MINGGU KEEMPAT

IBADAT UMRAH

TALBIAH
Lafaz & Makna

UMRAH
PENGERTIAN UMRAH
UMRAH MENGUNJUNGI BAITULLAH A-HARAM PADA BILA-BILA MASA UNTUK MENGERJAKAN IBADAT TERTENTU MENURUT SYARATSYARATNYA

DALIL UMRAH
‫ وقال ابن عباس رضً هللا‬.‫ لٌس أحد إال وعلٌه حجة وعمرة‬:‫وقال ابن عمر رضً هللا عنهما‬ ‫ [ش‬./196 :‫البقرة‬/ .}‫ {وأتموا الحج والعمرة هلل‬:‫ إنها لقرٌنتها فً كتاب هللا‬:‫عنهما‬ ‫ واألمر‬،‫ مع األمر بإتمامهما‬،‫(لقرٌنتها) أي إن العمرة ذكرت مقرونة بالحج فً القرآن‬ .‫ لإلمام البخاري أبواب العمرة‬.]‫ فدل على أن العمرة واجبة كالحجة‬،‫للوجوب‬
DARI IBNU UMAR R.A. TIDAK ADA SEORANG PUN MELAINKAN WAJIB BAGINYA SEKALI HAJI DAN SEKALI UMRAH KERANA DISEBUT KEDUADUANYA SERENTAK DALAM AYAT:196 AL-BAQARAH SEBAGAI PERINTAH. PERINTAH BERERTI WAJIB MAKA UMRAH WAJIB SEPERTI HAJI. - IMAM BUKHARI BAB UMRAH

RUKUN UMRAH 1 NIAT IHRAM UMRAH TAWAF UMRAH SA’IE UMRAH BERCUKUR/ BERGUNTING TERTIB PADA SEMUA RUKUN 2 3 4 5 .

WAJIB UMRAH NIAT IHRAM UMRAH DI MIQAT* MENINGGALKAN PERKARA LARANGAN SEMASA DALAM IHRAM 1 2 *NIAT IHRAM UMRAH ADALAH RUKUN. BERNIAT INI WAJIB DILAKUKAN DI MIQAT (HARUS BERNIAT IHRAM SEBELUMNYA) *SETELAH BERNIAT IHRAM (DI MIQAT MENINGGALKAN LARANGAN DALAM IHRAM ATAU SEBELUMNYA) WAJIB .

CARTA ALIRAN AMALAN UMRAH RUKUN UMRAH 1 WAJIB UMRAH 2 NIAT UMRAH TAWAF SA’IE BERCUKUR/ BERGUNTING TERTIB PADA SEMUA RUKUN NIAT IHRAM UMRAH DI MIQAT 4 3 5 MENINGGALKAN LARANGAN SEMASA DALAM IHRAM 6 7 .

DISUNATKAN BERWARNA PUTIH WANITA PAKAIAN IHRAM BAGI WANITA PULA HENDAKLAH MENUTUP SEMUA ANGGOTA TUBUH SELAIN MUKA DAN DUA PERGELANGAN TANGAN .MEMAKAI PAKAIAN IHRAM LELAKI DUA HELAI KAIN LEPAS (TIDAK BERCANTUM) SEHELAI DIPAKAI UNTUK MENUTUP AURATNYA DI ANTARA PUSAT DAN LUTUT DAN SEHELAI LAGI DIBUAT SELENDANG.

HANYA SUNAT DIPAKAI SEMASA TAWAF YANG DIIRINGI DENGAN SA’IE SAHAJA 10 25 .

9 25 .

.

.NIAT MENGERJAKAN UMRAH LAFAZNYA NIAT / HADIRKAN DALAM HATI SAHAJA AKU MENGERJAKAN UMRAH DAN BERIHRAM DENGANNYA KERANA ALLAH TA’ALA.

YALAMLAM .YANG DATANG DARI ARAH MADINAH AL.MIQAT UMRAH MIQAT MAKANI (TEMPAT) BAGI PENDUDUK LUAR MAKKAH 1.YANG DATANG DARI ARAH SYAM QARN AL MANAZIL . 2. 3.BAGI YANG DATANG DARI ARAH ASIA 5. JI’RANAH 2. TAN’IM .YANG DATANG DARI ARAH YAMAN BIR ALI .JUHFAH .YANG DATANG DARI ARAH IRAQ MIQAT MAKANI (TEMPAT)BAGI JEMAAH ATAU PENDUDUK YANG BERADA DALAM MAKKAH IAITU KELUAR KE TANAH HALAL SEPERTI: 1. ZATU ‘IRQIN . 4.

