SEMIOLOGIA FANERELOR

Raluca Cojocaru Seria VI, grupa 86

SEMIOLOGIA UNGHIILOR

SEMIOLOGIA UNGHIILOR

Unghiile sunt productii cornoase ale pielii, situate pe fata dorsala a falangei terminale. Sunt atasate dermului prin patul ungheal. La baza unghiei se afla o zona mai palida, delimitata de o linie convexa spre varf, numita lunula.

SEMIOLOGIA UNGHIILOR

Unghiile pot prezenta modificari:
- de culoare, similare cu cele ale tegumentelor

- afectiuni specifice, numite ONICOZE

Onicoliza apare de obicei dupa traumatisme. .ONICOLIZA    Onicoliza reprezinta dezlipirea uneia sau mai multor unghii pe o portiune mai mult sau mai putin intinsa. incepand la de la marginea distala libera si progresand proximal. boli dermatologice ori generale sau luarea unor medicamente. Este o afectiune frecvent intalnita.

ONICOLIZA .

. Simptomul frecvent intalnit este disconfortul local. acestea depind in primul rand de tipul infectiei. Sunt afectate mai frecvent unghiile membrului inferior. Simptomele onicomicozei variaza de la un caz la altul. Infectia fungica a unghiei este o boala relativ frecvanta.ONICOMICOZA     Onicomicoza este o infectie micotica care apare atunci cand fungii invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare. favorizand astfel dezvoltarea micozei. deoarece acestea cresc mai foarte incet. durerea fiind de obicei absenta. precum si pielea subiacenta (patul unghial).

ONICOMICOZA .

in sens transversal si longitudinal.UNGHIA HIPOCRATICA      Are aspect de “stricla de ceasornic” Sunt caracterizate de accentuarea curburilor lamei unghiale. striurile longitudinale de la nivelul unghiei. cu hipertrofia partilor moi din jurul unghiei. Pot aparea si in cancerul pulmonar. in boli cardiovasculare .endocardite. hipersudoratia degetelor.fara semnificatie patologica sau de unele boli (de exemplu boli pulmonare cronice. . prin transmitere autozomal dominanta. Aceste degete hipocratice sunt determinate fie genetic. pete pigmentare.polipoza intestinala). In asociatie cu hipocratismul digital este cianoza. ca urmare a secretiei unor factori de crestere. boli intestinale .

Apare fie congenital. atat de la membrele superioare. fie in onicomicoze sau psoriazis. . cat si inferioare.PAHIONICHIE   Pahionichia reprezinta o ingrosare anormala a uneia sau mai multor unghii.

PAHIONICHIA .

intoxicatii (arsenic. micoze (infectii ale unghiei cu o ciuperca). vitiligo). total sau partial. Leuconichiile au cauze extrem de numeroase: boli organice (ciroza. guta. sau chiar formeaza benzi sau linii albe longitudinale intinzandu-se de la baza unghiei catre extremitatea ei. insuficienta renala. taliu). infectii.LEUCONICHIA  Leuconichia reprezinta decolorare a uneia sau mai multor unghii. leuconichia atinge una sau mai multe unghii. sulfamide. Dupa caz. pelada. boli cutanate (eritem polimorf. carente in zinc sau in vitamina PP. infarct miocardic. cancere).   . traumatisme fizice sau chimice ale unghiei.

LEUCONICHIA .

in diabet. ranirea matricei unghiei. Unghia se reface odata ce cauza a fost indepartata . dupa traumatisme.ONICOMADEZA    Onicomadeza reprezinta separarea si caderea unghiilor. in panaritii. Cauzele sunt : infectia locala. Cateodata apare ca urmare a chimioterapiei sau a tratamentului cu raze X impotriva cancerului.

ONICOMADEZA .

UNGHIA HIPOCRATICA .

cu convexitate stearsa.  . prin disparitia curburii normale. Apare in anemia feripriva.PLATONICHIA  PLATONICHIA defineste unghia plata.

 . endocrine. dermatologice (sclerodermie). ele fiind subţiri şi friabile.COILONICHIA  Se caracterizează printr-o deformare concavă a unghiilor. Apare ca urmare a traumatismelor fizice/chimice repetate sau în cadrul unor boli hematologice (anemie sideropenica). metabolice (carente vitaminice) sau la pacientii dializati.

COILONICHIA .

 . Apare ca urmare a unor traumatisme sau in endocardita bacteriana.HEMORAGIA IN ASCHIE SUBUNGHIAL  Se prezinta sub forma unor striatii hemoragice subunghiale.

   . stari febrile. boli inflamatorii). tulburari metabolice. cel mai probabil reflecta o suferinta de crestere ca urmare a unor patologii sistemice (infectii grave.LINIILE BEAU  Liniile Beau sunt santuri orizontale pe suprafata unghiei ce sunt paralele cu lunula. liniile dispar. Pe masura ce unghia creste. Cauzele lor sunt multiple: traumatisme sau afectiuni locale ce implica pliul unghial. avand caracteristici asemanatoare. Daca liniile Beau apar la toate unghiile. Apar ca urmare a unor procese ce perturba productia de keratina.

LINIILE BEAU .

Mai poate fi intalnita la copii.ONICOSCHIZIS    Onicoschizis reprezinta clivajul lamei unghiale in plan orizontal. in avitaminoze. efect asemanator avand si detergentii sau alte produse de curatat. folosirea excesiva a lacului de unghii care usuca unghia. pornind de la marginea libera a unghiei. Cu alte cuvinte este o exfoliere lamelara a unghiei. apoi la uscaciune. Cel mai frecvent apare datorita expunerii alternative si repetate la umezeala. in policitemia vera .

ONICOSCHIZIS .

ONICOGRIFOZA  Onicogrifoza consta in ingrosarea asociata cu incurbarea lamei unghiale.        Apare mai frecvent la persoanele in varsta si este favorizata de: presiunea crescuta cauzata de incaltaminte stramta pozitii vicioase ale picioarelor macerarea subunghiala staza sanguina din insuficienta venoasa cronica anomalii ereditare de keratinizare. Incurbarea are loc in directia de crestere a unghiei. . Este observata mai ales la picioare.

ONICOGRIFOZA .

Este o anomalie rara.ANONICHIA  Reprezinta absenta completa a unghiei. exfoliere severa. proces infectios.   . Poate exista in urma unui defect congenital sau ca urmare a unui traumatism. fie dermatozei de contact severe.

ANONICHIA .

Apare in 2 forme: acuta si cronica.PARONICHIA .PANARITIU      Paronichia (panaritiul) este infectia tesuturilor moi din jurul unghiei. sensibilitate si tumefierea faldului lateral al unghiei. Acestia acuza durere. Paronichia cronica reprezinta persistenta simptomelor peste 6 saptamini. Persoanele succeptibile includ cei cu profesii care necesita imersia prelungita a mainilor in apa. cei cu HIV sau supusi terapiei steroidice. . Durerea. inflamatia si eritemul apar episodic. Pacientii cu paronichie acuta prezinta anterior o trauma minora langa unghie in tesutul moale. persoanele imunosupresate.

PANARITIU  Staphylococcus aureus este cel mai frecvent    organism infectant. toxicitatea medicamentoasa. candidoza cutanata. Paronichia cronica este determinata in principal de Candida albicans. Alte conditii care conduc la anomalii ale faldurilor unghiei si predispun la paronichie cuprind psoriazis. Organisme precum Streptococcus si Pseudomonas.PARONICHIA . bacteria gram-negative si anaerobe reprezinta alti factori etiologici. .

PANARITIU .PARONICHIA .

SEMIOLOGIA PARULUI .

SEMIOLOGIA PARULUI  Parul reprezinta o crestere cornoasa din foliculul pilos localizat dermo-hipodermic. mai aspru. scurt. nepigmentat – velum si un par cu fir gros.  . La adult se recunoaste un par f fin. diferit pigmentat. vizibil – parul terminal.

Hipertricoză înnăscută se clasifică în: Hipertricoză embrionară.HIPERTRICOZE Hipertricoza se mai numeste Sindromul Ambras si reprezinta creşterea exagerată a părului pe sectoarele corpului care în mod normal sunt lipsite de păr sau sunt acoperite cu perişori foarte subţiri şi moi. Hipertricoză congenitală localizată şi Hipertricoză ereditară generalizată. . Hipertricoză poate fi înnăscută sau dobândită.

evoluează până la pubertate. rămânând neschimbată pe toată viaţa. caracterizată prin dezvoltarea unei pilozităţi de tip masculin la femei („femei cu barbă”). suprarenale. care se manifestă prin creşterea perilor de asupra buzei de sus. Hipertricoză congenitală localizată poate evolua atât pe fondul unui nev pigmentar congenital. tiroidă). trăsăturile şi funcţiile feminine păstrându-se. . Hipertricoză climacterică. Hipertricoză ereditară generalizată se caracterizează prin creşterea exagerată a părului pe tot corpului. Hipertricoză virilismului. dezvoltată pe sectoarele de piele inervate parţial de un nerv lezat. care apare de regulă la copiii şi adolescenţii bolnavi de tuberculoză. tălpilor).     În patogenia hipertricozelor dobândite joacă un rol important tulburările funcţionale ale glandelor cu secreţie internă (ovare. Tratamentul hipertricozei înnăscute nu este eficace. Hipertricoză neurogenă. deşi şi lungi pe toată suprafaţa corpului (cu excepţia palmelor.HIPERTRICOZE       Hipertricoză embrionară se caracterizează prin creşterea unor peri moi. cât şi pe sectoare sănătoase de piele. Din hipertricoze dobândite sunt mai frecvente: Hipertricoză interscapulară. pe bărbie şi obraji la femei în perioada climacterică.

