiunea Fundal (Background) din meniul Format. Pe ecran va apărea fereastra unui Diapozitiv Nou. pentru care in dreapta vom alege formatul dorit.

Master Slide (Coordonator) Acesta este un diapozitiv special oferit de Power Point. Dacă doriţi să introduceţi o imagine sau un obiect în fiecare diapozitiv.2. ştergerea unei imagini sau a unui obiect în Master Slide.2.4. 3 . Adăugarea textului în subsol Dacă doriţi introducerea textului în subsolul unui diapozitiv sau a tuturor diapozitivelor alegeţi din meniul Vizualizare (View) opţiunea Antet şi Subsol (Header and Footer). Introducerea. Cu ajutorul lui puteţi controla diferite proprietăţi ale prezentării. După care pe ecran in dreapta va apărea următorul meniu: 6. pentru a nu face manual acest lucru introduceţi imaginea respectivă în aste Slide. Utilizarea formatelor implicite Alegerea unui format implicit Pentru aceasta vom apela la opţiunea Aspect coordonator (Apply Design Template) din meniul Format. de fundalul aplicat etc. şi acasta va apărea în fiecare diapozitiv în acelaşi loc unde aţi introdus-o în Master Slide.3. cum ar fi caracteristici legate de textul folosit.Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea 6. Pentru a afişa aceast diapozitiv apelaţi din meniul Vizualizare (View) funcţia Coordonator de diapozitive (Master-Slide Master).

Deasemenea ca şi la Microsoft Word pentru a scrie îngroşat veţi alege Bold sau combinaţia de taste Ctrl+B (aldine). Pentru a modifica o porţiune de text se mai poate apela la opţiunea Change Case (Modificare după caz) din meniul Format. Emboss.1. Dacă nu doriţi ca primul diapozitiv să apară numerotat selectaţi opţiunea Nu se afişează la diapozivul titlu (Don’t show …). iar pentru sublinierea textului veţi alege Underline sau Ctrl+U din bara de formatare. Adăugarea textului într-un diapozitiv Pentru a putea introduce un text daţi un clic în zona unde scrie Click to add text după care puteţi introduce textul dorit. Deasemenea pantru a apărea numerotarea în diapozitivul curent selectaţi Se aplică (Apply) iar pentru toate diapozitivele selectaţi Se aplică la toate (Apply to All). Superscript. Alegerea marcatorilor Această comandă este identică cu cea folosită la Microsoft Word Meniul Format opţiunea Bullets and Numbering (Marcatori şi numerotare). dimensiunea. din meniul Format opţiunea Font. 4 . Formatarea textului După introducerea textului puteţi alege opţiunea de formatare a acestuia. Selectaţi diapozitivul respectiv iar din partea dreaptă a ferestrei daţi un clic în câmpul Click to add notes. 6. Editarea comentariilor unui diapozitiv Pentru a putea edita comentarii unui diapozitiv este recomandabil să lucraţi cu modul de vizualizare Outline View.3. Shadow. pentru Italic Ctrl+I (cursive). Subscript). culoarea şi se vor putea adăuga câteva efecte speciale (Underline. stilul.Formatarea textului şi a imaginilor 6. Adăugarea automată a numerelor diapozitivelor Pentru aceasta alegeţi din meniul Vizualizare (View) opţiunea Antet şi Subsol (Header and Footer) din care veţi alege opţiunea Slide Number. Pentru aliniertea textului vţi apela la meniul Format opţiunea Aliniere.3.Formatarea şi introducerea textului Schimbarea spaţiului între paragrafe Pentru aceasta ve-ţi apela la opţiunea Line Spacing Interlinie din meniul Format. Utizarea comenzilor Anulare tastare (Undo) şi Refacere Tastare (Redo) Dacă s-a greşit ceva la introducerea textului se va apela funcţia Anulare tastare (Undo) pentru a fi anulată ultima comandă.Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea Pentru a introduce nota de subsol doar în diapozitivul curent apăsaţi butonul Apply (Se aplică) iar dacă doriţi ca aceasta să apară în toate diapozitivele apăsaţi Apply All (Se aplică la toate). iar opus al aceste funcţii este opţiunea Refacere Tastare (Redo) ambele găsite în meniul Edit. Din fereastra deschisă se vor putea modifica: tipul de font.