MAKANAN RAMBUT ATAU BULU 5 MINUMAN ATAU MENGHIDUNYA KE MENGERAT ATAU 8 DALAM HIDUNG MEMOTONG KUKU 13 . MENANGGALKAN 7 PAKAIAN. MENERIMA NIKAH MELAKUKAN PENDAHULUAN PERSETUBUHAN MELAKUKAN PERSETUBUHAN 10 3 4 MEMAKAI BAU-BAUAN SAMA ADA DI BADAN.LARANGAN DALAM MASA IHRAM MEMAKAI PAKAIAN 1 BERSARUNG ATAU BERJAHIT SERTA BERCANTUM (LELAKI) 2 MENUTUP KEPALA ATAU SEBAHAGIAN DARIPADANYA MENUTUP MUKA (WANITA) MEMAKAI SARUNG TANGAN (LELAKI & WANITA) MEMAKAI MINYAK DI 11 KEPALA ATAU 6 JANGGUT DAN SELAIN DARIPADA YANG TUMBUH DI PIPI & DAHI 12 9 MENEBANG / MEMOTONG / MENCABUT POKOKPOKOK DI TANAH HARAM MEMBURU BINATANG BURUAN BERKAHWIN. MENGAHWINKAN.

TAWAF PENGERTIAN MENGELILINGI KAABAH DENGAN SYARAT – SYARAT SAHNYA JENIS – JENIS TAWAF SYARAT-SYARAT SAH TAWAF SUCI DARIPADA HADAS SUNAT – SUNAT TAWAF BERJALAN KAKI BERIDTIBA’ BAGI TAWAF DIIRINGI DENGAN SAIE (LELAKI) MELAKUKAN RAMAL 3 PUSINGAN PERTAMA (LELAKI) BAGI TAWAF DIIRINGI DENGAN SA’IE SUCI BADAN/PAKAIAN/TEMPAT TAWAF DARIPADA NAJIS MENUTUP AURAT BERMULA PADA SUDUT HAJARUL ASWAD DAN BERNIAT TAWAF JIKA TAWAF WADA’/SUNAT/NAZAR MENJADIKAN BAITULLAH DI SEBELAH KIRI DAN BERJALAN KE HADAPAN MENGELILINGI KAABAH 7 KALI DENGAN YAKIN BERJALAN BERTUJUAN TAWAF DILAKUKAN DALAM MASJIDIL HARAM DAN DILUAR DARI HIJIR ISMAIL/SYAZARWAN TAWAF RUKUN TAWAF QUDUM TAWAF TAHIYAT AL-BAIT ISTILAM HAJARUL ASWAD DAN MENGUCUPNYA/ISTILAM RUKUN YAMANI DAN TIDAK MENGUCUPNYA MEMBACA ZIKIR DAN DOA TAWAF SUNAT TAWAF NAZAR TAWAF WADA’ BERTURUT-TURUT 7 KALI PUSINGAN TAWAF DENGAN KHUSYUK DAN TAWADHUK SOLAT SUNAT TAWAF .

KAABAH .

LAMPU LAMPU HIJAU HIJAU TEMPAT TEMPAT TANDA PERMULAAN DAN BERAKHIRNYA TAWAF .

TEMPAT PERMULAAN DAN BERKAHIRNYA TAWAF DI TINGKAT ATAS .

.

TAWAF NAZAR. TAWAF SUNAT.PERHATIAN: BERNIAT UNTUK MENGERJAKAN TAWAF ADALAH WAJIB BAGI TAWAF TAHIYAT AL-BAIT. . TAWAF WADA DAN TAWAF QUDUM BAGI ORANG YANG MEMASUKI TANAH HARAM MAKKAH SUNAT BERNIAT BAGI IHRAM HAJI ATAU IHRAM UMRAH.

PENGERTIAN SA’IE : SA’IE BERJALAN BERULANG ALIK DI ANTARA BUKIT SAFA DAN BUKIT MARWAH MENURUT SYARATSYARATNYA .

BATU BUKIT SAFA (TEMPAT PERMULAAN SA’IE) TINGGALAN BATU DI BUKIT SAFA .

KAKI BUKIT SAFA MENUJU KE BUKIT MARWAH LALUAN KERUSI RODA KE LALUAN SA’IE DARI BUKIT SAFA KE BUKIT MARWAH .

LAMPU HIJAU (BERLARI ANAK.SUNAT BAGI JEMAAH HAJI LELAKI ) PERMULAAN LAMPU HIJAU TAMAT LAMPU HIJAU .

BUKIT MARWAH (TEMPAT BERAKHIR SA’IE) TINGGALAN BATU DI BUKIT MARWAH .

KAKI BUKIT MARWAH MENUJU KE BUKIT SAFA KE LALUAN SA’IE DARI BUKIT MARWAH KE SAFA .

KAKI BUKIT SAFA MENUJU KE BUKIT MARWAH KE LALUAN SA’IE DARI BUKIT MARWAH KE SAFA .

SYARAT – SYARAT SA’IE ADA 6 DILAKUKAN SELEPAS TAWAF BERMULA DI BUKIT SAFA BERAKHIR DI BUKIT MARWAH CUKUP 7 KALI BERULANG ALIK DENGAN YAKIN. DARI BUKIT SAFA KE BUKIT MARWAH DI KIRA SEKALI DARI BUKIT MARWAH KE SAFAN DIKIRA SEKALI HENDAKLAH SAMPAI KE BUKIT SAFA DAN BUKIT MARWAH PADA SETIAP PUSINGAN HENDAKLAH SAIE DI BATNUL WADI (KAWASAN SA’IE) MENGEKALKAN NIAT SA’IE .

SUNAT SA’IE BERNIAT MENGERJAKAN SA’IE DALAM KEADAAN BERWUDUK DILAKSANAKAN SEJURUS SELEPAS MENGERJAKAN TAWAF KELUAR KE TEMPAT SA’IE MELALUI PINTU SAFA MENAIKI BUKIT SAFA / MARWAH HINGGA SAMPAI KE BATU – BATU BUKIT BAGI LELAKI SAJA MELAKUKAN RAMAL (BERLARI – LARI ANAK) APABILA SAMPAI KE TEMPAT BERTANDA LAMPU HIJAU BAGI LELAKI SAJA MENGADAP KIBLAT DAN MELAMBAI KEDUA TANGAN SERTA BERTAKBIR DI SAFA DAN MARWAH BERJALAN KAKI DAN BERIDTIBA’ PADA SEMUA PUSINGAN MENJAUHKAN DIRI DARI KESESAKAN BERDOA.ANTARA SUNAT . BERZIKIR DAN MEMBACA AL-QURAN .

YANG AFDALNYA BERCUKUR BAGI LELAKI DAN BAGI WANITA MEMADAI HANYA BERGUNTING RAMBUT SEKADAR SERUAS JARI .BERCUKUR / BERGUNTING BERERTI MENGGUGURKAN/ MENGHILANGKAN RAMBUT DI KEPALA SEKURANG – KURANGNYA 3 HELAI RAMBUT .

AFDAL MENCUKUR ATAU MENGGUNTING RAMBUT SENDIRI TERLEBIH DAHULU SEBELUM MELAKUKANNYA UNTUK ORANG LAIN 3KETIKA BERGUNTING JEMAAH HENDAKLAH MENJAGA AURATNYA 4HUJUNG DIGUNTING RAMBUT JUGA HAJI SAH WANITA UNTUK DIKIRA 5JEMAAH HAJI JUGA BOLEH BERGUNTING DITEMPAT PENGINAPAN 6.PERHATIAN: 1– BOLEH MENCUKUR ATAU MENGGUNTING SAMA ADA RAMBUT SENDIRI ATAU RAMBUT ORANG LAIN APABILA TELAH MASUK WAKTUNYA 2.BAGI JEMAAH HAJI LELAKI YANG BOTAK LICIN SUNAT DILALUKAN MATA PISAU DI ATAS KEPALA .

PERKARA YANG KEMUDIAN DI KEMUDIANKAN) .TERTIB DIKIRA SAH APABILA RUKUN UMRAH MELAKUKAN MENGIKUT SUSUNAN YANG TELAH DITETAPKAN (PERKARA YANG DAHULU DI DAHULUKAN.

CARA MENGERJAKAN UMRAH MANDI SUNAT IHRAM DI MANA-MANA SEBELUM BERNIAT MEMAKAI PAKAIAN IHRAM SEMBAHYANG SUNAT IHRAM DI MIQAT SELEPAS NIAT SEHINGGA BERGUNTING SELEPAS NIAT SEHINGGA MULA TAWAF NIAT UMRAH NIAT UMRAH DI MIQAT MENINGGALKAN LARANGAN DALAM MASA BERIHRAM TALBIAH TAWAF SA’IE BERCUKUR ATAU BERGUNTING TERTIB LAKSANAKAN SEMUA RUKUN SUNAT WAJIB SUNAT RUKUN WAJIB WAJIB SUNAT RUKUN RUKUN RUKUN RUKUN DI MAS’AA DI MARWAH/ DI MANA-MANA .

MENINGGALKAN LARANGAN IHRAM 5 KM MASJID TAN’IM 4-TAWAF 5-SA’IE 6. TERTIB PADA KESEMUA RUKUN .BERCUKUR/BERGUNTING (TAHALLUL) 7.NIAT IHRAM UMRAH DI MIQAT 3.PERGERAKAN MENGERJAKAN UMRAH BAGI JEMAAH HAJI YANG TELAH BERADA TANAH SUCI 1-NIAT IHRAM UMRAH 2.

Semoga semua jemaah haji yang dikasihi diberikan oleh Allah swt kesabaran dan ketenangan serta didoakan mendapat sebaik-baik ganjaran HAJI DAN UMRAH YANG MABRUR .WASSALAM.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful