P. 1
permainan.docx

permainan.docx

|Views: 0|Likes:
Published by Shaza Amira
q
q

More info:

Published by: Shaza Amira on May 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

Pengenalan

Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah. Cara Bermain alam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh. PermainanGasing Pengenalan

Gasing popular di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di Kelantan. Terdapat pelbagai jenis gasing di Malaysia seperti gasing jantung, gasing piring atau leper, gasing kelamar, gasing telur, gasing berembang, gasing Melayu, gasing Cina, gasing buku benang dan gasing pinang. Kanak-kanak lebih gemar dengan gasing Melayu dan Cina, kerana saiz yang kecil dan mudah dipermainkan.

Cara Bermain Permainan Gasing

Gasing dimainkan dengan dua cara, iaitu sebagai gasing pangkah atau gasing uri. Gasing pangkah, dimainkan dengan melemparkannya supaya mengetuk gasing lawan. Gasing uri dipertandingkan untuk menguji ketahanannya berpusing.

Gasing pinang pula dimainkan oleh kanak-kanak. Buah pinang muda dikupaskan sabut dan

Untuk memusingkan gasing. permainan dalam pusingan tersebut ditamatkan. kemudian dicucukkan lidi buluh melalui pulurnya menjadi paksi serta pemegang gasing itu. PermainanWau Pengenalan Permainan wau ini juga dikenali dengan layang-layang.Rakyat Biasa juga menggemari permainan ini. wau lenggang kebayan. Kedah dan Perlis. uh dunia Cara Bermain Permainan ini dimulakan dengan salah seorang pemain melambung bola kepada rakannya dengan tangan. Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burung. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan. Begitupun wau bulan sangat digemari oleh orang Melayu. Pemain-pemain yang membentuk lingkungan atau bulatan itu mestilah bergilir-giliran menimang bola itu dan mengawalnya supaya tidak jatuh ke bumi. wau pari. Pada masa sekarang sepak raga lebih dikenali dengan nama sepak takraw. wau katak.75 cm dan sepanjang 3 hingga 5 meter dililitkan pada jambulnya hingga meliputi seluruh permukaan gasing. Kemudian gasing itu dilemparkan ke atas tanah dan serentak dengan itu tali yang melilit jambuhnya direnggut. Gasing ini boleh dilagakan atau diurikan. wau kucing. dipangkaskan bahagian atas dan bahagian bawahnya. Pada masa itu permainan ini dimainkan oleh golongan bangsawan. Terengganu. wau sewah dan wau barat. Rakannya itu akan menimang bola itu dengan kakinya sekali atau beberapa kali. Permainan ini dimainkan sejak kurun ke 15. Jika bola itu jatuh. Ia bukan hanya dimainkan oleh orang Melayu sahaja tetapi bangsa-bangsa lain.kulitnya. wau merak.Permainan wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. malah telah dikenali di seluruh. tali setebal 1. Reka . Bola sepak raga diperbuat daripada bilah-bilah rotan yang dianyam bulat seperti raga sebesar isi buah kelapa dua atau tiga lapis. sebelum menendangnya ke arah pemain lain. wau bayan. PermainansepakRaga Pengenalan Permainan sepak raga telah sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka. wau jala budi.

Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orang sahaja. batu-batu kecil dan sebagainya. Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Jika ia singgah di kampung lawan yang tidak ada buah ia dikira mati. buah getah. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. . Lubang ini dipanggil "rumah". Congkak Pengenalan Permainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari oleh kaum wanita dan kanak-kanak. Terdapat dua lubang besar di setiap hujung papan congkak. Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak.corak biasanya bermotifkan awan larat akan menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dan diwarnakan dengan pelbagai warna. lubang-lubangnya dibuat di atas tanah. biji saga. wau juga menjadi hasil kraftangan dan hiasan dinding Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi yang dipanggil juru anjung akan memegang tali. Seterusnya "buah" hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca. Cara-cara Bermain Congkak a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap "kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang berwarna-warni itu. Selain dijadikan bahan permainan. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatan yang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak.

Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arah rumah masingmasing. ia berhak mengambil buah lawannya itu. (c) Jika ia mati di kampung sendiri. bertentangan dengan kampung lawan yang mempunyai buah. (d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati di kampung lawan tidak ada buah. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianya dikira kalah . (e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampung masingmasing. maka ia boleh meneruskan permainan. maka ia mati dalam kerugian.(b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->