sau Inserare-Imagine din Fişier. Redimensionarea imaginilor. obiectelor Se va selecta imaginea dorită prin apăsarea butonului stânga al mouse-ului după care aceasta va apărea încadrată într-un chenar încadrat de 8 puncte. iar din fereastra deschisă alegeţi opţiunea Dimensiune.Diagram. mutarea.Grafice. sau automat prin stabilirea dimensiunii din meniul apărut prin apăsarea butonului dreapta al mouse-lui alegeţi opţiunea Formatare Imagine. ştergerea.Insert. Copirea. Pentru modificarea culorilor unei serii.3. din graficul creat. Modificarea dimensiunii imaginilor potea făcută manual prin modificarea dimensiunilor chenarului. Pentru modificarea unor date în graficul deja creat ve-ţi apela funcţia Diagramă . redimensionarea imaginilor sau obiectelor introduse în diapozitive Copirea. grafice etc. După introducerea datelor pentru realizarea graficului va trebui să daţi un clic oriunde în afara graficului sau a ferestrei Excel. 5 .Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea 6. După acestă comandă pe ecran va apărea o fereastră Excel în care va trebui să introduce-ţi datele dorite. mutarea.Utilizarea graficelor şi a diagramelor Modificarea culorii de umplere a unui grafic O posibilitate de modificare a unui grafic creat este alegerea funcţiei Format Walls (Chart-Area) după care se va deschide fereastra din care vom alege culoarea dorită.4. iar din fereastra apărută ve-ţi putea alege noul tip de grafic.4. 6.2 Imagini Introducerea unei imagini într-un diapozitiv De obicei în prezentările create avem nevoie şi de alte elente pe lângă text cum ar fi: foi de calcul.1. Acestea pot fi introduse folosind din meniul Inserare-Imagine-Miniatură. modificarea datelor şi graficelor Pntru a crea un grafic. Modificarea tipului de grafic Acest lucru poate fi efectuat după editarea graficului prin alegerea din meniul Diagramă a funcţiei Tip de Diagramă.3. Introducerea. daţi un clic dreapta pe acesta şi selectaţi opţiunea Format Data Series. diagrame şi desenarea obiectelor 6. ştergerea textului Toate aceste opţiuni po fi folosite datorită existenţei Clipboard-ului care este de fapt o memorie temporară folosită pentru păstrarea pe termen scurt a informaţiilor. în cadrul unui diapozitiv va trebui să alegeţi un format corespunzător pentru diapozitivul respectiv din fereastra Vizualizare Diapozitiv sau funcţia Diagramă-Diagram din meniul Inserare . imagini.3. 6.

6. sau oricăror obiecte existente în diapozitiv. va trebui stabilit formatul paginii. Pregătirea diapozitivelor Stabilirea formatului unui diapozitiv Înainte de a fi imprimat documentul. Adăugarea diferitelor tipuri de obiecte într-un diapozitiv Dacă ave-ţi nevoie să introduceţi create cu ajutorul funcţiei de Desenare. apelând la opţiunea Tranziţie între diapozitive – Slide Transition din meniul Expunere diapozitive– Slide Show. obiectelor. Fişier-Iniţializare pagină.care pot fi ulterior modificate. Pentru a face aplicaţia mai plăcută. puteţi adăuga diferitediferite animaţii textului. iar din fereastra apărută ve-ţi alege imaginea corespunzătoare unei organigrame. iar dacă doriţi aplicarea efectului tuturor diapozitivelor apăsaţi Se aplică la toate (Apply All).Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea 6. Efecte aplicate diapozitivelor 6.2.7.3) Deasemenea puteţi aplica diferite efecte şi asupra diapozitivelor unei prezentări. opţiunea Formate Automate de unde se pot alege diferite forme. Acest lucru se realizează prin apelarea meniului Expunere diapozitive – Slide Show funcţia Animaţie Particularizată – Custom Animation. imaginilor. (File – Page Setup) 6 . Din fereastra apărută alegeţi efectul dorit după care apăsaţi butonul Se aplică (Apply).Scheme organizatorice (organigrame) Crearea unei organigrame Pentru aceasta ve-ţi alege din meniul Format opţiune Aspect Diapozitiv (Slide Layout). Pentru a vizualiza modificările făcute alegeţi funcţia Vizualizare diapozitive din meniul Expunere diapozitive– Slide Show 6. Poziţionarea unui obiect deasupra altui obiect Daca doua obiecte sau mai multe sunt suprapuse se pot modifica pozitionarea lor printr-un click dreapta pe obiectul a carui pozitie doriti s-o modificati si apoi de la Order putem modifica modul in care se vor suprapune obiectele.1.6.4. 6.(7.

etc. înălţimea.Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea Din fereastra apărută pute-ţi stabili lăţimea. 7 .Prezentarea Puteţi afişa pe ecran prezentarea creată. numerotarea diapozitivelor. Prezentarea se poate realiza de la primul diapozitiv prin apelarea din meniul Afişare diapozitiv (Slide Show) – View Show sau prin apăsarea tastei F5. (Ctrl+P) Se va deschide următoarea fereastră: În fereastra apărută vom putea selecta modul de tipărire (în fişier sau la o imprimantă). mutarea. nr. se poate apela funcţia Tipărire (Print) din meniul Fişier (File). şi tipul de vizualizare. sau prin apăsarea iconiţei .7. Copierea.2. de diapozitive dorit (Diapozitive imprimate). Pentru mutare se va alege opţiunea Decupare (Cut) Ctrl+X.1 Imprimarea După realizarea tuturor operaţiilor necesare înaintea imprimării. O altă posibilitate de a copia un diapozitiv este prin selectarea opţiunii Dublare Ctrl+D din meniul Editare (Edit). Corectarea greşelilor gramaticale se realizează cu ajutorul opţiunii Corectare ortografică (Spelling) din meniul Instrumente (Tools) apare următoarea fereastră: 6. nr. 7. de copii dorite. ştergerea diapozitivelor unei prezentări Pentru a realiza aceste operaţii cu diapozitivele este indicat a se alege modul de vizualizare Vizualizare Sortare Diapozitive(Slide Sorter View) Pentru a copia un diapozitiv acsta va trebui selectat în prealabil după care se va apela opţiunea Copiere (Copy) Ctrl+C din meniul Editare (Edit).

Putem introduce si sunete sau filme.Modul VI – ECDL Asociaţia “instruIT” Oradea 7. cautand sa alegem animarea cu efect aleator (random effects) care va atribui o animatie diferita pentru fiecare obiect. Animatiile vor fi scrise intr-o lista unde se vor putea face modificari de ordine. sincronizare pentru fiecare sau in grup. 8 . in plus. pentru ele. evidentiere (accentuare = emphasis) si chiar miscare pe traictorie (cai de miscaremotion path). viteza. momentul pornirii efectului (la click.3 Animatii (custom animation) Obiectele se pot anima cu animatii pentru intrare (entrance). intr-un mod simplu. Apasand in colt pe animatia selectata obtinem un meniu din care putem modifica optiunile/parametrii efectului. putandu-se stabili o durata de viata pe parcursul mai multor slide-uri. iesire (exit). timpi. dupa precedentul efect sau impreuna cu precedentul) Putem selecta mai multe obiecte pe care sa le animam deodata. cu efecte simultane diferite. pentru fiecare posibilitate avand diverse variante.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->