HIPERTRICOZE .

Tratamentul hirsutismului in sine este necesar doar daca pacientul este deranjat de aspectul sau fizic. Acest model masculin de aparitie a parului terminal apare de obicei in zonele stimulate androgenic cum este fata. pieptul si areolele mamare. Cei mai multi pacienti cu hirsutism semnificativ au sindromul ovarian polichistic.HIRSUTISM    Hirsutismul este definit drept cresterea excesiva a firelor groase de par. . inchise la culoare in zone unde la femei acesta este minim sau absent.

HIRSUTISM .

HIPERTRICOZA vs. HIRSUTISM  Desi termenii hirsutism si hipertricoza sunt utilizati impreuna. terminal sau velus in zone care nu sunt predominant androgen dependente. hipertricoza se refera la parul in exces. .

HIPOTRICOZE   Hipotricoza reprezinta diminuarea sau oprirea dezvoltarii sistemului pilos. Majoritatea hipotricozelor fac parte dintre sindroamele foarte rare. adesea de natura ereditara. .

Parul femelilor devine tot mai subtire cu timpul. urmata de subtierea firelor de par din crestet si de la tample. Calvitia respecta. Afectiunea poate continua pana la calvitia totala la barbat. este de obicei transmisa ereditar. Afecteaza in special barbatii. reprezinta caderea treptata a parului. in general un tipar: prima etapa este reprezentata de retragerea liniei parului. in proportie de 50% dintre acestia sunt afectati.    . In general.CALVITIA  Calvitia este o modificare de culoare a parului. acestea pierd par numai din crestetul capului. Poate lasa in urma o banda de par sub forma de potcoava in partea din spate a capului si pe margini. Situatie tot mai evidenta dupa menopauza. fapt rar intalnit. adesea dupa 30 de ani.

CALVITIA .

. dar si de pe corp.ALOPECIA   Alopecia este o afectiune dermatologica inflamatorie care afecteaza foliculii pilosi in special de la nivelul scalpului. a genelor si sprancenelor. Evolutia alopeciei este cronica determinand pierderea localizata sau completa a parului de la nivelul scalpului.

ALOPECIA .

epilepsie. etc. in general. Canitia este. ea este de origine ereditara. Nu exista un tratament medical. legata de varsta.CANITIA     Canitia reprezinta albirea fiziologica sau patologica a parului. In caz de aparitie mult mai precoce. O canitie prematura poate. sau unor boli autoimune. epilepsie. lipseste la amerindieni ca si calvitia. incepand intre 30 si 50 ani la etniile europene. . consecinta unei anomalii genetice. de asemenea. sa fie urmarea unei imbatraniri precoce. boala Basedow. tiroidita (inflamatie a glandei tiroide). Acesta din urma este cazul cu vitiligo (tulburari de pigmentatie). schizofrenie. sindrom Cushing. socuri psihice. ca urmarea a stoparii producerii de melanina de cartre celulele parului.

CANITIA .

mentinerea unei temperaturi optime. Este o situatie mai des intalnita la copii prematuri sau la cei care au tenul mai inchis la culoare. umeri si brate pana la varsta de 3 ani. el regasindu-se in primul sau scaun (meconiu) . Reaparitia poate surveni in cazul copiilor cu o nutritie deficienta sau la copii mai mari.bebelusul ingereaza acest lanugo cu rol in stimularea miscarilor intestinale. zonele cu lanugo pot persista pe spate.stimularea intrauterina a cresterii fatului . dar poate persista. mai putin pe palme. Corpul bebelusului este acoperit cu par fin aproape in intregime. unghii. talpi. Ereditatea joaca un loc important. In mod normal acest par cade in primele zile dupa nastere. Apare inca din luna a 5-a de sarcina. adolescenti si adulti care sufera de anorexie nervoasa. Rolurile acestuia sunt: . părţile laterale ale degetelor si degetele de la picioare. deoarece bebelusii nu au depozite suficiente de grasime .LANUGO        Lanugo reprezinta parul observat pe corpul bebelusilor la nastere. buze. La acestia din urma.

LANUGO .

S-A TERMINAT!!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful