P. 1
Eric Emmanuel Schmitt Oscar Si Tanti Roz

Eric Emmanuel Schmitt Oscar Si Tanti Roz

|Views: 1|Likes:
Published by Buta Andreea Marina

More info:

Published by: Buta Andreea Marina on May 21, 2013
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/21/2013

pdf

text

original

Eric-Emmanuel Schmitt

1

Oscar şi Tanti Roz

Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar şi Tanti Roz

Traducere din franceză de Paola Bentz-Fauci

HUMANITAS fiction

Eric-Emmanuel Schmitt

2

Oscar şi Tanti Roz

Pentru Danielle Darrieux

Eric-Emmanuel Schmitt

3

Oscar şi Tanti Roz

Dragă Dumnezeu, Pe mine mă cheamă Oscar, am zece ani, am dat foc pisicii, câinelui şi casei (cred că s-au prăjit chiar şi peştişorii roşii din borcan), iar asta e prima scrisoare pe care ţi-o trimit, fiindcă până acum n-am avut timp din pricina şcolii. Să ştii de la început că mie nu-mi place să scriu, o fac numai când sunt silit. Scrisul nu-i decât zâmbăreală, ploconeală, împopoţoneală etc. Minciună frumoasă. Ceva pentru oameni mari, adică. Dovada? Uită-te numai la începutul scrisorii mele: „Pe mine mă cheamă Oscar, am zece ani, am dat foc pisicii, câinelui şi casei (cred că s-au prăjit chiar şi peştişorii roşii din borcan), iar asta e prima scrisoare pe care ţi-o trimit fiindcă până acum n-am avut timp din cauza şcolii“, când aş fi putut la fel de bine să spun: „Mi se zice Cap de Ou, am zece ani, dar arăt ca unul de şapte, trăiesc la spital pentru că am cancer şi dacă n-am vorbit niciodată cu tine este fiindcă nici măcar nu cred că exişti“. Dar dacă ţi-aş fi scris aşa, nu numai că dădea nasol, dar nici n-ai fi catadixit să te mai ocupi de mine. Or, vezi tu, tare-aş avea nevoie să te ocupi. Ba chiar aş zice că mi-ar prinde al naibii de bine dacă ţi-ai găsi timp să-mi faci şi mie vreo două, trei servicii. Uite, să-ţi explic.

e de vină că n-a reuşit operaţia. de parcă i-aş fi greşit cu ceva. Îmi dau seama că nu sunt un bolnav cum trebuie.Eric-Emmanuel Schmitt 4 Oscar şi Tanti Roz Spitalul e un loc grozav de simpatic unde sunt o mulţime de oameni mari întotdeauna plini de voie bună şi care vorbesc în gura mare. ci unul din ăia care-i împiedică pe oameni să creadă că medicina e o chestie formidabilă. Ba chiar cu cât doctorul Düsseldorf tace. doctorul Düsseldorf. se vede că-i decepţionat. doctorul Düsseldorf pare să n-aibă nici cea mai mică tragere de inimă. Sunt zile când mai-mai i-aş zice de la obraz că la urma urmei poate el. Se uită la mine fără să zică o vorbă. trebuie să ştii. că eu mi-am dat toată silinţa la operaţie. spitalul e nemaipomenit cu condiţia să fii un bolnav care le face plăcere celor din jur. iam lăsat să mă adoarmă. dragă Dumnezeu. Dimineaţa când mă examinează. cu sprâncenele alea negre ale lui. cu mormane de jucării şi multe tanti roz care nu aşteaptă decât să se joace cu copiii. De când cu grefa de măduvă văd eu bine că nu mai fac plăcere nimănui. şi unde prieteni ca Bacon. Einstein sau Pop Corn îţi sunt în orice clipă la îndemână. Dar. . parcă nu-mi mai vine şi toate ocările mi se opresc în gât. cu atât mă simt mai vinovat. Or. privindu-mă cu ochii lui de câine bătut. am fost cât se poate de cuminte. Or. eu nu le mai fac plăcere. când mă uit la mutra lui amărâtă. mi-am luat toate doctoriile şi nici măcar n-am ţipat când m-a durut. Ce mai.

ilicit. Singura problemă ar fi că numai eu îi zic aşa. iar eu am depăşito cu vârf şi îndesat! – Eşti adică expirată? – Ăsta-i cuvântul! – Ca iaurtul? . Tanti Roz? – Eşti în stare să reţii un număr format din treisprezece cifre. iar când spun o glumă se silesc să râdă. Tanti Roz. Dar nu trebuie cu nici un preţ să mi se afle vârsta aici. nici de râs nu mai râdem ca altădată.Eric-Emmanuel Schmitt 5 Oscar şi Tanti Roz Şi să ştii că gândurile unui doctor sunt contagioase. Numai Tanti Roz a rămas aceeaşi. da’ să nu mă spui la nimeni! Există o vârstă limită să fii tanti roz. e o prietenă de-a ta. zic eu. Acum tot etajul mă priveşte cu aceiaşi ochi – infirmierele. altfel or să mă trimită acasă şi nu ne mai vedem niciodată. Au un aer trist când mă văd că sunt vesel. Tanti Roz! – Deloc. de vreme ce ea mi-a zis să-ţi scriu. femeile de serviciu. Oscar? – Parcă eu nu ştiu că glumeşti. Oscar. ca să se mai schimbe. ea e cea mai bătrână. – Cum asta? – Am intrat aici. rezidenţii. la voi. Dar fă şi tu un efort ca să înţelegi despre cine este vorba: dintre toate doamnele în halat roz care vin la spital să se ocupe de copiii bolnavi. – Câţi ani ai. E prea bătrână. Cred că n-are rost să ţi-o prezint pe Tanti Roz. Şi e prea Tanti Roz pentru aşa ceva. dragă Dumnezeu. Pe bune.

Ştiu să păstrez un secret. Tanti Roz. – Vai. Altădată am aflat un alt secret de-al ei şi cred că. . dragă Dumnezeu. băieţică.Eric-Emmanuel Schmitt 6 Oscar şi Tanti Roz – Sttt! – Ştiu să-mi ţin gura. Tanti Roz a călcat într-un rahat de câine. că vorbeşti aşa de urât? – Deformaţie profesională. băiete. Cu meseria mea. iar eu nu m-am putut abţine s-o întreb: – Cum se face. deşi. pe când ne plimbam amândoi prin curtea spitalului. că suntem la plimbare. Într-o zi. o încurcam. şi mai scuteşte-mă! Vorbesc cum am chef. mă miră că ăia nu şi-au dat seama cât e de bătrână când i-au văzut ridurile ca nişte raze de soare pe care le are în jurul ochilor. nu te teme! Găsesc că are mare curaj să-mi mărturisească acest secret. o să fie floare la ureche să-ţi dai seama despre cine e vorba. la drept vorbind. Tanti Roz! – Gata! Mişcă niţel din cracii ăia. dacă m-aş fi dedat la un vocabular mai subţire. nu ne târâm ca melcii! – Puţin după aia. dacă ţi-l spun. Nu-i vorbă că nici eu nu-s turnător. – Căcatu’ naibii! – Da’ ce vorbe urâte spui. ne-am aşezat pe o bancă să mâncăm bomboane. Oscar. Tanti Roz! – Tu ţine-ţi fleanca.

lupta ei timp de douăzeci de ani împotriva lui Sinclair Diabolica – o olonadeză care avea o pereche de obuze în loc de sâni – şi mai ales cupa mondială pe care a câştigat-o înfruntând-o pe Ulla-Ulla. Tanti Roz îmi povesteşte câte unul din faimoasele ei meciuri: Teroarea din Languedoc contra Măcelăresei din Limousin. nici măcar Coapse de Fier. Din ziua aceea. o bătrânică în halat roz. n-ai să mă crezi.. când mă vede mai întunecat şi e sigură că nu-i nimeni prin preajmă care să ne audă. Astea fiind zise. zisă şi Căţeaua de la Büchenwald. cred. Şi parcă-aş fi eu în locul ei. pe care nimeni îaninte nu reuşise s-o învingă. ca un fel de răzbunare. idolul lui Tanti Roz pe vremea când era încă o tânără luptătoare de wrestling. că n-ar mai fi cazul să rămâi – – – – – – .Eric-Emmanuel Schmitt 7 Oscar şi Tanti Roz Da’ ce meserie aveai? Dacă-ţi spun. clătinându-se niţel pe picioare. dacă după toate amănuntele pe care ţi le-am înşirat aici încă n-ai reuşit să-ţi dai seama cine e Tanti Roz. Ceea ce mă face să mă simt mai puternic. Te cred. E aşa. dragă Dumnezeu. Visez adeseori la luptele astea ale ei. Nu te cred! Îţi jur. Luptătoare de wresting. Mă porecliseră Teroarea din Languedoc. cărând pumni la moacă vreunei zmeoaice de-alea în maiou. Pe onoarea mea. închipuindu-mi-o pe ring aşa cum e ea acum..

Pe scurt. ţi-e şi milă de ei. are o mutră întristată de Moş Crăciun rămas fără daruri în tolbă. Am impresia că acum doctorii nici nu prea mai ştiu ce să propună.Eric-Emmanuel Schmitt 8 Oscar şi Tanti Roz pe post de Dumnezeu. după mine. La spital atmosfera e tot mai urâtă. unu’ Bacon. Bacon. dar nu chiar aşa de mare. – Ce nu înţeleg este de ce nu-mi spun cinstit că am să mor? De cum am zis asta. deşi. sprâncenele alea ale lui sunt prea groase. ca o şuncă prăjită. grefa mea a produs multă decepţie pe-aici. Mie mi-au propus deja vreo şase. Cap de Ou? Doctorii-s inepuizabili. Doctorul Düsseldorf. da’ noi îi zicem Bacon fiindcă i se potriveşte mai bine pentru că e tot o arsură din cap până-n picioare. Bacon a făcut ca toată lumea din spital: a surzit pe loc. De fapt îl cheamă Yves nu Bacon. pe atunci exista încă speranţa în grefă. – Ce tot îndrugi. – Poate că-i inspiri. – Ştii. pe care mama îl găseşte foarte frumos. am impresia că nu prea mă mai plac doctorii ăştia. Într-un . ci ai face mai bine să ieşi la pensie. Sper că sunt suficient de clar? Dar să mă întorc la ale mele. ai zice că-i deprimă cazul meu. Chimioterapia pe care mi-o făcuseră înainte de asemenea. – Poate. Chiar vorbeam cu un amic. mai zilele trecute. Lor le zumzăie capul de operaţiile pe care ar mai vrea să ţi le facă.

Tanti Roz. Era felul ei de-a spune da. păstrează-ţi auzul. Teroarea din Languedoc. nimeni nu te mai aude. – Păi ce rost ar avea. de îndată ce pronunţi cuvântul „moarte“. Azi-dimineaţă am vrut să ştiu dacă şi Tanti Roz devine tare de urechi dacă-i vorbesc de moarte. Tanti Roz. că nimeni deaici nu se încumetă să-mi spună că am să mor. Poţi fi sigur că în jurul tău se va produce un gol de aer şi toţi au să se ia la întrecere care mai de care să schimbe vorba. Ne comportăm cu toţii de parcă-am fi nemuritori. Oscar. am impresia că oamenii au născocit un alt fel de spital decât cel care există de-adevăratelea. când tu de fapt intri acolo ca să mori. O să facă şi ea precum ceilalţi? Te rog din suflet. Tanti Roz? Tanti Roz n-a răspuns. Unu’ în care te faci că vii ca să te vindeci. Oscar.Eric-Emmanuel Schmitt 9 Oscar şi Tanti Roz spital. – Ai dreptate. nu te fleşcăi. Uităm că este fragilă. ea măcar m-a auzit! – Ştii. Am testat asta pe toată lumea. gingaşă. dragă Dumnezeu. – Operaţia mea n-a reuşit. să ţi se spună de vreme ce o ştii? Uf. Şi cred că se face aceeaşi greşeală şi în ceea ce priveşte viaţa. efemeră. Când a fost sigură c-am înţeles pe . Se uită lung la mine. – Am impresia. nu-i aşa.

E una şi-aceeaşi cacealma. implorându-mă: – Bineînţeles. gata. ajunge! – Află de la mine. aş putea să cred în Moş Crăciun? – Nu. poţi tu să-ţi închipui. că nu există nici o legătură între Dumnezeu şi Moş Crăciun. Teroarea din Languedoc. Tanti Roz.O. . eu. Oscar. – Păi nu te mint deloc. cu o sută şaizeci de turnee câştigate la activ.Eric-Emmanuel Schmitt 10 Oscar şi Tanti Roz deplin. – Ce-ar fi să-i scrii tu lui Dumnezeu. Spălare de creier şi fraiereală cât cuprinde! – Ascultă Oscar. Am tăcut amândoi.. fie şi numai o secundă. zău aşa?! – Cum adică. Oscar. tocmai eu? – Credeam că eşti singura persoană care nu minte. iar eu am rumegat în minte aceste noi gânduri. dintre care patruzeci prin K. – Atunci de ce-mi vorbeşti de Dumnezeu? M-au aiurit ai mei cu Moş Crăciun. o fostă luptătoare de wrestling. Oscar? – Tocmai dumneata să-mi spui una ca asta. n-ai vorbit cu mine. s-a apropiat de mine şi mi-a spus. da? – Jur. că eu. nu ţiam spus nimic! Juri. – Ba da.

te imobilizează. Despre gândurile tale. se schimbă totul. – Şi despre ce-ai vrea să-i scriu? – Despre orice. – Păi cum să mă simt mai puţin singur cu cineva care nici măcar nu există? – Fă-l tu să existe. na! Astfel pusă problema. o să existe chiar de-adevăratelea. lui Dumnezeu poţi să-i ceri zilnic câte ceva. prind rădăcină. o să existe un pic mai mult. Da’ fii atent. – O. Oscar. – De fiecare dată când ai să crezi în el. acelea care.K. acelea pe care nu le spui nimănui. care devin apăsătoare. . Şi dacă te ţii tare. ai să te transformi în groapa de gunoi a gândurilor vechi şi rău mirositoare. cred în Dumnezeu. băiete. Dar de ce zici că ar trebui să-i scriu lui Dumnezeu? – Ca să te simţi mai puţin singur. află de la mine. Îţi jur. – Fie. te împovărează. Şi asta o să-ţi facă bine.Eric-Emmanuel Schmitt 11 Oscar şi Tanti Roz – Află atunci. te paralizează măcinându-te pe dinăuntru. băiatule. luând locul ideilor înnoitoare. fireşte. Se aplecă spre mine. că deşi nu cred în Moş Crăciun. – Şi apoi. Dacă nu vorbeşti şi doar le ţii în tine. un singur lucru pe zi! Unul singur.

Oscar . răbdare. N-ai decât să tai varianta inutilă.Eric-Emmanuel Schmitt 12 Oscar şi Tanti Roz – Nu-i mare lucru de capul lui Dumnezeu ăsta al dumitale. şi aş vrea de asemenea să te întreb dacă am să mă vindec sau nu. În această primă scrisoare am încercat. bomboane. Pe mâine.. la spital. să-l mai împart acuma şi cu alţii? – Iată. Oscar. să-ţi descriu un pic viaţa mea aici. Te pup. Aladin putea să ceară trei lucruri de la lampa fermecată. – La regimul de o dorinţă pe zi doar n-ai vrea dumneata. – Mda. de asemenea. dragă Dumnezeu. pricep. să-i ceri unele lucruri pentru ceilalţi. – Vorbeşti tâmpenii. – Şi poţi. Lui nu poţi să-i ceri decât lucruri de-ale spiritului. Nu-i mai bine un lucru pe zi decât trei într-o viaţă întreagă? – O. – Nu. unde toţi mă privesc ca pe un obstacol în calea dezvoltării medicinei.K. Dumnezeu nu-i ca Moş Crăciun.. săţi deschidă mintea. acum ştii cum stau lucrurile. – De exemplu? – De exemplu să-ţi dea curaj.. o maşină. Tanti Roz.. Şi zici că pot să-i cer orice? Jucării. Oscar. Tanti Roz.

Eric-Emmanuel Schmitt 13 Oscar şi Tanti Roz P.S. ce fac? . Nu-ţi ştiu adresa.

dar de când nu mai locuiesc cu ei. dar nu pentru că ar fi mai inteligent ca alţii. – Le-am recunoscut maşina. ceea ce m-a enervat şi mai rău. – Părinţii mei? Cum asta? Ei nu vin decât duminica. Einstein îmi lua întruna câte o piesă. dacă ar fi avut creier în loc de toată apăraia aia. că acum părinţii mei şi cu mine locuim departe unii de alţii. Trebuie să ştii.. Văzând că oricum pierdeam partida. Avusese dreptate.Eric-Emmanuel Schmitt 14 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. că mi-ai şi dat răspunsul. găsesc că stau tare departe. Se zice c-ar avea apă înăuntru. Dar cum eram preocupat. Cap de Ou. De aceea nu pot . Noi îi zicem Einstein. când Pop Corn a dat fuga să mă anunţe: – Ţi-au veni părinţii. un Jeep roşu cu capotă albă. Păcat de el. Cum ai făcut? Jucam şah azi-dimineaţă în sala de recreaţie cu Einstein. Am dat din umeri şi m-am întors la partida cu Einstein. părinţii mei veniseră să mă vadă. – Imposibil. Bravo! Da’ ştiu că eşti tare! Nici măcar nam apucat să-ţi trimit scrisoarea. Einstein ar fi putut face lucruri măreţe în viaţă. dragă Dumnezeu. ci doar pentru că are un cap de două ori mai mare. m-am sculat şi m-am dus în camera lui Pop Corn care dă spre parking.. Pe când locuiam şi eu cu ei nu-mi dădeam seama.

am coborât scările şi. duminica. După o vreme însă mi-am dat seama că ar fi avut timp să ajungă la mine de zece ori. deoarece duminica ei nu lucrează. – Fie. – Vezi c-aveam dreptate? A zis Pop Corn. Doar că şi la ăsta dungile au intrat în tangaj. care tocmai de-aia e la spital. şi nici eu. un metru şi zece înălţime pe un metru şi zece lăţime! Singura haină în care încape este un tricou polo american. atunci. cum nici eu şi nici unul dintre prietenii noştri nu credem că Pop Corn ar putea fi altfel decât gras şi cum ne e milă să-l vedem întruna hămesit. Sincer. îi dăm toate resturile de la masă. Ca să spun drept.Eric-Emmanuel Schmitt 15 Oscar şi Tanti Roz veni să mă vadă decât o dată pe săptămână. M-am dus la mine în cameră să-mi aştept părinţii. La început n-am observat cum se scurgeau minutele că eram puţin obosit. ca să slăbească. unde alergasem. nu avem voie să-i dăm de mâncare lui Pop Corn. Am pândit să nu mă vadă nimeni. cu alune. Am ghicit de îndată unde zăboveau atât. Bineînţeles. Ce-mi dai că te-am anunţat? – Am ciocolată cu alune dacă vrei. de parcă-ar avea rău de mare. ce-i o bucăţică de ciocolată faţă de tot mormanul ăla de grăsime? Până şi infirmierele au încetat să-l mai chinuie cu supozitoarele prescrise de doctori. mergând . Şi m-am strecurat pe culoar. Nouăzeci şi opt de kile la cei nouă ani ai lui. – Jeleuri cu căpşuni nu mai ai? – Nu.

am ajuns la cabinetul doctorului Düsseldorf. domnule doctor. iar doctorul Düsseldorf repeta întruna: „Am făcut tot ce se putea face. acolo erau! Le auzeam vocile de partea cealaltă a uşii. Mama plângea în hohote. Aşa se face că am nimerit în debaraua cu mături unde mi-am petrecut toată dimineaţa . domnule doctor.Eric-Emmanuel Schmitt 16 Oscar şi Tanti Roz tiptil prin semiîntuneric. a întregit tata. Nu mă înşelasem. eu sau metalul. Ba. mai rău. am încercat totul“. Şi atunci am înţeles eu că părinţii mei erau nişte laşi. Nici nu ştiu. Am auzit ceea ce n-ar fi trebuit să aud. – Nu trebuie să ne vadă în starea asta. la drept vorbind. Zgomotul scaunelor mi-a dat să înţeleg că se ridicaseră şi aveau să iasă din birou. a răspuns mama. care era mai rece. M-am năpustit şi eu pe prima uşă care mi-a ieşit în cale. Doctorul Düsseldorf a zis: – Doriţi să-l vedeţi. Rămăsesem cu urechea lipită de uşa aceea de fier. la care tata răspundea cu glas sugrumat: „Nu ne îndoim. Cum coborârea scării îmi cam tăiase răsuflarea. să-l îmbrăţişaţi? – N-am curaj. mi-au trebuit câteva secunde până când inima mea a prins iar să bată normal şi pot spune că din clipa aceea toate au luat-o razna. nişte laşi care mă luau şi pe mine drept un laş. nu ne îndoim“. vă rog să mă credeţi.

dar văzând că mai curând se simţeau cu musca pe . precum şi toate femeile de serviciu din secţie. găleţile şi cârpele de şters pe jos să-şi ia tălpăşiţa peste noapte. am înlemnit amândoi de frică. Când a deschis uşa. dar fiind că tot n-aveam chef să văd pe nimeni şi că picioarele şi braţele nu-mi mai răspundeau oricum la comenzi.Eric-Emmanuel Schmitt 17 Oscar şi Tanti Roz deoarece. Toţi s-au năpustit asupra mea. Pe la prânz am simţit o mare agitaţie la etajul de deasupra. de parcă oamenii sar teme ca nu cumva măturile. lucru pe care tu poate nu-l ştii. ca urmare a şocului provocat de ceea ce auzisem. A urmat o învălmăşeală de nedescris. Şi nici că putea să ţipe aşa de tare. nu mă deranja nicidecum să stau acolo în întuneric. dar nu şi dinăuntru. Aş fi vrut ca pământul întreg să fie îngrijorat din pricina mea. Crezusem la început că au să mă ia cu toţii la refec. iar în clipa următoare ne-am pus şi unul şi altul pe urlat. eu fiindcă nu-mi aminteam că era aşa de neagră. ea fiindcă nu se aşteptase să dea peste mine acolo. debaralele cu mături se deschid deafară. Paşi. De altfel. sora-şefă. doctorul Düsseldorf. alergătură de colo-colo. femeia de serviciu. Pe urmă numele meu a început să răsune pretutindeni: – Oscar! Oscar! Mă bucuram să-i aud strigându-mă şi eu să nu răspund. după care mam pomenit nas în nas cu galoşii lui madam N’da. dragă Dumnezeu. infirmierele de gardă. Cred că am aţipit o vreme.

. – Dar unde ai fost. . – Să meargă cineva s-o cheme! Auzind asta. Să vină Tanti Roz. O voiam pe Tanti Roz. Când m-am deşteptat. Eram de granit. Nici măcar nu mai ascultam ce spuneau.Eric-Emmanuel Schmitt 18 Oscar şi Tanti Roz căciulă. frumoasă trebuşoară ai mai făcut! Le-ai dat o straşnică palmă morală. Nu era nimic de făcut cu mine. dragă Oscar? Cum te simţi? – Să vină Tanti Roz. O dală de beton. A trebuit într-un final să cereze. – Ia o înghiţitură de. Dar rezultatul e că au să mă gelozească pe mine de azi înainte. Îmi zâmbea. Oscar. am consimţit în cele din urmă să mă odihnesc niţel şi m-am dus în camea mea unde am dormit buştean.. Tanti Roz era lângă mine. mi-am dat seama că e momentul să profit de situaţie. Să vină Tanti Roz. – Nu vreau. – Cum de ai nimerit în debaraua aceea? Te-a închis cineva acolo? Ai auzit vreun zgomot înăuntru? – Să vină Tanti Roz! – Bea puţină apă! – Nu vreau. să vină Tanti Roz. Doctorul Düsseldorf era stânjenit cum nu se poate în faţa colegilor săi de faptul că n-avea nici cea mai mică autoritate asupra mea. O faleză de granit. – Bravo. – O vreau pe Tanti Roz.

Tanti Roz? – I-am pus pe nişte prieteni să arunce cu făină peste ea când a intrat pe ring. Îi urăsc! Şi m-am apucat să-i povestesc totul. – Mda. Oscar? Sunt cu toţii nişte oameni de treabă. Nu accepta să lupte decât la Béthune unde lua în fiecare an cupa oraşului. . Chiar foarte de treabă. care-i problema? – Doctorul Düsseldorf le-a zis părinţilor mei că am să mor. zi-mi şi mie. o adevărată acrobată care-ţi scăpa din mâini ori de câte ori încercai o priză. Problema e că şi mie îmi trebuia cupa aia! – Şi ce-ai făcut. – Mă doare-n cot! – Şi-acum. ci şalăul pané. de-i ziceau anghila ringului. a mormăit Tanti Roz. Aşa că în doi timpi şi trei mişcări mi ţi-am trimis-o la saltea pe Trosc Pleosc asta de nu s-a văzut! După care nimeni nu i-a mai zis anghila. în amănunt. asta-mi aduce aminte de turneul de la Béthune când am înfruntat-o pe Sarah Trosc Pleosc. una care-şi ungea corpul cu untdelemn. dragă Dumnezeu. iar ei au fugit fără să mă vadă. ca ţie acum. Uleiul cu făina au transformat-o într-un şniţel pané.Eric-Emmanuel Schmitt 19 Oscar şi Tanti Roz – Puţin ne pasă de gelozia lor! – De ce spui asta.

Tanti Roz? – Da. Nu prea des. Oscar? – Ce să mai vorbim de părinţii mei. El e mai puternic ca mine. – El se şi deplasează? – În felul său. ai să-ţi dai seama că nu merită. eşti mai curând paradit cu sănătatea. – Tocmai dumneata mă îndemni să fac asta. Tanti Roz. – De ce? E bolnav? Din oftatul ei am înţeles că Tanti Roz nu ţinea să-mi dezvăluie că şi tu. un sac cu făină se găseşte întotdeauna pe undeva. dragă Dumnezeu.Eric-Emmanuel Schmitt 20 Oscar şi Tanti Roz – Nu prea văd ce legătură am eu cu povestea asta. Şi. Da’ tare de tot. – Chiar şi la wrestling? – Chiar şi. după ce-ai să-l isprăveşti. – Eu văd foarte bine. Dumnezeu reuşeşte întotdeauna. . – Urăşte-i atunci tare. Şi anume că există o soluţie în orice împrejurare. O bucată de vreme ai să tot rozi la osul ăsta. Ar trebui să-i scrii lui Dumnezeu. Încearcă. Ba chiar foarte rar. dragă Oscar. Tanti Roz? Sunt nişte dobitoci. Ia zi. Urăşte-i tare. ce ţi-a făcut ţie cel mai rău? – Îi urăsc pe părinţii mei. Oscar. Povesteşte-i toate astea lui Dumnezeu în scrisoarea ta şi cere-i să-ţi facă o vizită. – Părinţii tăi nu ţi-au povestit niciodată despre Dumnezeu.

că ştiam. Ei nu cred decât în Moş Crăciun. Oscar. – Şi încă ce tâmpiţi. Dar despre Dumnezeu nu ţiau povestit chiar niciodată? – Ba da.. care eşti un băiat . Tanti Roz. n-au găsit nimic mai bun de zis decât să-mi jure că ei crezuseră sincer că Moş Crăciun există şi că erau decepţionaţi. Tanti Roz! – Deci dacă ei. băiete? – Nici nu poţi să-ţi închipui! În ziua când m-am întors de la şcoală şi le-am spus că ajunge cu tâmpeniile. ca toţi colegii mei. ai fi jurat c-au picat din lună. că Moş Crăciun nu există. odată ce zici că părinţii tăi sunt nişte tâmpiţi. cât se poate de decepţionaţi. – Nu se poate! Chiar aşa dobitoci sunt. Totuşi. dacă-ţi spun eu! – Carevasăzică. când mi-au spus că ei nu cred în el. Cum eram furios nevoie mare că din cauza lor toată suflarea şcolii râsese de mine. nu cred. ei nu cred în Dumnezeu? – Nu. de ce tu.. care sunt nişte tâmpiţi. O singură dată. – Şi asta nu ţi-a dat de gândit? – Păi dacă-mi pierd timpul cu ce cred toţi tâmpiţii.Eric-Emmanuel Schmitt 21 Oscar şi Tanti Roz – Să zicem. când să mai găsesc vreme să aflu ce gândesc oamenii deştepţi? – Ai şi tu dreptate. să afle că nu-i aşa! Doi tâmpiţi.

N-am să spun la nimeni. – Când mă vede. Tanti Roz.Eric-Emmanuel Schmitt 22 Oscar şi Tanti Roz deştept. Spuneam că are un fel special de ai vizita pe oameni. Îmi cerşea parcă încuviinţarea. singurele vizite care-mi fac bine sunt ale dumitale. Cum o să aştept eu trei zile? – Aşa vrea regulamentul. – Imposibil. s-a aplecat să mă sărute pe obraz. În spirit. Dar n-a îndrăznit să meargă până la capăt. Tanti Roz. Mi sa părut tare de tot. Nu ţin să-ţi stric reputaţia de luptătoare la wrestling. Tanti Roz. că era aşa ca o căldură cu nişte mici înţepături şi miros de pudră şi de săpun. doctorul Düsseldorf face pe el. Am să vorbesc cu el. – O. Buzele ei mi-au atins obrazul şi asta mi-a făcut plăcere. alta. Da’ parcă ziceai că stă la pat? – Nu. Tanti Roz a adăugat: – Ai să vezi. vizita lui are să-ţi facă bine. Mi-a zâmbit şi. – Hai.K. sărută-mă. – Cine a făcut regulamentul ăsta? – Doctorul Düsseldorf. Dar până una. Chestia asta cu spiritul m-a dat gata. cerându-i să-ţi facă o vizită? – Fie. Du-te şi cere-i . cu timiditate aproape. Tanti Roz? – Nu am voie decât de două ori pe săptămână. n-ai crede în el. El îi vizitează în gând. – Când mai vii.

voi încerca. Nu glumesc. – Douăsprezece zile. tanti Roz? Chiar aşa de prost stau? . nu arăt nici a băiat. băiatule. douăsprezece zile. – La mine şi numai la mine? – La tine şi numai la tine. nici a fată. – Da.Eric-Emmanuel Schmitt 23 Oscar şi Tanti Roz permisiunea să vii mai des. Oscar. dar lacrimile m-au podidit iar şi m-am zguduit de plâns. Ce m-o fi apucat nu pricep. nu glumesc. iar eu m-am pus pe plâns. s-a făcut! Timp de douăsprezece zile am voie să vin în fiecare zi. Dar ce să fac? Mi-era peste putinţă să mă opresc. Nu-mi dădusem seama până atunci câtă nevoie aveam de ajutor. să ştii. nici eu nu-i mai scriu lui Dumnezeu. M-a privit cu o anumită ezitare. Norocul meu că am avut timpul să-mi vin în fire înaninte să se întoarcă. Nu-mi dădusem seama până atunci că eram într-adevăr bolnav. cu căpăţâna mea de ou. Gândul că n-aveam s-o mai văd pe Tanti Roz m-a făcut să înţeleg totul şi lacrimile au început să-mi ardă obrajii. ci mai curând a marţian. – Gata. Dacă nu vii să mă vezi în fiecare zi. – Fie. Măcar că ştiam perfect că băieţii n-au voie să plângă şi cu atât mai puţin eu care. Oscar. Tanti Roz a ieşit din cameră.

. – Prin părţile noastre. . Oscar? – Cum adică în ce dată. O zi egal zece ani. Ce-ar fi să ne jucăm şi noi de-a cele douăsprezece luni magice? Adică tu. Stătea în cumpănă. există o legendă care spune că în ultimele douăsprezece zile ale anului poţi ghici ce timp va fi în cele douăsprezece luni ale anului ce vine. – Adevărat? – Aşa spune legenda. Era nostim să vezi cum fosta luptătoare de wrestling o împiedica pe fosta fetiţă să dea drumul lacrimilor. – În ce dată suntem noi azi. că eu cu jocurile. nu vezi calendarul de pe perete? Suntem în 19 decembrie. şi asta mi-a mai alungat niţel gândurile. Legenda celor douăsprezece zile magice. şi aşa mai departe până la 31 care reprezintă luna decembrie a anului viitor. Nu trebuie decât să observi zi de zi vremea pentru a putea stabili tabloul în miniatură al lunii respective. 19 decembrie reprezintă deci luna ianuarie. să observi fiecare zi în parte şi să-ţi spui că valorează zece ani. Ar trebui deci ca. Oscar..Eric-Emmanuel Schmitt 24 Oscar şi Tanti Roz Şi pe ea o cam îmboldea plânsul. – Zece ani? – Întocmai. 20 decembrie februarie. începând de azi.

Ştiu că n-am dreptul decât la o dorinţă pe zi. nu? Tanti Roz m-a sărutat – începe să-i placă. dragă Dumnezeu. vreau să spun. Mi se pare o chestie tare de tot şi mi-ar plăcea să mă vizitezi. Oscar P. ci mai degrabă un sfat. Pe mâine. iată că azi m-am născut şi eu. Te pup. În restul timpului dorm. Să ştii c-aş fi de acord să-mi faci o vizită. da? Mersi. lucru de care nu mi-am dat prea bine seama decât pe la vremea prânzului când împlinisem cinci ani. dar nu pot spune că asta ar fi cine ştie ce veste bună. conştiinţa mi s-a dezvoltat. astă-seară am deci zece ani. ceea ce înseamnă că am atins vârsta raţiunii. Şi. Primesc musafiri de la opt dimineaţa până seara la nouă. Şi aş mai vrea să te rog o chestie. Dacă se întâmplă să pici într-un astfel de moment. Aşa că. trezeşte-mă fără nici o grijă. fiindcă veni vorba. aş avea o rugăminte: când ai câte ceva să-mi spui. din pricina tratamentului. dar cererea de mai sus nu era de fapt o cerere. ca azi la prânz. Uneori aţipesc niţel chiar şi-n timpul zilei. Ar fi o .S. În spirit.Eric-Emmanuel Schmitt 25 Oscar şi Tanti Roz – Ar însemna că peste douăsprezece zile să am o sută treizeci de ani! – Chiar aşa! Ar fi straşnic. poate încerci so faci cu ceva mai puţină brutalitate. văd eu bine – şi a plecat.

.Eric-Emmanuel Schmitt 26 Oscar şi Tanti Roz prostie să nu ne întâlnim din pricina unei clipe de somn în plus.

Wrestling-ul. Pubertatea. . Tanti Roz venise deja când m-am deşteptat azi-dimineaţă. cu părinţii şi asta numai din pricina fetelor. aşa că n-ar fi fost chip să te scap. te obligă să ai muşchi şi la creier. Abia de-am putut închide un ochi toată noaptea cu problemele astea de pubertate. aşa cum ţi-am mai spus. Azi mi-am trăit adolescenţa şi trebuie să-ţi spun că n-a mers deloc ca pe roate. fiindcă asta înseamnă c-am trecut de ce era mai greu. dragă Dumnezeu. hai treacă de la mine. mi-a istorisit cum s-a luptat ea cu Sfârc Regal. astfel încât îşi culca adversarele la pământ numai suflândule în faţă. Ca s-o învingă. Ţin să-ţi spun că nu-mi pare rău deloc când mă gândesc că astă-seară am douăzeci de ani. că n-ai venit. mă scuturi niţel şi mă trezesc. spune ea. nici să n-aud! În primul rând îţi atrag atenţia. Şi. Se spunea că ceea ce avea mai de temut Sfârc Regal era mirosul gurii. Pe când îmi luam micul dejun. Tanti Roz a fost silită să născocească o nouă tactică: şi-a pus o glugă îmbibată cu apă de lavandă şi şi-a luat numele de Călăul din Carpentras. chiar dacă dorm. Ce tărăşenie şi adolescenţa asta! Am avut o groază de neplăceri cu prietenii.Eric-Emmanuel Schmitt 27 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. o luptătoare de wrestling din Belgia care înghiţea trei kile de carne crudă pe zi stropite cu un butoiaş de bere. mersi! O dată. dar a doua oară. din pricina fermentaţiei de bere şi carne.

în loc să meargă la plămâni. – I-ai spus-o? – Cum să-i spun. o chestie cu sângele care. Nu aveam deloc chef să-i răspund. Suferă de o boală complicată. aşa deodată. te întreb? Întrebare care mi-a închis pliscul. – Cu atât mai mult. Cea din penultima cameră de pe culoar. – Dintre fete. – Pe Peggy Blue. Oscar? – Aici la spital? – Da. Eu zic că-i păcat. De ce să nu-i spui? – Mă întreb dacă ştie măcar că exist. se duce nu ştiu unde. Zâmbeşte întruna. Peggy aşteaptă operaţia care o va face să devină roz. . de-aia îi şi zice boala albastră. atunci când te apropii de ea. încât. e ca şi cum ai pătrunde într-o capelă. „Peggy Blue.Eric-Emmanuel Schmitt 28 Oscar şi Tanti Roz – Pe cine iubeşti tu. Numai că Tanti Roz aştepta. – Pe Bacon. Ai zice că-i o zână care a poposit în spital să se odihnească o clipă. îi stă aşa de bine albastră. Peggy Blue e fata albastră. dar de vorbit aproape că nu vorbeşte deloc. pe Einstein şi pe Pop Corn. făcând ca pielea să devină albăstruie. E atâta lumină şi tăcere în preajma ei. îmi placi“? – Foarte bine. şi în faţa unei campioane internaţionale de wrestling nu-ţi prea vine s-o faci multă vreme pe nebunul.

nu ştiu de ce. Tanti Roz. Oscar. regulamentul ne interzice să ieşim noaptea din cameră. După care. Vin şi ne trezesc. – Ce fel de fantome? Aveţi fantome peaici? – Da. E al naibii de plăcut s-auzi astfel de vorbe. N-ai decât să fii şi tu niţel . Aş dori aşa de mult s-o pot apăra. – Da’ nici măcar asta n-aş putea să fac.Eric-Emmanuel Schmitt 29 Oscar şi Tanti Roz – Şi. – Ia zi. te ia cu un soi de tremurici. te-ai uitat vreodată la mutra mea. – Eu găsesc că eşti un băiat frumos. – N-aş vrea să plac numai datorită fizicului. – Spune-i-o. cum nici măcar nu le vezi. ţi-e şi mai frică. Tanti Roz? Ar trebui să aibă o înclinaţie către extratereştri. În fiecare noapte. Eu dorm adânc. de regulament? Habar n-au. – Şi ţi se întâmplă adesea să vină la tine fantomele astea? – Nu.. ce simţi tu pentru ea? – Aş vrea s-o apăr de fantome. Pe urmă e aşa de greu să adormi la loc. pe urmă. de nici nu mai ştii ce să răspunzi. fantomele. ceea ce n-aş prea crede. Ne ciupesc şi doare. Dar o aud adesea pe Peggy Blue ţipând în somn. Tanti Roz a pus capăt conversaţiei.. Şi. – Ce ştiu ele.

Eric-Emmanuel Schmitt 30 Oscar şi Tanti Roz şmecher. ca să te apăr de fantome. Eu aş fi bifat „pitic“. – Hm.. Cât e ceasul? – Zece.. da. Era întinsă pe pat. iar eu m-am întrebat dacă mă ia drept prinţul sau drept unul dintre pitici. când or să te audă spunândui lui Peggy Blue că la noapte ai să stai de veghe ca s-o aperi. – Câţi ani ai tu. şi în toate nopţile de azi înainte. aerul devenise şi mai aerian. eram parcă într-un film dat cu încetinitorul. Nu crezi oare c-ar fi timpul să ai curajul propriilor tale sentimente? La zece jumătate m-am hotărât şi m-am dus până la uşa camerei sale care era deschisă. dacă vrei şi tu. am să stau de pază în faţa camerei tale. a clipit. dar ea n-a zis nimic. S-a întors spre mine. să juri că era Albă-caZăpada când aşteaptă să vină prinţul şi proştii ăia de pitici cred că-i moartă. Ea s-a uitat la mine. – Am venit să-ţi spun că la noapte. Albă-ca-Zăpada din fotografiile în care zăpada pare albastră. şi tocmai asta-i grozav cu Peggy că nu spune niciodată nimic şi că totul rămâne misterios. fantomele n-au să mai îndrăznească să se arate. Oscar? – Nu ştiu. aveam . – Salut. într-atâta-i de albă. i-am zis. mergi pe cincisprezece ani. din pricina căpăţânii mele. tăcerea şi mai tăcută. Peggy. eu sunt Oscar. Carevasăzică.

– Dacă vrei o fată. După care îi arunc o ocheadă ucigătoare lui Peggy. Unde tocmai venise şi Sandrine. I se spune Chinezoaica. că tu şi cu mine suntem prieteni vechi? Peggy s-a mulţumit să ridice ochii-n tavan. Sandrine are leucemie ca şi mine. Dacă nu-ţi convine. – Îmi convine. Pop Corn a luat asta drept o confirmare şi m-a tras afară pe culoar. Peggy e deja luată. nici o fantomă n-ar mai fi putut răzbate până la Peggy. – Hei. din pricina perucii negre şi lucioase cu fire sârmoase şi cu breton care o face să semene cu o chinezoaică. Un lucru era cert. n-ai decât s-o iei pe Sandrine. numai că ei pare să-i reuşească tratamentul. – Cu ce drept? – Cu dreptul că eu am venit aici înaintea ta. Eram cam obosit. M-au trecut fiorii. aşa că m-am dus să mă odihnesc niţel în sala de jocuri. .Eric-Emmanuel Schmitt 31 Oscar şi Tanti Roz impresia că mergeam prin apă şi că totul se schimba când te apropiai de patul acela al ei pe care cădea o lumină venită parcă de niciunde. te anunţ că eu sunt paznicul lui Peggy! Pop Corn era în pragul uşii sau mai degrabă îl umplea. dacă stătea el de pază. neavând pe unde trece. nu rămâne decât să ne batem. – Nu-i aşa. ia-o încet. Cap de Ou. Peggy. siguranţa era maximă.

– Cred şi eu. Acum ori niciodată. n-am cum să mă desprind. fii liniştită! – Zău. zero barat! Pun mâna-n foc că până acum încă n-ai sărutat nici o fată! – Hai că mă faci să râd! Află că la cinşpe ani am sărutat deja o mulţime de fete. de unde nu pot decât să trag concluzia că aşteaptă s-o sărut. ţuguindu-şi buzele de parcă ar fi fost o ventuză lipită de-un geam. Ea îşi încolăceşte braţele în jurul meu. . E momentul să arăt că sunt bărbat. – Împliniţi. Poţi să mă săruţi dacă vrei. Ce vorbeşti? Guma nu-ţi ajunge? Păi nici n-ai fi în stare. pândindu-mi mişcările. Eram cuprins de furie. Mă apropii de Sandrine şi o sărut. Şi numai ce-o văd că-mi trage o mutră ce n-ai văzut. N-am cum să dau înapoi. gura ei e umedă şi deodată mă pomenesc că-mi trece mie guma pe care-o mesteca. Când mă întorc. Luat pe neaşteptate. de cinşpe ani.Eric-Emmanuel Schmitt 32 Oscar şi Tanti Roz Se uită balonaş – – – lung la mine şi sparse între dinţi un de gumă de mestecat. e tentant! îi zic. – De când visez eu să mă sărute unul mare. o înghit pe loc. toţi prietenii sunt în spatele meu. ai tu cinşpe ani? Eu mă uit la ceas. dându-mi aere.

înverşunându-se să le desluşească schema. După ce m-am trezit am văzut cadourile pe care. Ajunşi la mine în cameră. Părinţii mei. . Sandrine.. bineînţeles. Sandrine are treabă.Eric-Emmanuel Schmitt 33 Oscar şi Tanti Roz Şi în aceeaşi clipă simt o mână care mă bate pe umeri.. aşa că am dormit puţin. De altfel n-aveam nici un chef să vorbesc cu ei. mi-am dat seama că-s cam obosit. – Ce dacă? Prezintă-ne-o. – Nu ne-o prezinţi şi nouă pe prietena ta. De când sunt în spital părinţii mei stau prost la capitolul conversaţie. – Sandrine. nimeni nu-i mai priceput ca tata. chiar dacă sunt în japoneză ori în turcă el nu se descurajează niciodată. mi le aduseseră. Oscar? – Nu e prietena mea. pe un ton dulce. Ce mai. – Mă bucur să vă cunosc. dacă-i vorba să-ţi strice o după-amiază de duminică. zice Chinezoaica. aşa că-mi aduc tot felul de jocuri ale căror instrucţiuni explicative le citim dupăamiaza întreagă încercând să înţelegem cum se joacă. Tata e deosebit de dibaci la instrucţiunile astea. – Vrei să vină şi Sandrine cu noi în camera ta? – Nu vreau. De unde şi vorba că o nenorocire nu vine niciodată singură: părinţii mei! Uitasem că era duminică. Aş fistrâns-o de gât.

Eric-Emmanuel Schmitt

34

Oscar şi Tanti Roz

Azi mi-a adus un CD player. Cu asta mi-a închis pliscul, n-am putut să-i reproşez nimic, deşi tare aş fi avut poftă. – N-aţi venit ieri? – Ieri? Cum să fi venit ieri? Ştii bine că nu putem veni decât duminica. Dar de ce întrebi? – Cineva v-a văzut maşina în parcare. – Ca şi cum n-ar exista pe lume decât un jeep roşu. Maşinile seamănă între ele. – Mda, nu ca părinţii. Păcat. Cu vorba asta i-am ţintuit locului. Eu miam luat tacticos CD player-ul şi am pus de două ori la rând Spărgătorul de nuci pe care l-am ascultat în faţa lor de la un capăt la altul. Două ore în care n-au apucat să scoată şi ei un cuvinţel. Şi bine le-am făcut. – Îţi place aşa de mult? – Mda. Dar acum mi-e somn. Au înţeles că trebuie să plece. Dar nu se îndurau. Nu reuşeau deloc să se desprindă din camera mea. Era clar că ar fi vrut să-mi zică o mulţime de chestii şi nu ştiau cum. Mă bucuram însă să văd cum suferă şi ei la rândul lor. După care mama s-a repezit şi m-a strâns tare-tare la piept spunându-mi printre hohote: – Te iubesc, Oscar, dragule, te iubesc aşa de mult! Voiam să-i scap din braţe, dar în ultima clipă m-am lăsat totuşi sărutat, asta îmi amintea de mângâierile bune şi simple de

Eric-Emmanuel Schmitt

35

Oscar şi Tanti Roz

dinainte, când vocea mamei nu era angoasată când îmi spunea că mă iubeşte. Probabil că apoi am adormit puţin. Tanti Roz e campioana deşteptărilor. De câte ori deschid ochii, ea tocmai intră pe uşă. Şi are întotdeauna un zâmbet pentru mine. – Ei, cum a fost cu părinţii? – Zero barat, ca de obicei. Mi-au oferit Spărgătorul de nuci. – Nu, zău? Ce curios, aveam şi eu oprietenă cu numele ăsta. O campioană pe cinste. Sfărma gâtul adversarelor strângându-l între pulpe. Şi cu Peggy Blue cum stăm, te-ai dus s-o vezi? – Nu-mi mai vorbi de Peggy Blue, e logodită cu grăsanul ăla de Pop Corn. – Aşa ţi-a spus ea? – El. – Blufa, nu te-ai prins? – Nu cred. Chiar sunt convins că-l place mai mult pe el decât pe mine. E mai solid, mai de nădejde. – Când îţi spun eu că blufează! Uite, eu care arătam ca un şoricel pe ring am bătut luptătoare cât o balenă sau un hipopotam de mari. Pe Plum Pudding, de exemplu, o irlandeză, una sută cincizeci kile, în slip, pe stomacul gol, înainte de Guinness-ul de dimineaţă, bicepşii cât halca de şuncă, iar pulpa groasă de nu-i puteai face înconjurul.

Eric-Emmanuel Schmitt

36

Oscar şi Tanti Roz

Nu tu talie, nu nimic să ai de unde-o apuca. Impatabilă, ce mai! – Şi cum ai făcut? – Tot ce nu face priză se rostogoleşte. Pentru început am pus-o pe fugă, ca s-o obosesc, după care am răsturnat-o. Au trebuit să vină cu macaraua ca s-o ridice de pe jos. Tu, Oscar, ai osatura uşurică şi cu carne nu te prea lauzi, dar să ştii de la mine că nu plăcem numai ca bifteck şi os, calităţile sufleteşti contează şi ele. Şi calităţi sufleteşti tu ai cu carul, băiete. – Eu, Tanti Roz? – Ia să te duci tu la Peggy Blue şi să-i spui tot ce ai pe suflet. – Sunt un pic obosit şi... – Obosit? Ce vârstă ai tu la ora asta, băiete? Optsprezece ani? Păi cum să fii obosit la optsprezece ani? Are ea un fel de a vorbi, Tanti Roz, care parcă îţi reîncarcă bateriile. Când s-a lăsat noaptea, zgomotele răsunau parcă mai adânc în întuneric, iar linoleumul de pe culoar strălucea în razele lunii. Am intrat la Peggy şi i-am întins CD player-ul meu. – Uite, ascultă Valsul fulgilor de nea. E nespus de frumos. Aşa de frumos, încât eu când îl ascult mă gândesc la tine. Peggy a ascultat Valsul fulgilor de nea. L-a ascultat zâmbind întruna, ca şi cum valsul ar fi

Hotărât lucru. Peggy Blue. Oscar. chestia cu sărutul e nelipsită la fete. Grozav. dragă Dumnezeu. am văzut imediat. Oscar. îţi adresez şi eu dorinţa mea pe ziua de azi: aş vrea ca Peggy şi cu mine . nu? – Şi aş vrea să-ţi mai spun ceva. Nu de asta i-o spusesem. ca să mă aperi de fantome. eu eram învingătorul! – Sărută-mă. Eram nespus de mândru. Noroc că pe la douăzeci de ani toate se aranjează. Mi-a întins obrazul şi pot spune că şi eu am simţit un fel de căldură când l-am sărutat. albastră. Era primul cuvânt pe care-l rostea. – Contează pe mine. Iată deci cum a trecut ziua de azi. Eşti frumoasă aşa.Eric-Emmanuel Schmitt 37 Oscar şi Tanti Roz fost un prieten vechi care i-ar fi şoptit la ureche tot felul de lucruri nostime. Peggy. Apoi. Acum înţeleg eu de ce adolescenţei i se mai zice şi „vârsta ingrată“. – Noapte bună. uite. Numai că s-o săruţi pe Peggy era cu totul altceva decât pe vicioasa aia de Chinezoaică. Asta i-a făcut plăcere. aşa. dar m-am bucurat că i-a făcut plăcere. dându-mi înapoi aparatul mi-a spus: – Frumos. Aşa că. Peggy. să nu te operezi. – Noapte bună. Carevasăzică. Chiar că nu-i uşor. – Pe tine te-aş vrea. ca un fel de nevoie.

adresa ta? Că tot nu mi-ai spus. . tip agenţie matrimonială. Te-aş ruga să-mi dai răspunsul cât mai iute cu putinţă. Te pup.Eric-Emmanuel Schmitt 38 Oscar şi Tanti Roz să ne căsătorim.S. ca să ştiu ce să fac. dar nu uita că timpul meu e limitat. căsătoria adică. nu ştiu dacă tu poţi să împlineşti genul ăsta de dorinţă. la urma urmei. Deci: căsătorie OscarPeggy Blue. şi dacă e de domeniul tău. Pe mâine. Oscar P. N-aş vrea să te zoresc. sau dacă e cazul să mă adresez în altă parte. Nu-ţi ascund că m-ar aranja grozav ca în domeniul de care te ocupi să figureze şi articolul „căsătorie“. Care e. Cu alte cuvinte. Da sau nu. Nu sunt foarte sigur dacă asta ţine de spirit.

Am sărit imediat din pat. gândindu-mă cum am dat eu foc casei.. merg pe treizeci de ani şi sunt însurat. Peggy şi cu mine am hotărât să lăsăm asta pentru mai târziu. Şi eu trebuie să fi făcut o mutră mirată având-o în faţa ochilor pe Peggy care mă privea. cum am prăjit peştişorii roşii din borcan – adică i-am fiert. pisicii. din pricina arsurilor. Lucrurile s-au întâmplat astă-noapte. Ce mai. o aud pe Peggy Blue scâncind. Suntem în 21 decembrie. mai bine zis – şi cât au trebuit să sufere şi că mai bine că au pierit. m-am căsătorit. cinelui. Cam pe la unu noaptea. Ceea ce mi-a provocat mustrări de conştiinţă. Fantomele! Veniseră iar s-o chinuie. am văzut-o aşezată pe pat. complet surprinsă că mă vede. asta şi meritam! Am ieşit pe culoar şi m-am îndreptat în direcţia de unde veneau ţipetele. iar eu.Eric-Emmanuel Schmitt 39 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. pe când ţipetele continuau să-mi spargă urechile. cred că nu e încă pregătită. decât să fi rămas în viaţă şi să . De fapt. În ceea ce priveşte copiii. cu siguranţă nici n-o să mai vrea sămi vorbească şi.. carei promisesem s-o apăr de ele. pe bună dreptate. avea să-şi dea seama că nu eram decât un neisprăvit. cu gura închisă. Gata. Ajuns la camera lui Peggy. Să vezi. dormeam. Am mai făcut câţiva paşi până la camera următoare şi deodată am înţeles că Bacon urla aşa.

spre a o învârti în minte. aceleaşi idei. am visat. dar a fost o noapte nemaipomenită. Peggy Blue miroase a alune şi pielea ei e fină şi catifelată.K. Bacon s-a ghemuit şi a încetat să mai geamă. În realitate. mi-ar fi trebuit ore.Eric-Emmanuel Schmitt 40 Oscar şi Tanti Roz fie terorizaţi la nesfârşit de amintirea flăcărilor şi de arsuri ca sărmanul Bacon. Peggy? E nemaipomenit cât ne asemănăm. Peggy? Eram convins că tu ţipai noaptea. – Aşadar nu tu erai. ne gândeam de mult unul la celălalt. ca şi cum ar fi fost lucrul cel mai firesc. Păi mie. spre a o pregăti. Am dormit îndelung. – O. Şi m-am urcat în pat lângă ea. numai că la ea aşa e pe tot corpul. ne- . ca să spun o asemenea frază. A trebuit să ne cam strângem niţel. Oscar? – Dar tu. Eu m-am întors la Peggy Blue. aceleaşi întrebări. fetele sunt grozave. ceea ce la ea e ca şi cum ar roşi de jenă. luni de zile. săptămâni. Din albastră cum era. – Iar eu credeam că tu. – Şi-acum ce-ai să faci. De toate câte ni le mărturiseam. – N-ai vrea să dormi cu mine? Orice s-ar spune. că era îngust. ca a mea pe partea interioară a braţelor. Peggy Blue a devenit şi mai albastră. Eram complet uluiţi de ce se întâmpla cu noi. Pe când Peggy i-a dat drumul simplu. în pofida tuturor grefelor şi a pomezilor de tot felul.

aşa să ştiţi! Şi-acum gura! Să nu vă mai aud! Duceţi-vă şi vă certaţi în altă parte. auziţi? De ce sunteţi voi puse aici. apoi au urlat la Peggy. Când m-am trezit. îi luau de martori pe toţi spunând despre noi că suntem nişte „mici nefericiţi“. în doi timpi şi trei mişcări. a oprit concertul. nu sunteţi la vestiar aici! Fără replică! Nu-ţi mergea cu Tanti Roz. pe când noi eram cum nu se poate mai fericiţi. ne-am povestit fiecare viaţa. ca să mulţumiţi pacienţii sau regulamentul? Fac ceva pe el de regulament. s-a încins o operetă de toată splendoarea. Sunt superfericit. – Carevasăzică. Oscar? – Beton armat. uşile au început să se trântească. în cele din urmă noroc c-a picat Tanti Roz care. am putut să discutăm despre toate. Bineînţeles că dimineaţa. a dat peste noi. M-a dus înapoi în camera mea şi am dormit un pic.Eric-Emmanuel Schmitt 41 Oscar şi Tanti Roz am ţinut strâns în braţe. pe urmă la mine. e serioasă treaba între tine şi Peggy. – Cum adică v-aţi căsătorit? . au urlat aşa o bucată de vreme una la alta. sora-şefă. Ea a început să urle. – Ia să lăsaţi copiii în pace. Azi-noapte ne-am şi căsătorit. când doamna Gommette. Tanti Roz. infirmiera de noapte a început să urle şi ea.

. Chiar foarte mici. şansele sunt mici. ţie pot să-ţi mărturisesc. mă bucur. – Şi închipuie-ţi că toate chestiile alea care mă cam scârbeau înainte. de-acum înţeleg să-mi duc viaţa cum cred eu. când eram mai tânăr. Cum se schimbă omul.Eric-Emmanuel Schmitt 42 Oscar şi Tanti Roz – Adică am făcut tot ce fac un bărbat şi o femeie când sunt căsătoriţi. Tanti Roz părea sigură de ce spune şi asta m-a liniştit într-adevăr. – Da? Poţi să faci copii dacă te săruţi pe gură? Ar însemna deci să am vreunul cu Chinezoaica? – Calmează-te. – O singură chestie n-am făcut. fiindcă. că Peggy şi cu mine ne-am sărutat şi cu limba. sărutările. acum mi-au părut foarte plăcute. – I-auzi. mângâierile şi aşa mai departe. Dumneata ce crezi? – Cred că bine a făcut Peggy. ba poate chiar de mai multe ori. dom’le! – Păi cum? Am – cât e ceasul? – douăzeci şi ceva de ani. Oscar. dragă Dumnezeu. sărutul ăla cu limba. Oscar. o dată. nu? – Vezi bine. de două. nu? – Bravo. Îmi place cum creşti. lui Peggy i-a fost frică să nu se aleagă cu vreun copil. ştii. ţie şi numai ţie.

mă rog. ţintuit pe crucea aia.Eric-Emmanuel Schmitt 43 Oscar şi Tanti Roz Am dormit niţel. i-ai aflat adresa? – Cred că-l vom găsi la capelă. dac-aş fi Dumnezeu. – Tanti Roz m-a încotoşmănit de parcă plecam la Polul Nord. Apoi am luat masa împreună cu Tanti Roz. Am avut un şoc dând cu ochii de statuia ta. slab. după care am început să mă simt mai bine. – E de groază ce obosit puteam să fiu azidimineaţă. între douăzeci şi douăzeci şi cinci de ani ieşi seara. o luptătoare de . duci o viaţă împrăştiată. Asta m-a revoltat de-a binelea. Ce-ai zice dacă iam face o vizită lui Dumnezeu? – A. pe jumătate gol. Şi vine o vreme când toate astea se plătesc. Parcă ai fi fost eu. cu corpul tot numai o rană şi cu capul însângerat sub coroana de spini abia mai ţinându-se pe gât. n-aş permite să fiu tratat astfel. nici prin minte nu-ţi trece să te menajezi. n-ai să-mi spui că dumneata. adică văzând în ce hal erai. – E normal. Oscar. – Să fim serioşi. care se află în parcul spitalului. m-a luat în braţe şi ne-am dus la capelă. vreau să spun. Eu. ce să-ţi mai explic toate astea că doar le ştii. de cealaltă parte a peluzelor acoperite de gheaţă. umbli pe la tot soiul de petreceri. Tanti Roz. e la tine acasă.

crezi în aşa ceva! Şi de ce nu. Pe cea morală ţi-o alegi. Dar de ce e neapărată nevoie să suferim? Există suferinţă şi suferinţă. sculpturali.. Suferinţa fizică o înduri. Nu înţeleg. de cine te-ai simţi tu mai apropiat ca om. Nici părinţii tăi şi nici eu. E chiar curios. Nici Dumnezeu şi nici tu. freză într-o parte şi slip ultima modă? Păi. aş fi făcut în aşa fel ca să nu sufăr. Ia gândeşte-te. . Uită-te mai bine la chipul Său. de un dumnezeu nesimţitor sau de unul care suferă? Bineînţeles că de cel care suferă. Întocmai. Oscar? Ţie ţi-ar inspira mai multă încredere un Dumnezeu culturist. o mare campioană. dacă aş dispune ca el de toate puterile. Şi asta pentru că există două feluri de suferinţă – cea fizică şi cea morală. Găseşti că are aerul cuiva care suferă? Nu. Bine. Ai zice că nici măcar nu simte durerea. Priveşte-L cu atenţie. cu pielea dată cu ulei. Să zicem. dacă aş fi Dumnezeu. Oscar. cu muşchi lucraţi. Nimeni nu poate trăi fără suferinţă. Oscar..Eric-Emmanuel Schmitt 44 Oscar şi Tanti Roz – – – – – – – – – – wrestling. Numai că eu în locul lui.

a slăbit. în slip. te doare. Ea era aceea care se încăpăţâna să creadă asta. În schimb. Mai întâi fiindcă nimeni nu ştie ce-i moartea. am lăsat să treacă un timp. – Ai cunoscut pe cineva. s-a lăsat de meserie. Cum eram curios să aflu şi urmarea. turba la ideea că ar putea să se sfârşească. n-am semnat nimic“. n-ai încotro. N-aveam ce să mai argumentez. ideea morţii nu înseamnă neapărat durere. înainte de Guinness. regret. – Numai că vezi tu. Se înşela însă. S-o luăm de exemplu pe Plum Pudding. Îmi spunea mereu: „Scuze. Tanti Roz. moartea nu-i de mine. rivala mea irlandeză. I-a spus ei cineva că viaţa este eternă? Nimeni. majoritatea oamenilor sunt complet lipsiţi de curiozitate. În cele din urmă a făcut o depresie. Depinde de tine. Adică înduri. Care se revolta.Eric-Emmanuel Schmitt 45 Oscar şi Tanti Roz – Dacă ţi se bat în talpă două cuie. Ei se agaţă cu înverşunare de ceea ce au ca păduchele de urechea chelului. abia de mai trăgea treizeci şi cinci de . una sută cincizeci kile. care să se fi bucurat că trebuie să moară? – Da. dimineaţa pe inima goală. Mama mea. reflectând la cele ce mi-a spus. deci suferi. de înţelesul pe care i-l dai. niciodată. abia aştepta să vadă ce mai urma să se întâmple. Pe patul de moarte era numai zâmbet. Oscar.

foarte curent. dar moral nu încearcă nici o suferinţă pentru că are încredere.. Tanti Roz. – Tâmpită ca un pate de ficat. arăta ca un schelet de peşte care în cele din urmă s-a făcut fărâme.K. Am vrut să te fac să-l înţelegi. – Oamenii se tem de moarte deoarece necunoscutul îi sperie. – O. o să încerc să-mi păstrez încrederea când are să-mi fie frică. În sinea lui îşi spune întruna: mă doare. pateul de gâscă e foarte răspândit. ci să ai încredere. Numai că. – O tâmpită. Tanti Roz. Dar la urma urmei ce-i necunoscutul? Eu ţi-aş propune. vezi tu. Oscar. Plum Pudding asta. Oscar. să nu te temi. Uită-te la chipul lui Dumnezeu pe cruce: îndură durerea fizică. cu tine. dar asta nu înseamnă că o să fie rău. . M-a sărutat. ca să zic aşa. în asta constă de fapt beneficiul credinţei. Şiatunci până şi cuiele îl dor mai puţin. Vezi. a murit şi ea ca toată lumea. numai că gândul morţii i-a otrăvit viaţa. Am încuviinţat din cap fiindcă asta era şi părerea mea. Iar eu mi-am zis că în cele din urmă era bine în biserica aceea goală. Cu alte cuvinte. Oscar.Eric-Emmanuel Schmitt 46 Oscar şi Tanti Roz kile la cântar.

am râs ca sparţii când ne-a povestit cum s-a luptat ea cu Surorile Ţâşnitoare. Oscar.Eric-Emmanuel Schmitt 47 Oscar şi Tanti Roz dragă Dumnezeu. Mi-e din ce în ce mai somn. care aveai un chip atât de împăcat. i-am spus lui Tanti Roz: – Ştii. După aceea ne-am întors şi am dormit îndelung. Tanti Roz a plecat. se precipita la toaletă unde o aştepta sora ei care intra proaspătă şi relaxată în runda a doua. Se înţelege foarte bine cu Tanti Roz. după părerea mea. dibuind tărăşenia. le-a încuiat pe cele două înlocuitoare în toaletă. Tanti Roz însă. de fapt nu de necunoscut mă tem. Wrestling-ul e un sport deosebit de ingenios. a aruncat cheia pe fereastră şi i-a venit de hac surorii cu care se afla în ring. o zbughea afară din ring pretextând că se duce să facă pipi. ci de faptul că voi pierde toate câte le cunosc. Ţâşnitoarea care-şi epuizase adversara. După fiecare rundă. Ce-ai zice s-o chemăm pe Peggy Blue să ia ceaiul cu noi? Peggy Blue a luat ceaiul cu noi. Când m-am trezit. – Şi eu la fel. obligând-o să alerge fără întrerupere după ea. Şi aşa mai departe. . E ca o foame. Toată lumea era convinsă că Ţâşnitoarea era una singură şi că era o luptătoare infatigabilă. trei surori care se dădeau drept una singură. După asta.

dar trebuie să mai ai şi timpul necesar ca să-i creşti! Aşa. i-am jurat că de data asta n-o s-o sărut cu limba. e uşor să faci copiii. Pe bune. Te pup. că doar nu mai sunt un copil. Operaţiile nefiind de-ale spiritului. Contez pe tine! . Nu prea ştiu ce săţi cer în încheiere. dragă Dumnezeu. Ce dracu’. A. ştii tu ce vreau să zic. poate că nu le ai în magazin.S. Pe mâine.Eric-Emmanuel Schmitt 48 Oscar şi Tanti Roz Infirmierele ne supraveghează pe Peggy Blue şi pe mine de parcă am fi un pachet de dinamită gata să explodeze. Oscar P. căci azi am avut o zi bună. Nu ca a mea. am şi eu treizeci de ani! Peggy Blue mi-a jurat că la noapte are să vină ea la mine de îndată ce va putea. oricare ar fi el. Dar fă măcar ca Peggy Blue să accepte rezultatul. ba da! Fă ca mâine operaţia lui Peggy Blue să decurgă bine.

Tanti Roz. Targa a transportat-o în sala de operaţie cam pe la opt.Eric-Emmanuel Schmitt 49 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. Noaptea trecută. infirmiera de noapte. Tanti Roz mi-a ţinut mâna într-a ei. – Cum se face. Nu mă gândisem vreodată că Tanti Roz. Nu mă înţelegi. băiatule. că Dumnezeul ăsta al dumitale îngăduie să existe pe lume fiinţe ca Peggy şi ca mine? – Noroc că existaţi. care-i întotdeauna . boala este un fapt. Peggy Blue a fost operată astăzi. nu o pedeapsă. de-abia se ghicea printre cearşafuri. De ce lasă el să existe boală şi bolnavi? Din două una: ori e rău. lumea n-ar fi la fel de frumoasă fără voi. mică şi slăbuţă. – Nu. Mi s-a strâns inima s-o văd în căruciorul ăla. – Oscar. Peggy Blue n-a putut să vină la mine din pricină că doamna Ducru. ca şi moartea. Oscar. a rămas în camera ei ca so pregătească pentru anestezie. – Se vede că dumneata nu eşti bolnavă! – De unde ştii tu că nu sunt. ca să nu mă enervez aşteptând. Zece ani îngrozitori pentru mine. Nu-i deloc uşoară vârsta de treizeci de ani! Pare să fie vârsta grijilor şi a responsabilităţilor. băiete? Asta mi-a închis pliscul. ori nu prea e cine ştie ce de capul lui.

cancer şi o soţie pe masa de operaţie. Seamănă niţel cu tine. Tanti Roz. vezi aşadar că viaţa n-are secrete pentru mine. Oscar! – Şi eu pe tine. E ursul meu de când eram mic. Tanti Roz. nu i-a mai rămas decât un ochi. O să-i las moştenire tot ce am. n-au decât! Aşa că l-am înfiat pe Bernard. L-am adoptat în seara când dobitocii ăia de părinţi ai mei mi-au adus un urs nou. Auzi. – Cât te iubesc. Tanti Roz. Acolo sus. sau pe-aproape. La nevoie. Spune-mi ce probleme ai. bot n-are. nas n-are. te înfiez şi pe tine. – N-ai de ce să-mi ascunzi ceva. Dacă vrei. Am treizeci şi doi de ani. pe etajeră. aş putea chiar să te înfiez. poate că te-aş putea ajuta. Ăla din dulap.Eric-Emmanuel Schmitt 50 Oscar şi Tanti Roz săritoare şi atentă cu cei din jur. . mie poţi să-mi spui totul. tu pe mine? – Păi nu l-am înfiat şi pe Bernard când mi-a zis că era amărât? – Bernard? – Da. uite. ar putea avea şi ea problemele ei. să accept adică un urs nou-nouţ! N-au decât să accepte ei un frăţior nou-nouţ dacă le convine. – Să mă înfiezi. Tanti Roz. şi-a pierdut jumătate din umplutură şi tot corpul îi e plin de cicatrici. ursul meu.

n-are decât să aibă culoarea pe care-o pofteşte. Pe urmă am dormit. Oscar. Cred chiar că asta o să-mi facă bine. Ne-am dus împreună s-o vedem. Pe la sfârşitul după-amiezii. ne-a surâs părinţilor ei şi mie şi a adormit iar. . Doctorul Düsseldorf a trecut s-o vadă. Părinţii ei erau deja acolo. i-am dus flori. le-o fi vorbit despre mine. Eram bucuros fiindcă Peggy rămăsese tot albăstruie. şi-a frecat sprâncenele şi a zis că în orele următoare va apărea schimbarea. M-am uitat la mama lui Peggy care nu-i albastră.Eric-Emmanuel Schmitt 51 Oscar şi Tanti Roz – Sigur că vreau. mi-au zis. – Atunci. Nu ştiu care din ele. Nu ştiu ce-o fi cu somnul ăsta pe mine în ultima vreme. Peggy a deschis ochii. ciocolată. Peggy Blue sau Tanti Roz. Ştim că putem conta pe tine. Tanti Roz m-a trezit ca să-mi spună că Peggy Blue s-a întors în camera ei şi că operaţia reuşise. bate palma. Tanti Roz. Peggy. Părinţii se liniştiseră de-acum şi trebuiau să plece. dar păreau să ştie cine sunt. După asta ne-am dus să pergătim camera lui Peggy. eu am s-o iubesc la fel. – Ţi-o încredinţăm pe fiica noastră. m-au tratat cu mult respect. mi-au oferit un scaun între ei doi şi astfel am putut să-mi veghez soţia alături de socrii mei. şi mi-am spus că la urma urmei soţia mea. să le găsească acolo când s-o întoarce.

până când Peggy a deschis încă o dată ochii şi apoi eu m-am întors la mine în cameră ca să mă odihnesc. Pe mâine. Nici o dorinţă pe ziua de azi.Eric-Emmanuel Schmitt 52 Oscar şi Tanti Roz Am ţinut să mai rămânem. . Oscar P. Mai răsufli şi tu niţel. m-am înţeles bine cu socrii şi mi-am regăsit soţia bine sănătoasă. Am înfiat-o pe Tanti Roz. Tanti Roz şi cu mine. O zi de familie. Te pup. Îmi dau seama încheind această scrisoare că am avut o zi bună astăzi. chiar dacă pe la orele unsprezece ar urma să devină roz.S.

Azi am împlinit patruzeci şi apoi cincizeci de ani şi n-am făcut decât tâmpenii. şi că doar n-avea de gând să mă oblige toată viaţa să-mi răscumpăr păcatele. Aşa că a văzut tot şi-a dat fuga să le povestească lui Peggy şi Chinezoaicei. Drept care Peggy Blue mi-a zis că între mine şi ea totul s-a sfârşit. Peggy Blue e bine. Dar ea s-a ţinut tare. Şi o fi având el apă-n creieri. când Brigitte. şi le-am auzit râzând împreună. săvârşită cu mult înainte de a o cunoaşte pe ea. Ţi le spun la iuţeală că nici nu merită să le spun altfel. Ai fi zis că-i un câine care se gudură pe lângă stăpân. a venit la mine în cameră să-mi dea bună ziua. Dacă-am văzut aşa. i-am explicat că povestea cu Chinezoaica era o greşeală de tinereţe. cum şi e şi normal. dar Chinezoaica. Problema e că Einstein se afla pe culoar. trizomica – una care se ţine scai de toţi. numai ca să mă facă pe mine să turbez. Şi când te gândeşti că eu nici n-am pus piciorul afară din cameră! . a venit să-i dea raportul că am sărutat-o pe gură. Tot etajul nu-mi mai spune altfel decât fustangiul.Eric-Emmanuel Schmitt 53 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. dar coji de salam pe ochi n-are. Ba chiar s-a împrietenit cu Chinezoaica. trimisă de Pop Corn care are oftică pe mine. Ceea ce a şi făcut nemaiîncăpându-şi în piele de mulţumire. Am protestat. am lăsat-o să mă sărute pe unde-a avut poftă. trizomicii ăştia fiind foarte afectuoşi –.

simt nevoia să se pună la încercare. – Atunci spune-i-o.. da’ ce fac eu acum? – Pe care din ele o iubeşti? – Pe Peggy. trebuie să te baţi pentru el. Aşa sunt bărbaţii între patruzeci şi cinci şi cincizeci de ani. fă tu cumva să mă împac cu Peggy fiindcă.. Aniversarea ta. să verifice dacă mai sunt în stare să placă şi altor femei decât celei pe care o iubesc. dar dacă e cel pe care ţi l-ai dorit. Oscar P. – Da. Pe mâine. Tanti Roz. da’ tare-s trist astă-seară şi nu-mi mai arde de nimic. dar asta nu înseamnă că nu sunt un dobitoc. Şi numai pe ea. dragă Dumnezeu. Oscar. Te pup. ce-ai vrea să-ţi ofer de ziua ta? . – Să zicem că-s normal. uite. – Demonul amiezii. Primul cuplu e întotdeauna fragil. Mâine e Crăciunul.Eric-Emmanuel Schmitt 54 Oscar şi Tanti Roz – Nu ştiu ce m-a apucat cu Brigitte asta. nu ştiu dacă e din pricina ei sau nu.S. ce vrei. Te rog. n-am făcut niciodată legătura. Acum că suntem prieteni. eşti complet normal. – Da. supus oscilaţiilor.

că numai pe ea o iubesc şi că n-aş putea concepe viaţa fără ea. n-am să pot să mănânc cu Peggy deoarece toată familia ei – fraţi. Trebuie să spun că viaţa în cuplu mi se pare deosebit de agreabilă.Eric-Emmanuel Schmitt 55 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. veri – avea să-i invadeze în curând camera. Un mic troc: toate jucăriile i le dau lui Einstein. mai cu seamă acum că a devenit roz. plapuma mea din . Pe la zece mi-am dat deodată seama că. fiind Crăciunul. iar eu voi fi la rândul meu obligat să-i suport pe părinţii mei. inteligenţi ca lada de gunoi. şi anume că urma să petrec un Crăciun de tot rahatul. Ea a început să plângă mărturisindu-mi că i-am luat o piatră de pe inimă deoarece şi ea mă iubeşte pe mine şi numai pe mine şi că niciodată nu va mai găsi un altul. M-am hotărât fulgerător şi am şi început să-mi pregătesc evadarea. pentru o mie şi una de temeri naveam decât o singură certitudine. Ce puteau oare să-mi mai ofere? Un puzzle de zece mii de piese? Cărţi în kurdă? O cutie cu instrucţiuni de folosire? Propriul meu portret de pe vremea când eram sănătos? Cu doi cretini ca ăştia. nepoţi. Azi-dimineaţă la orele opt i-am spus lui Peggy Blue c-o iubesc. Mai ales după cincizeci de ani când ai trecut prin tot felul de încercări. Ne-am pus amândoi pe plâns când a zis ea asta. era clar că mă pândeau primejdii la orizont. unchi. dar era un plâns foarte plăcut.

Totul a mers ca pe roate: la unsprezece şi jumătate Tanti Roz ma sărutat urându-mi să petrec un Crăciun frumos în compania părinţilor mei. Einstein şi Bacon m-au îmbrăcat una două şi m-au purtat pe sus până la hărăbaia lui Tanti Roz. după care a dispărut la etajul unde se află vestiarele. care îţi deschide cât ai clipi orice broască fiindcă a avut norocul să crească într-un cartier defavorizat. Pop Corn. După care s-au întors ca nişte sfinţişori în camerele lor. bomboanele lui Pop Corn. astfel încât uneori maşina se ridică de . vorba aceea. O mică prevedere: părinţii mei nu aveau să sosească înainte de orele douăsprezece. „nici usturoi n-am mâncat. s-a urcat în maşină. n-are treabă nici cu stopurile. Sunt geniale maşinile astea de dinaintea erei automobilului. Am fluierat semnalul convenit. a dat şpriţuri de vreo zece. Sunt convins că Tanti Roz a învăţat să şofeze cu vreun amic cascador. nici gura nu-mi miroase“. Pop Corn.Eric-Emmanuel Schmitt 56 Oscar şi Tanti Roz fulgi de gâscă lui Bacon. a forţat portiera din spate şi m-au aruncat pe jos între cele două banchete. Tanti Roz a venit după o bună bucată de vreme. că zdrăngănesc de-ai zice că zbori şi de scuturat. o maşină care datează dinaintea epocii automobilului. nici cu giratoriile. cinşpe ori înainte să pornească motorul şi în sfârşit am demarat în trombă. nici cu trotuarele. O mică observaţie: Tanti Roz se oprea întotdeauna în vestiar înainte să plece. eşti scuturat în ele ca la bâlci.

Ce mai. Clănţăneam de-mi săreau dinţii din gură. Am ieşit din maşină.. un tărăboi număru’ unu în carlingă.Eric-Emmanuel Schmitt 57 Oscar şi Tanti Roz la sol. – Dar. Nimic de-a face cu Valsul fungilor de nea din Spărgătorul de nuci. linişte. când m-am deşteptat. Acolo m-a găsit Tanti Roz. iar eu mă aflam singur.. o dată ajunşi.. claxonul aproape că nu s-a oprit. să mă arăt zicându-i: „Cucu. împroşcându-i cu cele mai teribile insulte. Prevăzusem ca. ocazie mai prielnică să ţi-l îmbogăţeşti pe-al tău nici că se putea: i-a băşcălit cum i-a venit la gură pe duşmanii care îndrăzneau să-i taie calea. Pentru prima oară m-am gândit că poate am făcut o trăsnaie mai mare ca mine. Apoi s-a aplecat asupră-mi murmurând: – Dragul mamei drag! . Drept care. a bâiguit ea. Începuse să ningă. Dar de-abia mai mergeam. în jurul meu era întuneric. iar cât priveşte vocabularul. ceea ce m-a făcut să constat încă o dată ce formidabilă şcoală a vieţii poate fi wrestling-ul ăsta. încât în clipa următoare m-am prăvălit pe preşul din faţa uşii. Am luat-o într-acolo. culcat pe ceva umed. frig. dar cursa cu obstacole s-a lungit aşa de rău. Tanti Roz“. încât am adormit pe drum.. Ca să ajung până la sonerie a trebuit să execut un asemenea salt. Am văzut o casă impozantă cu luminile aprinse. dar.

După ce m-a pus să mă încălzesc la gura focului. De ce trebuie să se poarte altfel numai fiindcă sunt . Oscar. mi se vor pune cătuşele. – Ce le reproşezi tu de fapt. Oscar? – Le e frică de mine. N-au curajul să-mi vorbească. Oscar. – La spital toată lumea te caută. – Nici nu mă miră. sărmanii.Eric-Emmanuel Schmitt 58 Oscar şi Tanti Roz Ceea ce m-a făcut să-mi zic în sinea mea că poate nu făcusem chiar o trăsnaie.. E stare de alertă. Aşa că o cam tărăgănam şi eu cu venitul în fire. Tanti Roz. sunt disperaţi. ceea ce de altfel nici nu-mi cerea cine ştie ce efort deoarece chiar că mă simţeam epuizat. Părinţii tăi. Şi cu cât le e lor mai frică. Nu mă îndoiam că voia să se asigure că mi-am revenit.. prin grija lor. De ce par atât de terorizaţi? Arăt chiar aşa de groaznic? Am început să put? Sau să devin idiot şi nu-mi dau eu seama? – Nu de tine le e frică. Sunt destul de proşti ca să-şi închipuie c-am să-i iubesc mai mult când. am băut amândoi câte o ceaşcă mare de ciocolată. Ci de boală. Eram uluit să văd ce frumos e la Tanti Roz acasă. Au anunţat poliţia. înainte să mă ia la refec. – Boala face parte din mine. cu atât am şi eu impresia că sunt un mosntru. M-a dus în braţe până în salon unde făcuse un pom de Crăciun până-n tavan care sclipea de lumini.

Dar oare asta îţi dă toate drepturile? Chiar şi pe acela de a nu te gândi la ceilalţi? . de fapt nu geloşi. – Dar la amărăciunea lor nu te gândeşti? Tu ai priceput din vreme că ai să mori pentru că eşti un băiat deosebit de isteţ. lumina vieţii lor. înaintea tuturor. Nu. – Tu vorbeşti cu ei? – Da. Trişti că nu reuşesc şi ei. Dar părinţii tăi vor muri şi ei. Mi-au spuso. – Nu mai vorbi aşa.Eric-Emmanuel Schmitt 59 Oscar şi Tanti Roz bolnav? Nu ştiu să iubească decât un Oscar sănătos? – Ei te iubesc oricum. – Da. numai că eu. trişti. Numai că ceea ce ţi-a scăpat din vedere e faptul că toată lumea moare. Părinţii tăi de asemenea. – Ştii. Purtând în suflet teribila remuşcare de a nu fi ştiut să se apropie de singurul lor copil. Tanti Roz mi-a mai dat o ceaşcă de ciocolată. – Vor muri. Oscar. Oscar. Eram nespus de mirat să aud asta. Sunt geloşi că ne înţelegem aşa de bine amândoi. Şi eu la fel. mă cuprinde amărăciunea când te aud. Singuri. Oscar. într-o zi ai să mori. într-o zi. dar mânia îmi cam trecuse de-acum. Oscar. Nu-mi trecuse niciodată prin minte. Am dat din umeri. da. – Tu înaintea tuturor. Tanti Roz.

uitasem că şi voi veţi muri într-o zi. urmarea ţi-o scurtez. Ce zdrahoance. că mi-a obosit mâna. Ceva formidabil. unde am petrecut Crăciunul cu toţii. Oscar. Totul e să-ţi păstrezi nădejdea. Chestie de antrenament. care i-au înştiinţat la rândul lor pe părinţii mei. La desert Tanti Roz a vrut să vadă slujba de la miezul nopţii la televizor şi o înregistrare a unui meci de wrestling. cum zicea tata care devenise roşu la faţă şi părea că dintr-odată adoră wrestling-ul. a zis Tanti Roz. am înţeles. dar i-am regăsit aşa cum fuseseră înainte şi am petrecut o seară de Crăciun pe cinste. Aşa că ne-am uitat cu toţii. . Până la urmă învingătoare a ieşit Ioana d’Arc. Zice că în fiecare an îşi rezervă o partidă la care se uită înainte de slujbă fiindcă-i întăreşte muşchii de la picioare şi fiindcă e o veche obişnuinţă şi fiindcă asta-i face ei plăcere. Când au venit. cu-atât poţi încasa mai mulţi. Era Mefista contra Ioanei d’Arc! În costum de baie şi cizme cu carâmb înalt. care au venit la Tanti Roz. dragă Dumnezeu. Ce de pumni au putut să-şi ardă la mutră una alteia. le-am spus: – Iertaţi-mă. Cheamă-i. cu cât încasezi mai mulţi pumni. Tanti Roz! Asta a fost. băiete. Nu ştiu ce-o fi deblocat în ei fraza asta. Tanti Roz i-a anunţat pe cei de la spital. e de neînchipuit! Cred că eu aş fi dat ortul popii de o sută de ori să fi participat la genul ăsta de competiţie.Eric-Emmanuel Schmitt 60 Oscar şi Tanti Roz – Gata.

. Apropo. Nu-mi purta pică pentru slujbă.S. un asemenea cadou e la limita de jos a cadourilor. Oscar P. m-a furat somnul.. Asta cred că ţi-a făcut plăcere. A. Am avut un Crăciun prima-ntâi. Pe mâine. da’ dacă aşa zice Tanti Roz care e o veche prietenă de-a ta.. După mine. dragă Dumnezeu. sincer. Te pup. Tanti Roz. era să uit dorinţa: fă ca părinţii mei să fie întotdeauna ca astă-seară. la mulţi ani. Şi eu la fel. care tocmai m-a culcat în patul fiului ei veterinar de elefanţi în Congo. mi-a sugerat că împăcarea cu părinţii e cel mai frumos cadou pe care aş fi putut să ţi-l fac de ziua ta. mai ales cu Mefista şi Ioana d’Arc.Eric-Emmanuel Schmitt 61 Oscar şi Tanti Roz deşi la început nu s-ar fi zis.

mama ta. Azi nu prea mai sunt în formă. din pricina ciocolatei. Toată lumea din spital e bolnavă. Mi-a făcut plăcere să mă întorc acasă. N-a găsit deloc că seamănă cu statuia mea. toată în albastru.Eric-Emmanuel Schmitt 62 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. moştenită la ei în casă din generaţie în generaţie. Tanti Roz pretinde că-i Fecioara Maria. Am ascultat Spărgătorul de nuci ţinându-ne de mână. Întocmai aceeaşi. n-am chef să umblu creanga. A acceptat să mi-o dăruiască mie. a pateului de gâscă. Peggy Blue e mai bine. până şi doctorul Düsseldorf. Ceea ce nu ţi-am spus este că ieri. Am şaizeci de ani şi plătesc nota pentru abuzurile de ieri-seară. Îţi jur. oricum eu. A venit să mă viziteze în scaunul cu rotile. de vreme ce am înfiat-o pe Tanti Roz. unul. La bătrâneţe nu-ţi mai prea arde să călătoreşti. o madonă adică. numai că din ghips: acelaşi chip blând. Nu-ţi povestesc mai multe. la Tanti Roz. dacă am înţeles bine. tot la ea se va întoarce într-o bună zi. a castanelor glasate şi a şampaniei pe care familiile le-au oferit în cantităţi masive . pe noptieră. am văzut statuia lui Peggy Blue. ca în vremurile bune. Oricum. dar am petrecut un moment minunat împreună. la spital. la haine şi trup. că începe să-mi fie tot mai greu să ţin stiloul. Miam pus-o la căpătâi.

Eric-Emmanuel Schmitt 63 Oscar şi Tanti Roz personalului medical. Pe mâine. M-aş bucura să-mi faci o vizită. Te pup. Oscar .

când se face mare. hop. O pasionează bolile şi se întreabă întruna pe care dintre ele o s-o aibă. nu ştiu dacă ţi-am spus. Şi închipuie-ţi. „Dumnezeu“. Peggy Blue şi cu mine citim adesea din Dicţionarul medical.Eric-Emmanuel Schmitt 64 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. M-a emoţionat. îşi face treaba ei de plantă ca una mare. nici credinţa şi nici tu nu sunteţi nişte . De cum pui sămânţa-n pământ şi-o stropeşti. nici moartea. dă tulpini. într-o singură zi. Tanti Roz şi părinţii mei – a. mai târziu. o plantă din Sahara care-şi trăieşte toată viaţa într-o singură zi. „Credinţă“. dacar fi s-o luăm aşa. nu-mi amintesc dacă ţi-am vorbit de el. apoi optzeci de ani şi m-am gândit la o mulţime de lucruri. ei stau acum la Tanti Roz că-i mai aproape –. „Moarte“. E cartea ei preferată. e o dovadă că nici viaţa. Am udat-o azi-dimineaţă eu. deşi nu aduce cu vreun baobab. dar nu erau acolo! Fireşte. Bine. Eu nu m-am uitat decât după cuvintele care mă interesează: „Viaţă“. iar la aspect nu prea bate ea recordul. sigur. aşa că am putut să-i urmăresc toată existenţa. dar. încolţeşte. n-ai să mă crezi poate. îi apar frunzele şi-apoi face o floare care produce seminţe. fărăntrerupere. până seara s-a terminat! Găsesc că-i un cadou nemaipomenit şi-ţi mulţumesc că l-ai născocit. sărăcuţa. nu-i cine ştie ce floare. sub ochii tăi. Azi am avut şaptezeci. e mai curând plăpândă. Mai întâi să ştii c-am folosit cadoul de la Tanti Roz. lasă capu-n jos şi. se scutură.

Oscar. Dar lucrurile care ne privesc pe toţi. Deşi. – Ar fi poate mai bine să te uiţi în Dicţionarul filozofic. Tanti Roz. . probleme pe care le pot întâmpina unii şi alţii. Ceea ce e deja o veste bună. Deşi. chiar dacă vei găsi cuvintele care te interesează. că în Dicţionarul medical n-au băgat decât chestii speciale. după mine. – Cum aşa? – Întrebările cele mai interesante rămân şi vor rămâne întrebări. Fiece răspuns trebuie precedat de „poate că“. s-ar putea să fii decepţionat. – După mine. Sunt propuse acolo răspunsuri foarte diferite pentru fiecare noţiune. Viaţa. prin urmare ea n-are soluţie. Tanti Roz. Moartea. Doar întrebările neinteresante pot căpăta un răspuns definitiv. după părerea mea. Credinţa. – Vrei să spui că la „Viaţă“ nu există soluţie? – Vreau să spun că la „Viaţă“ există mai multe soluţii.Eric-Emmanuel Schmitt 65 Oscar şi Tanti Roz boli. Ele întreţin misterul. singura soluţie la viaţă este să trăieşti. Dumnezeu au fost lăsate de-o parte. într-o carte atât de serioasă ar trebui să existe răspunsurile la întrebările cele mai serioase ale existenţei. nu? – Am impresia.

– Vă pieptănaţi sprâncenele. doctorul Düsseldorf făcuse o faţă de-ai fi zis că înghiţise un ou. Nu mai fiţi aşa încordat.Eric-Emmanuel Schmitt 66 Oscar şi Tanti Roz Doctorul Düsseldorf a intrat să ne vadă. Avea iar aerul lui de câine bătut. S-a uitat la toţi cei din jur. Nu sunteţi dumneavoastră cel care comandă naturii. domnule doctor. ce naiba. Destindeţi-vă niţel. din partea mea. În cele din urmă a răspuns printr-un da sugrumat. iar dumneavoastră de asemenea în privinţa bolii. altminteri nu veţi putea continua multă vreme meseria asta. Dumneavoastră nu sunteţi decât un reparator. am fost cât se poate de corect în ce priveşte medicamentele. nu-i nevoie să faceţi mutra asta. Aşa că terminaţi odată cu aerul ăsta de vinovăţie. domnule doctor. nu vă mai daţi atâta importanţă. De altfel. ce naiba. surprins. relaxaţi-vă. Apoi . domnule doctor? l-am întrebat. Uitaţi-vă numai un pic ce mutră faceţi! Pe când mă asculta. încă şi mai expresiv din pricina sprâncenelor ălora groase şi negre. dacă e să fim sinceri. Nu e vina dumneavoastră dacă trebuie să daţi veşti neplăcute oamenilor anunţându-i că suferă de tot felul de boli incurabile cu nume latineşti. – Întrebam şi eu. cu aerul că îi întreabă pe Tanti Roz şi pe părinţii mei dacă au auzit şi ei ce-a auzit el. că doar nu dumneavoastră sunteţi Dumnezeu Tatăl. ţin să vă spun că.

Reveniţi când doriţi. Aştept să-mi faci o vizită. Asta-i tot. Oscar . – Ai dreptate. nu uita. Te pup. chiar dacă e multă lume în momentul respectiv. Mi-ar face într-adevăr plăcere. Nu ezita. Vino. domnule doctor. să ştii. Îţi mulţumesc că miai spus toate astea.Eric-Emmanuel Schmitt 67 Oscar şi Tanti Roz mi-a zâmbit cu un zâmbet adevărat şi m-a pupat. Oscar. Plăcerea e de partea mea. dragă Dumnezeu. – N-aveţi pentru ce. Pe mâine.

S-a întors acasă. Oscar . chel. ramolit şi obosit în patul ăsta de spital. Peggy şi cu mine am trăit o viaţă împreună. la părinţii ei. Nu-s tâmpit să nu-mi dau seama că n-am s-o mai văd niciodată. Urâtă-i bătrâneţea! Azi nu te iubesc. Peggy Blue a plecat. că sunt prea trist.Eric-Emmanuel Schmitt 68 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. şi-acum mă pomenesc singur. Nu-ţi mai scriu.

Nu te opreai o secundă. Era atât de devreme. darămite infirmiera de noapte. care trăgea la aghioase. Urmându-ţi aşadar sfatul. Era dimineaţă. uite ziuă! Noapte? Uite noapte! Şi primăvară! Şi iarnă! Şi uite-o pe Peggy Blue! Şi uite-l şi pe Oscar! Şi pe Tanti Roz! Asta zic şi eu sănătate de fier! Mi-am dat imediat seama că veniseşi. m-am străduit să-l pun în aplicare.. Cerul pălise. Când m-am trezit din somn. marele tău secret: priveşte lumea în fiecare zi ca şi cum ai vedea-o pentru întâia oară. înviorând lumea. doamna Ducru. Poate că scrisoarea mea de ieri te-a jignit un pic. Îţi mulţumesc că ai venit.Eric-Emmanuel Schmitt 69 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. Ziuă vreţi. culorile. copacii. mi-am adus aminte că am nouăzeci de ani şi-am întors capul spre fereastră să mă uit la zăpadă. Ai ales la fix momentul. Şi că-mi dezvăluiai secretul. Eram singur pe Pământ. de azuriu. păsările. încât până şi păsările dormeau.. dar te străduiai. că nu mă simţeam bine deloc. Şi deodată am înţeles c-ai să vii. pe când tu te munceai să aduci zorile. animalele. Simţeam cum aerul îmi pătrunde în nări făcându-mă să . Contemplând lumina. de gri. Tu umpleai văzduhul de alb. Nu părea să-ţi iasă din prima. Căruia nu-i este niciodată lehamite. Şi-n clipa aceea am înţeles care era diferenţa dintre noi şi tine: tu eşti un tip infatigabil! Pus pe muncă fără întrerupere.

Era ca şi cum m-ai fi luat de mână şi m-ai fi dus în miezul tainei ca să o cuprind cu mintea. dragă Dumnezeu. Iar eu eram viu.. Vocile de pe culoar veneau spre mine ca din bolta unei catedrale. de asemenea. Dorinţa: Ai putea să mai faci o dată chestia asta şi pentru părinţii mei? Tanti Roz cred c-o ştie deja.. O bucurie care mă fermeca. Şi pentru Peggy. Aceea de a exista.Eric-Emmanuel Schmitt 70 Oscar şi Tanti Roz respir. Îţi mulţumesc. Pe mâine.S. că ai făcut asta pentru mine. Îţi mulţumesc. Fremătam de o bucurie necuprinsă şi pură. Oscar P. . dacă ai niţel timp. Te pup.

Oscar . trebuie să ştii să-ţi pui inteligenţa la lucru. artist. Nu-mi dau seama dacă am reuşit să-i conving pe deplin. Apoi. Am azi o sută de ani. Cu cât îmbătrâneşti mai mult. La început ai tendinţa să-l supraestimezi crezând că viaţa pe care ai primito este veşnică. Eu mă simt niţel cam obosit. Pe mâine. dar mă simt bine. Încerc să le explic părinţilor mei că viaţa e un dar buclucaş. cu atâta se cade să ai bunul gust de a aprecia viaţa. dimpotrivă. Du tu până la capăt ce-am început. Ca Tanti Roz. La douăzeci de ani. ci de un simplu împrumut. îl subestimezi. când nici măcar să te mişti nu mai eşti în stare. scurtă de nu-nţelegi nimic din ea şi pe care uneori ţi-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Trebuie să devii rafinat. dar la o sută.Eric-Emmanuel Schmitt 71 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. Abia către sfârşit pricepi că nu-i vorba de nici un dar. La cei o sută de ani ai mei pot spune că ştiu despre ce vorbesc. Fă-le tu o vizită. Pe care trebuie să încerci să-l meriţi. orice cretin ştie să se bucure de viaţă. găsind că-i o porcărie. Dorm cam mult. Te pup.

Cred c-am început să mor.Eric-Emmanuel Schmitt 72 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu. O sută zece ani. Oscar . E mult.

Graţie lui am râs şi am cunoscut bucuria. ca să ne menajeze. Îţi mulţumesc că mi-ai îngăduit să-l cunosc pe Oscar. şi nu invers. Mi-e inima grea. Tot el m-a ajutat şi să cred în tine. năstruşnică. pe când părinţii lui şi cu mine coborâserăm pentru o jumătate de ceas să bem o cafea. a părinţilor lui. parcă mă arde pe dinăuntru. Tanti Roz . Până în ultima clipă el a fost cel care a vegheat asupra noastră. S-a sfârşit azi-dimineaţă. Va trebui până diseară sămi înghit lacrimile. încât să-mi ajungă pentru toţii anii de-acum încolo. Pe curând. Graţie lui am reuşit să devin hazlie. Ca să ne ferească de şocul de a-l vedea stingându-se. nu vreau să-mi compar durerea cu aceea. Voi rămâne în continuare o doamnă roz. Oscar s-a cuibărit în ea şi n-am cum să-l alung. A plecat când nu eram noi de faţă. mi-a dăruit atâta. dar Tanti Roz n-am să mai fiu niciodată. ba chiar şi să mă pricep la wrestling. Doamne. Băieţelul a murit. de neîndurat. Am fost numai pentru Oscar. Sunt plină de iubire. Cred c-a aşteptat cu bună ştiinţă momentul. să născocesc o mulţime de poveşti.Eric-Emmanuel Schmitt 73 Oscar şi Tanti Roz Dragă Dumnezeu.

. Cred că te-ar interesa să ştii ce scria pe ea: „Numai Dumnezeu are voie să mă trezească“.S. În decursul ultimelor trei zile pe care le-a mai trăit.Eric-Emmanuel Schmitt 74 Oscar şi Tanti Roz P. Oscar pusese la căpătâiul patului o pancartă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->